Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hynix odložil masovou výrobu GDDR7 na rok 2025

Zdroj: HardwareLuxx

Grafické karty, které dorazí na trh v letošním roce nebo během prvního kvartálu 2025, si budou muset vystačit s GDDR7 pamětmi od Samsungu a Micronu. Čipy od Hynixu dorazí až téměř za rok…

Ještě na přelomu ledna a února informovala redakce Business Korea o tom, že společnosti Samsung a Hynix oznámili zahájení masové výroby GDDR7 paměti na první pololetí letošního roku. Dokonce se zdálo, že Hynix bude ze všech značek s GDDR7 první. Nebude. Redakce Anandtechu na Computexu vyslechla zástupce společnosti, který potvrdil, že masová výroba nezačne dříve než v prvním kvartálu 2025.

Co za tímto odkladem, prakticky ročním, vlastně stojí, není jasné. Nejpravděpodobnější jsou dvě možnosti. Buďto Hynix narazil na nečekané komplikace a bude se muset s problémy (v návrhu nebo s použitým procesem) nejprve vypořádat. Nebo žádné problémy nejsou, ale s odkladem nasazení GDDR7 u AMD (RDNA 4 přešla na GDDR6 v kombinaci s širší sběrnicí) a omezeným letošním portfoliem Nvidie (letos nevyjdou více než dva modely GeForce RTX 5000, pokud vůbec) není poptávka taková, aby se vyplatilo výrobu začít.

GDDR7 od Samsungu (HardwareLuxx)

Nvidia patrně pro první vlnu PC produktů s architekturou Blackwell zvolila Micron. Vyplývá to z vyjádření společnosti z minulého týdne, kdy konstatovala, že její GDDR7 budou osazeny na produktech dostupných v letošním roce. Nvidia dále může využívat dodávek od Samsungu.

AMD nasadí GDDR7 až s architekturou RDNA 5, jejíž vydání se nečeká dříve než na konci roku 2025, spíše začátkem roku 2026. U Intelu pravděpodobně na GDDR7 s architekturou Battlemage nedojde (podle původních plánů měla dorazit minimálně o rok dříve, tedy v době, kdy ještě neměly být GDDR7 dostupné, takže pravděpodobně počítala s GDDR6). Nová generace pamětí by se v nabídce Intelu mohla objevit spíše s architekturou Celestial, tedy snad v roce 2026.

Tagy: 

Diskuse ke článku Hynix odložil masovou výrobu GDDR7 na rok 2025

Čtvrtek, 13 Červen 2024 - 15:13 | Tom Buri | lol, zamrznuls pred dvaceti lety?? hynix je...
Čtvrtek, 13 Červen 2024 - 14:54 | Pajka | a nebo třetí důvod a to že všichni 3 (micron,...
Čtvrtek, 13 Červen 2024 - 14:49 | peliculiar | To se moc nevidí aby si potenciální zákazník...
Čtvrtek, 13 Červen 2024 - 14:15 | melkor | Intel to v příchozí generaci nepoužije AMD to v...
Čtvrtek, 13 Červen 2024 - 14:08 | Tiesto | Jedině dobře, protože SK je dobré jen tak do...

Zobrazit diskusi