Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k IDF 2009: Intel představuje Light Peak - světelný komunikační čip

Zajímavá specialitka. Teď ještě vymyslet nějaký rozbočovač, který by umožnil připojení více zařízení najednou, protože pochybuji, že by se našlo zařízení, které by bylo schopno takový datový tok zapsat(natož tak přečíst). A sériové zapojení asi taky není ideální řešení. Nedokážu si ale stejnak představit že bych místo metalickýho kabelu tahal(třeba na lanky) optický, protože jeho životnost po zakoupení by se blížila k nule.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No možná by nebylo špatné místo tisíce pinů procesoru udělat optický vývod do základní desky + napájení, procesor namontovat do přislušné pozice v case a účinnějí ho chladit třeba ze všech stran :o) Nebo ponořit celý do tekutého dusíku, To by se panečku přetaktovávalo. Třeba se jednou dočkáme...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice jiná liga (cenová i výkonová)...
http://www.gizmowatch.com/images/infinera_58.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pekne. Uz aby to bylo bezne dostupne. Bojim se jedine veci - aby to nebylo jako s ostatnimi laserovymi produkty, ze to behem relativne kratke doby prestane fungovat. Zkratka laser se vysviti a je to v pr.... A vzhledem k tomu, ze na siti by byl v provozu urcite vic nez v CD mechanice a vsichni vime, jak tam rychle odchazeji....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdyz budou opticke technologie natolik rozsirene ze je najdeme v kazdem pc nebo notebooku tak v te dobe uz urcite budou kabely ktery snesou drsnejsi zachazeni a caste ohybání tak jako klasicke UTP

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A co PoE (power over ethernet), nebo jakekoliv dobijeni zarizeni, jak nekdo poznamenal v diskuzi na root?
Jaky to vlakynko ma polomer ohybu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hoved: Zřejmě podobný poloměr ohybu jako u klasických optických vláken.

Napájení by se však mohlo vést metalickým vedením podél optiky, a zároveň by sloužilo jako upevňovací prvek zabraňující makro ohybům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se dalo čekat. Piny na procesorech na pamětech a sběrnicích se nedají přidávat donekonečna, jednou bude světlo propojovat všecko. Jenom aby z toho Intel neudělal proprietální technologii.
O životnost se nebojím, na laserových modulech běží celý internet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lukáš K.: No tak si dokoupíš laserovej toner.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro vasi informaci a zkroceni predstav o vseobjimajicim svetelnem propojeni: v aktualnim LGA1366 socketu (i7) zabira napajeni a zem cca 440-620 pinu (rozdil mezi dvema kapitolami specifikace, nejsem uplne navrhar MB :) ), 380 trikanalovy radic DDR3, 90 QPI a nejakych 270 je jich "vyhrazenych". Zbytek jsou ladici piny atp.

Ono tam tech 130 W nejak dotlacit musite - a po tak prtavych dratcich moc amper hnat nemuzete. Navic Intel jiste neintegroval radic pameti do procesoru z dlouhe chvile. Prevod z elektriny na svetlo chvili trva a v clanku jsem nikde nepostrehl zminku o latencich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Prevod z elektriny na svetlo chvili trva a v clanku jsem nikde nepostrehl zminku o latencich."

Latence laseru bude pod 1/10 000 000 000 což vychází z logiky věci. O žádných bufferech se nikde nepíše, takže.. toto rohraní bude jako celek daleko pod latencemi například xDDR pamětí. A protože jsou řadiče pamětí v procesorech, brzdou bude i v případě použití tohoto světelného rozhraní xDDR paměť a ne to rozhraní.

Co se týče napájení šlo by to vyřešit i jinak, například velkou kontaktní ploškou, která by na tenké drátky byla rozvedena až uvnitř pouzdra CPU.

Já inženýrům intelů věřím že nakonec přijdou s novou revoluční koncepcí PC jako celku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, tak v tomhle vidim budoucnost, svetlovod bude hudba budoucnosti. Pak uz jenom skynet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1pepin: Ehm, ono nejakou dobu zabere, nez se ta elektrina propasuje vysilacem a LEDkou do vlakna, pak jeste totez na druhe strane - a uz to skace.

Nehlede na to, ze na latenci 1/10^10 (tj. 0,1 ns) se dostanete (teoreticky!) jen do vzdalenosti zhruba 1,5 cm. Do toho se vam asi nevejde ani vysilac :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://en.wikipedia.org/wiki/DDR2_SDRAM podivej kolik mají nějaké DDR2 paměti latenci na cyklus, v tom se 0,1 ns i krát 2 ztratí jak nic. Co se týče latence dané šířením signálu v médiu tak to nemusí vadit, elektřina co se šíří po vodičích má taky omezenou rychlost, řekl bych že ani nedosahuje rychlosti světla, takže bude mít na stejnou vzdálenost latenci větší. Přitom je na elektřině dnes postavena veškerá komunikace uvniř PC, světlo má lepší vlastnosti.

PS:Budiče elektrických zběrnic taky nemají nekonečně malou latenci..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo. Ja vim, ze elektrina neni rychlejsi nez svetlo, ale o tom jsem vubec nemluvil. Celou dobu se snazim vysvetlit, ze jen proto, ze je tam kus optickeho kabelu, to jeste nemusi mit pohadkove latence. Nebo treba ze pripojenim pres optiku se ty pameti nijak zazracne nezrychli - spis se riskuje opak, prave kvuli zminovanemu prevodu na svetlo a zpet. Ci snad ze rychlost toku nesouvisi s latenci (jak tu "nekdo" naznacoval dlouhatanskym zlomkem).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SFP
no nefer je, ze neukazi dnes bezne a vetsinove pouzivane SFP ... tam by ta velikost byla stejna ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1pepin: ohledne latence bys mel brat v uvahu seriovy prenos a s nim spojenou rezii
priklad pro prenos 64B: DDR3-1600 64bit x 8 ~ 5ns, 10Gbps 1bit x 640 ~ 64ns
uvazovan packet based seriovy prenos, kde 80bit packet obsahuje 64bit dat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

paco: latence nesouvisi s rychlosti prenosu!

Latence je jako SEEK u disku, nebo PING u sitovky, temer nezavisly parametr spoje.

A pro ostatni: RAM-ky fakt nepujdou pripojovat pres optiku :) vzdyt obycejny DDR3-1600, taktez znaceny jako PC3-12800 ma prave tech 12800 MB/s, coz je temer 100Gbps. Zadna optika s lasery nenahradi konektor a tistacek za par centu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rda: latence nesouvisi s rychlosti prenosu? samozrejme zalezi na tom, o jake latenci se bavime
zde slo o seriovy pristup k pameti, cili beru latenci z pohledu CPU ci pametoveho radice a tam latence s rychlosti prenosu souvisi
v zjednodusenem prikladu (na vyvraceni predstavy o latenci 0.1ns) byla uvedena jen cast latence (typicky prenos 64B cache line)
v praxi by bylo treba k beznym zpozdenim (vypocet adresy, prohledani cache, parametry pameti, ..) zapocitat seriovy prenos adresy, prikazu (R/W) a vlastnich dat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

paco: ne nesouvisi, muzes ji ale vyjadrit v jednotkach rychlosti, resp. jeji prevracene hodnote. Proto se taky u pameti uvadi latence v T (taktech). Napr. urcity druh latence u SDRAM (CAS) bude vzdy 2 nebo 3T, nezavisle na pracovni frekvenci (66-166MHz).

Samozrejme to lze prevest na absolutni cas v ns, ale jakmile se zacne pocitat s necim rychlejsim a na vetsi vzdalenosti, jiz nelze tuto absolutni latenci snizovat prostym zvetsovanim frekvence. Uplatnuje se to treba v ramci cipu, kde jsou frekvence omezeny delkou tras a pokud hledate vetsi priklad, tak kazde rozhrani (at je to ethernet, nebo usb) pocita s delkou kabelaze a podle toho omezuje freq / voli kolizni techniky!

Jak jiz bylo zmineno nize, nejnizsi latenci lze odvodit od rychlosti svetla a taky neco sezerou prevody obema smery. Nastesti reseni existuje a to je upusteni od synchronniho pristupu (ano, vsechny zbernice dneska jsou synchronni) a prechod na paketovy pristup - viz sitove sluzby nebo NCQ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2RogerD: Pouzitim optiky se paramatry v zadnem pripade (pri stejny organizaci na MB) nezhorsi, ale jeji ohromna vyhoda je, ze prave lze zmenit onu organizaci. Dneska napr pameti proste musi byt v nejake maximalni vzdalenosti od radice/cpu, protoze jinak by se zacly velice vyrazne projevovat kapacity. To u optiky nehrozi, muzes mit pameti klido 2m daleko a krom ponekud delsi latence to bude fungovat normalne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak ja netvrdim, ze optika nema vyznam - jsem si vedom problemu, ktere maji navrhari desek s pripojenim pameti (ona ta hromada dratu musi byt stejne dlouha atp.), ale muj puvodni dotaz byl na latenci toho rozhrani, coz tu nikdo stale nevyresil (a asi ani nevyresi, byt nektere propocty omezuji nekriticke nadseni).

Na co je mi prima opticke pripojeni, ktere je pomalejsi nez houf dratu? (Mysleno u RAM - u periferii je ta vyhoda vetsinou dost jasna.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako médium na pár metrů se dají použít plastová vlákna. kde na montáž není potřeba téměř nic, a výrobně jsou levnější než metalika...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Engadget se objevila včera zpráva, že se jedná o vývoj Intelu pro Apple, které údajně přišlo s tímto konceptem. Zhruba od příštího podzimu by měly být všechny typy doposud používaných portů v Apple produktech nahrazovány právě Light Peakem... Počítá se s ním taky v iPhone/iPod a Apple tabletu, pokud nějaký bude.

Ovšem je to jenom pověst :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mě nepříjde pravděpodobné, není pro to asi moc důvod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro info, optika vydrzi taky docela hodne. Kdyz si vemte klasicky single mode patchcord a udelate na nem uzel, ktery utahnete tak ma jen vetsi utlum, ale jen do doby nez ho zase rozvazete. Pak nepoznate rozdil. Myslim ze kdyz udelate na UTP uzel tak to pekne polorozmota kroucene pary :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

r23: Problematiku moc nesleduju, ale co si pamatuju ze skoly, tak nejproblematictejsi na opticke kabelazi je prave spravne zakonceni konektorem. UTP kabel si doma nacvaka s klestemi kde kdo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyce kabelaze:
- pro kratke vzdalenosti plastove vlakno ano (ma velky utlum takze se nehodi pro velke vzdalenosti)
- zakonceni - da se predpokladat ze LightPeak je zakoncen RX/TX obvodem a konektor je jiz metalicky, tak jak to drzi pan na videu v ruce. V nejextremnejsim pripade bude k dispozoci i pigtail, ktery bude drazsi nez cely kabel se dvema zakoncenimi - myslim ze marketing se bude radovat - spousta nove prodanych kabelu a poplatky za vyrobu nebo licence pujdou jen Intelu :) Toto rozhrani je sice rychle, ale ne otevrene, takze pozor az to zacnou zavadet.. a to ze tam budete strkat opticke kabely rucne, na to zapomente, jsou to 4 vlakna, coz je hodne na rucni manipulaci - vzdyt FTTH instalace pouzivaji jen 1 vlakno, z duvodu zjednoduseni (a mozna i ceny..).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta dílna vypadá jako u nás v práci. Super nápad nafilmovat to v dílně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.