Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k IBM poskytne architekturu POWER světu, vzniká skupina s Nvidií, Tyanem a Googlem

Pekna placka na tom obrazku ma 3363 pinov :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ani vy jste si neodpustili slovo ARM.

Může mi někdo vysvětlit jak může ARM konkurovat Power G7? Když i ten njelepší arm je dejme tomu 50x pomalejší? To je jako říci, že Atom konkuruje šestijádrové I7.

K čemu ARM vlastně jsou v serverech? Aha, k tomu samému co Atomy, ala k obsluze totaql low-power úložistě či malého webserveru bez velkého traficu. Úlohy pro které se masivní systémy s výkonnými CPU používají, tam je ARM useless. To samé naopak, používat pro mini věci power servery by bylo poměrně neefektivní a to i v případě masivní virtualizace.

Spíš bych to popsal, jako že se doplňují. To samé GPU farmy. Výpočty co počítaj GPU a jsou v nich efektivní jsou poměrně specifické, emůžou nahradit CPU. V těchto farmách jsou často CPU a boardy pouze jako nutné zlo, takže se volí nejlevnější varianta co splní účel GPU krmit a komunikovat s dalšími clustery, viz G34 based boardy od AMD v Titanu třeba.

IBM by rozhodně chtělo ukousnout kus trhu na těchto GPU farmách, ale kdo si vybere drahou gigantickou Power G7 když ji nepotřebuje?

Čeho se IBM dle mého názoru bojí nejvíce jsou nadcházející nové Xeony. Power 7 je dnes nejsilnějším CPU, řekneme li to zjednodušeně. Výpočetní výkon je vesměs 1/3 nad nejlepším Xeonem. Ale na dveře nám klepe IB-E a IB-EP, kterej po x letech konečně ukončí kralování Nehalem/westemere architektury v x86 serverech a výkon půjde nahodu citelně. O rok později tu máme Haswell-E, efektivní v AVX, atd, atd. A IBM dle mého názoru nebude mít ještě hotoou odpověď, a nebo už teď ví že narazili na problém, ať už s návrhem či výrobou. Ve chvíli kdy IBM ztratí tu nadvládu v hrubym výkonu, nebude mít jedinej trumf, nebude jedinej důvod je kupovat. Xeony vyjdou levnějc, pohodlnějc se pro ně bude psát SW, atd, atd. Proto to podle mě otevíraj, protože cejtěj fail a chtěj se aspoň zahojit na prodeji IP a technologií.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas.

Ostatně, otevírat produkt světu a dělat z něj open source je obvyklá taktika u zkrachovalých výrobků.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz nefunguje jeden obchodni model, neznamena to, ze druhy na tom bude stejne. Dal zalezi z jake strany se na to podivame. Zakaznici budou radi, kdyz dostanou produkt, za ktery drive platili (Netscape/Firefox nebo StarOffice/LibreOffice).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba MIPS je free už relativně dlouho a je díky tomu celkem oblíbený - třeba většina malých routerů - žádný ARM, ale většinou právě MIPS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

neco jako IBM-PC vs Amiga, Atari, Commodore, Sinclair, ..?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

IBM vôbec nejde o konkurenciu v procesoroch a hrubom výkone CPU. Neviem či tošku sleduješ čo sa deje v oblasti sietí, virtualizácie a clodov, ak nie, vyhľadaj si kľúčové slovo Software Defined Networking. IBM je veľkým hráčom v tomto nastupujúom trende ktorý je asi rovnaká revolúcia ako to čo znamenala virtualizácia pre servery. Prítomnosť Mellanoxu (výrobcu ethernetových a Infiniband riešení) v konzorciu to len potvrdzuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.