Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel díky „dotování“ prodá 40× víc tabletových Atomů než v roce 2012

ciste otazka do pranice, jak vime tak ve statistikach o celkovich poctech GPU za kvartaly figuruji i Atomy s integrovanym GPU, a ted je otazkou jestli tam nejsou i tyto Atomy ktere stoji proti ARM ktere v tech kolacich zahrnute nejsou, bylo by to v tech statistikach dost nefer vuci AMD a Nvidii

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

další nezákonné praktiky a špinavá hra Intelu, jak díky síle špinavě ovládnout trh, doufám, že zas dostane miliardový pokuty

Intel je špína všech špín, nepodporovat

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

WTF?:) Presadit sa zo zaciatku na obsadenom trhu nie je jednoduche a dumpingove ceny nie su nijako protizakonne.

Priklady:

Prednedavnom otvarali nove nakupne centrum a prve dni boli ceny vyrazne nizke, na urovni/pod urovnou nakladov..

Telekomunikacni operatori pouzivaju obdobnu obchodnu taktiku, pri ktorej mas napriklad prvych 6 mesiacov za mimoriadne nizku cenu..

Pri prestupe k inemu poskytovatelovi energetickych sluzieb mas niekolko mesiacov vyrazne zlavy..

Podobne priklady obchodnych strategii z IT:

Google "rozdava" android zadarmo, MS mobilny Office a za symboliku Windows with Bing, FreeToPlay model..

Aj samotne AMD "dotuje" svoju stratovu CPU diviziu z vynosnosti grafickeho segmentu..

A tak dalej a tak dalej..

Taki ako Ty by rozdavali len pokuty a vsetko regulovali:) Z Teba by mali bruselski byrokrati radost:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dítě, ty jsi zcela mimo mísu. Dumpingové ceny jsou zakomponovány v desítkách zákonů a jsou zakázány. Pokud se dějí za hranicemi místních jurisdikcí, jsou korigovány patřičnými cly

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Dumpingove ceny jsou hlavne postihovany, kdyz slouzi ke zniceni konkurence. Pri vstupu na trh jsou vetsinou prehlizeny. Kdyby mel intel pres 20% podilu a stale udrzoval dunpingove ceny to by bylo na na povazenou, ale v pripade ze ma podil prakticky 0 a snazi se prosadit, nebude mit se zakony zadny problem.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

jak znám Intel, tak těmito špinavostmi zničí ARM do 10 let, protože to má z čeho financovat, a pak bude na tvé obhajoby pozdě a konkurence zadupaná špinavou hrou jako u PC

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Další komoušský užitečný idiot? Cla jsou od zákonné ochrany firem, které si je prosadily, před všemi ostatními.

Ceny ať si nasadí každý, jaké chce, trh ukáže, jestli to bude fungovat. Jako zákazník zlevnění (z jakéhokoli důvodu) uvítám. Ovšem díky takovým…jako vy se z toho akorát pakuej režim, aby podobného „dobra“ páchal ještě víc a likvidoval úplně všechno.

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

Co to plácáte o komunistech....
Obrana konkurenčního prostředí proti podobným praktikám je naopak čistě "kapitalistickou" záležitostí. Pokud připustím likvidaci konkurence mám tu rázem monopol horší než v "komunizmu", kde se alespoň centrálně regulovaly ceny. Kdyby to neexistovalo, tak by nikdo nemohl vstoupit na trh obsazený silným monopolním podnikem a žádná konkurence by nebyla....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste asi absolvent VUMLu, ne? Kapitalismus žádné jakési obrany nebo co to má být nedělá, nemůže, nemá jak.

Dělá to smradlavý socialistický REŽIM, tedy STÁT, vnucováním jakýchsi pseudopravidel všem. Pak to ale z principu nemůže být kapitalismus, volný trh s regulacemi je oxymoron. Ve skutečném volném trhu monopoly nemají dlouhého trvání. Zabetonují se naopak v režimu, který je drží a chrání trh před vstupem konkurence, když si zařídí uzákonění sebe sama, pokud je přímo sám režim neprovozuje (energetika apod., ale i celý režim je sám o sobě monopol na ozbrojenou moc).

+1
-51
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je absolventem VUMLu, tak má na rozdíl od Vás alespoň nějaké ekonomické vzdělání. Státy existovaly už dávno před kapitalizmem a kupodivu vždycky pokrok stimulovaly.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Můžete nám alespoň rámcově vysvětlit jak státy stimulovaly pokrok? Stát/panovník má zájem hlavně na tom, aby si udržel moc a aby z daňových poplatníku/poddaných/otroků vyždímal co nejvíc. Pokrok může způsobit, že moc a majetek získá někdo jiný, proto vládnoucí kasta často je proti pokroku, viz. třeba církev za středověku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dějiny zřejmě neznáte příliš dobře, jinak byste věděl, že i když se církev držela svých dogmat a v určité části pokrok brzdila, tak na druhou stranu hlavně v raném středověku byly kláštery středisky vzdělanosti - se vznikem universit se toto přesouvalo více na stát. Nicméně k Vaší otázce, nevím jak to konkrétně dělaly, ale pokud si vezmete dějiny, vždycky byl nějaký státní útvar (Egypt, Indie, Čína, Mayové, Řekové), který kulturně a odborně vyčníval nad ostatními "svobodnými" národy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kláštery podporovaly pouze ten druh vzdělanosti, který sloužil k upevnění církevních dogmatů. Když někdo začal církevní dogmata kritizovat, tak ho křesťané co? Upálili.

Podle Vás by bez státu nedošlo k rozvoji řemesel, obchodu atd.? Není to spíš naopak, když se někde začalo lidem dařit, tak toho někdo zneužil, naverboval armádu, která bude lidi držet pod kontrolou, vybírat daně atd.?

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Řekněme, že i loupežnictví a takovéto vybírání výpalného je svého druhu podnikání ...

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

V historii - univerzity apod. centra vzdělanosti. Jinak mocní feudálové (nejen panovníci) a církev si zvali umělce a zručné řemeslníky, aby jim postavili a vyzdobili přepychová sídla, katedrály aj. Financování zámořských objevů - nejdříve panovník, až později soukromníci. Stejně tak mecenášství různých vědců.

Těch příkladů najdete 3 prdele, když si přečtete skoro cokoliv o historii.

Církev za středověku (třeba ranného), byla jediná, kdo se postaral o zachování řeckých a římských spisů. Občas si to chce přečíst i něco jiného než učebnici dějepisu z dob komunistickýho režimu (jejichž jedním z cílů bylo vymýtit církev nebo aspoň podporu obyvatel)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Ve skutečném volném trhu monopoly nemají dlouhého trvání"

To je dobry vtip. Tohle muze muze byt pravda u neceho jednoducheho, nenarocneho, co muze delat kazdy a byt tak rychla a snadna konkurence monopolu. Ve vysoce technicky narocne oblasti toto moc neplati. Jsou potreba vysoke naklady na technologie a rozjezd vyroby + jste nekdo novy neznamy. V takovem pripade kdyz monopolni vyrobce vyrazne docasne slevni (muze si to dovolit ma nasetreno z monopolu), tak se novacek nemuze prosadit ani cenou a rychle skonci. Vysledkem je trvaly monopol.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

"Dělá to smradlavý socialistický REŽIM, tedy STÁT"
Nevím co berete ale chci to taky.... Nebo rači ne takové hlody co tu šíříte si raději odpustím.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

což je krásně vidět na trhu s disky (HDD) po redukci všech výrobců na 2-3 a jejich cenotvorbu po slavných záplavách v Thajsku.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Monopoly a oligopoly su ohrozenim volnej sutaze, ktoru asi chces oslavovat. Na to davno prisli aj v inak liberalnych ekonomikach (nemyslim cokolvek z Europy). Docasne zlavnenie si vyberu neskor alebo inde na zakaznikoch. Medzitym zlikviduju mensie firmy, ktore su zdrojom inovacii a tvoria potencial rozvoja. Nemyslim, ze tie male firmy kupia, myslim, ze ich ekonomicky dovedu ku krachu, lebo ohnu cely trh. Ulohou rozumneho statu je ochranovat ludi pred tou negativnou reakciou a rovnako aj mensie firmy.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono pokud intel donutila konkurence prodavat levneji, tak co je na tom spatneho? Urcite nikde nepadlo oficialne nic o "dotovani". Navic to neni dumping, protoze intel je v ultramobilnim x86 zcela osamely, takze si muze nasazovat cenovou politiku jakou chce ........ no a ruku na srdce .... pokud to vymyti to silene pomale, nekompatibilni a precorovane zlo v podobe ARMu, tak jen dobre:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Šíleně pomalé a nekompatibilní zlo? Myslíte, že ty stovky milionů zákazníků co to zlo kupují to dělají z donucení a pod nátlakem? To že pro vás ve i dnešní technologie pomalá neznamená, že zbytek populace má podobné potřeby. Pro drtivou většinu zákazníků by se nic nestalo, kdyby se vývoj procesorů na 3 roky zastavil a zůstalo by to tak jak je. Nic hrozného by se nestalo, pro normální život není podstatné jaké čísilka se ukrývají pod obalem.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Kupují to, protože nic jiného není na trhu. No, brzo už bude, tablety s Atomy se objevují i u nás.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je blbost. Intel telefony jsou tady už pěkně dlouho. Intel tablety sice takovou tradici nemají, ale proč je to tak? Protože Intel prostě neměl nic, čím by zaujmul zejména výrobce, zákazníkovi je to už úplně jedno. Atomy byly proti ARM hodně žravé a topivé při podobném výkonu, navíc byly drahé a neměly ani modem. Takže proč by měl někdo něco takového vůbec vyrábět?

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Ty stovky milionu co chteli tablet/telefon tak meli na vyber mezi ARM a cim? Kdyz neni vyber tak je to z donuceni a natlakem. Uvidime jaky budou mit o arm zajem az se rozsiri x86 tablety ve stejne cenove relaci.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Na trhu nejsou tablety nebo telefony s x86? Jsou, ale jaký mají prodejní úspěch? Navíc nechápu co tak kvalitativního mají x86 v tabletech nebo mobilech přinést. Já vám neberu vaši vlastní potřebu hnát se za rychlejším a výkonnějším, je to vaše přání, určitě vám ho někdo splní. Ale v mobilních zařízeních je to vše o SW, tudíž drtivá většina aplikací se prostě přizpůsobí danému HW, stejně ta nejpomalejší část bude vždy člověk, rychlejším procesorem nic extra nezískáte. A pokud je jediným důvodem, aby vám na tabletu nebo telefonu fungovala ta nejnovější hra, kterou jste si koupil na počítač. Tak to je hodně divoké uvažování, ty nejnovější a náročné hry tak tak stíhají na desktopech, co očekáváte od mobilních palcek, které budou vždy daleko vzadu. Nemluvím o hlouposti prolnutí ovládání myš-klávesnice / dotyk. To bude vždy motorka s volantem. Jasně že se najde pár zákazníků, kteří si takové řešení koupí, ale masa zákazníků má jiné požadavky. Ten kdo nutně potřebuje kompatibilitu a výkon si snad koupí adekvátní NTB.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Tady nikdo neplanuje hrat nejnovejsi narocne hry na tabletech. To ani x86 tablety nezmeni. Co ale zmeni je kompatibilita. Nemusi se cekat, az se milostive uraci udelat nativni verzi pro arm (ipad, android), kdyz mam aplikaci/hru co funguje na pc a ma dostatene ovladani muzu rovnou pouzivat na tabletu a nejsem odkazan na vyrobce kdy/jestli bude podporovat jinou platformu. (napr hearthstone - rozhrani pozitelne i na tabletu, na x86+win tabletu hratelne hned, android verze az o rok pozdeji)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

To je mi naprosto jasné, proč někteří volají po x86 v mobilní sféře a já se tomu nebráním, když bude prostě lepší. Ale jen kompatibilita je prostě úplná hloupost, proto jsem tam napsal "motorka s volantem". Jen se zeptám, vy jste programátor, máte nějaké zkušenosti z programování pro mobilní zařízení. To jen abych věděl zda chápete proč je mnohem lepší naprogramovat novou aplikaci pro Touch prostředí a nedělat stupiditu, s přenosem desktop aplikace na Touch prostředí. To naprosto vynechávám rozdíly v ovládacích prvcích, senzorech, rozlišení a jiném. Proč asi Apple a Google vytvořili úplně nový systém (v případě Apple okleštěný OSX) a uspěli kdežto MS stále razí nějaký hybrid, a úspěchem bych to určitě nenazval. To co chcete vy je cesta do pekel, jako zákazník by jste litoval peněz za takové mobilní zařízení.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já bych tu univerzalitu (do jisté míry) nezatracoval. Stejně to každý developer dělá tak, aby co největší kus každé své aplikace mohl mezi platformami s nejmenší možnou měrou práce přenášet. Každopádně k tomu ale není na úrovni strojového kódu kompatibilní CPU potřeba, resp. převádění nepomáhá a na druhou stranu nekompatibilní CPU v jiné platformě netvoří moc velkou překážku - z toho všeho, co portování obnáší, je to ještě ten nejmenší problém.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přesně tak typ CPU není žádná překážka, např. OSX je schopný pracovat na ARM, Intel, PowerPC i M68xxx, bez toho že by uživatel tušil co je pod kapotou. Stejně tak je důležitá univerzalita dat, či pracovních programů. Tady doufám to jde dobrým směrem. Protože nikdo nechce nosit v hlavě, jak se ta jeho aplikace chová na desktopu a jak na tabletu. Ovšem pak není základem to, že to bude univerzální SW, kdy jeden a ten samý program pracuje na tabletu/ mobilu či desktopu. Ale to že ty samostatně vytvořené programy jsou uživatelsky shodné a dávají max, výhod toho daného zařízení.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Prosim vas netrepte hovadiny. OSX ktory bezal na PowerPC nema nic spolocne s dnesnym OS X. A netusim ze by nejaky OS X behal na M68. A tak isto iOS ma s OSX akurat tak spolocny nazov kernelu a mozno tak adresarovu strukturu (ehm , trocha viac ale stale je to velmi odlisny system). Naopak, typ CPU je dost casto prekazka, respektive z CPU vychadzajuca platforma. Pre mna ako vyvojara su dost podstatne vyvojarske nastroje a tam je proste x86 s Intelom a MS daleko v predu. Este ako tak sa moze porovnavat Apple s Xcode ale Google NDK pre Android je tazka tragedia, ostatne ako to bolo uz sto krat spomenute a tak nejak si to aj Google asi uvedomuje lebo strasne pomali s tym nieco mozno aj robi alebo dufam bude robit. A urcite je pre mna lepsie robit na x86 platforme, kde si mozem vybrat z kvatna kniznic, kodu, nastrojov, IDE ako byt prikovany k jednemu NDK okolo ktoreho treba vzdy dolepit vsetko aby to nejak fungovalo (IDE, nastroje, atd.)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdím že vím všechno, proto se od vás rád nechám poučit. Takže na jakých procesorech běhal NextStep a OSX10.0 ? Než mi začnete tvrdit, že se jedná o dva odlišné OS, tak co znamená "NS" na začátku jména každé třídy objektů v OSX? o iOSX si klidně popovídám, předpokládám že tak jako já používáte XCode a tudíž můžeme začít rozebírat jednotlivé frameworky nebo objektové třídy OSX a iOS. Napište mi v čem se liší a co zase mají společného.

Co se týká vývojových prostředků, tam máte pravdu, tam je MS daleko ve předu a XCode je chudá vzdálená příbuzná. Což je velká škoda, protože co se týká objektového programování pro OSX tak to je naopak špičková věc. Uvidíme zda když konečně do toho řízli a vytvořili Swift, zda udělají i druhý krok a radikálně zlepší XCode.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Priznam sa nechapem Vas prispevok, alebo skor sposob a smer akym ste ho napisali. Alebo mozno aj trochu chapem, pre niektorych je docela problem pripustit ze som sa mylil alebo rovno tresol sprostost. Tak nejak som mal pocit ze sa bavime o OS a teda hlavne o tom co je v "pozadi" a co musi vyrobca prekopat pri prechode na inu platformu. Vytahovat ako argument ze nazov API funkcie, triedy sa vola rovnako na iOS, OSX a volal sa ja na NextStepe lebo z neho OSX vychadza, hmm no co Vam mam na to povedat. To je asi ako tvrdit ze vlastne Windows 7 je to iste ako Windows 98 pretoze v oboch je WinMain alebo MessageBox vo WinApi a dokonca maju rovnake parametre. Dufam ze tak nejak aspon matne chapete pojem spetna kompatiblita, stabilne API a podobne. A tak isto ze sa Apple,MS a vlastne vecsina vyvojarov snazi mat nejake stabilne api medzi verziami ale aj platformami prave koli ulahceniu vyvoju. A toto udrziavanie jednotnej api na roznych platformach (arm, x86) je prave docela narocne a stoji peniaze.A tak isto API je tu prave na to aby potom maximalne mozne odbremenilo bezneho aplikacneho programatora od toho ze jeho kod sa da skompilovat pre rozne cielove platformy bez extremneho zasahu (pokial to nieje nieco low level alebo rovno nepouziva asm a podobne). Snad to bude teraz pre Vas jasnejsie.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Nastudujte si jednotlivé vrstvy OSX, jak je to poskládané, a co zodpovídá za komunikaci s HW, pak to možná pochopíte co jsem napsal. To že je OSX 10.5 a pak nějaký 10.7 nic neznamená. Prostě to není zásadní překopání OS. Proto také v jednom vývojovém prostředí se stejným zdrojovým kódem (mimo části věnované UI) ten program zkompiluji pro x86 (OSX) nebo ARM (iOS). Např. OSX je možné hned vytvořit pro NTB s ARM, ten přechod není žádný problém a Apple testuje kde co. Ovšem zákazníci se určitě nedočkají MB Air s ARM v blízké budoucnosti. Nic zásadního by jim to nepřineslo, tak to Apple nevyrobí, ale OSX pro ARM má.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Tak inak, kompiler pre ARM, prepisany kernel pre ARM a vobec cele api, nastroje a vseto ostatne, to proste Applu padlo tak nejak z neba hej ? Alebo zrazu sa postavila halda cinanov,indov, studentov ktory strasne chceli robit v Appli zdarma na prepise a uprave OS pre ARM. Proste oni nemali s tym ziadne dodatocne naklady ze ano. Preto aj prve iphony "umoznovali" tvorbu nativnych aplikacii ze ano (aby sme sa zasa nenatahovali prve iphony dokazali pouzivat len , ehm , web aplikacie. beziace v safari). To ze uz teraz tam sme je fajn, ale stale ma Apple nejake naklady na pararelne udrziavanie kodu aj pre ARM. Tak isto ako MS a vlastne aj ludia okolo Linuxu akurat ze tam je skor vycislitelne iba poctom clovekohodin stravenych tak isto na udrzbe. Ci ako Vasa predstava je ze Linus si sadol, napisal kernel na svojom Intel x86, google to zobral a rovno skompiloval pre ARM a mal jadro pre Android hej ? Neviem, mozno poznate nejakeho santa clausa ktory nosi zdrojove kody. Ak ano bodlo by nejake cislo na neho.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Programator sice jsem ale pouze pc. Pro mobilni zarizeni jsem jeste nic nedelal. Ale pokud je UI dostatecne, dokaze fungovat jak na desktopu, tak na touch zarizeni. Dalsi senzory a mobilni specialitky jsou v takovem pripade nepodstatne - kdyz nejsou potreba k behu na pc nejsou potreba ani na tabletu. Pokud je chci vyuzivat da se aplikace dopsat. Ale v zakladu chci aby to chodilo na obou zarizeni bez nejakych vetsich zmen, popripade uplneho prepsani, jak je ted potreba pro jinou platformu.

A proc si vytvorili Google a apple novy orezany system? Intel (x86), ktery pouzivali por velky system, byl pro ne moc drahy, a na armu jim stejne nefungoval, tak ho meseli dost prepsat + nedostatek vykonu - orezany system (proto ze zacatku nefungoval ani multitasking).
Urcite to nedelali kvuli tomu ze nove zarizeni musi mit novy system, kdyby meli moznost dali by v te dobe na mobilni zarizeni velky system. Vzdyt se od te doby co byli prinuceni udelat orezany os, kazdym rokem vice a vice sblizuji mobilni a desktopovy os. I pro ne je ideal jedna aplikace bezici jak na dektopu tak na tabletu.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Nový systém dělali kvůli tomu, že GUI pro relativně malý dotykový telefon potřebuje prostě jiný přístup. Už dříve existovaly systémy, které byly opravdu kompletní OS portovaný na malé touchscreen zařízení, ale i když tam v podstatě mohlo běžet plné prostředí z desktopu, GUI se prostě muselo předělat. (Např. Opie nebo GPE na iPaqu.) Takže dostat tam velký systém není problém, předělat jej byla jejich volba. Koneckonců android je už od začátku v podstatě plná linuxová distribuce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Viz dřívější mobilní windovs na autonavigacích nebo PDA, to byla tragédie, a nešlo s tím nic dělat.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je jádro toho problému, jakmile berete, že ty senzory a mobilní specialitky nejsou podstatné, jdete rovnou do pekla a vaše aplikace nebude úspěšná. To je totiž s dotykovým rozhraním to podstatné u mobilních aplikací. Jinak vám stačí hodně tenký NTB a vaše potřeby jsou vyřešeny. To stejné platí pro návrh UI, to jsou prostě dva rozdílné světy a musí se jako oddělené zpracovávat. Jinak je to kočkopes, navíc s obludnými nároky na HW a velikost paměti. To nejhorší co se může stát, když navíc umožníte na desktopu touch ovládání a na tabletu spoléháte na Pen. Pak je uživatelský neúspěch zaručen. Proto firmy, co na to jdou "inženýrskou" cestou řeší, proč to proboha těm stupidním uživatelům nevyhovuje?

Jinak dějiny Androidu a iOS jsou trochu rozdílné a měli jiný důvod vzniku, ovšem kdyby fungovalo to co píšete, tak třeba Apple dávno sjednotil OSX a iOS a netáhnul by dvě káry současně. Přitom, když to hodně zjednoduším, tak iOS je ořezaná verze OSX + Touch knihovny. Tak proč nepřipojí Touch knihovny k OSX a nepropagují pokrok jednoho univerzálního zboží. Protože vědí, že by pak vývojáři vytvářeli kočkopsy a celý efekt stabilního a uživatelsky přívětivého zařízení by byl v tahu. Optimální je dvě různé aplikace naplno využívající předností daného zařízení. V reálném životě bych to přirovnal k autu a motorce, jedno nevyhubí druhé, spousta věcí je tam podobná, ale to co dělá auto autem a motorku motorkou má každý řešené jinak a přesně na míru. Věřte že řídítka v autě, nebo volant na motorce je dobrá frajeřina, ale nejlepší recept na rozbitou držku.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Takze vse co je na mobilnim zarizeji musi vyuzivat vsechny jeho senzory a vymozenosti jinak je to srot? Co kdyz aplikace nepotrebuje znat polohu, naklon, akceleraci a kdo vi co jeste. Ano muze je v takovem pripade na ntb. Ale jaky je duvod proc by nemohla stejne dobre jet na mobilnim zarizeni?
A ano casto jsou specialne upravene aplikace primo pro dane zarizeni lepsi. Ale to stoji cas a penize, i kdyz by v mnoha pripadech byla jednotna aplikace vice nez dostacujici. Nikdo netvrdi ze pokud budou zarizeni navzajem kompatabilni ze nebudou vznikat aplikace specialne pro ne upravene, ale kdyz upravena aplikace nevznikne da se pouzit univerzalni z kompatabilniho systemu. Dnes musime cekat jestli se vyrobce rozhodne vytvorit aplikaci pro danou platformu a kdyz ne tak mate smulu.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To stavíte do absurdní polohy, jen prostě nejvíc úspěšné aplikace jsou ty, kdy se vývojáři zamysleli, co vše nové jim přináší mobilní platforma, a co naopak by uživatel dělal komplikovaně, nebo nemohl dělat vůbec. Tím máte dané jiné způsoby chování a přístupu, a prostě napíšete aplikaci šitou na míru mobilním zařízením. Jen prostá kopie přenesená z desktopu by prostě pohořela. Není totiž důležité co IT specialisté hodnotí jako nejlepší řešení, Alfa a Omega je konečný uživatel, ten magor co tomu nerozumí, hrabe kam nemá a rozhodně se nemíní přizpůsobovat tomu, co chce ten program.

Další věc je že díky vývoji pro mobilní aplikace vznikli produkty, které jsou na desktop nepřenositelné. Z fleku mě napadá třeba Star Walk. Ne že by tam nefungovali, ale prostě by je nikdo nepoužíval, obráceně to platí také. Ale jinak, mě nenapadá, co konkrétního bych postrádal na tabletu a měl to na desktopu. Vynechávám speciálky, jako AutoCAD, 3D Studio Max, Cinema 4D a podobně. To by na tabletu vyžadoval jen masochista.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No len tak s fleku na tabletoch chybaju v podstate hocijake profesionalnejsie aplikacie ak su mimo medii. Ked sa nad tym zamyslite tak cela tabletova revolucia je postavena na konzumacii obsahu a kazdy ich primarne pouziva prave na to. Potom v mensej miere je to nejaka obmedzena kancelarska praca, planovanie, maily a potobne. A vo velmi malom pocte potom nejake merania v terene, kontrola a podobne ale to uz budu fakt specificke pouzitia.
V celkom dost a slusne aplikacie na tabletoch su prave na strih videa (samozrejme skor zakladne moznosti), uprava fotiek, spracovanie audia. Tu sa naopak Applu s iOS velmi dari a profi muzikantske aplikacie su fakt slusne. Este celkom sa aj medicinske tlacia. Ale napriklad mozno by sa hodila povedzme aplikacia pre uctarov - pristup do uctovnictva pripadne nejake rovno mobilne ucto, ked behaju ku klientom a podobne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

:))) a to jsem si předtím myslel, že tomu oboru trochu rozumíte a máte přehled. Ale to nevadí, není to vaše parket. Jen tak pro informaci, největší zisky jsou právě pro korporátní sféru a tvorbu profesionálních aplikací. Vrhnout se dnes na psaní her a chtít na tom zbohatnout je zcestné.

Jinak když už chcete hledat kde to použít, tak začněte tím, že se vždy zamyslíte nad ergonomií a způsobem používání daných programů, pro konkrétní profese. Např. námi uváděné účetnictví je zrovna obor, do kterého bych svou energii nevrhl, tam aplikacím pro tablety pšenka nepokvete.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak evidentne vasich kapacit nedosahujem, ak vobec niekto. Bavime sa obezne dostupnych aplikaciach na storoch. To co si privatne vytvaraju spolocnosti to je dost tazko odhadnutelne kedze bezny clovek k informaciam o takych aplikaciach nema ani pristup. Tak isto je otazne ake percento celkoveho obratu na storoch robia prave korporatne a specificke aplikacie. Z toho co sa najviac stahuje a hlavne generuje najvecise prijmi na iTunes ako aj na Google Play su prave hry. Ale je fakt ze dnes sa vrhnut do hier je uz dost riskantne. Vecsinu trhu maju rozobrate zabehnute spolocnosti a dufat na nejaky zazrak alebo prerazenie na trhu je docela naivne.
Ucto bol skor priklad, aj ked som nemal na mysli nejake plnohodnotne ucto na tablete ale skor nejaky doplnok k normalnemu full uctovnictvu. Skor nieco na prezeranie vykazov, stavov a podobne. Ale urcite by sa nasli aj lepsie priklady.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Aplikace pro ovladani dotykem bude vzdy "jednodussi", musi mit vetsi tlacitka (min se toho vejde na obrazovku), idealne ovladat gesty, pripadne i vice prsty (=zcela v rozporu s pouzitim mysi).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ja si zase myslim, ze ten hybrid je zcela jasna budoucnost ..... lidi dnes chcou mobilni zarizeni, ale vzdy budou na pocitaci chtit i pracovat .... minimalne napsat mail.
Microsoft je v tomto opet nepochopeny, stejne jako u Vist .... Visty byly po vsech strankach revoluce, W7 byla jen evoluce .... ani ne tak operacniho systemu, jako zakazniku ... tezko to vysvetlovat BFU, ale technologicky jsou Visty a W7 velmi blizko, kdezto XP je na hony vzdaleno. Lidem vadila u vist nekompatibilita ovladacu s XP, u W7 to je zcela totozne, ale uz jim to nevadi, proste evoluce zakazniku.
Metro prostredi a aplikace jsou uplne to same jako Visty ..... revoluce, jednoznacna, obrovsky skok kupredu, ale zakaznici jsou zakaznici a budou zas tahounem 10ky ikdyz to budou W8 v bledemodrem.
Ja osobne povazuju dlazdicovy "launcher" za to nejlepsi, co muze byt .... dlazdice jsou esteticke, uniformni a symetricke, vypadaji dobre, neflaka se mistem, proste ideal. A kdyz se veme "vymreni" klasicke nabidky start ...... komu to ve skutecnosti (VE SKUTECNOSTI) vadi? Reknu to na rovinu ....... NIKOMU! Absolutne nikomu! Jsou 3 druhy lidi .... ti, co nabidku start nepouzivaji ...... ti, co ji pouzivaji jako v XP (cili z dob cara klacka, kdy jeste psi stekali prdelama .....) a ti, co ji pouzivaji jako ve Vistach (cili win klavesa a pisu zacatek nazvu, co chcu pustit).
Ti klikaci XPckari se s tim smiri rychle, protoze je to aspon fullscreen a jejich nahaneni ikonek aplikaci je tak daleko pohodlnejsi nez ve W7/Vistach ...... ti, co se naucili pouzivat vyhledavani jako ja, tak tem je to uplne u fucku ..... navic je to jednotne ovladani pouzitelne jak pro desktop, tak pro tablet a hlavne pro hybridy ........ vzdyt lidi nejvic nadavali na to, ze pri startu PC musi kliknout na ikonu desktopu nebo dat ctrl+d, ale ze cely den jezdi mysi po obrazovce, to jim nevadi, ale tohle byl dealbreaker, tak MS musel "slavnostne" prijit s checkbuttonem anovyma W8.1, co tohle obejde:o) Nekterym lidem/individuim dokonce vadila JENOM TA MOZNOST poustet mobilni aplikace, nemuseli zadnou instalovat, ale vadilo jim, ze to vubec je mozne:o))))) OMFG!!! Nakonec MS prijde s moznosti zapnout klasickou nabidku v 10kach ...... pravda, 99.998% lidi si ji uz nikdy nezapne, ale bude tam ta moznost:o) Dlouho jsem se divil, proc to tam nedali rovnou (v RC verzi W8 ta moznost byla!!! malokdo to vi) a mozna to konecne chapu ..... chteli udelat druhe visty, nechat se vyonanovat par pitomcu v clancich na zive o tom jak jsou W8 silene spatne, ze nemaji tu zbytecnou klasickou nabidku .... a pak jako hauri prijit s W10 a nabidnout neco, co bude v dobe konvertibilnich 2v1 naprosty prezitek, ale lidi bude u srdce hrat, jak je to super, ze to maji:o) W7 taky neprinesly kompatibilitu ovladacu nebo stareho obskurniho HW, neprinesly prakticky vubec nic, prinesly jen to, ze to nebyly Visty:o) To same budou W10 a myslim, ze skutecni strategove v MS a dalsich firmach maji davno dopredu rok 2015 oznacen jako nastup 2v1 zarizeni ..... v tom vidim budoucnost .... oddelitelny tablet a notebook v jednom, s dockinou pro plnohodnotny desktop ..... rikal jsem to loni a vsichni se smali, ze to je stupidni koncept .... dnes? uz kazdy vyrobce tohle ma ..... nikdo se nesmeje ..... za rok? odepnutelny displej/tablet nebo aspon yoga slozitelny notebook s dotykovoy obrazovkou bude mainstream ..... vsadi se dnes nekdo, ze tomu bude jinak?:o)

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Věřte že zařízení 2v1 zůstanou jen jako menšinová množina IT produktů, ne že by to bylo špatné, ne že to bude mít slabé HW parametry, nebo že to bude drahé. Ono to především bude v reálném životě nepraktické pro masu zákazníků. Něco jako by vyráběli modulární auta, kdy dojedete domů, vyndáte sedačky, na ně si sednete i doma, vyndám panel řidiče, protože přes něj mohu ovládat i domácí spotřebiče, a tak podobně. Výsledek? Kurňa, zase mám zpoždění, to divadlo stíháme tak tak, doprdele stará, co to má znamenat, kde mám sedadlo? Co se rozčiluješ, to tvé je takové pohodlné, asi jsem ho nechala na balkónu, nebo když už tam jdeš, mrkni se u sousedky, tam by také mohlo zůstat. Já se na to vyseru, sousedka není doma.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Cely den pouzivam mobil pres dotykovou obrazovku, prijdu domu, mobil se spoji bezdratove s monitorem, klavesnici a mysi, a pracuji pohodlne na nem (stejna data, rozpracova prace, neni potreba synchronizace), odchazim, mobil se odpoji od monitoru atd.
Tohle nechcete? Vzdyt je to ideal v uzivatelskem komfortu. Chybi jen dostatecny vykon, vydrz baterie, a aplikace co jsou schopny bezet jak v dotykovem tak kb/m rozhrani. Ve vsem uz se blizime k tomu aby to bylo mozne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je tazke, asi vecsina IT aspon trocha zdatnych ludi toto chce. Ja by som to tiez chcel. Masy, hmm tam je to tazke odhadnut ci by toto bol pre ne nejaky tahun. Ale myslim si ze by tam mal byt, hlavne pre masy, silnejsie oddeleny rezim mobilu/dotyku od desktopu v doku (aj ked zasa naopak pre IT cloveka je fajn obcas mat fallback na full desktop aj pri dotykovom ovladani). Toto je trocha problem win8.1 na tabletoch. Dotykovo sa Modern UI ovlada celkom dobre ale stale sa stane ze clovek pri niektorych nastaveniach alebo situaciach musi ist do klasickeho win gui kde je uz s tym prstovym ovladanim trocha problem. Inak uz dnes tento prepinaci rezim celkom slusne funguje s Atomackymi tabletami na Baytraile. Slusny vykon, v doku pri pripojenej klavesnici/mysi a monitoru je to aj pouzitelny desktop na beznu kancelarsku pracu a vdaka akceleracii aj jemne multimedia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná jsem to jen špatně pochopil, bral jsem to 2v1 jako dvě separátní zařízení, kdy jedno bez druhého je pouze ťap, ťap placka. Nevím zda třeba ten samostatný tablet jde sám o sobě nabíjet, zda to není jen přes ten dock s klávesnicí. Vy popisujete naprosto univerzální zařízení, které se prostě bezdrátově spojí s tím co zrovna potřebuji a vzájemně se to přizpůsobí. Jo OK, pro většinu uživatelů ideální věc a určitě na to dojde. Jen jsem skeptický na tu univerzálnost UI, všech těch programů co tak budou fungovat. Prostě mi buď schází fantazie jak to provést, aby to bylo pro běžné smrtelníky přívětivé, nic funkčního jsem zatím neviděl. Nebo je tu ještě jeden krok dál. Žádná myš, žádná klávesnice, ale jen touch, gesta, řeč, zorničky a nálady uživatele. Pak máme nové AI a naprosto přirozené univerzální ovládání,super mobilní produkt.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No a právě ty tři chybějící věci jsou fatální.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je srovnani uplne mimo ..... proste zarizeni s odpojitelnym displejem a idealne dockem je presne TO, co se nazyva tak uboze jako POST-PC ERA ..... hlupaci to chapou jako samostatne neschopne detske tablety ..... ale ve skutecnosti post-pc era je proste jenom dalsi "mobilizace" (ve smyslu zmobilneni:) PC potazmo notebooku ..... nastup notebooku by se dalo taky nazvat post-pc erou a nejspis se tenhle buzzword pouzival i tenkrat.
Jde o to, ze notebooky budou vice mobilnejsi, o nicem jinem to neni. S telefony se nikdy nespoji, stejne jako se neujaly mobilni hodinky pred 10-15ti lety, neujmou se ani nyni ..... a ani v budoucnu. Telefon je proste moc maly a kdyz je moc velky, tak je to bud mizerny telefon nebo mizerny tablet/notebook. Never tomu, ze si nekdo nekde bude zapominat spodek ultratabletobooku .... a i tak bude i diky USB plne pouzitelny ...... verim, ze spolu s vetsi mobilitou bude na poradu dne indukcni nabijeni nebo spis pomoci magneticke rezonance ..... fakt se mi libi ta velka misa, do ktere se odlozi mobil nebo tablet nebo notebook a ono se to nabije ... otazka jestli a jak to bude ovlivnovat zdravi ....

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako každý zdroj elektromagnetického záření, ovlivňovat to bude, ovšem člověk ve své pohodlnosti se vypořádá se vším :) Ale jak jsem psal výše, možná jen špatně chápu dnešní pojem 2v1. Prostě vycházím ze svých zkušeností. Tablet používám dlouhou dobu, nedám na něj dopustit, ale NTB mám také, ten zase má jiné uplatnění. A za tu dobu mě nikdy netáhlo koupit si k tabletu klávesnici, dock nebo něco, z čeho by mi vznikl druhý NTB. Ale jsem jedna entita, kolem mě bude X uživatelů s jinými zkušenostmi a požadavky. Nechám se překvapit. Jinak právě já věřím, že určitě někdo to zapomínat bude, jsem jasný adept, co je oddělitelné od mého krku, spolehlivě zapomínám, i když už to držím v ruce.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ModernUI je na tabletoch docela slusne pouzitelne a v niektorych veciach dokonca lepsie ako Android alebo iOS. Napriklad side view dvoch aplikacii, ostatne toto Google odkukava do Androidu a niektory vyrobcovia to uz davnejsie davaju do svojich distribucii (Samsung). Ale mne osobne vadi urcita topornost zo strany MS ohladom ModernUI. Ze nastavili fixne velkosti dlazdic a mozu sa menit len v 3 velkostiach je ok, aspon nieje v tom bordel, ale je docela skoda ze MS neumoznuje nastavit ako je vyuzita volna plocha obrazovky. Hlavne na malych tabletoch zo 7-8" obrazovku, su dlazdie len uzky sliz v strede obrazovky a pritom by mohli byt od okraja ku okraju ako na mobiloch.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

"2v1 zarizeni ..... v tom vidim budoucnost .... oddelitelny tablet a notebook v jednom, s dockinou pro plnohodnotny desktop ..... rikal jsem to loni a vsichni se smali, ze to je stupidni koncept .... dnes? uz kazdy vyrobce tohle ma ..... nikdo se nesmeje ..... za rok? odepnutelny displej/tablet nebo aspon yoga slozitelny notebook s dotykovoy obrazovkou bude mainstream ..... vsadi se dnes nekdo, ze tomu bude jinak?"

Podle me super koncept a takhle mel po HW strance vypadat uz prvni Surface Pro - poradna dokina (jako powerbook duo) + pevna klavesnice, ktera prida baterii, porty, disk a vyrobi z tabletu plnohodnotny ultrabook a ne ten jejich cover, co vypada jak kus koberce.

Co se SW tyce, bude muset MS zapracovat. Ono vyrobit hybridni OS tak, ze to budou de-facto 2 behova prostredi (win32 a winRT), jejich aplikace o sobe nebudou vedet (viz treba schyza s IE pro desktop a Metro, ktere ve Win8 nesdileli ani bookmarky) neni z hlediska uzivatele uplne idealni stav (kurna, kde jsem byl, kdyz jsem bookmarkoval tuhle stranku - na desktopu nebo v Metru). Podle me cilovy stav ma vypadat tak, ze mam rozepsany dokument ve Wordu (nebo otevrenou poznamku ve OneNote), vytahnu zarizeni z dockiny, GUI se samo prepne do dotykove varianty (ale porad mam otevreny ten stejny dokument/poznamku a dal na nem muzu pracovat), odejdu na schuzku, vratim se, pripojim klavesnici, GUI se prepne do desktop modu, sklapnu odchazim s notebookem domu. O tom, ze veskere funkce a nastaveni systemu mam pristupne v obou GUI a nebudu muset patrat, ktere nastaveni je v dotykovem GUI a ktere v desktopovem, je samozrejme. Takhle by melo vypada chovani systemu a aplikaci pro hybridni zarizeni a ne to, co ve Win8 predvedl MS, kdy defacto jsou na disku 2 systemy se 2 sadama aplikaci, ktere sdili spolecne jadro. Tohle je inzenyrsky kompromis - ano, jde to, funguje to a chova se to "hybridne", ale uzivatel z toho dostava koprivku. Jsem si vedom, ze tohle znamena hafo prace a penez, nejspis na tom uz delaji jak v MS tak v Apple, ale zatimco MS vypousti nejake meziverze, protoze mu ujel v mobilech a tabletech vlak a snazi se ho nejak dohnat, tak Apple si muze dovoli tvrdit, ze nic takoveho nechysta a vesele po desitkach milionu prodavat zarizeni s iOS a az za par let vyda MacBook Air s oddelitelnym dotykovym displejem, bude se nejspis chovat tak, jak popisuju - ano, technologicky to nebude nic prevratneho, ale uzivatele z toho nebude dostavat koprivku a boleni zubu naraz. (tady teda naivne optimisticky pisu o "jobsovskem" Applu, jak nove vedeni rozvolni Jobsovu pedantnost, tezko rict - viz obcas az skolacke chyby iOS8). Nez si o sobe prectu, ze jsem dalsi iOvce - nikdy jsem zarizeni od Apple nevlastnil (proste mi nevyhovuji, neni za tim nic jineho), telefon a tablet mam s Androidem (Nexusy) a notebook/pracovni masinu mam s Windows 7 (proste mi vyhovuji). Ale nemam problem rict, ze Metro prostredi ma na telefonech i tabletech neco do sebe. Problem vidim v tom, ze Windows 8.x nejsou hybridni, ale schizofrenni system.
Dalsi podstatny rozdil, ktery vidim mezi iOS/Androidem a Win8 je to, ze Win8 nejsou navrzene pro "bezudrzbovy" provoz. Uz jenom pritomnost recovery partition...proc? Takze po roce-dvou pouzivani, az budu chtit predat tablet dal provedu reset, obnovi se mi stav OS rok-dva stary a budu muset instalovat spoustu patchu + nejaky ten SP znova? Neni lepsi OS uzivateli a jeho aplikacim zablokovat tak, abych do nej nemohli sahnout? Navic, kazda instalace patche OS/aktualizace driveru zabere dalsi a dalsi misto na disku (protoze treba recovery point) - ja vim, da se to vypnout, ale kolik BFU tohle udela? A tak si tak pekne Windows rostou v tom svem 16/32GB ulozisti - viz pribeh tabletu Pipo 16GB na Zive/Mobilmanii - po tydnu pouzivani a 2 vlnach aktualizaci uz se Windows pomalu nevesly do vnitrniho uloziste.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Ano nieco podobne je asi cesta. Technicky je to mozne spravit tu bude skor problem manazersky a mozno politicko/ekonomicky. Totiz v takomto systeme, na to aby to vyzeralo pekne a fungovalo transparetne vsade, by kazda nainstalovana aplikacia mala mat vlastne dve verzie - desktop ovladanu klasicky mysou/klavesnicou a potom nejaku dotykovu/modernUI a povinne. Asi jedna moznost bude ze MS bude tlacit hlavne na vele spolocnosti a vyvojarov, povedzme cez tie ich licencie/nalepky WinXX compatible a podobne, aby takymto sposobom robili nove aplikacie ak budu chciet byt schvaleny cez nejaky MS program, pripadne rovno na ich store. Ono vlastne aj Apple ide tymto smerom, akurat ze tam sa nesnazia o jeden unifikovany OS z viacerimy xichtami (gui) ale maju rozne specificke OS (iOS,OSX) a snazia sa o maximalnu prepojenost a automaticku komunikaciu medzi nimi. Ostatne to uakzuju aj tie nove funkcie prepojenia iPhonu s MacBookom resp. iOS8 a MacOSX 10.10.
Co sa tyka udrzby tak to je skor o sposobe vydavania patchov a zaplat. MS vydava priebezne opravy a potom raz za casa velky SP, ale tak aj iOS ma updaty a Android tak isto. A aj tieto systemy sa daju tak zasvinit ze nic ine len factory recovery nepomoze.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Takže mluvíte o Windows. Protože jiné mobilní platformy naléhavou potřebu x86 nemají (Apple vůbec, Android zatím minimální). To by ale mohlo Intel stát hodně peněz, tohle není svět Wintel, až Intel skončí "dotováním" výrobce zase v klídku může odejít k ARMu. Pokud by se Windows stala majoritou na mobilních gadgetech tak to jo, ale k tomuto stavu jsou hoooodně daleko.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nejen windows. I apple by byl velmi rad, kdyby mel jednotne aplikace jak v iOS tak v OSX. Apple se celou dobu snazi o uzivatelskou privetivost, a tahle nekompatibilita jim to zatim celkem rozbiji. Prave pro to byl intel x86 prvni volba pro iPhone aby zachovali tuto kompatibilitu. Az kdyz intel odmitl dodat velmi levne cpu, tak jako nahradu sahli po armu.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

No vzhledem k tomu, že v době vzniku iPhone na desktopovém OS ještě stále měli plnou podporu PowerPC, nelze říci, že by s OS pro více procesorových platforem neměli zkušenosti. Nikdy jsem si nevšiml, že by něco mezi OS X a iOS bylo rozbitého. Jsou to dva svébytné systémy vycházející ze stejného základu. Apple narozdíl od Windows tyhle dva světy vůbec aplikačně nepropojuje (jako že co jede na desktopu musí jet na telefonu nebo tabletu) - spíše naopak a jeví se mi to jako správný přístup - nevychází z toho pak ošklivé kompromisy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vydite to strasne kratkozrako len z pohladu vyrobcu HW, ktoremu to moze by naozaj jedno. Ale je tu dalsi naklad a to vyvoj SW. Strasne prachy musel naliat Apple do vyvoju nastrojov, kompilerov, kniznic. Tak isto udrziavat pararelne API pre intel x86 (koli emulatoru na Macu), ARM 32bit a teraz uz aj ARM 64bit, to proste nieje sranda. Ostatne je to vidiet ako to Google stale nezvlada pri nativnom SDKcku a aj to ich Jvavovske SDK je obcas pekna tragedia.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že Apple se sám pustil do vývoje ARMovské odnože, tak bych řekl, že vidina x86 procesoru v iNěco mobilní hračce je v současnosti poměrně nepravděpodobná.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Dovedl bych to jeste dal, mozna neni nepravdepodobny MacBook Air/iMac s ARMem. Vzhledem k tomu, ze si Apple navrhuje procesory sam, muze si je optimalizovat, co se tyce funkci, vykonu, TDP. Otazkou je, jaka je skalovatelnost cipu od Apple a kde jsou hranice jejich architektury. Trochu by se tim vratila doba 80.- poloviny 90.let, kdy si vyrobce pocitace navrhoval zakaznicke obvody sam (Atari, Commodore nebo Acorn - po kterem na svete zustal prave ARM). Paradoxne tusim, ze Apple nikdy zadne zakaznicke cipy nepouzival. Na druhou stranu uz jednou se na vyvoji CPU podilel, ale nedopadlo to moc dobre, PowerPC opustil. Ale to byla jina doba...uvidime, co prinese budoucnost.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

No uz dlhsie je tu ten sum ze Apple testuje Air na ARMe ale dnesne ARMy su vykonovo na tom stale biedne voci desktop x86. A keby tam zasa dali nejake 4-8 jadro, dost pochybujem ze by zostaly vyhody ARMu. Ci bude Apple sa snazit nastojcivo zostat na vlastnych ARMoch alebo bude ochotny sa ich zbavit ak Intel dosiahne urcitu kvalitu s povedzme Atomami, to je na debatu. Na druhej strane ale asi ani Apple nema proste ludi ktory by mohli kvalitou navrhu vlastnych cipov konkurovat Intelu. Otazka je ci je Apple schopny splachnut doterajsie investicie do vlasnych SoC a presedlat na Intel alebo sa toho bude drzat zubami nechtami.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Apple už 2x platformu MacOSu/OSX menil, podle me když mu přijde výhodnější dávat x86 do iPhonu tak to udělá. Možná jen použije vlastní ARMy jako tlak na Intel, aby mu licencoval x86 pro vlastni SoC, které si pak bude stavět na miru svým potřebám.
Podle me se bude lámat chleba v okamžiku, az se budou sériové vyrábět ARMy na 14nm, Intel nebude mít tak velkou výhodu ve výrobním procesu (možná bude jeho 14nm vychytanejsi, ale už to nebude propast 28nm vs 14nm) a uvidí se srovnání výkon na watt.
On Apple nepotřebuje tlačit na spotřebu ARMu pro Airy/iMacy absolutně dolu proti Intelu, výdrž by mohla zůstat plusminus stejná, ale mohl by ladit soubezne CPU a OS, coz u procesoru od Intelu nemůže, musí OS přizpůsobovat CPU. Otázkou je škálovatelnost applich CPU co se poctu jader a růstu taktu při zachování rozumné spotřeby týče. Intel mel svého času velké plány s taktovanim P4 do nebeských výšin, použil kvuli tomu dlouhou pipeline a dopadl jak Bata s drevakama.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Problém je že to asi nebude ve stejné cenové relaci když je Intel dotuje. Nebo se nám tu snažíte nakukat že je bude Intel dotovat do nekonečna? Když je musí Intel dotovat jsou dražší než ARM. Až Intel ovládne trh, zvedne ceny a vydojí si z lidí ty prachy spět.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Jednak nemá jak ovládnout trh, tam rozhoduje užitná vlastnost, ne rozhodnutí výrobců. Proč asi spousta výborných a významných výrobců v IT si dnes drží hlavu v dlaních a řeší obrovské ztráty. ARM tady byl dávno a bude zde i dlouho v budoucnosti, prostě jejich řešení je těžko překonatelné v určitých parametrech platformou x86. Ale v jiných zase kulhá, a kulhat bude. Nás zákazníky přece nezajímá co je uvnitř (tedy drtivou většinu), ale jak to funguje a co mi vyhovuje víc. Konkurence a tlak je vždy dobrý, že to teď Intel dotuje, je pouze důsledek, jak to podcenili v minulosti.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co je uvnitř nezajímá, ale cena ano. Z této logiky je postup Intelu kontraproduktivní pokud nechce ovládnout trh tak že bude dominantní a začne měnit trh s aplikacemi tak aby maximálně vyhovovaly CPU X86 ale tím hůře jely na ARM. a tím ho prakticky dorazí. Pak nebudou mít lide také na výběr, ale ceny budou vyšší. Víme dobře jak se Intel choval na X86 trhu(známe své pappenheimské) než ho dokonale ovládl a jeho kompilátory jsou slavné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pretoze si jaksi nemali z coho vybrat. Prve Atomy od Intelu boli fakt tragice, ani nie tak vo vykone ako v spotrebe. To co zacina byt pouzitelne su az teraz Baytraile a aj tie su hlavne do tabletov. Uz ich sem tam vidiet aj v Android tabletoch ale tam stale dominuje ARM. Predsa len to trva nez sa nove SoCy dostanu aj do produktov. Viac vidiet tieto Atomy vo Windows tabletoch.Tak isto boli skor orientovane, ako je to spomenute v clanku, skor ako konkurencia high endovym Armom a nie lacnym ktore robia najvecsi trh. Uvidime ako sa bude dari nasledujucej generacii Atomov s integrovanym 3g modemom.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Už ten intel někdo zažalujte, za monopolní chování. Však co by to bylo jiného, když rozdává SOC skoro zadarmo, aby zabil ARM konkurenci.
Myslím že se to proti intelu obrátí, ale jak historie napovídá (a opakuje se), až to 90% ARM výrobců zabalí, intel nám (americkým spotřebitelům) vyplatí každému směšných 15USD pokuty. Miliarda sem, miliarda tam. Ruka je v rukávě

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, ono to tady v tom antyYntel revu asi zanikne, ale potreboval bych neco vysvetlit.

1) Pokud intel proda za ctvrtleti 1/4 z tech 40 milionu atomu, a trati na tom $1mld/quarter, "dotuje" kazdy kus castkou $100. To jsou vyrobni naklady tak i3, natoz Atomu. To je ale spekulace. Pokud nyni intel trati na prodeji pouhych nekolika milionu Atomu miliardu, je to ztrata nekolika set dolaru na kus. To je pomalu cena i7.
To je divne, ne? Hmm, jestli ono se ve skutecnosti nejedna ne o dotaci, ale o ztratu projektu, ktera zahrunje vyvoj treba pet let dozadu... Cili neco uplne jineho, nez je dotace.

2) Kolik procent trhu ziska intel s temi hypotetickymi 40ti miliony? Protoze jen pro rok 2014 se prodalo jeden a pul zkurvene miliardy zarizeni typu tablet a smartphone an bazi ARM. Takze to uz neni nejaka snaha o likvidaci konkurence, ale zoufala snaha intelu, kteremu tezce ujel vlak, vubec nejak zacit.

Se tu laskave proberte, rudokozci...

http://wikibon.org/wiki/v/Intel_Nightmare_Worsens_with_Wearable_Devices_...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ono se asi jedna i o penize na spolupraci s cinskymi vyrobci, kteri nahradi ARMy x86 jadry, predpokladam, ze do nich nalili nejake penize na vyvoj + mozna nejaka akvizice kolem SoC. Neocekavam, ze by Intel planoval dotovat mobilni procesory 1MLD kazdy kvartal.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.