Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení

Obr: Teac CD-W54E (4 4 32, IDE)
První přepisovačku Teac nám před týdnem pro testy zapůjčila firma Elap. I tento model si drží velmi dobrý standard vypalovaček této značky. No a co jsem naměřil? To si samozřejmě můžete přečíst v obsáhlé recenzi.

Kapitoly článků

1.  Úvod
3.  Testy
4.  Hodnocení

Hodnocení

Na tuto první přepisovačku od Teaca jsem se velmi těšil. A jak se zdá, Teac zůstává i s touto svojí premiérovou CD-RW mechanikou, na špici, mezi výrobci vypalovaček. Nejprve však několik postřehů. Hned na první pohled vás tato mechanika překvapí naprosto strohým designem. V porovnání s palírnami HP je to opravdu kontrast. Možná by stálo za to, umístit na přední kryt alespoň nějaký menší nápis. O manuálu jsem se zmiňoval hned na začátku. Zde uvedu jen několik zajímavých zjištění, které jsem tam našel. "Teac se nesmí instalovat v blízkosti zdrojů tepla, jako je třeba HDD." Hmm, zajímavé! Možná se tím výrobce kryje, před případnými reklamacemi. Pak mi ale není jasné, proč do vypalovačky neinstaluje rovnou větrák. "Mechaniku nečistit čistícím CD se štětinkami ani stlačeným vzduchem." Ano, s tím se dá souhlasit. To ostatně doporučují snad všichni výrobci. "Když budete mít problémy s jinými IDE zařízeními (IDE changery, Iomega, ...) na stejném IDE kanálu, zapojte mechaniku jako master na sekundáru." Nojo, ale co když už to na sekundáru je! No nic, alespoň v tomto manuálu se můžete dočíst, že vypalovačku je vhodné (vzhledem k často se opakující konfiguraci: HDD+HDD, CD-R+CD-ROM), věšet jako master na sekundáru. Možná by ale stálo za to upozornit, že pro kopírování z CD na CD není vhodné dávat mechaniky na stejný kanál.

Ale pojďme dál. Mezi uvedenými vlastnostmi se nedočtete ani o overburningu, ani o podpoře 80min CD, ani o CD-Textu, dokonce manuál uvádí, že neumí zapisovat na 21min média, což se mě zase naopak podařilo. Opravdu nechápu výrobce, že se s takovýmito parametry nepochlubí. Pro vaši informaci uvádím nejžádanější údaje v tabulce:

90min CD ano (max. 89:59)
80min CD ano
21min CD ano
Overburn ne (s novějšími firmwary už ANO!!)
CD-Text ano
DAO RAW ano od FW1.0X

To bychom měli zhodnoceny vlastnosti mechaniky. Ale ještě než přejdu k naměřeným hodnotám, musím se zmínit o jedné příjemné drobnosti, kterou jsem u Teaca objevil. V přední části vysouvací plotny je totiž malý zobáček, přes který CD do plotny vlastně zaklapnete. CD je pak celkem pevně uloženo. Nicméně Teac není možné montovat vertikálně. Již manuálu se dočtete, že by měla být mechanika velmi rychlá. Teac uvádí přístupovou dobu 85ms. Náš test ovšem ukázal, že se přístupová doba pohybuje těsně nad hranicí 100ms. Průběh datového přenosu není nijak zvlášť spojitý. Ovšem DAE speed je velmi kvalitní a spojitý (8,3x). Maximální rychlost čtení datového CD, se však dostala pouze na 28x speed. Protože firmware vypalovačky je zatím 1.0A, dá se čekat, že jeho další upgrade tyto problémy, obdobně jako u jiných značek (viz recenze Ricoha MP7060A), tyto problémy odstraní (což se, jak je patrné z doplněných grafů, na 100% potvrdilo).

Mechanika v průběhu testu pracovala velmi tiše, jen plotna při ručním zasouvání kladla poněkud větší odpor, než je zvykem. Starou bolístkou všech prodejců je absence českého manuálu. Mechanika rovněž nemá transporní pojistku, ale asi jí není třeba. Některé mechaniky ji však mívají. Teac W54E je velmi dobrá a robusní mechanika se slušným softwarovým vybavením, které poslouží téměř pro každou práci. I přesto, že je to první přepisovačka této značky, představila se ve velmi dobrém světle a bude jistě dobře sloužit nejednomu uživateli. Doufejme jen, že Teac brzy vypustí novější firmware, který mechaniku dostane do pásma, které slibuje manuál a vyhladí datový tok. Většímu úspěchu by jistě pomohla lepší cena, už vzhledem k přítomnosti rychlejších přepisovaček (Plextor, Ricoh, Sanyo, Sony, Yamaha). Věřím, že tato mechanika nebude nadlouho jedinou přepisovačkou značky Teac a následující modely přidají na rychlosti zápisu CD-R. A na závěr ještě seznam vypalovacích programů, které tuto
mechaniku v současné době (25.1.2000) podporují: Nero, Feurio, Easy CD Creator 4.x, WinOnCD 3.x. Naopak CDRWIN ji mezi podporvané zatím nezařadil. Zklamu také informací, že CloneCD se s tímto Teacem rovněž nerozumí. RAW zápis (číst umí) tudíž ani tato mechanika nepodporuje (pozdější firmwary však DAO RAW již přidávají, jediným nedostatkem je neschopnost poradit si se SafeDisc2 ochranou).

Vypalovačku jsme měřili programy CD speed 99 verze 0.6 beta, Feurio! 1.31 a CDRDIAG 0.1.3.3. Konfigurace: board TX3 NewTech, AMD K7 333, 64MB RAM, HDD primary master Seagate 2.5 GB, slave Seagate 6.4 GB, CD-ROM secondary master Plextor 8/4/32A, slave Samsung 24x Max, VGA 3dfx Voodoo Bashee PCI, OS Windows 98.

Mechaniku k testům dodal: Elap.

Cena: 9 625,- Kč (vč. DPH)

Kapitoly článků
1.  Úvod
3.  Testy
4.  Hodnocení

Diskuse ke článku Teac CD-W54E (4 4 32, IDE)

Středa, 30 Březen 2005 - 22:23 | Anonym | Musím sa pridať k pozitívnym hodnoteniam tejto...
Sobota, 26 Březen 2005 - 16:31 | Anonym | Vie mi niekto poradit,ako prepalit firmware na...
Středa, 23 Březen 2005 - 02:26 | Anonym | Tuto mechaniku mam doma a pouzival som ju cca 4,5...
Úterý, 25 Leden 2005 - 18:47 | izii | diky za odpoved, co si myslis o tom?? moze byt...
Pondělí, 24 Leden 2005 - 01:09 | Martin Bartoň | izii: Ne, tuto mechaniku nemáme.
Neděle, 23 Leden 2005 - 21:44 | izii | Chcel by sem sa opytat ze ci mate tuto mechaniku...
Úterý, 13 Leden 2004 - 19:36 | Martin Bartoň | Jestli to jsou média rychlejší než 4×, tak se ani...
Úterý, 13 Leden 2004 - 12:11 | Roman Doupovec | Zdarec,mám problém s pálením CD-RW. Používám TEAC...

Zobrazit diskusi