Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Hodnota bitcoinu překročila 2000 dolarů

Já se jich zbavil když to bylo na 1000 USD :) Jinak tam je pár problematických prvků jako blockchain přesahující 100 GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To uz davno ale nie je ziaden problem..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velikost blockchainu je stale problém, ale taky existují peněženky třetích stran, které mají minimální nároky na prostor a výpočetní výkon. Akorát se tím vytvoří závislost na správci serverového backendu té penženky. To riziko ať si každý rozhodne.

Bitcoin má daleko větší problém politický a to že Core vývojáří trvají na pevné velikosti bloků a tím zadržují schopnost škálování, způsobují drahé poplatky za transakce a vůbec nestabilitu kolem Bitcoinu samotného. Na to Bitcoin pomalu doplácí, Ethereum už jej předbíhá a má daleko demokratičtější vývoj, ačkoli praktické využití je o dost menší, nicméně nemá žádné takové brzdy do budoucna.

Bitcoin čeká hard fork a ještě bude zajímavé sledovat kdo to vyhraje, jestli se očistí od politických tahanic a pochybných investorů co si platí jejich vývojáře, nebo skončí jako okrajový alt-coin a štafetu předá jiným...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nedavno jsem syncoval a uz to ma pres 100GB zadny problem nevidim...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

komicke, ze sam autor to definoval: AK chcete mat z tejto pyramidovej hry = REALNE PENIZE = tak to za tie realne peniaze musite = PREDAT :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

bez moznosti predaja-zameny za realne=VLADOU+VLADAMI uznavane+vydavane peniaze =by tato hra nemala nijaku hodnotu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Libi se mi vase tvrzeni, ze 1) jedine "realne" penize jsou ty co vydavaji vlady, a 2) ze BTC je "hra". Nejake dukazy by nebyli ? ;) muzete zacit trebars tim, v cem jsou vladni penize "realnejsi", by me fakt zajimalo...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za vladni penize si nakoupim zradlo, za bitcoin ne. Jak se tu pise o Alze, tak pochopitelne zavedeni bitcoinu = sebeprezentace, bitcoin ma sice velke vykyvy, ale mimo ty trvale stoupa cena a hlavne pocitaji s tim, ze platit tim v realu bude jen mensi cast klientu, coz je stoprocentni, dohromady je to pro Alzu v pohode, ovsem je to jen jeden obchodnik z mnoha. Aby byl bitcoin realnej, musi se s nim dat platit v mnohem vetsim poctu obchodu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za Bitcoin si také koupíš žrádlo, jen ne na každém rohu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A o to prave jde. Cestovat kvuli veceri pres pul planety nebudu. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kreditky taky nebrali v každým obchůdku a jak se ta platba virtuálními penězi rozšířila :) Třeba i ten Bitcoin nebo jeho konkurent to dotáhne takhle daleko.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jj a nejvetsi plus jakekoliv kryptomeny je predem dane mnozstvi "penez" takze nehrozi to co dela €CB nebo ¢NB a spol. ktere si neomezene "tisknou" libovolne mnozstvi penez, ostatne proto taky bylo zruseno kryti penez zlatem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

dukazy by neblyi, si robis prdel ? :D

pozri sa do penazenky, ak nejaku mas

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych od tebe na oplátku rád věděl, kdo a čím garantuje hodnotu BTC, potažmo jakou reálnou hodnotu reprezentuje BTC?
Dál bych rád věděl, jak chce BTC řešit inverzní inflaci (která je skryta v prakticky neomezeném dělení BTC?)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> kdo a čím garantuje hodnotu BTC

Nikdo a nicim, presne stejne jako u papirovych penez. Hodnota je urcena nabidkou a poptavkou, opet stejne jako u papirovych penizku.

> potažmo jakou reálnou hodnotu reprezentuje BTC?

Stejnou jako papirove penize: jste schopni je **v danem okamziku** relativne snadno a bezpecne za neco vymenit. To je jedina realna hodnota vsech penez. Jestli mate nejake nad to nejake iluze o "kryti" a podobne, doporucuji se jich urychlene zbavit.

> jak chce BTC řešit inverzní inflaci

To se musite zeptat lidi, ktery na BTC pracuji.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

>Nikdo a nicim, presne stejne jako u papirovych penez. Hodnota je urcena nabidkou a poptavkou, opet stejne jako u papirovych penizku.

Tak tady jste na velkém omylu. Hodnota peněz vydávána ať už státy nebo centrálními bankami je tvořena mnohem větší šířkou garancí, než jenom nabídkou a poptávkou. Ta první je daňová vynutitelnost - stát vyžaduje platbu v té a žádné jiné měně. Další je vynucená platba zakázek - stát zadává zakázky jen v dané měně. Tím je garantován oběh a základní kontrola měny. Nejdůležitější je ale soudní vymahatelnost. Soudy v daném státě vydávají náhradu škody při sporech vždy a jen v měně daného státu.
Těmito třemi způsoby je dostatečně specifikována hodnota měny. Stát v mnoha případech ještě nepřímo určuje ceny (palivo, cigarety, alkohol). Tím je v konečném důsledku definována hodnota platidla.
Bitcoin toto nemá. Když se budete s někým soudit o ukradené bitcoiny, každý se vám vysměje.

>To je jedina realna hodnota vsech penez.

Tady bych se hádal. Takový Zimbabwský dolar je důkaz, že ne vždy jde vše jako po másle, i když stát používá všechny nástroje na kontrolu měny. On totiž základ stability veškeré měny je v tom, že se platí daně.

>A k té třetí poznámce

Tady s vámi plně souhlasím. Problém bitcoinu je totiž v tom, že nedokáže obsáhnout potencionální nekonečný růst trhu (i když je to samozřejmě blbost). Jde hlavně o matematický model. Jednoho krásného dne můžeme narazit na problém, že rohlík bude stát půlku nejmenší dělitelné jednotky. Ačkoli se to vůči minimální jednotce zdá přehnané, při pokrytí globálního majetku a nárůstu objemu obchodu může dojít k tomu, že jeden bitcoiní niklák prostě bude příliš veliký. Stát by toto řešil novou emisí a přidáním nového desetinného místa na sériovém číslu bankovky. Tady to jde řešit jenom vytvořením nové měny, která by měla být časem náhradou.
A tady se dostáváme do rozporu - k čemu tedy bitcoin je, pokud počítáme - musíme počítat s tím, že nevydrží věčně? Je hloupost se utěšovat s tím, že to bude až za dlouho. U IPv4 se taky počítalo s tím, že tolik počítačů prostě nikdy nebude. IPv6 problém řeší, ale jenom na téhle planetě a bez nanobotů. Jakmile budete chtít kolonizovat vesmír nebo lidské tělo, zase máte problém.

Bitcoin je tedy navržen špatně. Je navržen pro lidi, co nechtějí platit daně, a s parodií na kvantitativní uvolňování. Kdyby se množství nově uvolněných bitcoinů odvozovalo podle objemu transakcí i s možností částečné likvidace hodnoty (třeba že si někdo bude moci vypůjčit bitcoiny z cloudu a úrok se smaže do nenávratna), pak by tu byl dynamický a životaschopný platební systém. Jenže teď je to jen bazén se zlatem. Takové věci je dobré dávat do hrobek faraonům, ne do peněženek.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> tvořena mnohem větší šířkou garancí

Ty garance ktere jste popsal, znamenaji jenom jedine - ze stat garantuje, ze bude akceptovat a vyzadovat danou menu. Tudiz vase tvrzeni:

> Těmito třemi způsoby je dostatečně specifikována hodnota měny

je nespravne. **Hodnotu** nejake meny vam nikdo nikdy negarantuje. Stat muze udelat kiks (jako Recko) nebo inflaci (Venezuela) a pak jsou vsechny "garance" statu k nicemu. BTW i to Zimbabwe ktere spominate, nakonec preslo na dolar, tudiz ani ta garance akceptovani neni nijak absolutni..

> K čemu tedy bitcoin je, pokud počítáme - musíme počítat s tím, že nevydrží věčně?

K tomu, cemu i ostatni meny (ktere taky nevydrzi vecne ;) - muzete **v danem okamziku** neco vymenit za neco.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTC je v zásadě jen směnná jednotka. Stabilita její hodnoty je dáná ochotou tuto jednotku používat a její hodnota je daná poptávkou (stejně jakou i jíné měny nebo komodity). Dolar nebo Euro nebo jiné rozšířené měny jsou stabilnější hlavně z toho důvodu, že jich je hodně, nicméně i u nich jsou vidět výkyvy řekněme v desítkách procent v závislosti na politické a ekonomické situaci. Místo BTC by se mohlo obchodovat se zlatem, diamanty nebo starožitnostma, ale to je takové nepraktické ... ale určitě jsou i skupiny, které používají jako platidlo takovéto komodity.
Inverzní Inflace - nejspíš tedy deflace - není problém pro držitele BTC, ani pro obchodování, v zásadě by to právě mělo pomoct stabilizovat kurz.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

BTC je parodií na směnnou jednotku. Nikdo kromě pár jednotlivců a investorů ji neuznává, není, jak správně napsal Dr Str, nikde garantováno vůbec nic.

ad inverzní inflace: ne, to není deflace, která z ekonomiky objem peněz odebírá. Problém BTC je ten, že absolutní počet jednotek je jasně dán. Co ovšem není jednoznačně dáno, je jeho dělitelnost (ono teda je, ale ne pevně, protože se již historicky dělitelnost AFAIK posouvala). A jak každý matematik ví, mezi každými dvěma reálnými čísly existuje nekonečný počet dalších čísel... To je inverzní inflace (můj osobní terminus technicus), která se krátkodobě chová jako deflace, ovšem v dlouhodobém horizontu se "objem" prostředků zvětší - a je jedno zda se to děje extenzivně přidáváním nul zprava nebo zleva. Princip je stejný jako u běžných investic, třeba zlata, jen s tím rozdílem, že zlato nelze nekonečně dělit, prakticky se končí na jednotkách desetin gramu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak inflaci řešíme z hlediska držitele hotovosti. Pokud budu mít 1 BC, tak se jeho hodnota nezmenší tím, že se budou používat jemnější jednotky, ono to v zásadě musí znamenat, že se hodnota toho jednoho BC zvyšuje. Ani ta deflace neodebírá peníze z objemu, jen je jich tam v zásadě málo na to, kolik je na trhu zboží.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Inflace z pohledu držitele hotovosti je přece protimluv, držet peníze bez jejich investice je holý nesmysl, a to i v případě nějakého "zlatého standardu" - jediný okamžik, kdy to má smysl, je deflační spirála.

A právě z pohledu investic, tedy "živých peněz" (nikoli peněz ve "štrozoku") je naředění BTC jednoznačný inflační impuls, protože ty peníze se v absolutním počtu "kusů" prostě zmnoží. Vydělají na tom samozřejmě dlouhodobí držitelé BTC, jenže to celé jde proti smyslu ekonomiky jako takové.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, kdy má smysl držet peníze, a kdy je investovat, bych nechal na jinou debatu. Nicméně Vaše definice inflace se mi zdá velmi svérázná. Obyčejně se za inflaci pokládá to, že ceny zboží rostou a nevyplácí se držet penize na účtu. Sám ale přiznáváte, že "zdrobnění" BTC má opačný efekt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Inverzní Inflace - nejspíš tedy deflace"

Inverzni inflace a deflace neni uplne totez.

"není problém pro držitele BTC"

Ne ze neni problem, ale je vyhodou kryptomen.
ostatni souhlas

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Říkat těm papírkům s obrázky mrtvol, kterých si může centrální banka natisknout kolik se ji zlíbí, "reálné peníze" - to je dost na pováženou :-p Za bitcoin můžu nakoupit na mnoha místech (na alze např viz https://www.alza.cz/platba-bitcoiny-a-btc-automaty-alza
) a na spoustě dalších míst.

Hodnota ničím nekryté měny je závislá na důvěře lidí v tuto měnu a je naprosto jedno, zda je vládou uznávaná nebo ne (v pozitivním smyslu potvrdí uživatelé nejrůznějších lokálních měn a že jich na světě je hodně, v negativním všichni, kteří zažili hyperinflaci; aktuálně se můžete ptát ve Venezuele s jejich 1700% inflací).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je sice vsetko velmi krasne, ale najprv by sa zislo definovat HODNOTU a az potom hovorit co ma hodnotu, ci papieriky s obrazkami mrtvol, alebo nejake nuly/jednicky.

Hodnota ničím nekryté měny je závislá na důvěře lidí v tuto měnu a je naprosto jedno, zda je vládou uznávaná nebo ne. A v tom je to riziko. Mena nie je centralne riadena (riadi ju nejaka humusna mafia alebo ti co su na vrchole pyramidy ked predaju/kupia naraz desattisice/statisice BTC a tym reguluju kurz a VZDY TO TAK BUDE, lebo BTC nebudu kvadriliony, ale iba 21 milionov, takze ked nejaki tienovi pyramidovi hraci na samom vrchole vlastnia napr. 1 milion BTC, ma to sakramentky vplyv na kurz ci uz je 20 $ alebo 2000 $ alebo 200000 $ za 1 BTC). Uz si to pochopil? Pyramidova hra regulovana zhora a nie centralnymi bankami. Pri BTC sa v pohode moze stat ze 1 mesiac mas 25 BTC v hodnote 50 000 $ za ktore si dnes kupis Skodu Kodiaq s najsilnejsim motorom a absolutne veskerej najvyssej a doplnkovej vybave a za mesiac mas za tych 25 BTC iba 10 000 $ co ti ledva staci na najslabsiu a najchudobnejsie Fabiu hatchback. Uz si to pochopil? To sa nestane ani pri tvojej 1700% inflacii co normalnym krajinam nehrozi. Proste take velke vykyvy hodnoty tie papieriky s obrazkami mrtvol nemaju.

Papieriky s obrazkami mrtvol (v principe je jedno co by to bolo, mohli by to byt aj kamienky, tycinky ale z praktickych dovodov su papieriky dost dobre ze ano), tak tieto papieriky (vo vseobecnosti fiat mena ktorej vacsina nie je v papierikoch) je kryta "schopnostou a zavazkami splacat dlhy" a to je nieco, co je odrazom realneho zivota, pretoze ked ten dlh splacat nebudem, auto mi zoberu aj byt mi zoberu. V tom aute ci byte je kus prace a kedze praca ma hodnotu, tak aj to auto ci byt ma svoju hodnotu a kedze zijeme v dobe obchodovania s dlhmi a dobe dlhov, svoju hodnotu ma aj samotny dlh a tym je kryta fiat mena. Navyse pozicku v regulovanych instituciach nemusi dostat kazdy, takze uz aj to je akesi privilegium ze patrim do stabilneho a regulovaneho bankoveho/financneho systemu. Ked si pozicku zoberiem u nebankovky za 80% rocny urok, jednak som c0c0t a dostanem sa do dlhovej spiraly a skoncim ako bezdomovec, jednak prestavam byt sucastou stabilneho a regulovaneho systemu.

Cim je kryty BTC? Stale rastucou obtiaznostou tazenia a deflacnou povahou? Ochotou platiti zan?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S tím nesouhlasím. Když má někdo 1mln BTC, tak může ovlivnit kurz směrem dolu (tím, že prodá hromadu BTC). Směrem nahoru kurz nijak ovlivnit nedokážou (aniž by do toho investovali další prostředky). Limitní situace - kdyby někdo skoupil 100 % BTC, tak BTC zcela ztratí hodnotu.

Naopak ty papírky jsou zcela pod kontrolou centrálních bank. Když ČNB rozhodne, že zítra bude 30 Kč za euro nebo 20 Kč za euro, tak má způsoby jak toho docílit.

S tím, že hyperinflace "normálním zemím" nehrozí... kéž bys měl pravdu. Hyperinflace postihla v podstatě všechny okolní země (Maďarsko 1946 inflace 41900000000000000 % !!! ) a u nás byla schovaná za měnovou reformu. Pokaždé, když si lidé říkali, že jim se to stát nemůže, tak se to stalo. A není nejmenší důvod aby se to nestalo znova klidně celé eurozóně (a tím i koruně) nebo dolaru.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Uz vidim tu hodnotu BTC vo svete v ktorom bolo, mozno si otom pocul, druha svetova vojna a totalna hospodarska katastrofa v polke sveta, v podobe zbombardovaneho vsetkeho co stalo pohormade.

Kriste to su nazory :D

Tie pekelne centralne banky! Este mi povedz ze kto vlastni najvacsi pocet BTC, ak vies, a potom mi povedz aku ulohu to moze zohrat v tej tvojej mene zaslubenej.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já žádné BTC nemám.

Spouštěče inflace jsou různé a mění se. V Římě to bylo postupné zmenšování obsahu drahého kovu v mincích, války (a to i v situacích, kdy země nebyla válkou dotčena ale vláda tiskal nekryté peníze na financování války), v Polsku (do 1989) a Jugoslávii (313 000 000 % v 1994) byly jiné ekonomické důvody, v Zimbabve (rok 2008 231000000 %) to nastartovalo zabavením soukromého majetku (během řecké krize se něco podobného v bledě modrém skoro stalo na Kypru!), ve Vietnamu (1988) různé komunistické experimenty (BTW Vietnam je podstatně méně komunisticky-sociálně vstřícný než EU!). Kdo ví, co to bude příště. Což třeba kvantitativní uvolňování, kdy ECB nakupuje s velmi nízkým úrokem státní dluhopisy čímž uměle snižuje tlak na státy. Bez toho zásahu by následující země v EU nebyly schopny si půjčit a zbankrotovaly by: Řecko, Itálie, Portugalsko, Španělsko. Krach těchto zemí by složil všechny ostatní. Ano, peníze jsou kryty dluhy. Z větší části dluhy států. To by bylo na několik přednášek jak probíhá takový bankrot státu ale většinou je to tak, že věřitelé prostě většinu dluhu škrtnou.

Názory jsou to člověka, který měl historii ekonomie 2 semestry a makroekonomii+přidružené věci 8 :-p

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Novidite a stale tomu nerozumiete. Tolko semestrov a vsetko zbytocne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> hodnotu BTC vo svete

V tom svete bude hodnota BTC zhruba stejna jako papirku s obrazky mrtvol, jediny rozdil nastane v situaci az dojde toaletni papir :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Takze si potvrdil to co hovorim ze bez realnych penazi je btc nanic. Cela ta spasitelska mena a ono to stale nefunguje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> Proste take velke vykyvy hodnoty tie papieriky s obrazkami mrtvol nemaju

Good one. Tie papieriky trebars v UK ztratili zhruba pred rokem 20% hodnoty ZA DEN. Jo a vzhledem k tomu ze ekonomika UK jaksi za den o tech 20% nespadla, obavam se ze padl naopak ten argument ktery par chytraku pouziva, ze pry jsou penize "kryty ekonomikou". To vase "schopnostou a zavazkami splacat dlhy" je taky pohadka, protoze ta se taky nezmenila o 20% za den. Co se zmenilo je, bylo *vnimani* UK zbytem sveta. Cimz se dostavame k..

> Cim je kryty BTC?

Tim samym, cim ty "realne" penize. Lidskou duverou, nebo chcete-li, dopytem a nabidkou. Penize jsou komodita urcena k ulehceni vymen tovaru/sluzeb. Plati pro BTC i papir. To je vsechno, jakekoliv nesmysly o "kryti" jsou jen nesmysly. Kdyz se narodni banka nebo zbytek sveta rozhodne ze vase papirky jsou toaletni papir, muzete se postavit na hlavu a tancovat a stejne to bude toaletni papir. A je uplne jedno ze vase ekonomika (a schopnost splacet dluh) se pritom vubec nezmenila.

BTC umoznuje relativne snadno a bezpecne vymenit neco za neco **v nejakem okamziku**. Papir to same, akorat moznost vymeny je sirsi a snadnejsi. V tom je jejich hodnota (a jedina hodnota). Jestli vy (nebo ti co do BTC "investuji") si myslite neco jine, tak vas asi ceka studena sprcha.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

trebars v UK ztratili zhruba pred rokem 20% hodnoty ZA DEN ... good one

takze ked dneska neco stalo x Kč tak zajtra to uz bude stat 1,2x Kč? je jedno co: chleba, liter mlieka, auto, barak

alebo ako si predstavujes stratu hodnoty o 20% ZO DNA NA DEN? Pri zachovanych cenach tovarov a sluzieb ludom znizili platy o 20% a skonfiskovali 20% uspor?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tim samym, cim ty "realne" penize. Lidskou duverou, nebo chcete-li, dopytem a nabidkou.... blbost. To ze si postulujem ze nieco bude plnit funckiu platidla je jedna vec a je uplne u prdele ci su to papieriky, gulicky, srobiky, ramiky, gumicky, tycinky alebo nejake specialne vytlacene papieriky. To ze toto bude plnit funckiu platidla je vec konvencie (dohody) a samozrejme z toho plynie, ze falsovanie je trestne. Z toho ale njako nevyplyva cim su tie papieriky, gulicky, srobiky, ramiky, gumicky, tycinky (v ulohe platidla) kryte. Pravdu mas v JEDINOM: Penize jsou komodita urcena k ulehceni vymen tovaru/sluzeb. Ale penize nejsu zaradmo nenajdes na ceste milion € ked to ma sluzit LEN TAK "k ulehceni vymen tovaru/sluzeb. Penize ako prostiedok (vo forme papierikov, guliciek, srobikov, ramikov, gumiciek, tyciniek ci cokoholvek ineho) maju nejaku svoju hodnotu (nemyslim nominalnu, ale realnu). A ta hodnota je tu preto, ze su niecim kryte. Este raz: nominalna hodnota je irelevantna, t.j. ci bude hodnota 500 eurovky znamenat to, ze Róm bude kopat lopatou 1/2 hodiny, alebo cely jeden mesiac.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

v alze nakupis tak macaci prd

ten BTC zmenis za realny peniaz a za ten realny peniaz si nakupis, tak ako vsade kde sa da "btc platit"
s BTC si mozes vytriet zadok pokial ho nezmenis za realny peniaz

ked tej kravine tak moc veris tak chod za svojim zamestnavatelom nech ti plati v BTC
akorat sa ti na druhy den stane ze budes zrat chleba s vodou mesiac lebo z tej tvojej ultimatnej meny mas hodnotu radovo mensiu

nicim neregulovana hyper fluktujuca mena, tak urcite to je buducnost, deti s ekonomikou zš jasaju

Jedina hodnota BTC je ze v cine sa tym obchadzaju regulacie na velke kapitalove transakcie, nic viac nic menej, docasna zalezitost ktora nespada do beznych regulacii
Dokedy mojko dokedy.

este povec ze XPR je buducnost a uz to mozes zabalit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Za dolar nebo euro si u nás také nic nekoupíš, musíš ho nejdříve vyměnit (i při platbě eurem v kauflandu to takto probíhá, na účtence je směna a zboží je pak prodáno za koruny jinak by to s EET asi ani nešlo). Znamená to, že euro ani dolar nemají žádnou hodnotu?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Schválně jsem to zkusil a za Bitcoin fakt nakoupíš přímo (tedy přes prostředníka ale to u kreditky taky):

"Rychlá platba pomocí kryptoměny.

Na konci objednávky budete přesměrováni na platební bránu smluvního partnera k dokončení objednávky. Z principu fungování bitcoinové sítě je platba vyřízena během několika minut."

Podle mě transparetní, rychlá a přímá platba, nepotřebuju nic měnit, pošlu BTC, dostanu zboží. A výplatu bych v BTC bral už před několika lety. Stejně bych si vybíral hotovost nebo dobíjel kreditku jako u normálního účtu v bance. Akorát místo jejich trapnýho úroku 0,01% bych měl z těch zbylých Bitcoinů daleko víc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Alza používá platební bránu bitcoinpay pro platby v bitcoinech a ty platíš v bitcoinech a používáš bitcoin když chceš. Nic nesměnuješ na fiat měnu. Platba probíhá z tvé BTC peněženky na platební bránu. Takže ty rozhodně nic nesměňuješ abys nakoupil. Prostě platíš bitcoinem. Buď to uděláš z pohodlí domova a zaplatíš jak je popsáno výše. Nebo na místě v showroomu použiješ BTC automat ale pak musíš mít potřebný obnos BTC sebou třeba v peněžence na mobilu.

A podobné je to i se zbytkem. Argumenty k smíchu. Bylo by ztrátou času něco ti vysvětlovat. Kdybys byl inteligentní tak bys tu takový bludy nepsal.

Jediné s čím se dá souhlasit je, že to je dočasná záležitost ale to je lidstvo, Země a celý tenhle vesmír taky, takže v tom ses ani zmílit nemohl.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Za btc sa nic nekupuje, alza to tak isto zmeni za realne peniaze v co najkratsom case aby z toho nieco vobec mali.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>Za »papirky« sa nic nekupuje, »vsichni« to tak isto zmeni za »dalsi zbozi« v co najkratsom case aby z toho nieco vobec mali.<
:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Poravdě to že to nevydrží sem si myslel v roce 2012 a na těžení se vyprdnul, kdybych si natěžil... ale dlouhodobou udržitelnost tam pořád nevidim. Ten chudák co si koupil za 10 000 bitcoinů 2 pizzy, nebo ten co přehraboval skládku aby našel svůj disk už musí být v blázinci :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak těžba BTC už skutečně smysl nedává dlouhou dobu. Ale těžba alternativních měn je stále výnosná. Viz. takové ETH, kde se stále jede na GPU a vše je zatím koncipováno tak, že přechod na ASIC nebude možný. Právě ASIC z udělaly z BTC v podstatě pyramidovou hru, kdy lidé museli přecházet na nákladné specializované stroje, které ale byly vždy zastaralé v podstatě již ve chvíli, kdy přišly poštou a šance, že se zaplatí byla velmi malá.
Jinak také jsem svého času těžil jeden BTC denně a také raději nepřemýšlím o tom, proč jsem si je neponechal do dneška :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ASIC je možný vždy, je to jenom otázka složitosti - jestli se ho vyplatí navrhovat a vyrábět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"dlouhodobou udržitelnost" v jakem smyslu ? ze bude bitcoin dlouhodobe raketove stoupat ? to asi ne. Jinak ma BTC par problemu, ale nemyslim ze jsou neresitelne. Takze jaky duvod dlouhodobe neudrzitelnost vidite vy ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky čekám až někdo napíše o té "pizze za miliony" :D Jo, kdyby si těch 10k nechal do dneška tak už je rentiér až do smrti. Ale kdyby si každej jen spekuloval a nic neprodával tak Bitcoin už dávno zmizel v propadlišti dějin. Právě díky těm keří nejen nakupovali ale taky prodávali a navíc platili za reálné služby a zboží umožnili rozvoj té měny až tam kde jsme dnes a tím je dnes stále nejpoužitelnější kryptoměna, dá se vyměnit v obchodním centru, dá se použít v eshopech a kamenných obchodech.

Sám jsem taky prodal, dnes už za zlomek ceny, ale tehdy jsem ty peníze potřeboval na nákup něčeho konkrétního nebo za platbu domény a hostingu, takže toho nelituju, využil jsem to smysluplně. Horší to mají ti co opravdu BTC někde zapomněli nebo ztratili jako ten HDD na skládce :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bitcoin má jako měna několik zásadních chyb , ale dnešní papírové peníze ,které nejsou vázány na zlato nebo jinou reálnou a vládou/centrální bankou neovlivnitelnou věc mají podstatně zásadnější chybu, pokud nejste emitent, ale jen držitel, nemáte žádný reálný vliv na hodnotu této měny, ECB, ČNB si klidně zdvojnásobí objem peněz ještě si za to vyplatí odměny a tím reálně snížili hodnotu vámi držených peněz o polovinu.
Příkladem budiž $ a FET v roce 1971 stála unce zlata 35$, po 45 letech nepřetržitého tisku dolaru stojí stejná unce zlata 1250$ to je cca 36x tolik a o tolik klesla hodnota dolarů těm, kteří ho drží.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Peníze nejsou určeny k dlouhodobému hromadění - to ti vysvětlí každý investor. ;-)

Co tam máš dál?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, kazdy investor ti vysvetli, ze je lepsi abys mu ty penize sveril a kdyz budes mit stesti, tak ti jich pak vrati o trochu vic (a neco si necha). A kdyz budes mit smulu tak jsi bez penez. Vis o kolik klidnejsi by mohli byt duchodci kdyby si v mladi mohli "nahromadit" (nasporit) penize a potom z nich v klidu zit? Oh, ja zapomel, penize prece nejsou pro duchodce, penize jsou pro investory. No, vsak ty investori taky jednou budou duchodci ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak proto že maj jen nominální hodnotu ovládanou zvůlí politiků a guvernérů národních bank..., podléhej proto inflaci špatným hospodařením vlád, neb jsou to defacto dlužní úpisy za vaši práci, kterýžto ale po delší době nemusí nikdo uznat a vyměnit za zboží :-(

Je to něco jako když pomůžu kamošům s tím přísliběm jen per huba, že mi to jednou vrátí, ale oni nějak rychle zapoměli všecía chtěli po mě později za svoje protislužby pro změnu zpalatit! nevzpomínajíc si prej již, že jsem jim pomohl dříve jako první a bezpaltně :-(

Mnohé firmy po čase nerespektují ani všelijaké různé stravenky, nebo poukázky na oběd a pod! odměny v nehotovosti :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Peníze nejsou určeny k dlouhodobému hromadění"
a ke kratkodobemu taky ne. v dobe statniho bankrotu, eh teda menove reformy v roce 53, byla koruna znehodnocena az v pomeru 1:50 v prumeru 1:35. jedna koruna mela pred reformou hodnotu cca 0.018 gramu zlata a po reforme ze dne na den mela jedna koruna hodnotu cca 0.12
Nasledne bylo cssr vylouceno z mmf.

Vyhoda kryptomen je v tom ze neni rizena centralni bankou ani statem a toto raplovani s menou neni mozne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

peníze vázané na zlato mají jednu malou a jednu velkou nevýhodu.

Ta malá spočívá v tom že na ně působí inflace odpovídající objemu těžby zlata (asi si umíte představit co by udělal s cenou objev velkého dostupného naleziště).

Ta velká spočívá v tom že díky nárůstu nabídky práce dochází k jejímu zásadnímu zlevnění ... a lidi jaksi nejsou psychicky naladěni na to že jim každým rokem klesá výplata ... po dobu několika generací.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Copak psychicky naladěni, deflační měna je dost zásadní praktický problém. Deflace znamená, že se hodnota měny zvyšuje. Pokud dostatečně rychle, stane se ideálním investicí. Zisky s nulovým úsilím, maximální likviditou a zanedbatelným rizikem. Stačí držet peníze. Peníze tedy budou všichni chtít držet a to vyvolá jejich nedostatek a tedy další deflaci. Tisknutí peněz tomuto brání a udržuje měnu zdravou. To co drží bitcoin na uzdě je fakt, že je to není garantované žádnou autoritou a tedy to v podstatě může ze dne na den přestat existovat. Jako takový se ale těžko může stát seriózně používanou měnou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Tisknutí peněz tomuto brání a udržuje měnu zdravou." ... Tisk způsobí klidně i hyperinflaci! :-( Deflace je naopak zdravá! Vyplatí se makat sice méně, což se dá dohnat produktivitou a delším časem makání, ale hlavně se vyplatí nebát se spořit!!! :-) Růst ekonomiky podporou spotřeby chtěj vždxcky jen levičáci a po nás potopa :-( Pliv!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" lidi jaksi nejsou psychicky naladěni na to že jim každým rokem klesá výplata"

nevim o tom ze by to nekde tak bylo, ale uvazujme ze ano, co by pak nastalo? zbozi by zlevnovalo.

a stejne tak by se dalo rict ze "lidi jaksi nejsou psychicky naladeni na to, ze se jim kazdym rokem vse zdrazuje" a co ze se pak deje aby se lid nevzbouril? trochu se jim prida na platech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

By mě zajímalo, o kolik je BTC "nebezpečnější" než např. Venezuelský Bolívar. A kde máme jakou-koli jistotu, že se něco podobného nestane zejtra nebo za 10 let i v socialistických státech evropských ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jeden maly madarsky priklad, v roce 1998 zavedlo madarsko povinny 2 duchodovy pilir a co se stalo o 12 let pozdeji? po cesku znarodneni, ale orban vlastne nastavil podminky tak ze zustat v 2 piliri znamenalo prijit v podstate o duchod, tak ho kazdy opustil a to co v nem "nasporil" o to prisel.

ale tomuto nezabrani ani papirova ani krypto mena :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzestup předchází pád!

Stejnak to má jen nominální hodnotu a i když ji neurčují vlády, politici nebo "nezávislí" soudruzi guvernéři národních bank dle své libosti..., určuje tuto jen nominální hodnotu mnohem rizikovější faktor - vzestup pouze důvěra a panika , nebo napadení serveru s konty, pak možný a mnohem prudší pád, klidně až na 0 ! :-( Je tu možná, a dokonce již jednou proběhla! - scizitelnost(!!!) vašeho jmění v této jen virtuální(!) kryptoměně... :-(

Zlato je zlato! :-) Scizitelné je ovšem také :-( - jen ale fyzicky! ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kiez by BTC padol k nule, prikupil by som ich tisice. ;) Kto to s BTC (ale i inymi kryptomenami) mysli vazne, tak uz ma doma davno Trezor. Zneuzitelnost je pak menej pravdepodobna, ako zneuzitie e-bankingu ci kreditnej karty. Prakticky sa tak moze stat len diky hluposti uzivatela. A jak sa hovori, za blbost at se plati. ;)

P.S.: GTX 1080Ti s PL na 80% tedka vydelava cca $8 denne. Rozmyslam, ze prikupim dalsie 2. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakub P: A co tazis grafikou Nvidia? (Sa staci tomu chvilu nevenovat a uz je clovek out :()

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nicehash miner, takze celkom 7 altcoinov podla toho, ktory zrovna najviac profituje. Ten klient ti premiena mining automaticky, vyplacany si cca kazdy tyzden v BTC priamo do tvojej walletky. Vyplati sa mat mining rig s 470/480/570/580 idealne, ale kedze mam v kompe obmedzeny pocet slotov a nechcem pouzit risery tak, ze mi budu trcat grafiky z bedne, tak som kupil na skusku 1080Ti. Tazi uz 5. den a ide to vyborne, takze som pred chvilou objednal druhy kus a ak budu provozne podmienky v pohode, prikupim este 3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.