Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 18jádrové HEDT Core i9-10980XE nevypadá rychlejší než 16jádrový Ryzen 9 3950X

Tak snaha byla a o ten zbytek se postará tvrdá realita - všichni si nemohou koupit procesor AMD, protože kapacita výroby není dostatečná. GF by mělo od TSMC koupit knowhow na 7nm a IMHO by i vydělalo, protože ta produkce by si zákazníky našla. Škoda prošvihlé šance. Si říkám, že by AMD za dané situace mohlo zdražit.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

TSMC má oproti intelu trojnásobné výrobní kapacity. A jen naprostý šílenec by prodal knowhow které mají momentálně jen dvě firmy na planetě.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jaké výrobní kapacity konkrétně? Kolik 7nm kapacit má rezervované AMD pro CPU a kolik jich má Intel pro 14nm? A jsme doma...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Když jsi doma tak nám to sděl. Jinak jsi ještě stále na chodbě...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

14nm kapacity Intelu >>>> 7nm kapacity TSMC určené pro procesory AMD

Kdyby tomu bylo jinak (např. jak si hloupě uvedl -TSMC s 3x větší kapacitou než Intel), tak je situace na trhu úplně jiná. Intel by byl ve ztrátě a AMD by mělo zisk a podíl na trhu.x krát větší než dnes a ani náznak problémů s dostupností některých 7nm kousků.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Výrobců křemíkových čipů ubývá, i těch schopných
1. 12. 2014
Proces je to ale tak pozvolný, že si jeho dopady průběžně neuvědomujeme. Za
dekádu

!!!mezi lety 2002 a 2012 zanikly 2/3 výrobců, !!!

za poslední dekádu ještě více…

myslené výrobcov na Top technológiách
https://diit.cz/clanek/vyrobcu-kremikovych-cipu-ubyva

Obrázok v roku 2002 ich bolo 25, v roku 2014 boli 4
https://diit.cz/sites/default/files/intel_chart_number_of_players_with_a...

Z tých 4

1. Intel v roku 2013 sľúbil 10 nm v roku 2015 a má to veľmi obmedzene v roku 2019
2. TSMC nemá parametre, zdržuje a nesíha
3. Samsung vynechal 7nm bez EUV
4. Global Foundries 7nm vzdal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ak sa AMD bude nadalej darit, nepotrva dlho a pojdu s cenami hore. Nie su samaritani a tiez potrebuju nakrmit sponzorov a naliat peniaze do dalsieho vyvoja.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

AMD najprv potrebuje ziskat zakaznikov co dlhodobo kupuju len Intel lebo su zvyknuti "kupovat znacku"...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Za 70mm2 velky čip pitať 400€ sa ti zda samaritanstvo? Ked to prepočitaš na velkosť takej GPU 2080Ti tak ta by musela stať 6000€. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ktore CPU ma 70mm2?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

veľa ARM-ov je menšich, ale " dôležitá bižutéria" pre x86 je väčšia akp výpočtové jará

Zen 2 čiplet je menší než nejmenší 7nm SoC Applu.
28. 1. 2019

Apple A12X o ploše 122 mm² a Apple A12 dosahující plochy 83,3 mm².

Zen 2 čiplet, je při ploše ~78 mm² menší čip než první 7nm sériově vyráběný čipy vůbec, 83mm² Apple A12.

https://diit.cz/clanek/zen-2-ciplet-je-mensi-nez-jadro-iphone-xs

Zdá se, že 7nm čiplety s procesorovými jádry dosahují asi 73 mm²
https://diit.cz/clanek/zen-2-tvori-kombinace-7nm-14nm-cipletu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale AMD nepredava ciplety. Tak ako ciplet nerobi cele CPU. 1mm2 na 7nm je drahsii ako 14nm. Puzdrenie tiez nieco stoji, atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Áno u AMD, ale ja som napísal, ze ARM-y budú mať 70mm^2
Snapdran 855 ho má
Family Snapdragon 800
Series 800
Frequency 1,800 MHz, 2,420 MHz, 2,840 MHz
Microarchitecture
ISA ARMv8 (ARM)
Microarchitecture Cortex-A76, Cortex-A55
Core Name Kryo 485 Gold, Kryo 485 Silver
Process 7 nm
Technology CMOS
Die 73.27 mm²
8.48 mm × 8.64 mm
https://en.wikichip.org/wiki/qualcomm/snapdragon_800/855

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A to ešte traba brať do úvahy, že Snapdragon síce má navzše GPU, ale nemá SMT a SMT vzžaduje zdvojenie niektorých častí jadra
https://www.youtube.com/watch?v=rwbs-PN0Vpw&t=2246

Takže jadaro Zen2 je len o málo väčšie ako jadro Krzo na architektúre ARM a rozdiuel vo ýkoine dodáva tá "biožutéria"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zrejme 10nm Intel Tremont SoC na novej ultra-low power microarchitektúre pre Celerony a Pentiá či serverové Atomy, o ktorých sa viac dozvieme už zajtra na Linley Fall Processor Conference 2019. Už sa neviem dočkať pretože, Gozilly ma nikdy nezaujímali ... :-)

zdroj: https://linleygroup.com/events/agenda.php?num=47&day=2
link: https://diit.cz/clanek/atom-od-intelu-dostane-l3-cache

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uvaha.
Kedze IBM odovzdala tovarne a technologie vyroby procesorov firme GF a GF nasledne zrusila oficialny vyvoj pod 12nm a vyroba procesorov na zaklade kremiku sa dostava do situacie, kedy neumerne rastu naklady na dalsie mensie vyrobne procesy.

AMD z tejto situacie tazi na zaklade chipletovej architektury procesorov. Rovnaky postup ocakavam u grafickych kariet do 1-3 rokov.

IBM je jedna z najinovativnejsich firiem a ma technologie a vyrobu kvantovych procesorov, ktore doteraz este len pocitali specificke vypocty. Ich vykon sa kazdy rok zdvojnasobuje uz od roku 2010. Implementacia nejakych tych kvantovych desktop procesorov nemoze trvat viac ako dalsich 5 rokov. Podla mna aj menej, kedze na tom uz dlhsie pracuju a siet IBM WorldWire uz od marca 20/20 (resp. 19.3.2019) bezi.

Cize predpokladam, ze prave kvantove procesory postupne nahradia nejaky 5-3nm kremikovy proces a GF vdaka IBM nemusi vrazat do kremikovych technologii, ktore su a budu uz len drahsie. GF si zabezpecila prijmy vdaka IBM a je dost pravdepodobne, ze sa dostane k technologii vyroby kvantovych procesorov.

Podla mna, je uplne zbytocne pre GF kupovat technologie od TSMC na kremikove procesory. V najhorsom pripade si zalicencuju 6-5nm EUV process od Samsungu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladas spatne, kvantove procesory nikdy nenahradi "klasicke" procesory. Doplni je, stejne jako ruzne jine akceleratory. Kvantovy procesor je vhodny na reseni jiste skupiny problemu, na vsechno ostatni je nepouzitelny. A kremik mozna bude nejspis necim nahrazen, ale s kvantovymi procesory to nema nic spolecneho.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ty tvoje předpoklady jsou bohužel založené na tom, že o kvantových procesorech nic nevíš.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Kvantový počítač ber spíš jako akcelerátor pro určité úlohy. Takže budeš mít klasický server s CPU, který bude mít na nějaké sběrnici navěšené kvantové akrelerátory ;) Stejně, jako má dnes GPU.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo a ta sběrnice se jmenuje internet :-) Jestli si někdo myslí, že si tohle https://www.dwavesys.com/d-wave-two-system nebo tohle https://www.ibm.com/quantum-computing/learn/what-is-quantum-computing v dohledné době píchne do svého PC jako akcelerátor, tak ať zváží provozní parametry. Qbity chlazené na -273.135 stupňů Celsia, tlak desetimiliardtina atmosféry, magnetické pole odstíněné na padesátitisícinu magnetického pole Země, spotřeba 25kW (hlavně kvůli chlazení). Jednou se to třeba povede, ale to tu nikdo z nás už dávno nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemusí to být nutně internet, quantový akrelerátor může být jen další rig v servrovně právě vedle klasických serverů ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Situace kdy 18 jaderny Intel dostal naprdel od 16 jaderneho Ryzen-u ktery ani neni soucasti rady nejvyssi ThR 3000 je fakt usmevna i zaroven zarazejici, dale 3950X(105W) ma o 60W mensi spotrebu nez to 165W Intel-acke hovado, cili dalsi plus jak pro zakaznika tak AMD, k tomu u Ryzen-u 9 3950X odpada nutnost porizovat si drahy ctyrkanalovy kit operacnich pameti, dale modelova rada Ryzen 9 vychazi z architektury Zen 2 a ta je po hw strance bezpecnejsi nez cele HEDT Intel-u, ve vysledku clovek jeste usetri i na samotne koupi procesoru 130 dolaru($749 vs $979), Intel je v pekne jasne prdeli, co udela ted? odstrani i ten 18 jadernej model jelikoz je slabsi a zaroven drahsi nez vyssi mainstream AMD? ThR 3000 Intel rozdupou, ted by to chtelo 24 jaderny ThR za 999$.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Je možné porovnávat výsledky, pokud byla použitá jiná grafická karta? Nebo ji 3DMark nepoužívá?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V separátním procesorovém testu v 3D marku, kde je počítána hlavně fyzika a grafika je jen šolíchána. Je to jedno a nebo 0,nic %

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono dost zalezi jaky tam byl pre-set detailu a funkci v tom Firestrike, pokud to funguje obdobne jako v Superposition benchmark. Jestli to jelo vsechno na MAX nebo Ultra a ve 4K tak samozrejme ta RTX 2070 bude kazit vysledek. A zanedbatelny to imho nebude. Neco jineho by to bylo, kdyby to jelo treba jen pri 720p, kdy se obe grafiky dloubou v nose a pak uz opravdu jen pocita CPU.
Z tech screenshotu bych zadny zavery nedelal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V první řadě není v pořádku srovnávat desktop a HEDT. Jak to bylo špatně v testech Intel HEDT vs desktop AMD, tak je to úplně stejně špatně i obráceně. Chápu, co se tím původní autor snaží říct, ale přednosti HEDT platformy nejsou v těchto testech měřitelné. Asi nikdo soudný nezpochybňuje, že TR nové řady natrhnou nové řadě HEDT Intelu ve většině disciplín "to, na co se sedá a židle to není". Tak jako tak toto srovnání není na místě a ani fér. Kdyby se totiž udělaly praktické testy vycházející ze zaměření HEDT platformy, tak výsledek takto vypadat nebude. Takže fakt, že je v tomto testu použita jiná grafika je jen třešnička, ať to již ovlivní nebo neovlivní výsledek tohoto testu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Není ale důvod smutnit, na řadě HEDT finanční zdraví Intelu nestojí a díky vazbám v OEM segmentu podpořenými miliardovými výdaji má společnost své jisté."

Nam dodavatel privezl dva nove stroje s i7-9800X, přitom to jsou normalne skladane PC, není to nic znackoveho, takze ja bych se o Intel nebal ani v HEDT, ve firemnim sektoru Intel furt jede a jak jiz je tu v diskuzi zmineno, budme radi, ze Intel prodava ve firemnim sektoru a AMD nam domacim uzivatelum. Protože obe firmy prodaji všechno a zvysovani produkce není mozne, Intel vic tovaren proste nemá a AMD zase muze prodat jen to co nasmlouva u TSMC a ty uz jsou taky ze 100% vytizeni. Takze zvysovani poptávky na jedne nebo druhé strane by stejne vedlo jen ke zvysovani cen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem v takovém roce 2021 to bude už fakt trapas kupovat Intel. Doufám v inovaci architektury i na 14nm - tedy pokud 7nm přijde až někdy v půlce 2022 a ne dříve.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ked by niekto pred 3 rokmi povedal, ze Intel HEDT (vtedy 6 a 8 jadro a novucicke 10-jadro) sa bude ledva dotahovat na uplnu spicku AMD desktop a na AMD HEDT nebude mat Intel absolutne nic okrem servera, tak by ho zavreli do blazninca. Potom je tu este AMD server a tam Intel na silu jedneho socketu uz nema absolutne nic , iba nabozenske vizie o 2x28-jadrovom 500W zlepenci.

pripomenme si sled udalosti za posl. 3 roky:
https://bit.ly/32zVEF1
https://bit.ly/2P6vrK4
https://bit.ly/2Bxactc

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Cit.
(Nie, pravdupovediac nevidím v tom zmysel. Zvýšil som Vcore offset až na +0,03125 a zatiaľ bez pádu. Je možné, že CPU nie je schopný fungovať na default napätí (= reklamácia), )

A to je ta druhá pravda o vynikajícím Ryzenu, mince má dvě strany že?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pán to vytrhol z kontextu. Píše sa tam, že to môže byť (a pravdepodobne aj bude) problém dosky a nie CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tím chceš jako někoho přesvědčit že Ryzeny jsou nestabilní proto že se objevil jeden kus kterýmu nejspíš deska nenastavuje správně hodnoty(kdybys to odcitoval celý tak by ostatní viděli že uživatel neví zda je problém v CPU nebo desce ale to se hejtrovi nehodí žejo)? I kdyby takovej kus nějakým zázrakem propadl sítem tak je reklamace jen formalita, Dostane jinej a pokračuje.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Celý ten příspěvek, to je popsaný Intel v kostce - když to nejde vyhrát přímým srovnáním, přijde čas na FUD, lži o neschopnosti dodávat, nestabilita a chyby či přímé upláce...tedy motivační sponzoring prodejců HW. Však nejmenovaný hlavoun Intelu se k tomu s arogancí prvního řádu vyjadřoval ve stylu "my na to máme - 10x tolik co AMD vydělá...!" Tak aby jim to za rok za dva pořád ještě vydrželo, takový pohled. TSMC už investuje téměř ve stejných objemech jako Intel a jejich investice se narozdíl od Intelu určitě vrátí, tam se zatím jistě ví jen to, že se ještě neví.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O tom by nám vedeli povýpravať na konkurenčných weboch, že aká to je sračka že tombo :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel potřebuje najít svoje "nové" Core2Duo.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Neprojdou... teda nenajdou ;-) není z čeho ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To nikdo z nás neví :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výsledky beru, ale proč u Intelu byla použita 2070ka a u AMD 2080ti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.