Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k I foťáky a kamery Kodak budou minulostí

Prvně Olympus, teď Kodak... začíná se nám to pěkně kazit :-/
- Lidé čím dál více používají "pohodlnější" a méně trvalejší formy záznamu.
- Po naší civilizaci nezbyde možná vůbec nic... však už i má babička se ptá "Kde máš nějaké fotky?" A já... "Mám je v počítači, babi"... Tam je těm fotkám dobře :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

me ted nedavno potesil nalez negativu z 60/70 let, uz jsem je povazoval za ztracene, holt stastna nahoda...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Digitalizace znamena, ze se ztratou pametoveho media se nemusi ztratit informace. Pokud nase civilizace neskonci katastrofou (coz se pravda muze stat snadno) bude nejvetsim problemem historiku za tisic let to, jak na jejich pocitacich rozchodit dnesni firefox aby se mohli podivat, jak ta historicka stranka wikipedie vypadala v prohlizeci ktery jeste umel HTML 4 (a ne HTML 17).

Samozrejme, nekdo nesmi zapomenout vymenovat HDD v RAIDu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

junk to podle mě myslel trochu jinak... dneska ukládáme data na harddisk (někdo možná ještě zálohuje vypalováním, ale vzhledem k tomu, kolik 10+ let starých pálených CDček je nečitelných, si to dovolím zanedbat). Podle CZC je poruchovost běžných modelů disků o 1 do 10% - řekněme 5 %, ať to zjednodušíme. Pokud mají uživatelé fotky na disku, který kvůli nedostačující kapacitě každé dva roky vymění, tak s vysokou pravděpodobností do 40 let o ty fotky přijdou (narazí na disk, který umře). Kdežto starší generace, které byly zvyklé na film, měly vždycky fotky na papíru a ještě zálohu na filmu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud skončí naše civilizace, je mi naprosto fuk, jestli po ní zbydou fotky nebo ne...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale takhle to nebylo myšlené. K čertu s civilizací :-) Když vezmu rodinné album, jsou v něm fotky počínaje rodiči a u prapraprarodičů konče (tzn. fotky až 120 let staré). Myslím, že v řadě rodin to bude podobné. V jiné než papírové podobě fotky neexistovaly, což lidi automaticky vedlo k jejich zakládání. Dnes většina lidí drží fotky jen v elektronické podobě, protože je to levnější a pohodlnější. S ohledem na metodu jejich uchování je velmi pravděpodobné, že do 50 let nebudou existovat - takže i přes mohutné rozšíření fototechniky paradoxně dalším generacím zůstane velké kulové.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ, lenost je základem :-)
Naštěstí alespoň jednou za rok (před vánoci) se vypružím a udělám pro každého z rodiny fotoknihu uplanulého roku (průřez) a mám dárky pod stromeček. A příbuzným alespoň ty fotky nalepím do kalendáře na rok další, ať si nás další rok užijou :-) Ale to už s archivem asi nemá nic společnýho...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten kdo skutečně fotografuje, tak se ten se většinou dokáže postarat i o to zálohování. Kvalitních snímků moc není (zálohuji na DVD-RAM) a ve většině případů jsou na papíru taky. CD-čka bych zas tolik nepomlouval (ale raději je zkontroluji). Nicméně na tomhle serveru bych čekal víc než větu "ale vzhledem k tomu, kolik 10+ let starých pálených CDček je nečitelných, si to dovolím zanedbat". Výhoda digitální fotografie je pro průměrného fotografa v tom, že nemá poškrábaný negativ. Takový jsem občas dostal i z fotolabu. O prachu ani nemluvím. Nevýhoda/výhoda je v tom kolik může udělat snímků prakticky zadarmo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ví se, jak to bude s výrobou kinofilmů? Jestli skončí, tak abych si začal tvořit zásobu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Další firma kterou budou ovládat finanční skupiny. Zůstane z ní jen logo ... a vo to de. Má mnoho jiných předchůdců (Philips, ETA, Sanyo ...) a jede se dál.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.