Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Infineon kupuje GaN Systems, jednoho z největších hráčů v GaN, za $830 milionů

Společnost Infineon se v rámci miliardových investic snaží získat co největší část rychle rostoucího trhu s GaN čipy. Po výstavbě nových továren kupuje společnost GaN Systems…

GaN je zkratka pro Gallium Nitride, nitrid galitý. Polovodičová sloučenina desítky let používaná při výrobě LED, si v posledních letech razí cestu do širokého spektra zařízení. Oproti křemíku totiž umožňuje výrobu čipů pro konverzi energie s až 4× vyšší efektivitou. V praxi to znamená zařízení až 4× menší, zařízení až 4× lehčí, zařízení s až 4× nižšími ztrátami a zařízení s až 4× nižším množstvím odpadního tepla. Velký boom GaN technologie zaznamenaly ve spojitosti s USB napájením / nabíjením, kde umožnily vznik celkem kompaktních řešení s napájením v řádu vyšších desítek až nižších stovek wattů. Trh je ale samozřejmě mnohem širší, GaN má uplatnění v záložních zdrojích, automobilovém průmyslu, zesilovačích, solárních invertorech, robotice, dronech a dalších trzích, kde je vyžadována konverze energie v pokud možno malých rozměrech a při nízkých ztrátách.

GaN průmysl je poměrně mladý a jako takový (oproti dlouhodobě zavedeným) podstatně více roztříštěný jak co do počtu značek, které se jím zabývají, tak co do konkrétních subsegmentů celého procesu vzniku (od substrátů a myšlenek až po hotový produkt). Ilustrovat to může níže uvedený diagram, který ač odráží situaci z roku 2018, názorně zobrazuje rozdělení značek mezi jednotlivé segmenty a pole působnosti:

zdroj: Semiconductor Today

V současnosti jsou za největší hráče na trhu s GaN považovány značky Cree, GaN Systems, Infineon Technologies, Macom, Navitas a Qorvo. Právě (německý) Infineon ohlásil akvizici (kanadské) GaN Systems v hodnotě $830 milionů. Infineon v rostoucím GaN trhu vidí velký potenciál. V loňském roce odklepl investici ve výši €2 miliard pro výstavbu továrny v Malajsii, kde plánuje spustit výrobu ve druhém pololetí 2024. Tam budou vznikat produkty jak na bázi nitridu galitého, tak karbidu křemíku. Infineon u investic do GaN očekává velmi rychlou návratnost, v případě továrny v Malajsii uváděl očekávané roční tržby z její produkce ve výši €2 miliard, takže při maržích v řádu desítek procent se investice vrátí v jednotkách let. Podobně nejspíš vidí i akvizici GaN Systems.

Jedním dechem nezbývá než dodat, že v GaN segmentu má své jisté především Čína, která drží pod palcem 95 % trhu s galiem.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Infineon kupuje GaN Systems, jednoho z největších hráčů v GaN, za $830 milionů

Čtvrtek, 9 Březen 2023 - 12:27 | ANDREW | ... podobně jako cer a neodim ....taky děsná...
Středa, 8 Březen 2023 - 23:50 | IT Joker | Tohle zní jako by Západ posílal Číně milodary a...
Středa, 8 Březen 2023 - 22:13 | peliculiar | Zas ta Čína ... Západ si hřál na prsou zmiji a...
Středa, 8 Březen 2023 - 13:44 | krakora | Ne, nekontroluje zásoby jen je tam ta výroba...
Středa, 8 Březen 2023 - 12:51 | Robin Seina | Rozumím tomu dobře, že Čína kontroluje 95 %...

Zobrazit diskusi