Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel potvrzuje 10nm Cannonlake na rok 2017

Takže v reálu jaro 2018.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Byl by zatim na Intel hodny. Desktop Q1 18, notebooky na Vanoce 17.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Rikam to uz dlouho, kam by se hnali? Proc? Konkurence v podobe AMD zcela vymrela ... ARM v efektivite pokorili uz nekdy s clovertrailem+ .... co by melo za smysl zacit prodavat nove CPU predcasne? Co by nabizeli za dva roky? Hromada prostredku na vyvoj a prodeje stejne .... chybi holt konkurence.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Spíš bych řekl, že tuší (spíš už znají) i nějaké ty nevýhody menších nanometrů, které dřív neexistovaly. Vím že frekvence nad 4GHz zajímají jen výraznou menšinu lidí...když on ten výkon s frekvencí tak krásně roste a osmijádra už nejsou žádná horká novinka a jiná cesta k růstu prakticky neexistuje, protože architektury (ARM i x86) jsou už hodně blízko ideálu.

Nechci se hádat, takže napíšu že nejlepších frekvencí dosahoval Intel na 32 až 22nm (nepočítám vliv pasty šedivky). Rozhodně ne na 14nm - tam můžou dát pod heatspreader třeba čisté stříbro, ale starší nm nepřekonají. Z tohoto důvodu bylo opravdu blbou chybou AMD-GF vynechat 22nm a vědomě hladovět až do příchodu bájných 14nm.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"blbou chybou AMD-GF vynechat 22nm"

Trochu predcasne, vzhledem k tomu ze nanometry ma kazdy vyrobce sve ;) a o GF procesu zatim nevime dokopy nic...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LOL. Nejhorší na tom je, že já osobně bych byl kvůli OC raději, kdyby to bylo trochu větší než 14nm. A ladění procesu by bylo rychlejší.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty nevýhody pidiprocesů známe. Čím menšíproces, tím větší jsou problémy lokálního přehřívání, tanzistory jsou tak malé že teplo se fyzicky nedaří dostat pryč z čipu. Toto omezuje maximální frekvence a voltáže. Tzn se zmenšujícími se procesy bude problém dosahovat frekvencí. Jádro půjde udělat větší a komplikovanější, případně přidat ještě více jader, ale frekvence nepůjde tak šponovat, a protože intel už si moc neví rady s IPC tak výkon může ihmo jít i dolu.

Nejlépe na tom byl 32nm proces, už 22nm (protože 3D tranzistory tento problém masivně zhoršujou) měl horší takty, a já osobně považuji malej zázrak jak vysoko se dá vyhnat Skylake, očekával jsem že 14nm dopadnou obdobně jak DT broadwell tzn max cca 4,2-4,3Ghz. V budoucnu to ale (pokud Intel nebo někdo jinej neudělá ňákej zázračnej objev/pokrok) přijde. Ty CPU budou sice žrát pár W a budou miniaturní, ale 4Ghz stock a atakování 5Ghz po OC na to můžem výhledově asi zapomenout.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"ARM v efektivite pokorili uz nekdy s clovertrailem+"
a ARM zpátky pokořil malá jádra včetně Bay Trail (minimálně A9/X od applu a tipnul bych, že Kryo nebude daleko).

Konkurentem intelu u PC je už dlouhé roky pouze intel sám. Takže musí konkurovat svým starším CPU. Předstsava, že příchodem vnější "konkurence" by se něco zásadně změnilo je imho mimo. Jsou na hranici možností a jediné, co by se mohlo stát, že by trochu popohnali napětí a frekvence nahoru. A o to aspoň já moc nestojím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"ARM zpátky pokořil malá jádra včetně Bay Trail"

Ono je to hlavne uplne jedno. Podstatou ARM konkurence neni plus minus par trapnych procent efektivity, podstatou je uplne jiny obchodni model, kteremu Intel konkurovat nedovede (rozhodne ne pokud si chce zachovat marze...)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Rikam to uz dlouho, kam by se hnali? Proc?“
Intel má problém trochu jiného charakteru. Jak přebíral zákazníky AMD, rostly mu prodeje a zisky. Teď už nemá prakticky co přebírat, takže příliv nových zákazníků (v desktopu a noteboocích) prakticky skončil. Jenže akcionáři, investoři ap. prostě chtějí výsledky. Intel proto musí držet určité tempo, byť to z hlediska konkurence není třeba. Problém je totiž i ten, že ani ti zákazníci, kteří k Intelu už přešli, nemají moc důvodů k upgradu, protože mezigenerační kroky nejsou velké. Pokud by se výrazně protáhl ten roční cyklus, bude upgradujících zákazníků ještě méně.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Mezigeneracni kroky nejsou spis zadne.

I7-3770 - socket 1155 - 2012 - passmark score 9400 bodu - cena 7500 Kc
I7-6700 - socket 1151 - 2016 - passmark score 9960 bodu - cena 9200 Kc

Co nuti majitele I7-3770 koupit procesor, ktery je naprosto stejne vykonny, ale je drazsi?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Procesor není dražší, jen v ČNB sedí jeden tlustý Moše Singer a trochu zdevalvoval korunu.
S tím výkonem je to ale pravda, sám mám i7-920 a nějak nevidím důvod proč ho měnit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Lol, jak to muzes proboha srovnavat? Mas nejaky benchmark? A prosimte ..... nepovazuj neco jako passmark za benchmark;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže sice je o 20% draží, ale aspoň je taky o 15% rychlejší? To zní pořád jako plichta (i když osobně bych taky dal přednost vylepšené grafice a novým instrukčním sadám).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak zatim resili propad v PC/laptopech docela jednoduse, zvysovali marze u serveru :-) akorat tohle "reseni" ma taky sve meze...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Navic asi porad lituji toho uzasneho napadu zbavit se ARM divize, ktera nemela budoucnost, ci jak to tenkrat zduvodnovali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel si ukazkove sam podkopal vetev kdyz uvadel neustale/maximalne ctyrjaderne procesory do stredni a stredne vyssi tridy postavene na novych architekturach, kdyby uvedl napriklad 6 jaderny Haswell a nasledne 8 jaderny Skylake za cenu podobnou predchozim ctyrjadrum zakaznik by jednak mel duvod upgradovat tak Intelu nic nezazlival, dnes ani majitele procesoru Core 2 Duo a Quad nenuti nic k upgradu, pricemz se jedna o procesory vydane v 3Q-2006, ty ctyjaderne od 4Q-2006(QX6700).

Jedna vec sou nm jako pasiky na botach Adidas, ta druha uz pocet jader(pohodlnost/=vyuziti bot samotnych=). Intel by klidne mohl postat na 14nm i v celem roku 2017, pekne necht ho odladi a vyresi ten pruser s praskanim interposeru/podlozky pro procesorova jadra a cache.

Jestli AMD s architekturou Zen prinese na jadro vyssi IPC o 40% v porovnani s Excavatorem a jeji 8 jadro bude sa lidovou cenu s tym ze dorovna vykon Haswell-u, Intel sam padne na hubu nakolik pote jeho ctyrjadra budou proste neprodejna a muze si nasrat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

AMD osmijádro bude nejvyšší model a jako takový za lidovou cenu nebude. Ani šestijádro, ale quad by už mohl jít pod 4 tisíce. Ono i AMD potřebuje konkurenci od ARM, jenže když nikdo nechce vyrábět ARMy na lepším-vysokofrekvenčním křemíku, tak máme smůlu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zvědavej jaké provozní vlastnosti tyhle nové 10nm procesory budou mít.
Přechod z 22nm na stávajících 14nm pro mě totiž představoval docela negativní překvapení. Uvažoval jsem o výměně svého stávajícího notebooku s i7 Haswellem za podobnou kategorii vybavenou Skylakem. Jak jsem ale zjistil ze zveřejněných recencí, tak výkon i spotřeba zůstaly obdobné s předminulou generací, ke zlepšení došlo hrubým odhadem v řádech něco málo jednotek procent, což mě k nákupu něčeho nového nemotivuje ani náhodou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mně přijde, že celá "generace" Skylake je jen, aby se neřeklo, a teprve Kaby Lake bude tím, čím měl být Skylake.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.