Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Červenec až září: výročí, cenový kartel i helium

Datová úložiště
Poslední den před Silvestrem pro vás máme další z přehledů končícího roku. Jak se za posledních 12 měsíců vyvinula úložiště, ať již superrychlá interní, nebo pomalejší externí? A co nás čeká v roce 2013?
WD Red

V červenci přišly na svět pevné disky Western Digital Red, určené primárně pro NASazení, tedy nasazení v NASech. Kapacitou se dotkly až 3TB hranice.

Toshiba pro změnu zrychlila své enterprisové disky, které toho s Westernem, resp. Hitachi GST, nemají tolik společného: řada Toshiba ALS13SEB povýšila na 10 050 ot/min, i díky které ve spojení s danými plotnami dosahují tyto disky rychlostí až 286 MB/s.

Cenový kartel výrobců vypalovaček prozkoumá EK

Do poněkud kyselého jablka se koncem července rozhodla kousnout Evropská komise. Spustila rozsáhlé vyšetřování 13 výrobců optických vypalovaček, které podezřívá z cenového kartelu, tedy odpornosti, kterou jsme zažili a budeme zažívat i v jiných segmentech hardwarových komponent. Ale to jen tak na okraj, víme, že vypalovačky … ale to jsme vlastně už psali :-):

anketa vypalovačky

Nově chystaný SSD řadič OCZ Indilinx Barefoot 3 si nakonec proklestil cestu do SSD rodiny Vector, která OCZ uvedla na trh v listopadu. Čistě pro zajímavost: 256GB OCZ Vector dnes koupíte kolem 6 000 Kč+.

OCZ Vector_

25. narozeniny NAND flash

Fujio Masuoka

Koncem srpna jsme spolu s Dr. Fujio Masuokou oslavili 25 let od zrodu jeho NAND flash technologie. NAND flash čipy nepochybně změnily svět k lepšímu, ať již z hlediska digitálních fotoaparátů či tabletů a mobilních telefonů, tak právě i SSD, ale také třeba programovatelných kalkulaček.

10 let od chvíle, kdy byly CD-R/W mechaniky na výsluní

Yamaha CRW-F1 - obsah balení

Začátkem září jsme s WIFTem zatlačili slzu a zavzpomínali na dobu, kdy jsme před 10 lety vydali recenzi kultovní CD vypalovačky Yamaha CRW-F1. Stačilo pouhých 10 let, aby po této technologii „neštěkl ani pes“ - tak překotný je vývoj.

Western Digital v polovině září vyslyšel nářky výrobců Ultrabooků po velké a rychlém úložišti, to když představil koncept hybridního HDD s výškou pouhých 5 mm. Již na stávajících technologiích je v jeho moci uvést takovýto HHD o kapacitě 500 GB s flashovou částí o blíže nespecifikované velikosti.

Helium se odstěhovalo do Hitachi

Adaptec PCIe3 řadiče

V téže době přešel Adaptec se svými SATA/SAS řadiči na PCI Express 3.0. Aby měly takové krásné řadiče neméně zdatné sekundanty, přišla Hitachi GST (alias harddisková divize Western Digitalů) s oznámením, že budoucí pevné disky budou plnit heliem, což jim umožní ztenčit všechny konstrukce a dovnitř těla 3,5palcového HDD dostat až 7 diskových ploten.

Seagate to nijak nepřekvapuje, sama možnosti použití helia zkoumala a zkoumá, ale dle jejího názoru to přináší více potíží a potenciálních problémů, než další inkrementální pokroky v technologiích již dostupných, resp. doplněných o HAMR.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Velká rekapitulace: HDD, SSD, flashky i paměťové karty v roce 2012

Pondělí, 31 Prosinec 2012 - 23:16 | zoki | "Neočekáváme ale, že by kupříkladu UHS-I...
Pondělí, 31 Prosinec 2012 - 20:37 | Noxik | Z vlastni zkusenosti usuzuji, ze tohle je u MS...
Pondělí, 31 Prosinec 2012 - 17:50 | Alexandra Stanovska | No praveze nie, zatial je to len zbozne prianie...
Pondělí, 31 Prosinec 2012 - 15:10 | danieel | Vite o takovem PCIe RAW disku? Zatim vsechna...
Pondělí, 31 Prosinec 2012 - 15:08 | danieel | Microsoft je banda lameru. Napr. v XP existuje...
Pondělí, 31 Prosinec 2012 - 12:44 | jan chavel | A o tomhle velice dulezitem linku: http://support...
Neděle, 30 Prosinec 2012 - 18:27 | Alexandra Stanovska | Na poli tych "serioznejsich" tj....
Neděle, 30 Prosinec 2012 - 14:28 | Damel | IMHO: Příští rok budeme upgradovat svá úložiště...

Zobrazit diskusi