Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Hynix: DDR5 v roce 2020, DDR6 v roce 2025

Jestli on už nenadešel čas místo páté a šesté revize přejít na něco jako TDR nebo QDR.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tvoje TDR su vlastne DDR3 a DDR4, kde DRAM pamatove cipy pracuju na osminovej frekvencii (1/8 = 1/2^3) oproti priepustnosti na I/O pinoch v jednotkach Gbps tak uspesne dementnym marketingom oznacovanou ako "MHz"

Napr: pri DDR4 na 3600 tzv. "MHz" pracuju DRAM cipy na frekvencii 3600/8 = 450 MHz
to priepustnost je 3600 Mbps na jeden bit zbernice (64 bitovej) a teda celkova priepustnost takeho jedneho DIMM pamatoveho modulu je 3600*64 Mbps = 230400 Mbps = 28800 MB/s = 28,8 GB/s

https://sk.wikipedia.org/wiki/GDDR5

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Z ceho usuzujes, ze tam neco pracuje na /8 frekvenci? A co z toho jako ma plynout za dusledky?

Pametove obvody jsou definovane prenosovou rychlosti rozhrani a latenci. Latence neodpovida zadnemu zlomku.. je to proste nezavisla vlastnost v zavislosti jak moc se tomu konkretnimu kremiku chce hejbat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neusuzujem, citam: https://en.wikipedia.org/wiki/DDR3_SDRAM#Power_consumption
(druhy stlpec "DRAM cell array clock")
text pod tabulkou: The data rate (in MT/s) is twice the I/O bus clock (in MHz) due to the double data rate of DDR memory. As explained above, the bandwidth in MB/s is the data rate multiplied by eight.

Pametove obvody jsou definovane prenosovou rychlosti rozhrani a latenci - ano suhlasim, prenosova rychlost, to je to 3600 Mbps na jeden pin/bit zbernice. To na akej frekvencii musia pracovat nejake cipy aby sa taka priepustnost dosiahla, neni v tejto uvahe podstatne. Ci na to treba 14400 MHz cipy alebo 3,6 MHz cipy je irelevantne, priepustnost je proste 3600 Mbps na jeden pin/bit zbernice.

Latence neodpovida zadnemu zlomku - a preboha ziveho kde tvrdim ze zodpoveda? Latencia je benevolentnejsie definovana a ak niekto odmera 47 ns (to je prvocislo), nasobkom coho by to asi tak bolo? Kde preboha ziveho tvrdim ze latencie su nasobkom niecoho? Alebo ze sa z nich da usudzovat o priepustnosti? Latencie DRAM sa za 2 dekady zmenili len malo, priepustnost niekolko-desiatok-nasobne stupla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Usuzujes velice spatne.

Ani jeden z tech vzorcu nerika nic o interni pracovni frekvenci pameti, kterou jsi tvrdil ze je osminova z nejakeho cisla :) DDR prenasi na obou hranach hodin, ale to jsou i/o hodiny, ne interni pracovni frekvence. A prenosova rychlost je nasobkem MT/s osmi, protoze 64 bit DIMM modul ma 8 byte / T.

Tvoje hypoteticka DDR4-3600 ma i/o hodiny 1800 MHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím, že by tvrdil, že na to existuje nějaký vzorec - je to prostě popis reality. DDR3-1600 běží na 200 MHz, což je osmina a rozhraní řadiče běží na 800 MHz, což je polovina MT/s.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To neni popis reality ale nejakeho fanatizmu resp. nabozenstvi, pokud tomu mame slepe verit.

Takze pro Vas amatery, to tady zduvodnim, proc tomu tak je, at si laskave priste uz nevymyslite:

Vezmeme onu hypotetickou pamet DDR4-3600. Tato pamet ma rozhrani, ktere pracuje na 1800 MHz, coz je JEDINA frekvence dodavana zvnejska do pameti. To, ze rozhrani vyuziva principu DDR znamena, ze hodnota MT/s bude dvojnasobkem teto frekvence (duvod je timto smerem, ne naopak).

Kdyz si stahnete dokumentaci napr. pro 4gb DDR4 cipy od Micron-u, tak uvidite ze do pametove matice vede rozhrani podle sirky pameti: 32 bit @ x4 io, 64 bit @ x8 io, 128 bit @ x16 io. Takze tato sirka interni datove zbernice odpovida objemu dat, ktere se provede v ramci 8T. Tim, ze za takt hodin mate 2T (kvuli DDR), tak behem 4 taktu (@1800MHz) se tato sirka ma sanci naplnit nebo vyprazdnit, podle typu operace. Takze ten prostredek pameti nemusi pracovat rychleji, nez na ctvrtine frekvence rozhrani.

Tech 8T je optimalni mnozstvi dat, ktere se ma z DDR3 / DDR4 prenaset pro maximalizovani vykonu (v burst rezimu - proto taky BL 8 ), a proto ta interni datova zbernice ma sirku 8x vetsi (32/64/128bit) nez je externi (4/8/16 bit).

450 MHz je tedy takt internich dat nekde v prostredku pameti. Samotna matice ale funguje jeste na pomalejsim taktu, protoze umi jenom vyndat radek nebo zandat radek (a nejakou omacku kolem). Radek, ktery se z pametove matice takto cte/zapisuje, ma pro uvedene velikosti pameti 512B / 1KB / 2KB. Ta latence, na kterou si vsichni stezuji je prave cteni radku (10-20ns ~ coz dela 50 az 100 MHz) a pak seek v ramci radku v obdobne pomale rychlosti.

Hodnota 450 MHz je tedy.. jak vidite irelevantni (souvisi jen s posunovanim dat po interni sbernici, v urcitem pevne danem prevodu), ale pamet funguje na bazi tech hodin ktere tomu dodate (1800 MHz), protoze ty pocitadla latenci se pocitaj podle toho. Jinak by jste meli jenom moznost CL v nasobcich 4. Tvrdit, ze cela pamet nebo jeji jadro "funguje" na teto frekvenci je zcela nesmyslne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná by neškodilo se prvně naučit číst a také chápat text ;)

Nic z toho, co tu bylo napsáno, neodporuje tomu, co jsi právě napsal. Původní komentáře kolegy chápu jako snahu odhalit neznalým, že paměti opravdu nejedou na 3GHz a ani na 1.5 GHz, jak si někteří myslí. Nic víc.

Co rozepisuješ je sice fajn shrnutí základních principů práce moderních pamětí, ale je to také "já o voze, ty o koze". Dále bych si asi dál pozor na mluvení o Hz v souvislosti s latencí konkrétně čtení řádku). To implikuje, že čtení trvá jeden takt hodin o frekvenci X, o čemž pochybuji (proč zbytečně přidávat další hodinové domény a asynchronní přechody?) Řadič daného čipu spíše běží na tom interním taktu a čeká x taktů (dle nastavení), které odpovídají latenci toho obvodu.

Také bych doporučil oprášit slovník a používat slova správně. Pokud se totiž zrovna neživíš návrhem DDR čipů, tak jsi taky amatér ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takova pamet ale doopravdy jede na 1.5 GHz - na te frekvenci se pocitaji napr. ty CL latence. Samotne vybaveni radku z matice bych povazoval za asynchronni proces - o nejiste delce, ale v urcite dobe je jistota ze dobehne, proc by jinak bylo nutne konfigurovat ty casovani kus od kusu? Nezivim se navrhem cipu, ale desky s pametma navrhuji - a taky jsem jednu dobu hodne dlouho zkoumal jak ohnout FPGA aby spolupracovalo s GDDR5, protoze ddr3/4 jsou jiz omezujici pro nektere aplikace :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že hodně záleží na kontextu - z pohledu systému skutečně jede na 1.5 GHz. Z pohledu paměti samotné jede na té frekvenci jen relativně malá část a interně funguje na jiné (což samozřejmě uživatele nezajímá).

BTW povedlo se? Museli jste použít nějaký soft core IP GDDR5 řadič?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Resil jsem to po elektricke strance - z tech poli se neda udelat vice nez cca 2400 Mbps/pin (a i to casto vyzaduje uzavrene reseni vyrobce). Skrze transcievery (diferencialni) by sel udelat jen hack - pouzit z pameti dva bity komplementarne. Ale kdyz pak mate tech 6 Gb/s, tak by to prakticky davalo 3Gbps/pin, coz za tu namahu je malej vyvar (plus se tim puli kapacita uz tak pomalych pameti).

U HMC, ktere maji to seriove pripojeni nativne to je lepsi - 15-16Gb/s na 1 par a smer, plus existujie nejake otevrene reseni co se tyka IP. Bohuzel to ma zcela nepredikoatelne latence, protoze ten cube je takovy "NAS" a sousedni nody/banky maji jinou latenci nez lokalni (v ramci obvodu, u zretezenych obvodu je to pak jeste horsi). Tohle pak padlo na tom ze bych musel postavit cele zarizeni aby se zjistilo zda by to fungovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DDR1-4 maji skutecne jen 2x vyssi datovou rychlost nez je rychlost sbernice. DDR4 maji oficialni skutecnou rychlost sbernice (I/O) 1600 MHz pri prenosove rychlosti 3200 Mb/s a pin.

GDDR5 maji schopnost prenest 4 bity za takt a DDR5 bude zrejme na tom stejne. Nebude to tedy DDR, ale neco jako "QDR" pamet.
GDDR5X a GDDR6 uz prenasi 8 bitu za takt, ale bezi na nizsich frekvencich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak potom by ma zaujimalo co soudruzi mysleli pojmom "DRAM cell array clock "

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kromě propustnosti by měli zapracovat i na latencích. Situace kdy CAS roste skoro stejně jako frekvence je naprd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

preto vsade uz 1/4 storocia vidime tie iste numera: 60-70 ns EDO SIMM 72pin RAM 66.6 MHz a dnes tiez vidime trocha nizsie numera, ale neni to napr. 1-2 ns

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Některé fyzikální procesy holt trvají nějakou tu nanosekundu, ať chceme nebo ne. Latence je v podstatě dána pozvolna se zlepšující technologií výroby a počtem překážek od sběrnice ke čtené informaci a zpět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidíte, všichni jsme Vám to říkali, ale né vy jste pořád mleli jaká to je výhoda, jednoho slotu.... Tak tady to máte, za pár let budete chtít upgradovat, a stejně budete muset koupit i novou fošnu, protože PCI-E 4.0, DDR5, USB-C, USB-D... Ale pan Crha je prej blbej, protože AMDisti vymění jen procák, aktualizují BIOS a jedou dál...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

PCI-E 4.0 bude fungovat i na některých (čti: těch lepších) současných AM4 deskách.

S uvedením DDR5 přijde nová platforma stejně jako přišla s DDR4 a přijde s DDR6. Proč měnit platformu bez reálného přínosu každé dva roky, když stačí jednou za cca 5 let?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Navíc pokud nepoužíváš svůj stroj na GPGPU, high speed networking a podobné záležitosti, je ti PCI-E 4.0 k ničemu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pan Crha jiste mluvi o Intel platforme, kde si ani neupgraduju procak, narozdil od AMD kde PCI-E 4 prijde do AM4 tento rok a kupodivu jsem mel pravdu kdysi ja, kdyz jsem rikal, ze treba ty linky z procesoru budou na primo ... ne, ze bych teda uzil kartu s PCI-E 4, ale treba se mi splni to, ze prvni slot na grafiku pojede zase na x16 kdyz mam osazenej druhej slot, ted to spadlo na x8 a x8 ... x16 a x8 udela me grafice radost a na te x8 muzu nechat Intel Optane disk, jenze tak to proste s AMD je, "Wine experience"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pane Crho:
AMD uz nema iba 12 rokov staru seriu AM2/AM2+/AM3/AM3+ fosni a prislusnych chipsetov pre architektury K10 a Stavebne Stroje, kde nebolo nic moderne z poslednych 5-7 rokov.

AMD vydalo novy socket AM4 s prislusnymi chipsetmi a tie fosne podla vybavy ponukaju vsetko to moderne po com srdce prahne: USB3, USB-C, M.2, U.2, wifi ....

PCIe v4.0: vdaka spatnej kompatibilite neni problem mat v4.0 grafiku alebo v4.0 M.2 SSD vo v3.0 fosni. Proste mozem v4.0 komponentu kupit skor a fosnu upgradovat neskor. Opacne detto: mozem mat X570 fosnu z leta 2019 (t.j. z buducnosti) a nastrkat tam PCIe 3.0 komponenty ... Je to proste kompatibilne, akurat rychlost bude patricne brzdena. Kvoli ziadnej kompatibilite nie je nikto nuteny nic kupovat ako u Intelu.

DDR5: my proste nevieme co bude za 1,5 roka alebo necele 2 roky (leto ci jesen 2020) ked budu vychadzat prvucicke fosne s DDR5. Mozno AMD spravi podobny husarsky kusok a uvedie pre Zen3 (Ryzeny 4000) socket AM4+, kde budu mat fosne uz DDR5 sloty. Mozno Zen3 (Ryzeny 4000) budu obsahovat DDR4 aj DDR5 radic kvoli spatnej kompatibilite, podobne ako sme boli svedkami u Phenomov I a II a fosnaich AM2/AM2+ vs. AM3/AM3+ pri DDR2 a DDR3. Takze mozno v konecnom dosledku ked si niekto bude chciet na jesen 2020 kupit novy Ryzen 4000 pre sc. AM4+ chipset X670 a DDR5, tak si ho bude moct strcit aj do fosne pre prvucicky Ryzen 1000 pre sc. AM4 chpset X370 a DDR4, lebo CPU bude mat DDR4 aj DDR5 radic.

BTW: sam pouzivam AM3+ fosnu pre architektury K10 a Stavebne Stroje . Neexistenciu USB3 riesim PCIe kartou (2x USB3), rozsirenie poctu 6x SATA siesim PCIe kartou (+4x SATA), neexistenciu M.2 je mozne riesit ako? No predsa PCIe kartou - keby sme strasne potrebovali. Fosna ma 3x PCIe 16x a 1x PCIe 1x. takze pokial bude jeden 16x slot obsadeny grafikou, na taketo rozsirovania mam k dispozicii dva 16x sloty (aj pre 4x PCIe karty) a jeden 1x slot. Donedavna som mal fosnu AM2+ s DDR2, ale kedze som jaj blb na nej prve dva roky 24 hod denne prevadzkoval distribuovane vypocty, tak po 8,5 rokoch odisla. Inak by sluzila dodnes, stacilo by rozsiril 4 GB DDR2 RAM na 8 GB. Procak som menit kvoli kompatibilite nemusel, ponivac spicka K10 architektury Phenom II X6 1090T/1100T a spicka Stavebnych strojov FX-8370 maju v zasade rovnaky vykon (single aj multi) a Phenomom je jedno ci je na fosni DDR2 alebo DDR3 :)))

Staci taka odpoved? Dalsie otazky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.