Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Hynix připravil 128GB DDR4 modul

Rejpal Rejpavičatý Rejpavičnej :) V ramci ankety o binarnych prefixoch, podla ktorej sa budu na diit binarne prifixy pouzivane tam kde maju byt, nemalo by sa jednat o 128 GiB DDR modul? Citat to mozne ako chceme, aj normalne giga, ale napisane moze byt Gi :))) Pisana forma znesie :))) Hovorena uz menej (nikto na svete nehovori gibibajtov).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

z čeho usuzujete, že paměťový modul má nižší příkon, když má nižší napájecí napětí?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vyšší energetická efektivita byla od začátku uváděna jako jedna z vlastností DDR4. Pokud nemám rozumný důvod předpokládat, že 20nm DDR4 při 1,2 V budou mít vyšší spotřebu než ~30nm DDR3 při 1,6 V, pak to zkrátka předpokládat nebudu :-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jednak je to zkusenost, druhak jsou pro to fyzikalni duvody - pokud snizite napajeci napeti, tak pracujete s mensimi naboji (velmi zjednodusene je pametova bunka DRAM kondenzator s odporem). Pokud kazda pametova bunka pracuje s nizsim nabojem, pak prikon na pametovou bunku je nizsi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jo, to je rozumné vysvětlení, byť ne zcela exaktní (onou neznámou je velikost náboje potřebného k udržení informace, který odhadujeme nižší nejspíše pouze z marketingových krasožvástů.).
Víceméně to byl jen takový rejpanec - nemám rád, když někdo na základě jedné veličiny popisuje jak se ono zařízení bude chovat. Stejného nešvaru se dopouští mnozí recenzenti i u baterek, např. v tabletech či noteboocích ... co má hodně Ah, to je dobré. Že je zapotřebí znát i napětí baterie a z toho vypočítat Wh ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dovod preco DDR4 prichadzaju neskor je, ze tu nieje po nich dopyt. Trh stagnuje rovnako ako napr. pri CPU(vlastne celkovo cely trh s PC komponentmi). DDR3 su dostacujuce a vyhody DDR4 su male.
Aky-taky zmysel maju v serveroch, kde sa zvysena kapacita modul hodi ale ani tam to nieje extra horuce, kedze aj dnes max. kapacita RAM dosahuje stovky gigabajtov az terabajty.

Rozdiel spotreby bude max v desatinnach watov, ked aj dnesne DDR3 maju spotrebu medzi 1-3W. Pri pametiach uz nieje velky priestor pre znizovanie spotreby.

Kupovat RAM do rezervy? Naco, dokial tu rezervu clovek vyuzije(ak vobec niekedy), tak zvycajne ho upgrade vyjde lacnejsie.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

U mobilních zařízení, kde se TDP SoC pohybuje na úrovni ~2 wattů, může rozdíl 1 wattu prodloužit výdrž baterie v řádu několika jednotek hodin.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ale LPDDR4 má pořád lepší spotřebu než DDR4, ne?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

mobilne RAM maju nizsiu spotrebu ako desktopove. Tam urcite nebude rozdiel 1W ale len v miliwatoch. Percentualne bude spotreba az o napr.30%(niekde uvadzaju az 40%) nizsia ale realne to bude maly rozdiel a na vydrzi sa to podpise len par minutami naviac. marketing je marketing

RAM je dnes najmensi problem. Je lacna, podava dobry vykon, ma nizku spotrebu. DDR4 caka velmi pozvolny nastup.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Diky nekolika zasadnim odlisnostem maji DDR4 cca o 30% mensi spostrebu nez DDR3.
To uz neni k zahozeni!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Není to sice poprvé, co má starší generace před tou novější určitý náskok, ale patrně jde o první případ, kdy si tento náskok udrží v řádu let."

-nejak jsem zapomeli na RDRAMy? - meli naskok, meli daleko vyssi frekvenci nez SDRAMy, pro netburst architekturu vhodnejsi i pres vyssi latence - jenze Rambus nebyl schopen je prosadit a vylepsovat tak rychle jako zbytek vyrobcu SDRAMy a z nich vzniknuvsi DDR verze (o licencnich podminkach a poplatcich ani nemluve), takze rdramy odpocivaj v pokoji - to nic nemeni na tom, ze v dobe uvedeni byly ony tim novejsim, lepsim, modernejsim, z tehdejsiho pohledu perspektivnejsim...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Rambus RDRAM vylepšoval a vždy byly rychlejší než cokoli na trhu, ale chtěl za ně tolik, že se to nevyplácelo a Intel ztrácel zákazníky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pre netburst ano, ale netburst skoncil na prepadlisku dejin ako neefektivny :) pretoze vyzadoval ohromne takty .. bol davno prekonany v momente ked prislo Intel Core.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty vole 128 gigabajtů RAM? To nemůže běžný člověk využít ani kdyby se po..... Já "neumím" využít ani 2 GB (XP) a to pouštím takové zhovadilosti jako Adobe Premiere, což zas jen tak někdo nedělá...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Skus si na vyvojovej masine pustit 2 virtualky , kazda s java enterprise aplikacnym serverom a hned bdues rad, ze sa do PC da kupit 32GB , dnes uz len blby chrome zerie bezne 3-4GB ram:(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud člověk například skládá panoramata, pak se desítky GB snadno využijí. Jeden nekomprimovaný 16 bpc snímek může mít kolem 100 MB, pokud jde o panorama z např. 20×10 snímků, tak to máme 20 GB pro zdrojová data, dalších ~20 GB pro výstup a ještě něco bude třeba na mezikroky.

V tomto případě jde ale o modul cílený na servery; než se něco takového dostane do běžných PC, pár let uteče :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně, to, co popisujete, zní spíš jako argument pro lepší algoritmy. Úprava programu zde znamená, že nad tím jeden člověk (autor programu) stráví trochu více času, ale v součtu nebudou muset tisíce uživatelů vynakládat milióny peněz na extra stovky terabajtů paměti. Zrovna u těch panorámat mi to přijde jako hloupost. Ale servery do toho můžou cpát třeba databázové indexy. To mi dává mnohem víc smysl.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jak souvisí algoritmy s velikostí vstupních a výstupních dat? Pokud z 20GB hromady dat děláte jeden 20GB soubor, tak budete potřebovat 40 GB paměti bez ohledu na algoritmy, které k tomu použijete.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Jak souvisí algoritmy s velikostí vstupních a výstupních dat?"

Upřímně doufám, že to byla pouze rétorická otázka. Protože tu druhou, naprosto nesmyslnou větu i začínající algoritmik rozstřílí na kusy (stačí si představit třeba quicksort vs. mergesort vs. externí mergesort/tapesort). Celkový objem vstupů a výstupů a paměťová složitost jsou dvě zcela odlišné věci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"zapomenuty" GB i-ram by zase mohl mit smysl :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme, v každém případě poslední verze Windows, Linuxu i FreeBSD maj podporu NWMe, které by mělo vyřešit dnešní strop SSDček. AHCI na to prostě nestačí a je docela možné, že docela značně poskočí výkon při náhodném přístupu a IOPs.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jsem holt zpátečník. 128GB na modul je pro mě něco jako teleport, čisté sci-fi. Za pět let jsem se nepřinutil upgradovat z 4GB na strop počítače - 8GB, protože jsem ještě ani jednou nebyl ve swapu. Asi mám fakt počítač jen pro "základní použití" :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

takze ten xeon E5 se 4 kanaly bude mit 512GB RAM? to neni spatne, pro dual scoket to je peknych 1TB RAM na server a to se vyplati, pametova propustnost 136GBps :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.