Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k IBM a Micron uvádí Hybrid Memory Cube: 15× rychlejší, o 90 % menší

Já bych ocenil, kdyby žádná DDR4 éra nebyla a skočilo se zrovna na HMC :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky by mi smysl "éry ddr4" unikal, když ani u grafik v podstatě nenastala - tedy pokud nebudeme současné GDDR5 nazývat maskovanými DDR4

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A nebude tak drobátko problém vyrvat z toho čipu 128 GB/s ven?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by byl vrchol marketingového krasožvástu, kdyby ten čip uměl 128 GB/s, ale zvenčí by z/do něj byli schopni dostat jen třeba 20 GB/s ;). Já tak nějak předpokládám, že v tomto případě ten čip jako celek je schopen s okolím komunikovat udávanou rychlostí. Jinak by to samozřejmě postrádalo smysl. Pochopitelně se ale musí na druhé straně udělat patřičně rychlý paměťový řadič.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A nebo to opravdu bude 128GB/s podělený počtem vrstev.
S příchodem Windows Vista x128 bude potřeba hodně paměti .

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nejde ani tak o radic. pokud cpu ta data nebude stihat tak rychle zpracovat, je to k nicemu. pokud to ovsem nezapoji jako L1 pamet nebo tak nejak ..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč myslíš, že cache vůbec existují ? Kompenzují řádově ponalejší přístup do paměti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zde není problém udělat to vícekanálově a třeba grafika v procesoru by se pár kanálů zabrala takže výkon by byl využit určitě...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu, má vůbec smysl zvyšovat přenosovou rychlost paměti? Požadavky na rychlost pamětí jsou dány rychlostí (výkonem) procesoru, ten ale poslední dobou začíná stagnovat a to je myslím důvod, proč nikdo nepospíchá s vývojem rychlejších pamětí. Prostě nejsou potřeba.

Trochu jiná situace je u procesorů s výkonnými integrovanými grafikami, těm současné paměti DDR3 nestačí. Intel i AMD plánují integrovat přímo do procesoru paměťové chip(y) s nízkou spotřebou a širokou sběrnicí, které budou integrované grafice. Takže tak za 2 roky opět nebude opět nebude potřeba zrychlovat paměti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to že to my doma nevyužijeme (většina z nás) neznamená že se to někde hodit nebude.... já to třeba taky nevyužiju, ale už se docela těším ;-)))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jestli ono by nebylo užitečnější do procesoru nacpat grafickou kartu jen pro to nejnutnější a nevymýšlet APU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja bych to řekl asi tak:

"výkonu není nikdy dost"

Zvláště ve vědeckých kruzích, tam taková změna může otevřít dveře třeba přesnějšímu výpočtu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pozadavky na rychlost pameti jsou rychlost procesoru krat pocet jader. Kdyz se mezi procesor a pamet vrazi radic ktery dokaze tech 128GB/s pameti vyuzit tak ze bude krmit 8 jader rychlosti 16GB/s bude tech 128GB/s jeste malo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejak nechapu jak to muze usetrit 70% elektriny, kdyz ty dram kramikove desticky misto do 10 chipu umistim nad sebe do jednoho chipu.
Chapu tu rychlost, protoze cim dal jsou od sebe ty desticky, tim vetsi problemy s datovou komunikaci. Na druhou stranu 10 desticek nad sebou se mnohem hure chladi nez 10 v chipech zvlast.

Ze by tu elektrinu usetrilo to, ze nyni kazdy chip musi mit X tranzistoru v nejakem datovem radici, ktery signaly z kremiku prevadi na medene/zlate vyvody chipu? A timto resenim misto 10 radicu staci jen jeden (byt asi o neco komplikovanejsi)?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ted budu fakt tipovat:

1) řadič bude podle mě může být jednodušší právě díky tomu, že propojení přímo skrz čipy, nejen kolem. Což by mohlo eliminovat jednak problémy jak to zadrátovat a pak taky přeslechy apod...
2) řadič bude signálovat na mnohem kratší vzdálenost, což povede k potřebě nižšího výkonu na drátu. je to jako ethernet switch... na 100m kabelu do něj musí pustit více štávy než na 10m... ono půjde sice o nějaký mikrowaty ale při tom počtu pinů....(tím se dostáváme zase k eliminaci přeslechů)
3) celkově tedy ta komunikace bude efektivnější

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

divil by jste se, ale I/O na chipu zabírá až 30% plochy. Navíc tam musí být budiče pro buzení poměrně velké kapacitní zátěže sběrnice.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

myslím, že pomalu nastává čas na integraci paměti a procesoku na jednu nosnou křemíkovou desku (interposer).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak puvodni myslenka byla ze tyhle pameti se nasadi do vysky primo nad procesor ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To by bylo super, ale co chlazeni CPU?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vyrobci za mirny pokrok v mezich zakona.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No slava...Na tehle zprave me nezaujala ani tak sama o sobe ta pamet, ale spise ta technologie..
Uz pred asi 10 lety jsem "prorokoval", ze "PC" jednou nebude vypadat tak jako dnes, alebrz se bude jednat o jednu 3D "kostku" , ve ktere bude integrovane vse od CPU, grafiky po pamet. Akorat jsem si tehdy neumel predstavit, jak to pospojovat.
A jestli uz prisli na to, jak to pospojovat, tak to je nejlepsi zprava za poslednich nekolik desitek let - alespon pro mne ano.
Jen aby to vyslo...
A k tomu ten grafen...mozna nas cekaji skvele zitrky :-))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ovšem nepřijde nějakej troll a celou technologii nezazdí.

Jinak dnešní paměti jedou kolem 2ghz ty lepší, nejrychlejší procesory mají takt okolo 4 ghz, protože je paměť řízena přímo procesorem, může být maximálně tak rychlá jako on. Takže když připustíme že zvednou rychlost pamětí na 4ghz, tedy 2x (DD4), tak jim už jen zbývá rozšířit paměťovou sběrnici 7,5x aby dosáhli na 15x a to už nevypadá tak reálně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sběrnice se už moc rozšiřovat nedá, navrhovat desku při dnešní šíři a rychlosti už je obrovský problém. Buď by se to muselo propojovat na křeníku rovnou na procesor, nebo třeba přechodně jít něčím principiálně podobným FB dimmu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.