Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel chce v EU utratit €20 miliard za továrny, jedná s Francií a Itálií

nechapu co tam chtej na tom vyrabet, intel nebyl schopnej prilakat ani 1 zakaznika kdyz nabizel svuj proces a automotive je ten posledni ktery potrebuje nejmensi nm
nehlede na to ze intel nejspis uz tsmc nedobehne min. v horizontu par let, takze tady postavi tovarnu s nekonkurencim procesem, ve kterem pro evropu nebude moc co zajimaveho vyrabet kor kdyz v evrope se telefony uz 20 let nevyrabi
vcera jsem cetl ze eu chce do roku 2035 zakaz uplny prodej aut se spalovakem tohle patri presne do stejneho ranku promyslenych strategii eu

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to zas tak černě neviděl. Než to v EU postaví tak to budou defakto výběhové výrobní procesy a pro ty se práce bez problémů najde právě do těch aut a elektroniky. Kde je dneska 16-40nm bude za těch 10 let 7-10nm.
Hlavně aby nezapomněli postavit fabriku na výrobu křemíkových válečků, chemie, atd. aby pak nezjistili, že mají sice fabriku, ale bez dodávek z asie se vlastně nehnou :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tohle ale platí jen v případě, že cena pokročilých procesů klesne v čase. Ona klesne, ale rozhodně ne na úroveň nynějších 28nm/40nm procesů. TSMC chce za 7nm wafer cca $10 000, nevěřím, že se kdy dostane pod $5 000, za 28nm/40nm wafer chce $2250-2750. Další velkou (fixní) položkou je potom samotný návrh čipu, který může činit $275M dolarů (7 nm) vs. $50M/$38M (28 nm/40 nm).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na druhé straně, výrobce čipů až tak nezajímají náklady na waffer, ale náklady na čip.
Například Carrizo na 28 nm má (co jsem dohledal) 3,1 mld. tranzistorů při 250 mm².
Zen 2 čiplet na 7 nm má 3,8 mld. tranzistorů při <80 mm².

Čili např. výroba na procesu, ke sice waffer stojí 2x tolik, ale stejných čipů se na něj vejde skoro 4x tolik, se pořád vyplatí.
(Navíc menších čipů se na waffer vejde víc než (kolik se vejde větších čipů * poměr ploch), protože menší čipy lépe využijí prostor na okrajích. A taky výroba menších čipů má při stejné chybovosti lepší výtěžnost: Když určitou plochu zabírá 1 čip a je na ní 1 defekt, máte 1 vadný čip. Když na stejnou plochu dostanete 4 menší čipy a je na ní 1 defekt, máte 3 dobré čipy a 1 vadný.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>ntel nebyl schopnej prilakat ani 1 zakaznika kdyz nabizel svuj proces a automotive je ten posledni ktery
>potrebuje nejmensi nm

Ale automotive potrebuje homologizovanú továreň, homologizovanú výrobnú linku a homologizovanú súčiastku vyrobenú na homologizovanej linke homologizovanej továrne. Bez toto žiadnu súčiastku (ani väčší systém s danou súčiastkou) do auta nemôžu namontovať. Prvotná homologizácia trvá najmenej dva roky,náva linka v nej sa homologizuje pol roka a súčiastka sa homologizuje niekdey roky a jej presun do inej továrne bude trvať mesiace.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tak to se ale EU vyplatí, nabídnout Intelu pobídku 8 miliard €, který daně odvádí v USA. Kdyby radši ty prachy dali francouzské STM

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

EU tady není od toho, aby Evropu posilovala, ale aby ji oslabovala. Její činy mluví za vše.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by odváděl daně v USA? To jako bude zaměstnávat lidi z EU zaměstnávat v US a budou na služebce v EU? Ta továrna v EU bude mít evropské zaměstnance (mimo jiné) a z těch platů budou zaměstnanci platit daně, stejně tak Intel bude platit další odvody dle toho v jaké zemi to bude mít.

Jednak stavba vygeneruje práci pro místní, tak i samotná fabrika vygeneruje práci pro místní a pravděpodobně najdou práci či ekonomický vliv i mimo tu fabriku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A že v EU jsou mnohem levnější země než je Itálie s Francií. Tenhle krok ve mne zrovna moc důvěry ve zdravý úsudek nebudí. Třeba chtějí surfovat ne migrantské vlně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pri Faboch je lacnosť/drahosť zeme 0,0 nič. To, čo výrobcu zaujíma je podiel študentov s technickým vzdelaním v danej krajine/oblasti. špeciálne preto sú TOP továrne na Taiwan-e, kde má technické vzdelanie 70% absolventov. Potom sú tam diktatúry, kde jediná sloboda je v prírodných a technických vedách (Aj bratia Ivan a Václav Havlovci nemali problém študovať ČVUT resp. VŠCHT, ale spoločenské odbory nemohli študovať ani náhodou). Potom Izrael a USA, kde musí byť viac technikov z praktických a bezpečnostných dôvodov a až potom je Európa.

Na Taiwan-e študuje technické odbory 70% študentov,
V OECD je priemer 13% a Slovensko má 12%, EÚ bude nikde tam okolo priemeru OECD.
A na takú výrobu potrebujte technikov...

Some were new, but many were upgraded junior colleges or technical institutes. In 1991, the net enrollment rate (NER) was 20 percent, only slightly above the threshold of an “elite” system. It quickly increased to 50 percent in 2004, reaching the “mass” threshold, and 70 percent in 2013 reaching “universal” coverage.
https://www.insidehighered.com/blogs/world-view/higher-education-crisis-...

V počte absolventov technických odborov (inžinierstvo, spracovateľský priemysel a stavebníctvo) má Slovensko na magisterskom a bakalárskom stupni porovnateľný počet absolventov ako je priemer OECD (na bakalárskom stupni sme v roku 2014 mali 12 % absolventov, zatiaľ čo priemer OECD bol 13 % a na magisterskom stupni sme mali 13 % absolventov rovnako ako bol priemer OECD). V doktorandských programoch je Slovensko s 21 percentným podielom absolventov v technických odboroch nad priemerom OECD (17 %). Rovnako aj v prírodovedných odboroch máme porovnateľný podiel absolventov ako je priemer OECD, keď máme na bakalárskom a magisterskom stupni len o 1 % nižší počet absolventov týchto odborov ako je priemer OECD (9 % a 8 %).
https://todarozum.sk/aktualita/115-slovensko-ma-malo-absolventov-technic...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V celé EU chybí inženýři a nikde na světě jich nepřebývá.
Osobně si myslím, že to samé bude v USA, které, při současném chování EU bude stačit pro specifické obory zvenout migrační stavidla. Rozdíl životních úrovní (která v USA pro kvalifikované v nejhorším stagnuje ale v EU klesá - a s přispěním GD to nabere dynamiku) se postará o zbytek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No víte právě ten fakt, že se v minulosti procesorová výroba odstěhovala z USA do Číny vyvrací to Vaše tvrzení že "Pri Faboch je lacnosť/drahosť zeme 0,0 nič. "

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych, že se odstěhovala. Odstěhovalo se pouzdření a testování, výrobních Fabů v USA je stále hodně (ale několikrát narostla výroba od té doby, a ten růst byl hlavně ve prospěch Asie). Navíc ani ne Čína (ČLR), ale když už tak Taiwan (Čínská Republika) a Jižní Korea.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přesněji jsem myslel právě výrobu procesorů a grafik ala Intel (přece jenom diskutujeme o Intelu) kde byl právě Intel nahrazen ve vedení TSMC (Ano přesněji svobodná Čína tedy Taiwan).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, hlavouni z Intelu chtějí jezdit na "služební dovolené", a tak je destinace Francie nebo Itálie ideální... Obvyklá korporátní záležitost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"€20 miliard"
To je teda patvar...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

20 mld. USD je len prvá fáza.. Ak to prejde má tam byť preinvestované 100 mld. USD

Intel's EU Fab Plan: $100 Billion, 8 Fab Phases, Vertical Supply Chain

3 days ago
Intel is looking for a $20 billion semiconductor manufacturing facility somewhere in Europe with some major government support

After that, the same area could develop to a $100 billion semiconductor manufacturing base, according to Intel.
https://www.tomshardware.com/news/intel-additional-details-onidm20

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych tu zase rozjel Teslu. Kopírovat 8080 jsme uměli, tak si dáme opáčko :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta fabrika jede, investuje se do ní. Akorát nemají lidi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, jenže dnes je to součástí nadnárodní společnosti, nejmenuje se Tesla (nýbrž ON Semiconductor) a pravděpodobně už nevyrábí (osobní) počítačové procesory. Jinak je samozřejmě dobře, že ta fabrika neskončila v troskách.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to je problém? Vyrábí výkonnové součástky na procesu 1 um. Jenže i to je důležité, bez těch je libovolný procesor bezcenné těžítko na stůl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není to důležité, každá součástka je součást celku. Nicméně téma je tady o procesorech, které tehdy Tesla i vyráběla. Dnes je nedělají. Můj příspěvek narážel na výrobu BOBO, takže reakce, že továrna dál vyrábí je sice pravdivá, ale vyrábějí jiný sortiment.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemají lidi, protože se domnívají, že mohou platit jako v Bangladéši...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mali by vyrabat v Nemeckom VEB Robotron :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konečně ten proud inženýrů z Afriky najde uplatnění.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, v tomhle případě Intel bude muset mít fabriku skoro u každého patníku, protože EU se chystá těch inženýrů dovézt 70 miliónů (do roku 2035).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.