Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Arc A580 vydán. Nevyniká ani výkonem, ani spotřebou. Kompenzuje to cenou

Přemýšlím, k čemu by mohla být ta karta dobrá - třeba by se dala využít jako upgrade pro starší PC. Intel na stráknkách ve specifikaci uvádí "Up to PCI Express 4.0 x16". Moc nechápu, co znamrená to "up to", ale pokud by karta měla opravdu 16 linek, byla by do starších PCIe3 sestavy vhodnější upgrade než RX6600/RTX3050, které májí jen 8 linek a u PCIe3 už je to bootleneckuje.
Samozřejmně další možností je sáhnout po bazarové RTX2060(S)/2070 či RX5700(XT), ale nových karet pro staší PC je dnes opravdu pomálu, takže minimálně z tohoto pohledu lze Arc vnímat alespoň trochu pozitivně ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsem si ale zase uvědomil, že ARC obecně je celkem v háji bez resizable BAR, takže ten PC zase nemůže být mc starý, aby byl ARC jako upgrade vhodný ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V starsej zostave asi nebudes pustat hru, kde by PCIe x8 bolo limitujucich. Rozdiel vo FPS medzi PCIe Gen3 a Gen4 bude radovo niekde okolo 1-2% (sam bezim RX6600XT na Gen3) a s 8GB VRAM by si mal byt s vacsinou hier na FullHD safe.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Up to PCIe 4.0 x16" znamená, že s touhle kartou nepůjde využít naplno základovku s PCIe 5.0 ;-).

Jinak u PCIe platí obecně zásada zpětné kompatibility. Takže tahle karta by měla běžet i v desce s nižší verzí PCIe a s méně PCIe linkami. Měla by tedy fungovat i na PCIe 1.0 x1. Ale na hry to asi nebude nejrychlejší ;-).

Na jedné PCIe lince x1 běžné provozovali grafiky těžaři, protože tam je potřeba velký výpočetní výkon, ale přenosy dat mezi PC a grafikou jsou malé, tak úzká sběrnice nevadí. Pokud to podporuje bios, tak se dá na jeden x16 konektor pověsit přes redukci až 16 grafik, což se u těžby docela hodí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě přidávám poznámku k efektivitě karet.

V tom grafu efektivity není chyba v číslech, je tam jen chyba v uhnuté metodice. Místo aby hoši z TechPowerUp spočítali průměrnou spotřebu proti průměrným FPS ze všech her, vzali jen hodnoty pro CyberPunk 2077. Efektivita A580 podle tohoto grafu vypadá lepší než efektivita 5700XT, ale při korektním počítání průměru ze všech her to není pravda. Těžko říct, proč to tak udělali. Možná proto, aby nebyla A580 tak tragická úplně ve všech grafech.

Ve srovnání s rx5700xt je ta A580 totiž velká bída. Má průměrný výkon (FPS ve všech hrách) o 9% vyšší a průměrnou spotřebu na FPS (asi ze všech her) má o 8% nižší, než A580. Takže je 5700XT výrazně lepší, než to vypadá podle hodnot za CyberPunk 2077.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukam, ze nebylo moc stastne, ze jsem omezil opakovani nazvu karty, protoze z toho nakonec na prvni dobrou neni hned videt, ze tou lepsi kartou je 5700xt, ktera ma o 9% vyssi vykon a o 8% nizsi spotrebu na FPS nez ta intelska A580.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S touhle idle spotřebou by to při dnešních cenách za kWh koupil jedině blb. Na tom se dá oproti RX6xxx provařit až 1000Kč ročně.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, i když bude cena dobrá a člověk se doprostí od toho, že pro herní využití nebudou ovladače tak vyladěné jako u zajeté konkurence, tak ta idle spotřeba je zabiják. Zbytečně propálená energie za nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zima by měla být opět mírnějšího rázu, dovedu si představit, že s tímhle produktem nebude třeba přitápět ani trochu, což je příjemný benefit, který navíc Intel dává láce a to zahřeje u srdce. Doslova.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zvláštní. Já četl, že nás čeká krutá zima, že se tvoří nějaký meteorologický jev, zvaný "arktický vír". Nějaká obdoba El Niňa asi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proto bylo v září 29°C

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Meteorologická zima začíná 1. prosince, astronomická 21. prosince. Co s ní má společného září, což je první a nejteplejší podzimní měsíc ze tří?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

GeForce GTX 1660 - mam ja a je 100% lepsi nez ta od Intelu - proc ? protoze na ni vse bezi bez problemu, Linux de fakto podporuje jen Nvidii a WIndows de fakto taky, kazdy chce CUDA, vsechny 3D api pro aplikace bezi nejlepe na Nvidia - i Davinci Resolve stritne doporucje Nvidia - jako bezi i na Intel i na AMD - ale bezi, jako ze jde spustit, neni to optimalni, plno veci tam muze blbnout, nebot to nikdo netestuje - chce smi fungujici Davionci i Dartbale, Blender etc? - kup si NVDIA a dej tam NVIDIA drivery TEDCKA - vse ostatni je msejd, pada, nikdo to neladi a clovek si koupi bud Nvidia nebo nejaky problem - tak to proste je a ne jinak a dlouho to tak jeste bude.

Je to od te doby, co mi v Linuxu prestala fungovat ATI/AMD grafarna - bo pro novy Xserver nevydali drivery, pak zacali rychle nepodporovat i 3 roky stare karty - a to byl ten den, kdy jsme rekl KURV*** doPYC* mam ja se svym platem za potrebu resit tenhle shit ? nemam a v Sobotu jsme sedl so sveho auta, odjel do TSBohemia a vzal 1. NVIDA co tam meli skladem - perachy me fakt nezajimaly - strcil do kompu, stahl drivery pres repozitar fedory - a od te doby to jede dodnes, teda uz mam snad 3 nebo 4 novou kartu, 3x obmeneny komp - mozna i vicekrat - ale slape to - od te doby vubec nic neresim - proste to jede samo se mi to upgraduje a jsem spokojeny - jo a i Intel potrebuje ozavrene knihovny od Intelu, kde je ono API, bez nej treba nefunguje Davinci na intel grafarne

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tímhle stylem brzy skončíš na rozptylové loučce.
Dej si studenou sprchu.
Pokud to nepomůže, zajdi za odborníkem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám další případ popisovaného jevu - akcelerovaná komprimace videa do H265 pomocí DVDFab na Nvidii proběhne v pohodě, na Radeonu proběhne taky správně, ale neukončí se. Takže musíte program zabít. Výsledné video je OK. Což prakticky znemožňuje použít komprimaci na frontu videí. Mně je jasné, že debilem je v tomto případě autor ne právě levného programu a psal jsem mu už třikrát, bezvýsledně. Asi taky fandí Nvidii...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@Pety
Bohužiaľ podobný problém s kompresiou HEVC videa s použitím Radeonu som mal aj u iného softu, napríklad WinX HD video converter.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Format Factory, MediaCoder a VidCoder problém nemají. Tedy v MediaCoderu se HW akcelerace přes Radeon dost blbě nastavuje, musí se jako enkodér vybrat ffmpeg, ale jde to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevyčítal bych AMD, že až tolik neřeší podporu pro nové verze X.Org Serveru, když ty se často liší jen kosmeticky a navíc je to mrtvá platforma. Svět se dááávno obrací k Waylandu a až vyjde Plasma 6.0, tak to budeme moci prohlásit za definitivní. Ostatně ject AMD na Linuxu s closed nastavbou driverů je fakt bizárek. Na to je opravdu NESROVNATELNĚ LEPŠÍ Nvidia, ať už sama o sobě se svými closed ovladači dobré kvality, nebo třeba právě kvůli přítomnosti rozhraní CUDA.

Zkrátka když tady spíláš AMD, tak by bylo vhodné dodat toto: co popisuješ, není chyba, je to všeobecně známá vlastnost způsobu provozování Radeonů od chvíle, kdy to AMD od ATI koupila a začala primárně dělat open ovladače pro běžné spotřebitele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale on evidentně mluvil o fglrx, kdy byla situace přesně taková, jak jí popsal. A to, přiznejme si, byla jedna velká tragédie, minimálně z tohoto pohledu.

Ke stávajícím ovladačům, tedy amdgpu je dobré dodat, že pokud do systému nedoinstaluješ část "closed nástavby", tak není možné dodnes využívat AMF. VA-API není úplně dobrou alternativou ani co do kvality výsledného videa, ani třeba pro nahrávání videa ze hry (nejede čistě VCE, ale potřebuje i část výkonu CPU a neřeší, jestli používá flákající se jádro nebo ne, čemuž odpovídá výsledek). V tomhle směru AMD kulhá na obě nohy, protože není uživatelsky jednoduchý způsob, jak potřebnou část amdgpu-pro do systému doinstalovat. Oficiální podpora je (ve stylu ATi) pro dvě a půl distribuce a i tak musí uživatel vědět, co dělá. Zkušený uživatel si poradí, ale v tomto ohledu to připomíná přístup ATi v plný palbě. Jak to už začalo vypadat s amdgpu kolem roku 2020 poměrně dobře, tak to AMD zazdilo tím, že právě na běžné uživatele hodilo bobek (absence softu - něco jako Adrenalin pro Linux, obtížná instalace podpory AMF...). Jak říkám, ty nebo já si poradíme, ale běžný uživatel, který bude chtít nahrávat videa v OBS Studiu se nepopere s doinstalováním podpory pro AMF, sestavením OBS Studia s podporou AMF, k čemuž je potřeba sestavit ještě plugin a další knihovnu. V tu chvíli běžný uživatel kopne Radeon pod postel a dojde si pro NV. Takže jak s tebou velmi často souhlasím a velmi rád tě čtu, tak

"kdy to AMD od ATI koupila a začala primárně dělat open ovladače pro běžné spotřebitele"

tohle je bohužel v realitě daleko od pravdy, protože to AMD ani zdaleka nedotáhlo do konce.

Mám Radeon RX 5700 XT od roku 2019 a pečlivě jsem sledoval průběh vývoje a ještě předloni to vypadalo hodně dobře. Obávám se ale, že to AMD nedotáhne, přičemž by stačilo tak málo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

duplicita

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.