Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k IBM dokáže uložit 330 TB na pásku

Vůbec by mě nevadilo mít vedle PC na stole kazeťák jako u C64, jen s patřičně větší kapacitou na zálohy ;) A klidně by mohl mít i stejný retro design ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jj, měl jsem datasette AudioTon (stejný jako tento: https://www.c64-wiki.de/wiki/Datei:Maxtron.jpg )

A pamatuju se na štelování hlavičky (předtím jsem ještě pilníkem musel udělat "loch" abych se dostal k šroubku i za jízdy). Nejprve jsem dosáhl dokonalosti pouhým poslechem hlavičky, pak jsem sehnal grafický nástroj (který už tak potřeba nebyl, protože jsem to už měl naposlouchané a navíc jsem pořídil disketovku C=1541 :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ. To boli časy. Ja som mal od začiatku disketovú mechaniku, ale určité obdobia som mal požičaný aj kazeťák a na to štelovanie si tiež pamätám. Ale našťastie som od kamaráta získal veľa prázdnych diskiet. A ich kapacitu som v praxy zdvojnásobil vyrezaním rovnakého otvoru oproti pôvodnému. Tým sa z jednostrannej diskety stala dvojstranná. Vymýšľať som to ale nemusel, pretože to už dávnejšie predo mnou vyskúšal bratranec v časoch keď som ešte C64 nemal. No a keď už som mal dostatok miesta na disketách, skopíroval som pomocou aplikácie Copy64 všetko z požičaných kaziet na diskety. Potom už žiadne trápenie so štelovaním nebolo. Už mi totiž časom tie load errory liezli na nervy. To nebolo ako dnes keď sa všetko spustí za chvílu. :-) Akurát ludia čo mali cartridge s urýchleným nahrávaním z diskety mali pohodu. Za pár sekúnd bolo čokoľvek nahrané. K tomu som sa bohužiaľ nikdy nedostal. Akurát som si u bratranca pozrel ako to funguje. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

archaická technologie pro velmi specifické využití. Kompaktní disk že shnije? Olala, pokud je ve stejných podmínkách jako je páska tak má větší naději přežít. A hlavně jde o záznam fyzicky vyrytý do disku, nikoli magneticky který je poškoditelný elm. polem. A pásky se musí po určité době převíjet, další mínus.
P.S: k článku - porovnávat lze média určená jen jako archivní kterým tyto pásky jsou, tak soupeřem jsou kompakty také jmenovitě určené pro archivaci, ne spotřební kousky za pár desetikorun....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ti nevím... loni jsem našel CD s fotkama co jsem vypaloval cca před desti lety. Můžu říct, že zkopírovat vše tedy rozhodně nešlo

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám tu svoje úplně první CD vypálené v roce 1993 a stále perfektně čitelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, archivační placky mají trvanlivost dobrou, ale mají dva problémy - kapacita a rychlost zálohování. Jak jsi na terabajtových objemech, tak jsou placky nepoužitelné, s páskama se to zvládá v pohodě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Som zvedavý akú rýchlosť majú dnešné pásky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LTO má nějakých 300-400MB/s

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

LTO7 pásky jedou 400MiB/s i více. Navíc s LTFS se páska chová jak další disk v PC, jde tam normálně kopírovat data, členit do struktury atd. Současné LTO7 má kapacitu 6TB, komprimovaně až 15TB.
Jinými slovy, mechaniky mají v sobě komprimační mechanismus, který online komprimuje, nebo dekomprimuje. Když na pásku kopíruješ rozbalený dump databáze, tak mechanika se postará o komprimaci a přitom se souborem pracuješ, jako by nebyl komprimovaný.
Další možností je rozdělovat pásky na něco jako partitions, nebo můžeš využít masky na soubory.
Další možností je WROM technologie (Write Only, Read Many).
Pokud jedeš ve velkých objemech, tak páska je jediný finančně rozumný mechanismus na zálohování.
LTO7 páska stojí 3kkč, což je minimálně pro 6TiB komprimovaných dat, není na ní pomalu co by se mělo posrat a garantují minimálně 10 let životnost záznamu. 6TB HDD stojí přes 5kkč a může se tam posrat cokoli, nehledě na dnešní Heliové disky.
Pásky jsou stále nepřekonané a jejich technologie se stále vylepšuje, takže nejen, že drží náskok, ale mám pocit, že ho i protahují.
Zdar Max

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ano, je úžasné jak se některé historické technologie neustále evolučně vyvíjí, i staré fotofilmy mají takovou kvalitu že se z nich dá vydolovat 8K materiál. Ale celkově je to jejich labutí píseň, všechy tyhle technologie - optika, pásky, hdd válcuje SSD kde je vývoj opravdu překotný. Škoda že se nedokončily ty holo technologie se zápisem do krystalů, to už by bylo vážně věčné.
Největší nevýhoda technologie na el. mag. zápise je že zápis může být smazán silným EM pulzem. A ne jen z hypotetického použití JZ, ale vyslaným Sluncem. Laserem vypálené stopy na menší optické disky jsou tak rázem ve výhodě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A mimochodem, ani optika od Panasonicu na tom není nikterak špatně, už mají 300GB na vrstvu a brzy má být model s 500GB. Životnost 50let+

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K čemu to bude dobré? Jeden film má dnes 50GiB, jedna hra má dnes i klidně 100GiB.
Naše malá firemní db má 400GiB. Naše větší db má 6TiB.
Ten tvůj příklad je jen pro domácí použití jako náhrada současného BD, nic víc, pro firemní sféru to není už teď, natož až to bude reálně v provozu a k dostání.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jen pro ujasnění termínů, hdd/ssd jsou na krátkodobou archivaci, pásky na střednědobou a BD s 300-500GB na vrstvu na dlouhodobou. Takže si BD s páskou přímo nekonkuruje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1) ještě jsem neslyšel o tom, že by někdo používal ssd na zálohy
2) pásky jsou navrženy na 15-30 let životnost / archivaci (nevím, proč jsem si pamatoval 10let), HP u svých LTO 7 uvádí 30 let životnost
Tohle je podle tebe střednědobá archivace?
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

víš že jo? těch 10-15 let u pásek je garantováno, stejně jako u BD 50let, horní hranice je rovné století. Takže ano je to střednědobá archivace. Sice na ty pásky dávají různé ochrany, beriliové vrstvičky a kdoví co ještě, ale desetiletí bez převíjení tomu neudělají dobře. Četl jsem že páskovou knihovnu používá i Česká televize a tam je to typický příklad kde to najde optimální upotřebení, protože ty pásky se v různých ale ne nějak dlouhých intervalech hýbou. Na takové účely je to super věc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jednak píši, že HP garantuje 30 let, tak to schválně nezmenšuj.
Každopádně souhlasím, že BD vydrží déle, problém, na který ale poukazuji, není v délce životnosti, ale ve všem ostatním, protože upřímně, i 10 let backup na firemní data stačí. Více let už je jen pro velmi úzký okruh firem, jehož značnou část silně uspokojí i 20let.

Celá diskuse je jen o tvém výroku, jak je to stará technologie, něco o labutích písních a jak je ssd na backup/archivaci lepší.
Proto se ptám, v čem by mělo být SSD lepší? Nebo v čem je lepší BD? Že vydrží víc, jak 30 let? To pro 99% firem není důležitý, tam je zájem většinou kolem 10 let.
To je asi jeho jediná výhoda, to, že je BD oproti pásce pomalý šnek je jedna věc, ale že má absolutně tragickou kapacitu, to je už docela podstatný, protože tím se to celé prodražuje. Tam, kde potřebuješ jednu pásku, tam musíš použít 60 BD XL (100GB), což tě vyjde sakra draze (1ks stojí 300Kč = 18kkč). A za jak dlouho to tam vysmažíš, a jak spolehlivě? A jak se v těch datech vyznáš? Tam, kde já budu potřebovat popisku na pásku s 10 řádky, ty budeš potřebovat databázi.
A 300GB verzí tuhle smutnou věc prostě nezachráníš.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosím? Bavíme se tu o zálohování a archivaci dat. V čem je SSD lepší? Že je jeho cena při shodné kapacitě 80x větší? Nebo životnost jeho dat v trezoru 8x menší? Nebo že stačí malá závada v elektronice a je po datech?
A to s tou labutí písní? To má být co? Bavíme se tu o reálném nasazení a používání. Je naprosto evidentní, že jsi teoretik s nějakými představami a nevíš, která bije.
CD/DVD/BD aj, technologie nestačí. 300GB je výsměch, na to nedám ani jeden dump naší databáze.
Teoretizování o tom, jak Slunce uvolní EM pulz, který oddělá data na pásce v trezoru? Stejným způsobem mohu argumentovat, že ti placku zničí meteorit, který na ní přístane.
Současný 6TB LTO 7 s rychlostí 400MiB/s je tu s námi od roku 2015.
LTO 8 s kapacitou 12,5TB a zápisek 1,1GiB/s klepe na dveře.
Roadmapa je plánována při současném vývoji až na LTO 10, kde se počítá s kapacitou 120TB a rychlostí 2,7GiB/s
To je reál, současná technologie. To, že se zaznamenává na pásek, ještě neznamená, že je to stará technologie, která umírá.
Ukaž mi nějakou reálnou srovnatelnou alternativu a né hypotetické výmysli a pokloním se ti.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kamenné tabule niektoré prežili x tisícročí, ak boli správne archivované :D
Na porovnanie si budeme musieť počkať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepsi je na archivaci frezovani tvaru do kamene v jeskyni. Nejde to odnest, nejde to snadno rozbit a vchod jde zazdit ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak to prosím souvisí s mým komentářem?
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No bohužel realita světa okolo tebe je jiná, než co si myslíš...

Realita: Záznam zvuku na archivaci českého rozhlasu je "fotografický film", protože nedegraduje.
Tvoje představa: CDčka...

Banky záznamy: "fotografický film", uloženy v trezoru
Tvoje představa: CDčka, maximálně připustíš pásky...

Labutí píseň není o tom jak je technologie stará, ale jestli ji nahradila jiná a bohužel přes tvé představy pásky drží krok a stále jsou moderní, tak jako je moderní i fotografický film, jenom běžnýá spotřebytel žije v představě, že hardisk a cd je výkřik moderní technbiky, protože on preferuje cenu, kdežto profíci samotnou kvalitu technologie...

P.S. Fakt chceš psát, že "rok vynálezu technologie" určuje její kvalitu a využitelnost? Asi tvoje žena už vyhodila ty ošklivé ocelové kuchyňské nože a má minimálně jenom keramické :D, myslím ale že naopak, tuz hnusnou tisíce let starou technologii chce a tu moderní starou desítky let si koupila protože reklama, ale další nechce :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A pásky se musí po určité době převíjet"

Pokiaľ to chceš praktikovať doma tak asi áno. V praxi pri zálohovaní obrovských dát kde data nahrané na páske majú byť čo najčerstvejšie + vrátenie sa v čase sa pásky neustále točia. Dokonca existujú automatické páskové knižnice.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mohu znát důvod toho, proč by se museli dnešní LTO pásky po určitém čase převíjet?
Díky
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi nemáš ani páru o zápisu na CD/DVD ... žádné vyrývání (vyrýváš jedině ty), to jen originál CD/DVD mají pity mechanicky vytvořené lisováním. U napalovaných je to de facto fotoproces - zápis do organické vrstvy/barviva a tudíž relativně rychle degraduje. Když k tomu přidáš hliník jako odrazný materiál, který také rychle oxiduje máš na problém zaděláno. Kde jsou časy CD se zlatem ...
A pásky jsou spolehlivé - spíš mechaniky pro jejich čtení morálně a technologicky zestárnou dřív než uplyne životnost jejich záznamu tj. po 20/50-ti letech spíš bude problém ty pásky někde přečíst protože buď v té době dostupné mechaniky nebudou po nějaké stránce se starými páskami kompatibilní, nebo ty staré mechaniky bude problém vůbec k něčemu připojit (rozhraní, drivery, OS) .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podobné řeči zde někdo vedl o děrném štítku, že ta technologie na jejich přečetení není :D
Hele, nevíš co bude za rok, tak psát, že víš že něco nebude za 50 let je fakt dost mimo...

P.S. teď se vrací kazety (nechápu, ale budiž, když je někdo chce), ty jsi určitě ještě před rokem tvrdil na sto pro, že jsou mrtvé, chce to nedávat svoje představy jako fakta ;) myslet vs vědět je hooodně velké rozdíl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Páska není žádná archaická technologie a nikdy se jí nestala, používá se pořád. Že ji nepoužíváš ty doma a že ji považuješ za zastaralou neznamená prakticky nic - tedy vlastně jednu věc ano, znamená že žiješ mimo realitu. Datacentra se bez pásek neobejdou, velká jsou dokonce robotizovaná a kazety s páskami se zakládají a berou automaticky. Nazdar.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záznam fyzicky vyrytý do disku? Že by se zrovna na DIIT objevil čtenář, který neví jak funguje vypalování? Tedy, že organická vrstva (která je největší slabinou životnosti) se spálí laserem, čímž dojde ke změně její odrazivosti. Páska také není nesmrtelná, ale při uchování v pokojových podmínkách garantuje 20 let, u CD-R, která mám tak dlouho je to spíše výjimka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já vám nevím. Možná nějaké speciální archivační pásky. Ale třeba naše staré VHSky už nejdou skoro přehrát...buď se slepily a video je ani neroztočí nebo se záznam na nich rozpadl (zrní, prská, vypadává zvuk, mizí barvy, ...). To pro DVDčka neplatí. Ty jsou stále v pohodě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno, origo VHS z nějakýho roku 1997 a stále není problém s přehráním. Ani mi nepřijde, že by ta kvalita zdegradovala.
Jiný případ jsou VHS s SP a dalšími záznamy, tam je to podstatně horší.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze s archivaci mam vetsi zkusenosti nez vetsina diskutujicich tady, protoze jsem se tim leta zabyval profesionalne. Takze potvrzuju slova tech, kteri preferuji pasky. Treba Escaton napsal velmi trefny prispevek.

Archivni media ve forme specialnich DVD nebo BR disku jsou spis na styl nahraj a zapomen. Kdy proste tomu mediu musis verit, ze na nem data zustanou a ze tam treba po 20 letech skutecne budou az je budes potrebovat a hlavne POKUD je budes potrebovat.

Zatimco na paskach ty data tocis a ctes, kontrolujes hash soucty a mas je samozrejme i na pevnych rychlych discich, kde delas to same mnohem rychleji a elmag poskozena data proste obnovujes na dalsi pasky.

Jednoduse ony kompaktni disky jsou pro archivaci mozne, ale na velkoobjemovou archivaci, o ktere je tu rec, nevhodne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně jak píšeš, zde většina "odborníků" své potřeby aplikuje na potřeby těch co skutečně zálohují. Podle druhu firmy a hlavně potřeb množství zálohy a času na které se to má archovovat se určuje technologie, proto někdo volí pásky jiný jako rozhlas fotomateriál a firma co jí stačí zálohovat účetnictví třebas jenom flashdisk...

Proto ty kecy o morálním zastarání jsou jenom výplot fantasiie lidío zálohách čtou a ne těch co je skutečně v praxi řeší...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"jednotková kapacita činí 201 Gbit/palec²"

No ale ta zivotnost tam nebude velka, neverim, ze to bude na desitky let nebo snad stovky let, bude treba data prubezne prepisovat na dalsi pasky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že MDISC má smysl pro CD a DVD, ale ne pro blu-ray, protože kromě jistých jednovrstvých LTH je blu-ray anorganické (např. MABL od Verbatim). Takže MDISC blu ray vidím jako čistý hype. Pásky a HDD - pokud se netočí, za pár desítek let se neroztočí. Věřím tomu. A kdo v dlouhém časovém horizontu zajistí, aby se s nimi pravidelně točilo? Nikdo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A kdo v dlouhém časovém horizontu zajistí, aby se s nimi pravidelně točilo?"

Paskova knihovna automaticky, offline pasky jsme kdysi jednou tejdne menili.

Je to presne jak pisu, je to proste jinej typ archivace s jinyma pozadavkama a s jinou pozadovanou kapacitou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aha, takže cca na jednotky let, nic takového jako "nahraju na několik pásek archiv a hodim do sklepního trezoru a za čtvrtstoletí vytáhnu a chci použít", že?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to ne. Uz to tu bylo take receno, pokud je to o dlouhem casovem intervalu, tak je vzdy lepsi, kdyz je to fyzicky vyryto, idealne do kamene, pri potrebe vetsiho mnozstvi dat asi staci i ty pity na CD/DVD mediu a doufat. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A v jakém časovém horizontu by se měl pásek přetáčet? Já si říkal že si seženu LTO 3/4 a těch svých pár TB hodím dvojmo na kazety, protože pevným diskům a ani plackám příliš nevěřím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik TB? Kdyz se podivam na cenu 3TB HDD WD Blue nebo WD Red, tak nevidim pointu v nakupu paskove mechaniky + pasek pro jednotky TB. Neduvera k HDD je sice relevantni, ale pro "male" mnozstvi dat budou napriklad 2x 3TB WD Blue + 1x 3TB WD Red znacne nejlevnejsim resenim a original + 2 offline zalohy budou pro hodne veci dostatecne spolehlive.

Muzes je pretacet a kontrolovat hashe treba jednou za 10 let, ale budes tech 10 let, kdy by to melo stacit, proste jen "verit"? Asi ne, kdyz odmitas i pevne disky, takze nakonec se dle tveho stupne "zalohovaci paranoji" muzes dostat i do radu mesicu. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžu mít dvě repasované mechaniky LTO 4(rok záruka) s dvacítkou nových kazet za 6000, vč. řadiče do pcie. Těm kazetám v šuplíku věřím víc než diskům, měl jsem nadělané zálohy i na "offline" discích které měli malý náběh, ale ze 4 disků po dvou letech přežil jediný 500GB seagate.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty dvě repasovaný LTO4 mechaniky s dvacítkou kazet a PCIe řadičem za 6 tisíc (To je fakt v Kč?) chci asap, prosím ozvěte se z mailu, který jste použil zde pro registraci, na wift zavináč wrapuch tečka net, díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za tu cenu (pokud je v Kč) vůbec není co řešit.
Okamžitě koupit!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.