Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Informace o architekturách Nvidia Ampere a Hopper pocházejí z jediného zdroje

Programovanie raz bude tak jednoduche ze nadiktujem co ma aplikacia robit, AI si domysli detaily ktore som nespomenul, naprogramuje to, skompiluje a za pol hodku ukaze vysledok. Ja to vyskusam a poupravim zadanie. Programatororom nezostane nic len zmenit profesiu alebo ist balit nakupy do supermarketu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

definuj "raz" :-) prozatim je poptavka po programatorech bohate prevysujici nabidku... ano uz jsou tu zminky o AI, ktera ale nevytvari ... pouze "programuje" tak, ze sklada kod z jiz existujici databaze kodu...
nekdo, kdo se o to zajima - ja ne - mozna doplni...
btw programovani je typickou introvertni "vytvarnou cinnosti" :-D ... jako je napr. malovani, skladani hudby apod. - tvorim neco z niceho jen svou imaginaci ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel v dnešní době většina programátorů nejede z ničeho, ale pouze slepuje existující knihovny a k tomu udělají nějakou vizualizaci. Mno a podle toho to pak také vypadá.
Nejsmutnější na tom je to, že oni by to i uměli, ale ta lenost je svině.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

lenost = "na co si lamat hlavu" a tlak na vykon ;-)
na co premyslet, kdyz zakos zaplati i za ten slepeny sunt slusny peniz :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hele, to znám z praxe. Dělám db admina pro Oracle a MS SQL server v jedné firmě a co se tam kolikrát vyskytuje za dotazy, to by člověk nevymyslel. Vymýšlí to nějaký lepicí software a borci to jen skládaj dohromady. Kolikrát si tam ty lidi vůbec nelámou hlavu s nějakou optimalizací dotazů ... já se pak nestačím divit, jakýma sračkama je ta databáze zahlcená. A protože se to kolikrát najde až v produkci, tak se to pak lepí overindexací a doufá se, že to nějak pojede.
Děs běs. Čest výjimkám, je tu i pár borců, kteří se v tom vyznají a občas jsou „z nouze“ povoláni ty průsery řešit, ale kritika těch oddělení, které to uvádějí v praxi, je šoupání si pozicí. On ten výsledek třeba „vypadá“ na webu dobře, ale většinou jen čistě teoreticky. Prakticky to spotřebovává neskutečné prostředky na relativně jednoduché dotazy (relativně jednoduché z pohledu uživatele - a jak já říkám: má-li uživatel jednoduchý dotaz, musí být ten dotaz relativně jednoduchý i pro databázi, ne že se budeme dívat do půlky datafilů pro to, aby nám vypadlo pět řádků).

Takže nad tou původní myšlenkou, že nadiktuju aplikaci, co to má dělat, a ona mi za půl hodiny vysype hotový produkt, jsem se víc než pousmál. I kdyby to nakrásně fungovalo, bude to neskutečné plýtvání prostředky. Ale tak je to vlastně se vším, když porovnám komplexitu řekněme Windows NT 4.0 a Windows 10, tak je to nebe a dudy, přitom v zásadě mám pořád jen Win32 operační systém Windows, po kterém chci až na několik realtivně málo nových fíčur pořád to samé. A nebudeme si nic nalhávat, Linux není výjimkou, tam to kolikrát vypadá, že se ty funkce lepí dohromady ještě obskurnějšími metodami (danými v zásadě tím, že „v Linuxu je všechno nějaký soubor“). Až se člověk diví, že existují distra, se kterými se dá v zásadě i pracovat (ještě jsem ale nenarazil na žádné, které by nemělo i pro běžné činnosti nějaké mouchy, ale i tak si myslím, že pro BFU už se dneska dá najít něco, co mu v zásadě nahradilo Windowsy, s ohledem na to, že ty Windowsy jsou kolikrát pro BFU armádou jaderných ponorek na vrabce).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak ona není otázka jestli AI bude umět programovat líp než člověk, ale kdy - vývoj AI je hodně intenzivní a jednoho pěkného dne schopnosti člověka prostě překonají.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problem AI je v tom, ze nikdy nic jeste nevymyslela..AI je schopna brat a kombinovat existujici znalostni bazi, nikdy ale nevymysli nic skutecne noveho. Nebezpeci AI je v tom, ze clovek pri jejim pouzivani zdegenruje natolik, ze pak nic uz nevymysli ani on..
STaci se podivat, jak clovek ve "vyspelych zemich" zdegeneroval, co se tyce fyzicke struktury sveho tela, smyslu pro povinnost, atd. protoze se jeho zivot stal pohodlnejsi, pokud proti tomu nic nedela. To stejne, jeste v horsi podobe ceka lidstvo, az nastoupi hypovana "AI"..bohuzel zdegeneruje i mentalne a to bude jeste vetsi pruser.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by byla optimalizace na stejné úrovni důležitosti jako rychlost vývoje , nepotřebovali bychom každé dva roky výkonnější hardware . A základy definoval Moore už v roce 1965. Definoval tím snad podstatu lenosti lepičů kódu ? ....Ne ,ti pouze pravidelně a kvadraticky zvyšují nároky na stávající prostředky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"lenosti lepičů kódu "
.. problem je v pristupu. Dobry kod nikdo rychle nenaprogramuje a jeste potrebujes k tomu lidi se zkusenostmi. Bohuzel dnesni firemni pristup v tom, ze vcera bylo pozde a na vsem se setri pak v vysledku produkuje tyhle nedopeceny, presoleny softwary.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak 100-300 rokov. Ma hned napadol Picard ktory pride na holopalubu a zacne na pocitac chrlit parametre hry. Je to narazka na ten jej FLOW-MATIC, ktory vyzera jednoducho pre predavacku v supermarkete ale v dnesnej dobe je ten zapis kodu uz zbytocne komplikovany. S tym balenim tovaru je to samozrejme nadnesene, to plati len pre lepicov kodu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle má v podstatě každý, kdo má doma manželku. A často s daleko rychlejším výstupem a většinou bez možnosti dalšího zkoušení a úprav. A také to často končí nákupem v supermarketu ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Programovanie raz bude tak jednoduche ze nadiktujem co ma aplikacia robit, AI si domysli detaily ktore som nespomenul, naprogramuje to, skompiluje a za pol hodku ukaze vysledok.“

Ano, zhruba tak funguje programování i dnes :-)
Programátor (v daném programovacím jazyce) popíše, co má aplikace dělat, přičemž IDE mu umí doplnit různé detaily a upozornit ho na místa, kde jeho popis nedává smysl. Pak to kompilátor podle toho popisu naprogramuje pro zadané procesory a leckdy i dříve než za půl hodiny ukáže výsledek :-)

Jinak jestli si činnost programátora představujete tak, že od klienta dostane popis, co má aplikace dělat, a přebouchá to do programovacího jazyka, máte o programování hodně naivní představy.

Pokud se projekt dostane do fáze, že někdo je schopný srozumitelně říct, co ta aplikace vlastně má dělat, je obvykle skoro hotovo.
Ta těžká část je právě vymámit z klienta, co vlastně chce aby to dělalo :-)

Ideálně když každá snaha o nějakou konkretizaci skončí na cyklu:
- Já nevím, navrhněte nějaké řešení.
- [Programátor navrhne řešení]
- Ne, to se nám nelíbí.
- A jak by to tedy mělo fungovat?
- Já nevím, navrhněte nějaké řešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vam nezavidim. Ja programujem 20 rokov a zatial to tak vzdy bolo ze klient vedel co chce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takhle, klient má alespoň obecnou představu, čeho by chtěl dosáhnout.
(Samozřejmě existuje i: „Netušíme, co změnit; Prostě přijďte, zjistěte, kde je problém a navrhněte řešení“, ale to není práce pro programátora.)

První věc je, že klientova představa (například: „Chceme automatizovat zpracování objednávek.“) má daleko k popisu nějaké aplikace.
Ta těžká část není třeba z class modelu vyrobit program (to ostatně i dnes z velké části zvládne software), ale z klientovy představy se dobrat k popisu fungování aplikace.

A ještě zásadnější věc je, že cíl projektu není udělat to tak, jak si klient představuje, že by to asi mohlo fungovat, ale udělat to tak, aby to dobře fungovalo a dalo se to snadno rozvíjet a udržovat.
Pokud klient má konkrétní představu, ve velké části případů úkol programátora je mu nějak diplomaticky vysvětlit, že ta jeho představa je úplně špatně a je nutné to udělat jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Informace o architekturách Nvidia Ampere a Hopper pocházejí z jediného zdroje

To samé o sebe nie je problém. Aj informácie a AMD Radeon™ Pro W5700
pochádzajú z jedného zdroja
https://www.amd.com/en/press-releases/2019-11-19-amd-launches-world-s-fi...

Ale ten je oficiálny a v prípade Ampere je zdroj neoficiálny a to je hlavný rozdiel

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I handed my passport to the immigration officer, and he looked at it and looked at me and said, "What are you?"
On being the oldest active-duty officer in the U.S. military - admiral Hopper

:-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Moc děkuju za kontext, proto čtu diit. Nikde jinde se tak podrobně nezabývají i původem nebo různou interpretaci všemožných úniků.
Díky no-Xi ;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ampere (S jakou formou podobného jména to nVidia spolupracuje a co je jejím oborem ? ) bych viděl na výpočetní karty . Hopper pak na ty herní ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.