Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Informace z některých programů

HP M820e
Asi si říkáte, proč testujeme takovou vykopávku? Odpovědí je několik. Jednak, jsme ještě žádnou externí a navíc PCMCIA mechaniku nezkoušeli, druhak pochází z pera našeho externího spolupracovníka W.I.F.Ta, jehož břitký rukopis zná jistě nejden z vás z auditorií. Možná ale tím nejpádnějším důvodem je fakt, že v testu najdete některé opravdu zajívavé věci. No třeba, věřili byste, že je možné na CD-R pálit víc jak jednou? Kdo zná W.I.F.Ta asi již ví, že u něj je možné naprosto všechno!

Kapitoly článků

Výpis z CDSpeed99

--------------------------------------------------------------
General information
--------------------------------------------------------------
Operating system      : Windows NT V5.00.2195 Service Pack 1
ASPI manager          : Adaptec V4.60 (1021)

Driver                : kmmini2d.sys
   Description        : PCMCIA Interface Card Driver (CardBus)
   Company            : Kyushu Matsushita Electric Co., Ltd.
   Version            : 1.06.02

--------------------------------------------------------------
Drive information
--------------------------------------------------------------
Host adapter          : 2
Device ID             : 4
Vendor                : hp      
Product               : CD-Writer+ M820 
Firmware version      : 1.23

Buffer size           : 2048 KB
Maximum read speed    : 3528 KB/sec (20 X)
Read CD-R             : yes
Read CD-RW            : yes
Read CDDA             : ye
CDDA accurate         : yes
Read R-W              : yes
R-W packed            : no
C2 pointers           : yes
Speed settings        : 1 X

Read RAW mode         : yes

Na tomto výpisu je zajímavých jen několik věcí. Především je to CDDA Accurate, který je později vyvrácen, a R-W packed, který v tomto případě de facto říká, že CDRWin nebude schopen dostat pomocí této mechaniky z AudioCD indexy pro zjištění mezer mezi audio stopami. Neméně zajímvý je popis ovladače.

Feurio!

Omlouvám se, ale verzi Feuria vám neřeknu, to už si nepamatuji. Myslím, že na tom stejně nesejde - nižší než 1.5 to nebude a vyšší bude s největší pravděpodobností dávat stejné výsledky.

Feurio! - Other Properties

Tady stojí za povšimnutí Loading mechanism, zajímalo by mě, jestli to Feurio někde vyčetlo nebo to má ze své databáze (tipuju to na databázi). S tím souvisí vlastnost Eject medium (tohle se přeci dělá ručně). Na nezvládání čtení čárových ködů z CDček jsme zvyklí, zato vracení C2-Errors je podle mě u takto staré mechaniky spíš vzácnost (funguje pro AudioCD, pro datová je to nepoužitelné, mechanika neustále chrlí chyby).

Feurio! - Recorder Properties

Jak sami vidíte, mechanika neumí zapisovat DAO-RAW (SAO-RAW nebylo ozkoušeno). Dle Feuria neumí také Overburning a z toho vyplývající CD capacity test, to jsem však prakticky vyvrátil. Nepodařilo se mi vyvrátit, že mechanika nemá BURN-Proof (upřímně řečeno při stáří téhle mechaniky jsem to a ni nezkoušel), zato se mi podařilo vypalovat na CD-RW rychlostí 4× (nevím, jak Feurio přišlo na to, že lze zapisovat na CD-RW jen 1× a 2×, když na spodu mechaniky je napsáno 4×4×20× :-).

Grafy z CD Speed 99

Provedl jsem testy čtení několika málo typů CD (Audio CD-R, Audio CD-RW, Data Mode1 a Mode2 CD-R). Netestoval jsem originální lisovaná CD, neboť dnes většinou čteme CD vypalovaná :-). Navíc CD-R a lisovaná CD mají k sobě nejblíže, takže s lisovaným CD to rozhodně nemůže být horší (a dle mého skromného názoru - lepší taky ne). Co vám také zcela jistě neřeknu je informace o tom, jak je na tom mechanika se čtením HighSpeed CD-RW médií (můj soukromý tip je, že je přečte), téměř jisté však je, že na ně nedokáže pálit (ani je smazat či něco podobného). Také jsem neměřil zatížení procesoru, protože ve Windows 2000 to stejně něco jiného naměří a něco jiného ukazuje Task Manager.

Data Mode1 CD-R 
Data Mode2 CD-R

Na obrázku vlevo je vidět čtecí schopnost na klasickém CD Data Mode1. Plynule od 9× do 21× mít nějaký vyšší overburning (třeba 80-min. nebi 90-min. CD), nejspíš by se mechanika dostala i na vyšší rychlost. Přístupové doby jsou poměrně vysoké, ovšem vzhledem k tomu, že se jedná o vypalovačku by to nemuselo až tak moc vadit (je třeba si uvědomit, že je poměrně stará, takže se dá hovořit o tom, že ty přístupové doby jsou odpovídající zbytku výkonu).

S datovým CD ve formátu Mode2 je to o kousek horší (obrázek vpravo), znám ale velmi málo mechanik, které čtou Mode2 stejně rychle, jako Mode1 (např. mechanika BTC 40x IDE čte každé Mode2 jen 8×TRUE a výrobce se ohání tím, že je to tak ve specifikaci a že na tom nic nebudou měnit). Narozdíl od prvního obrázku je však zde způsob čtení P-CAV pochopitelný.

Audio 74-min. CD-RW 
Audio 90-min. CD-R

Na obrázku vlevo je patrné, že CD-RW média jsou v této mechanice čitelná výrazně pomaleji, než klasické CD (obrázek vpravo). Prakticky stejná situace nastala u CD-RW datového (Mode1), v tomto případě obrázek neuvádím, protože graf i naměřené seek-hodnoty jsou prakticky totožné. Datové CD ve formátu Mode2 jsem netestoval, neboť mi to připadalo vzhledem k rychlostem čtení CD-RW obecně zbytečné.

Obrázek vpravo představuje čtení CD-R Audio 90 minut, vypálené na této mechanice v jiném testu. Hned vám podrobně vysvětlím, co v tom obrázku dělají ty barevné anomálie

DAE quality test jsem si dovolil orámovat modře, protože tento údaj je do obrázku dodatečně zašvindlován. Na 90-minutovém CD totiž mechanika při tomto testu zkolabuje (nedokáže se ze středu CD nastavit rovnou na 88. minutu a skončí chybou). Tento údaj je z jiného AudioCD, které je také CD-R, ale odpovídá specifikaci (tedy nic, co by bylo přes 80 minut). Doufám, že se na mě nebudete za tento drobný podfuk zlobit, mechanice to na její kvalitě neubírá. Co mě však zaráží daleko víc, je nezaškrtnuté Accurate Stream vždy jsem si myslel, že grabování za 10 rovnou znamená Accurate Stream a ono tomu tak evidentně není. Zkoušel jsem i více CD, všechny však dopadly stejně. Za 10 a bez Accurate Streamu. Chyby při testech (start center end) byly nulové.

Nakonec jsem si dovolil červeně vybarvit hodnotu pro Full Seek, protože tento údaj je pozoruhodný (takto jej skutečně CDSpeeed99 s 90-minutovým CD naměřil). Je na něm zajímavé, že ten čas je menší, než jakýkoliv jiný, což je pro Full Seek asi blbost. Je to však jednoduché poslechem zvuku při nastavování hlavy laseru jsem zjistil, že se hlava nenastavovala k 90. minutě, ale někam odhadem k 10. minutě (je to podobná situace, jako ve velikosti 99-minutových CD v ATIPu mají obvykle napsáno něco o 19. minutách či tak něco okolo). Prostě jakési přetečení velikosti přes 80 minut (80+9=89 nebo taky jen 9 :-) (lépe řečeno takhle tuším, že to u CD funguje), stejně jako 250+9 může být 259 nebo taky jen 3, že :-) - programátoři mě jistě chápou, ostatní si z toho nic nedělejte, prakticky to stejně nevyužijete).

Tolik tedy k vysvětlení barevných anomálií v tomto obrázku, pro ty, co nechápou, co na tom obrázku dělá ta svislá červená čára, jen doplním, že tu na svědomí nemám, tu tak dokresluje sám CDSpeed99, protože tím označuje konec CD (a do jeho vymezeného grafu se mu nevejde). A ještě k vlastnosti čtení AudioCD pozoruhodné je, že AudioCD tato mechanika čte úplně stejně rychle, jako datové CD ve formátu Mode1 a také se potvrdila má domněnka, že za 74. minutou se dá číst ještě rychleji, než jen 20×.

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku HP M820e CD Writer Plus (4×4×24 PCMCIA - SCSI)

Žádné komentáře.