Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Hledáte vhodný zdroj pro vaši základní desku?

no moje deska (dfi lanparty nf4 ultra) se napaji 4x - klasicky 24, pak ten hranatej 4, molex a jeste tim konektorem pro disketovku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dvoujádrové Intely generace Prescott si pri plne zatezi cucnou ze 12V vetve az 18 A ! Tam bych to opravdu se starým CPU-12V konektorem (4 pinovým) nerisknul.
Jinak, zjistit, zda má zdroj opravdu separátní 12V vetve je prosté jak facka. Proste zmerte odpor mezi vývodem 12V CPU a 12V pro periferie. Pokud tam bude naprosto nulový odpor, tak obe vetve jsou vytazeny z jedineho bodu zrdoje.
Mezi nami devcaty, drtiva vetsina zdroju (i za opravdu hodne penez) maji jednu 12V sekundarni cast. Osobne to dokonce povazuji za plus. Nebot pak cloveka musi zajimat jen celkovy odber na 12V vetvi. Mam napriklad zdroj, jenz pro CPU 12V ma zatizitelnost 15A, aje pro periferie jenom 10A. Procesor je Northwood, ktery si ve spicce sosne tak max. 7,5 az 8A, coz je polovina udajne zatizitelnosti procesorove vetve. Nicmene, v tom stroji mam obcas az 7 disku. Coz by vetev 12V pro perfierie neunesla, pokud by mela opravdu kapacitu 10A. Nicmene (nastesti pro mne) ma ten zdroj pouze jedine sekundarni vinuti pro 12V, a to s celkovou zatizitelnosti 25A. Vzhledem ke skromnemu odberu procaku (a grafiky uz vubec - je to 6 let stara ATIna Xpert 2000) to takhle cele slape naprosto spolehlive jak hodinky. Zdroj je tvrdy jak skala a neklesne nikdy pod 11.94V. Bezne (po nabehu disku a pri nevytizenem procesoru) se napeti pohybuje od 11.99 do 12.06 V. Chrochtam u toho blahem :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to mereni odporu mezi "zlutym pro procak" a "zlutym na Molexu" samozrejme u vypnuteho zdroje a nejlepe i vytazeneho ze zasuvky a po vybyti kodanu. Ale to asi dojde kazdemu kdo pochopil, co je potreba merit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pekny clanek, diky. Nikdy neuskodi si udelat maly a pekny prehled. Obcas se clovek dozvi i neco nekde, kde si myslel, ze se uz nic noveho nedozvi :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevíte někdo, k čemu slouží u napájecího SATA konektoru 3.3V? Nebo jinak: V čem se liší zapojení disku s konektorem, kde je 3.3V, a zapojení přes redukci z molexu, kde 3.3V není?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo a jestli to takhle pujde dal, tak si ke kazdy bedne nebo zdroji brzy budete mit moznost koupit i malou jadernou elektrarnicku, aby to clovek vubec uzivil. Hnus filajovej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky by ti kreténo mohly ty konektory nějak integrovat do jednoho, kdo pak má tahat dráty po celém case.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proto budu skladat novy PC az bude na trhu Conroe:) A snad mi bude stacit
 muj Fortron 350-60THN-P,ktery pry ma dve 12V vetve. 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný článek, akorát mi absolutně chybí jakákoliv informace o účinosti zdroje. To je jako bavit se o automobilu a neříct kolik žere.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Milda, vzdyt je o _kabelazi_ ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jen doplním ta XTčka - co si pamatuji, měla myslím jen jeden konektor (vypadal jako větší ATX), ale hlavně "krabice" zdroje měla "vykouslý jeden roh (zdroj vypadal jako 2 schodky) a na zdroji byl taktéž umístěn hlavní vypínač (ťin-ťongové zdroje měly klasickou kolébku, "originální" americké (IBM apod.) měly krásnou velkou a plochou červenou páčku :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo jak je to s Watáží. Bylo by možné napsat článek i o tom a nebo udělat nějakou tabulku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Papaja: "Obcas se clovek dozvi i neco nekde, kde si myslel, ze se uz nic noveho nedozvi :)" Pro mě je informace o 3.3V větvi na zdroji AT formátu taky totální novinka :o). Správně tam má být samozřejmě signál Power_Good. Prosím redakci o opravu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Postrádám u takového zdroje fajnovost, jakou je opožděné vypínání napětí +12V pro větráky k dochlazení po vypnutí. Nebo se to už nevyrábí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> mjr_Gagarin:
Dík za upozornění, opraveno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Strašný, takovou slátaninu jsem už dlouho nečetl. Pletete si pojmy s dojmy. ATX už se dávno nepoužívá, všechny dnešní zdroje jsou ATX12V. Pletete si názvy konektorů a specifikací. Například napájecí konektor pro procesory se nejmenuje ATX12V, nýbrž 12V Power. Klasické Molexy je další zhovadilost - Molex byl název firmy, která vyráběla tyto konektory, a je to obecné pojmenování pro plastový konektor. To, čemu říkáte klasický molex, se jmenuje Peripheral Power a je to typ MOLEX 39-01-2040. Stejně tak všechny ostatní konektory mají svoje MOLEX typové označení, např. Main Power konektor je MOLEX 39-01-2240. ATX 2.0 bylo vytvořeno v roce 1997, klidně můžu zaslat dokument "ATX Specification Version 2.01" z února 1997. Nějak jste si to pomýlili s ATX12V v2.0, což je úplně něco jiného z roku 2004 - jiné konektory a především úplně jiné požadavky na výkony. Hrozný, hrozný a zase jenom hrozný. Doporučuju navštívit formfactors.org a něco si k tomu nastudovat. Takhle akorát vnášíte mezi vaše čtenáře zmatek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dobrý článek, ale zaměřil bych se i na rozdíly v tom, jaký proud do jaké větve zdroje posílají. ono totiž nestačí aby byly fyzicky stejné konektory na desce/grafice/disku a tím co je na zdroji, ale taky aby zdroj do jednotlivých větví posílal dostatečně proudu! časem bylo potřeba posílit napájení desky a procesorů a tak se specifikace zdrojů měnily.
na netu jsem nedávno viděl docela zajímavý anglický článek, ale už nevím, kde to bylo. hledejte a najdete. problematika je docela složitá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžete mi někdo vysvětlit, proč vymejšlej tolik různých konektorů, které mají přivést ze zdroje proud do základní desky? Nestačilo by prostě zesílit vodiče, případně použít silnější vodiče u puvodního ATX konektoru?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jack> Neslo:
1. se silnejsimi vodici se hodne spatne manipuluje.
2. porusi se kompatibilita se starsimi produkty. Priklad, vyjde norma, ze misto 6A na vodic bude 10A na vodic, ale konektor zustane stejny. Pak hrozi, ze nekdo pripoji do desky s tou novou normou stary zdroj a tim padem to nebude fungovat, nebo v pripade nekvalitniho zdroje i neco vyhori.
3. Krome pruzezu vodice je dulezity i samotny konektor - kazdy spoj ma jisty prechodovy odpor a vznika na nem ubytek napeti. I kdyz pouziji vodice tluste jako kabely od svarecky, na konektoru muze vzniknout tak velky ubytek napeti, ze opet to prestane fungovat => tj. od jiste velikosti nema smysl zvetsovat prurez vodice, ale spis pridat cely novy vodic i s pinem na konektoru.
4. Nestaci ani porad pridavat dalsi a dalsi piny do jednoho hlavniho konektoru - deska jeste musi proud rozvest ke vsem komponentam a zase jsou problemy s temi velkymi proudy. Proto pro soucasti s nejvetsi spotrebou vznikaji konektory co nejblize dane soucasti - tj konektor u procesoru, konektor na graficke karte, pripadne konektor pro PCI-E. Je to mnohem vyhodnejsi, nez pridavat na plosny spoj motherboardu dalsi vrstvu/vrstvy jen pro prenaseni velkych proudu (to je drahe).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl bych jeden dotaz - myslíte, že 350 W zdroj utáhne 3 disky a 2 optické mechaniky? - Mám takové tušení, že se mu to asi líbit nebude. Ale spíš by mě zajímalo, co se stane, když je zdroj slabší. Zajímalo by mě, co se "nejhoršího" může stát :) - testovat na vlastnim železe se mi nechce:). Díky za odpověď

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tom:Na každém Hdd a optické mechanice máš napsáno, kolik žere proudu při jakém napětí. Pak se podíváš na vybraný zdroj, kolik proudu pod tím napětím dává. Samozřejmě si musíš nějak zjistit i odběr ostatních komponent v PC, je to docela problém.Ale myslím si, že pokud nepotřebuješ přídavné napájení grafické karty, většina 350W zdrojů ti to utáhne. V nejhorším případě se to asi jenom nerozjede, nebo bude celý systém podezřele často restartovat, vyber si, co je horší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Tom: to zalezi na zdroji,ale stejne 350w zdroj na tolik mechanik je dle me malo(zalezi i na procesoru a hlavne na grafice)Ja osobne radeji volin drazsi,ale kvalitnejsi zdroje(aktualne:ZDROJ CHILL CP-450A3 Zatížení:+3,3 V - 30 A;+12 V 1 - 15 A;+12 V 2 - 17 A;+5 V - 35 A;-5 V - 0,5 A;-12 V - 0,5 A;+5 V sb - 2 A cena cca. 2500,-Kc)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tom: No, mně utáhnul 300W 3 HDD a 3 optiky i s TV tunerem, zvukovkou, 1 GB RAM a AGP VGA GeForce Ti 4200.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

->TOM : Mozno bude postacovat 350W zdroj, ale nie je 350W ako 350W :) ja mam 300W zdroj, a tuto konfiguraciu : Asus A8N-SLI Deluxe soc 939, , VGA nVidia 6800, 1x DVDW LG, 1x IDE HDD 2xSATA  a sem tam pripajam dalsi SATA HDD s ktorym chodi kamarat, no a nemam ziadne problemy.
Pravdaze zavisi aj od HDD aky ma odber ak mas hdd Maxtor tak tie maju o dost vacsi odber.
Ak planujes rozsirovat pc do buducna tak na zdroji nesetri, kup si 400W resp.450W a hlavne kvalitnu znacku ako je napr. ENERMAX, AKASA, SPIREL .... nekupuj ziadne neznackove a lacne shi..y ;)
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela pobaveně sleduji výrobce a i usery, jaxe předhánění ve zdrojích 500, 600 i 700 W (často za nehorázné peníze) a přitom i ty nejdražší vykazují naprosto stejné, nebo i horší specifikace jednotlivých větví. Pro stabilitu systému je mnohem důležitější odběr a rezerva jednotlivých větvích. U mě je třeba kritických +5 V, kde mají ty lepší zroje max 40A (ostatní většinou 30), tak vcelku nechápu ten hon za x 12V větvemi, ale mám starší komp, kde se napájí procák z 5V, po upgradu to snad využiju. Mnohem levnější varianta, než kupovat zroje za X tisíc je pořídit druhej levnější a napájet z něj třeba periferie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj - mockrát díky. Já mám GF 6600GT - ta nemá externí napájení, tak snad problém nebude:). Dnes sem si právě přinesl 2 disky na RAID a zdroj ještě musim tak nějak ... koupit:) Njn nejsou prachy, tak se musí vše postupně:). Já měl trochu strach, aby ten zdroj při přetížení nebyl (nějakym záhadnym způsobem) schopnej odpálit nějaký komponenty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tom: Mám 4xHDD + 2x DVD, grafika GForce6600, CPU AthlonXP2500 a 350W zvládá v pohodě, ani větrák v něm nejede naplno. Hodně záleží na desce+CPU. V mým případě je CPU napájeno ještě z 5V větve, deska ani nemá přídavný 12V konektor. U novějších desek naopak CPU běží z 12V větve, kterou je tak možné při startu disků snadněji přetížit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tom:GF 6600GT externí napájení asi mít bude (nevím ale, kolik proudu odebere) a některé 350W zdroje dávají na 12V jen 10A a to utáhne sotva procesor (u Pentia 3G se uvádí 8A na 12V). Takže jak už tu bylo řečeno, na zdroji nešetři, zvláště kvůli té grafice. Disky moc nežerou, ale může se to nasčítat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný rozbor konektorů, ale jak někdo předelal, chtělo by to rozebrat přesněji podle specifikací ATX norem a různých revizí.
Co mám čerstvou zkušenost, tak nové zdroje s 12V konektorem mají problémy se základkou, kde je napájení CPU z 5V či 3.3V od ATX.

K dimenzování zdrojů:
Redstar 400W 12cm (3.3V:28A, 5V:40A, 12V:17A, 5VBS:2A, -5V:0.3A, -12V:0.8A) táhne 8 (!) HDD, Barton 3200+, 9600XT, 4 PCI karty, 2 CD/DVD + nějaké 4 12cm větráky a taky USB a je to fpohoděěě. :)))
Přesnost napětí je přitom úplně dokonalá, při měření multimetrem je odchylka až na druhém desetinném místě. ;)

Mimochodem, viděl jsem Fortron 300W zevnitř - fuj! Z plošného spoje vedl vodič napájení ven a po pár cm z něj byla pájením udělaná roztrojka či dokonce rozčtyřka! A to bylo jak na GND tak na všech dalších napětích... Navíc layout desky, počet drátových propojek a celková úroveň konstrukce byla tak na úrovni průmyslové školy...
Když to srovnám s tím Redstarem - SMD provedení, asi 4 propojky, rezerva počtu dírek pro výstupní vodiče, precizní layout součástek a vedení spojů, dimenzování chladičů... No prostě nebe a dudy. :)
Jediné, co měl Fortron navíc, byla pořádná železná tlumivka na vstupu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cite: U některých starších základních desek (jedny z prvních pro Pentia 4) můžete tentýž konektor nalézt také. Je však určen jako náhrada pro napájení procesoru pro případ, že by zdroj neměl ATX12V konektor. Dnes už je toto řešení součástí spíše zapomenuté historie a dá se očekávat, že bude postupem času upuštěno i od takovéhoto způsobu krmení grafických karet.
 
MB ABIT KN8 Ultra ma jak molex, tak ATX12V, tak EPS-24. Molex konektor na desce tedy napaji CPU nebo VGA nebo pripadne oboji ? Dale by me zajimalo, zda je nutne zapojit vsechny tri konektory ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CHybi vam tam konektorky pro napajeni vetracku :D Je to casto pouzivanej konektorek a nektery zdroje maji vyjimecne pridany i zedva/zetri konektorky (2*5V + 12V nebo podobne) ro napajeni vetraku.

Jinac peknej clanek...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chcete-li se něco dozvědět o zdrojích, podívejte se spíše na články na www.svethardware.cz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Franta:
V manuálu k té tvé desce se píše, že ten "molex" (pod PCI sloty) slouží k napájení zařízení zapíchnutých do PCI Express slotu a pro vyšší stabilitu doporučujou to tam strčit. Já myslím, že když to tam dáš, tak tím nic nezkazíš, ale nemáš-li tam nějak zvlášť hladovou grafiku, mělo by to chodit i bez toho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Brepta: Nevím jaký Fortron zdroj 300W jsi viděl zevnitř, ale podle tvého popisu to musel být nějaký plagiát, můj Fortron 300W má vevnitř klasicky každej drát ve svý dírce plus nějaký volný jako rezerva, na vstupu PFC tlumivku a odrušovací člen, a k chladiči výkonovejch diod přišroubovanej termistor pro regulaci větráku. A vevnitř je to všechno pěkně uspořádaný, výstupní kabel staženej páskou, chladiče jsou mohutný hliníkový pasívy a celý je to těžký jak kráva :-) Tak nevím, nebyl to třeba Foretron nebo Firton případně Frotron? (podle vzoru Abidos, Plima a Nice?) :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netusite nekdo co presne znamena specifikace SSI? Tyka se to zdroje nebo jen rozmeru case/MB? Diky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu mimo: Nevíte někdo link, na informace o spotřebě jednotlivých komponent v PC? Kdysi jsem něco podobného našel, ale teď to už hledám pár hodin a nevím proč to nemůžu najít. Byla tam měření např. různým typů pamětí různých velikostí, stějně tak procesory a i pár dalších komponent.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"PCI Express grafických karet spolkne jedna taková hned dva klasické molexy" Neni pravda! alespon to tak vzdy byt nemusi - jendu takovou doma mam co jsem mel pribalenou primo ke svemu GPU i dkyz ji nepouzivam protoze muj zdroj ten konektor ma sam o sobe

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro vsechny honice Wattu, mam 6 disku, pec, GF 6600GT (70W), 1.5GB RAM, 4 dalsi PCI karty (ATA RAID radic, Wifi, multiport I/O...), Athlon XP 2800+ a 400W Eurocase a jede mi to uz pres rok nonstop. To je jen pro ty, co maj dva disky a klepou se strachy, jestli jim to nahodou utahne jejich zdroj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PORADÍ NĚKDO?
Jsem čerstvým vlasníkem GeForce 8800GTX. Karta má dva konektory pro přídavní napájení Quad-SLI.
V příslušenství jsou dva kablíky vždy na jední straně s konektorem Quad-SLI a na straně druhé rozbočen na dva stejné jako jsou na HD nebo CD-Rom. Tak co všechno zapojit? Karta snad dobrá,drahá ale po čertech bez manuálu.
Děkuji za odpověď.P. 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.