Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel s Alterou uvádějí první procesor s HBM2

"Asi není třeba připomínat, že díky akvizici Altery získává Intel s „vlastním“ produktem minimálně 1,5 roku náskok"

Umm, IMHO je docela mimo srovnavat bezne CPU s nejakymi FPGA (uz jen kvuli naprosto odlisnemu objemu, v kterem probiha vyroba..) Vyrobit 10 tisic waferu rocne a 10 milionu je docela rozdil.

Az uvede Intel x86 CPU s HBM2, pak se muzem bavit o naskoku...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

SIce nevím co má objem výroby společného s nějakým srovnáním, ale vím, že vámi uváděná čísla jsou naprosto mimo realitu. I kdyby všechny továrny GlobarFoundries pro výrobu na 300mm waferech tj. FAB 1,7,8,10 vyráběli na plný výkon procesory, tak nevyprodukují více než 2,6M warerů ročně a to v těch 2,6M jsou i linky , které umí jen 130nm.
Nebo jinak AMD neprodá za rok ani 40M procesorů tak těžko vyrábí 10M waferů s procesory.
Či ještě jinak, AMD letos bude moci bouchnout šampaňské pokud se jí nějakým omylem podaří výrazně překonat obrat 4miliardy $, obrat Altery činí kolem 2miliard $ / rok , pokud vezmeme v úvahu, že největší objemy peněz točí AMD v grafickým IC nebude na tom Altera s produkci FPGA plochy až tak jinak než AMD v ploše vyráběných CPU , rozhodně nebude poměr 1:100 jak uvádíte vy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1:1000

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

*sigh* ... ty cisla byly "ilustracni". Navic netusim proc do toho tahate AMD... ja mluvim o Inteli. Ne opravdu netusim jestli AMD / Intel vyrabi 40M nebo 135983402 procesoru rocne, tohle vubec nebyla moje pointa.

Jak jste sam rikal nize v komentari, FPGA stoji *radove* jine penize nez CPU. Coz mimo jine znamena, ze si muze vyrobce dovolit udelat je na vyrobnim procesu s desive spatnou vyteznosti, a porad mit slusny zisk. Nerikam ze to tak opravdu je, jen panbuh vi jak to je s HBM2; rikam to tak *muze* byt, a z toho ze Intel / Altera proda par kousku (relativne vuci svym CPU) za 4mistni sumy, *nevyplyva* ze maji 1.5 roku naskok pred konkurenci (jakoze do vanoc tu budeme mit Intelacky CPU s HBM2 za 100 USD). Capito ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se spustí integrace CPU a FPGA, bude to docela převrat. Umím si představit, že součástí každého komplexnějšího software bude přesun částí algoritmů do železa, na FPGA. Různé "rozpoznávání vzorů", machine learning, kodeky, komplexnější matematické operace, aplikace neuronových sítí, komunikační akcelerátory, šifrovací/dešifrovací akcelerátory, ...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Všiml jste si kolik stojí FPGA, tedy že větší FPGA se pohybují v tisících $/ks? Ono pokud chcete programovatelná hradla bude chtě nechtě kolem každého velká režie plochy na to, aby bylo programovatelné a to vede k potřebě velké plochy křemíku a vysoké ceně chipu. Lze více než pochybovat, že by se jen tak někde v rohu CPU objevilo FPGA, které by zvládalo to co popisujete. a šlo koupit za par drobných za které se prodávají CPU. Jistě se objeví speciální chipy (s x86, FPGA s HW procesory se vyrábí již leta) a nejspíše nastane i přidání malého FPGA do běžné produkce ,ale rozhodně nedostanete běžné CPU s milionem programovatelných hradel v FPGA poli. Velmi hrubě bych řekl, že každých 1000 programovatelných hradel stoji 1$ a to je docela drahá sranda (do 1$ se vejde malé 32bit ARM jádro)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Musím súhlasiť. Len doplním že high-end FPGA stoja desatisíce $$, veľkosťou sú... neviem ako teraz ale už na 40nm boli čipy ktoré mali 16 miliárd tranzistorov... To dosahujú grafiky až na 16nm a procesory na 22nm.

Ospravedlňujem sa, že neviem presné čísla veľkostí, ale snáď to stačí na to aby ste si o tom urobili obraz.

A hlavný problém, vývoj plikácií. Ide o to že hardwarový vývojár musí byť niekoľko úrovní nad vývojárom, ktorý vytvára software napríklad pre x86. Treba tam mať pod kontrolou viac vecí, sú tam zložitejšie verifikačné metodológie... A naozaj si niekto myslí, pri lenivosti niektorých vývojárov, ktorí aj po tých rokoch čo tu mám viacjadrové procesory a GP-GPU tvrdia, že jediná cesta je jednovláknové programovanie (a teda paralelizácia len na úrovni inštrukcií, možno preto že to čistou náhodou zaobstaráva procesor a teda sa o to nemusia starať), že začne len tak vznikať kopa programov ktoré to využijú? Osobne by som bol veľmi prekvapený.

A aj keď sa Vám to podarí, tak tu je ešte pravidlo že implementácia vo FPGA nebude nikdy taká rýchla ako v DSP.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Velmi hrubě bych řekl, že každých 1000 programovatelných hradel stoji 1$ a to je docela drahá sranda (do 1$ se vejde malé 32bit ARM jádro)"

A u toho ARMu to je licenční poplatek, nebo výrobní cena? :) Jinak asi máte pravdu, ale přijde mi, že kdyby nějaké rozumně nadimenzované programovatelné bloky skutečně dali do masky nějakého sériově vyráběného procesoru, tak by ta sériovost výroby (a $/buňku) najednou byla někde jinde. Spíš mi jako problém přijde, že najednou k programování systému potřebujete kromě normálního kompilátoru ještě zabugovaný jedenapůlgigabajtový javovský paskvil, který ničím nemůžete nahradit, a to ani pokud chcete generovat nový kód za chodu (a že to by mohlo často být užitečné, třeba u těch databázových enginů apod).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

žádný převrat nebude. Furt platí, že specializovaný obvod je daleko lepší řešení než FPGA a prakticky na všechny náročné operace už specializované obvody jsou, šifrování zpracování obrazu, zvuku atd. Specializované obvody už dnes často nejsou hloupé a jednoučelové, je možné je programovat - https://developer.qualcomm.com/software/hexagon-dsp-sdk/dsp-processor - , grafické chipy umí OpenCL ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kouzlo digitálních počítačů je právě v tom, že různých kusů softwaru může být řádově více než různých kusů hardwaru. Vymyslíte nový, řádově lepší algoritmus (třeba SURF místo SIFT) a váš specializovaný obvod se může jít zahrabat. Přinejmenším si další tři roky počkáte na novou generaci. A že "na všechny náročné operace už specializované obvody jsou" je jen iluze. Že tam je "long tail" nikdo nepopírá, ale ty úlohy existují. Nemluvě o dost pozitivních zkušenostech s pružným hardwarem ze 70. a 80. let (Alto, řada D a podobně).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel uvede procesor :)) LOL. Toto neni procesor, je to FPGA. Na odbornem webu bych ocekaval, ze autor bude znat rozdil mezi procesorem a hradlovym polem..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je IC v mobilu ,které obsahuje procesor, modem, grafiku procesorem, tak je i toto procesorem protože to kromě 5,5M hradlového pole, HBM2 DRAM obsahuje i čtyř jádrový ARM Cortex A53 procesor na 1,5GHz :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To, co ste opisali je SoC- System On Chip, nie len CPU..
CV

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Čistě puristicky se dnes čisté procesory (CPU) prakticky nevyrábí a to nejen, protože "procesory" obsahuji grafiku, ale obsahují i paměťový řadič, řadiče sběrnic.
Například zde se o Apple SoC hovoří jako o procesoru http://www.zive.cz/bleskovky/apple-planuje-procesor-a8-zustane-u-dvoujad...
ale našel bych i oficiální prezentace přímo Apple. kde ohlašují/vychvaluji nový procesor a ne SoC.
Což je přesně to o čem píši pokud je i7, kde většinu plochy čipu zabírají jiné věci než věci vykonávající strojové instrukce což jediné je procesor tak procesorem může být i FPGA s hw 4 jádrovým procesorem. A to do toho schválně nepletu fakt, že do FPGA lze procesor nahrát.
Pokud do Spartan3A nahraji http://opencores.org/project,light52 tedy 8051 jádro bude to procesor nebo FPGA :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych zase čekal, že letitý čtenář si před reakcí v diskusi přečte víc než jen nadpis zprávy, ale budiž, je pondělí :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slashdot zase leakuje... :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.