Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Alder Lake přinese podporu PCIe 5.0, maximálně však pro 8-16 linek

Ježíšmarjá!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Bože to zas bude bordel...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ne ze bude on uz to je, Ice Lake, Tiger Lake sou jenom prachobycejny vyhoneny balast na TDP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak tomu hovorim dobry matros pre marketing.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"35W segment" čítaj 95W, 45W rozumej 150W :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tady se vsichni tvari,jak kdyby vydani novych modelu na nove architekture od Intelu mela byt nejaka tragedie, jako Covid19 nebo bankrot statu. Teda ne ze by tech modelu ve vysledku od intelu nebyly 2 zadky,ale lepsi mit velky vyber,nez monopol bez volby.

Ja treba jsem na "takzvane 45W" 8 jadrove Tigříky zvedavy a uvidime,jak moc mu nova apu od AMD nasekaji,nebo nenasekaji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Spis asi pujde o to, ze se dneska Intelu uz moc neveri. Vezmi si posledni priklad..prehypovany TL-U, o kterem CEO intelu tvrdil, ze 'zacementuje pozici Intelu v noteboocich'. Relaita je dost jina. Vykon/watt v klasickem 15W TDP neni moc dobry a TL potrebuje 28W, aby prinesl to co sliboval. Jenze to nebude vetsina ultra placek davat a tak je jeho vykon srovnatelny s 6C Renoir. Dalsi vec je int. grafika. Na papire a v syntetickych testech ma vykon dedikovane MX350. Herni realita je opet silne jina a vykon byva casto podstatne mensi, nekdy ani neni rychlejsi nez dedecek integrovana Vega v Renoir.
Takze asi je mirna skepse, co se tyka novych intel produktu zatim na miste, dokud intel neukaze opak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ja bych se pod to podepsal a souhlasim s Vami. Intel opravdu mlzi v prezentacich o vykonu i spotrebe.

Ale to preci neni duvod k apriori odmitani novych architektur a modelu,ktere Intel vyda. Byť si o kombinaci male/velke jadro pro desktop myslim sve. V tomto pripade se domnivam,ze nejde o jen o/primarne o desktop socket CPU,ale komba do notebooku a OEM,kterych se vyrabi vice,nez kolik lidi si doma sestavuje sve PC.

Proto bych se tolik nebal,ze lidi nebudou vedet,ktery procesor do socketu koupit a "seknou se". Naopak pokud si to OEM strci do kancelarskych notebooku a NEJAK si s Intel/Microsoft pohlidaji prepinani jader a usetri tim baterii,proc jim nefandit? A ano,pravdepodobne to pos*&^% a nebude to fungovat spravne,ale dejme jim sanci to dokazat v roce 2022 (nebo kdy).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No říkejte to těm, co si koupí osmijádro a bude to dvoujádro s řetízkem z Atomů :-). Holt každému nákupu bude předcházet menší výzkum v duchu "Hele a je ten Celeron na 100MHz FSB nebo 66MHz ? S cache nebo bez cache?". Snad tomu alespoň dají marketingově jiný název než i*.
Tedy já si nemyslím, že kombinace malých a velkých jader je špatná. Naopak. Jen ten binec v tom ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel zlomil nad MS hůl, AlderLake údajně bude mít nějaký scheduler na úrovni CPU. Bez něj by to opravdu ve Win nefungovalo moc dobře. Jinak ta malá jádra Gracemont umí i AVX a prý mají i stejně schopný branch prediktor jako jádra velká. Zatím to jsou jen JPP (sliby), uvidíme až příští podzim, jaká bude realita.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To zní zajímavě, máte na to někde link?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Majklos:
- ohledně HW sheduleru v CPU to jsou, jak jsem psal, zatím jen rumours z twitteru.
@ostatní:
- Gracemont umí AVX/AVX2 (256bit vektory), ale nebude umět AVX-512 jako plnohodnotné jádro AlderLake (architektura GoldenCove).
Viz no-x: "Zdá se nicméně, že Gracemont (jako první Atom) bude podporovat AVX a AVX2, takže ořezání instrukčního setu nebude v případě desktopového Alder Lake takové harakiri jako u mobilního Lakefieldu." https://diit.cz/clanek/alder-lake-se-bude-potykat-s-podobnym-omezenim-ja...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, je to naopak - AVX neumí ani ta velká jádra. Ale možná mám špatné info...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak - AVX neumí ani ta velká jádra.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Coze?? Tak to bude solidni srakora tenhle CPU!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si tedy myslím, asi trochu naivně, že kdo si bude kupovat CPU do socketu, ten ví. Reálně ty "šílenější" kombinace budou asi lítat spíš v OEM.

Pokud bych ale znovu stavěl nasku + HTPC, nestavěl bych to na atomu, ale na nějakém kombu 2silné + 4 slabé. Proč ne. Bude záležet dost na tom, jak si s tím poradí power management Windows/Linux. To zjistíme tak někdy v roce 2022 :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Binec v tom je zamerne. Ke vsemu velka cast uzivatelu netusi, co maji pod kapotou, hlavne ze je pekna "znackova" nalepka na zarizeni, a tu Intel nedavno preci poresil.
Vzpominam na casy pred 20lety, kdy na te nalepce na PC/ntb par maniaku trvalo ze tam musi byt a ze to je premiovy hardware, apod kravoviny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Počet PCIe 5.0 linek by problém nebyl. Jenže oni jako obvykle sečtou všechny linky (možná i všech rychlostí), samozřejmě včetně virtuálních linek z chipsetu, které jsou v podstatě pouze 4 sdílené a nazývat je slovy "dvacet PCIe linek" je prostě špatně.

Nečekám nic lepšího než jako obvykle.
Porovnání parametru v obchodech za poslední léta (ikdyž dnes už většinou ani neuvádí počet linek, jen podporu konkrétní verze):
AMD - 20 PCIe linek (reálně 20 + 4)
Intel - 40 linek (reálně 16 + 4)*

* Pak se stávají vtipné situace, jako například pokus o porovnání rozdílu mezi dvěma GPU na 8x/8x vs. 16x/16x. Na intelu i7 s 16 využitelnými linkami (ale se 40 avizovanými), naštěstí bez NVMe disku ve slotu, který by to shodil na 8x/4x (místo těch dalších 2 potenciálních variant "NVMe" slotů, ze kterých první vyřadí jeden SATA konektor a ten druhý rovnou dva).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Cili nejen jadra ale i vojeb na urovni interface plus k tomu TDP, jo to si jiste koupim(satira)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja uz se v tech jezerech topim...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V poho, to sám Intel taky...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Teď se jen musí určit co je předpotopní a co popotopní architektura...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nechápu, že Intelu trh ty mobilní čipy s o úroveň vyšším TDP stále baští. V desktopu bych to chápal víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.