Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel by chtěl vyrábět čipy pro AMD a Nvidii

Tam NV by s tím minimálně několik let nemusela mít problém, ale aby AMD vyráběla u přímé konkurence mi přijde naprosto ujeté. Proto pochybuji, že by na to AMD kývla.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

na to amd nepristúpi. Nebudú chcieť dopadnúť ako europa z ruským plynom....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu mať na vyber USA po Rusku cez Ukrajinu sa chysta na Činu cez Taiwan.
Zaleži od Taiwanu či urobi rovnaku hluposť ako Ukrajina a dopadne rovnako.
Rusi vždy hovorili že sa Ukrajiny nevzdaju a to iste hovori Čina že sa nikdy Taiwanu nevzdaju, už len najsť zopar zapredanich blbečkov ktory vyhlasia samostatnosť...
Možno pride deň kedy Rusko s Činou pomôžu sa Texasu osamostatniť :D

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono se hlavně jasně ukazuje, že by byla naopak hloupost ustupovat Číně. A Čína naopak začíná chápat, že silou nic nedokáže, přičemž cesta dohody je po fiasku s Hongkongem naprosto nemyslitelná.
Pokud nechce Čína dopadnout jako Rusko, nechá Taiwan na pokoji.

P.S.: nesmíš tolik hltat ty vaše slovenské dezoláty. :-D

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Špatně Tynyte, Čína si svoji historii pamatuje a i kdyby náhodou na chvíli zapomněla, tak si kvůli přitomnosti znovu uvědomí, že bez síly nic nedokáže.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty to máš v tej hlave pekne domotané. o.O

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je zvlastni, ze ti Rusove, co vzdy rikali, ze se Ukrajiny nevzdaji, podepsali pred lety smlouvu, ze se ji vzdavaji a NIKDY nebudou na ni pozadovat uzemni naroky, a za to dostanou jaderne hlavice.

Hlavice tenkrat dostali a po nejakych 30 letech tuto slouvu prestali dodrzovat.

Rusove mimojine jeste pred 13 lety rikali verejne, ze ukrajinci jsou jejich bratri a jakyjoliv utok na na by byl ohromnym zlocinem. Rikal to mimochodem v TV stejny clovek, co je dneska chce bombardovat atomovkama.

Neboli rusum se neda verit a jakykoliv ustupek za cenu miru se muze ukazat kratkozraky a po par letech poruseny (ze strany Ruska). K cemu pak nejake takove ustupky jsou?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jen si zapomněl (asi omylem:) dodat, že součástí té smlouvy byla jasná neutralita samostatné Ukrajiny, což Ukrajina porušovala. Nelegální převrat co stál amíky 5 miliard dolarů aka dlouhá cesta mimo neutralitu už byla jen taková třešinka na dortu.
To že nebudou oslavovat úchylné Banderovce (a chovat se skoro stejně) v té smlouvě nebylo, ale jaksi to je taková už skoro samozřejmost.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nešiř ruské bláboly a jen sem to budapešťské memorandum klidně pošli. Žádná neutralita v něm není, jen vzdání se jaderných zbraní. A mimochodem to samé platí pro Bělorusko, takže podle tvé logiky má NATO plné právo na něj zaútočit. Není neutrální, je v paktu s Ruskem a ještě Lukašenko spáchal jakési pseudoreferendum, podle kterého už tam jaderné zbraně zase chce.
Banderovci, to už jsou vyloženě trapná ruská propaganda.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A jinak zdráv?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Choď sa udať radšej sám, ty zdegenerovaný rusofilný dezolátny zmrd :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

napriklad tak, ze usa odstreluje europske potrubia ?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Je tu i dalsi aspekt. IBM by ve velkem predstihu vedela, jak budou vypadat procesory AMD (architektura, pocet jader, frekvence), co chysta, jake varianty testuje a tak....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IBM?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč je to ujeté? Pokud konkurence nabízí něco co je pro mě výhodné, proč bych se tomu bránil? Ty si nepamatuješ Intel SoC s integrovanou AMD grafikou? Nepamatuješ si si Exynos 2200 s licencovanou AMD architekturou? Nevíš že třeba Apple zařízení používají čipy od Qualcommu?

To jsou daleko větší spojení, než jen výroba zakázkových čipů.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jaký zájem by měl mít Intel na větším růstu a prosperitě AMD, tedy svého vlastně dnes již jediného opravdového konkurenta na poli X86 CPU? To mi připomíná situaci kdy Intel coby krokodýl otevře tlamu a pozve AMD alias Kulíka nilského na hody. Problém je vtom, že na rozdíl od krokodýla nevěřím, že Intel tu tlamu nesklapne.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Žeby mali podiel s kaźdého x86 procáku na trhu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD má z Intelem smutné zkušenosti, právě ta závislost na něm by mohla být pro AMD krok do propasti. Intel by mohl udělat hardware AMD svou cenotvorbou ne konkurence schopné. Dále není jisté, zda by časem snaha o kvalitu výroby pro AMD nešla pozvolna dolů a návrat k TSMC by mohl být problematický. Ne je to opravdu pro AMD příliš velké riziko, to by mu mohlo zlomit vaz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže Intel chce diverzifikovat příjmy, chce být partnerem při výrobě čipů a záměrně bude svým zákazníkům zhoršovat výrobu aby pak k němu žádný další zákazník nešel? Ale no tak, fakt vypusť nějaké předsudky a značkovou příslušnost a uvažuj obchodně.

A pro AMD je určitě menší riziko když bude mít rozprostřenou výrobu napříč výrobci protože problém jednoho je automaticky neodstaví, viz můj příspěvek níž, dokonce to může být výhodné i za vyšší ceny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stále má TSMC, Global Foudries a Samsung, s ktorými spolupracuje dlhodobo, na čo k nim pridať ešte Intel? To by muslea tá trojica byť nepoužiteľná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co tak skvělého u GloFo vyrábí které nemá pokročilý proces. Co tak skvělého dělá u Samsungu, který má se svými pokročilými procesy problémy a zákazníci jej opouštějí a mimochodem nepřechází ke GloFo ale k TSMC, které není nafukovací?

Ale ono to je ve finále jedno 4 dodavatelé je víc než 3. To že si firmy v nějaké oblasti přímo konkurují neznamená že za žádných okolností nebudou používat cokoli od toho druhého.

Záleží co bude Intel nabízet
Záleží co bude AMD potřebovat
Záleží zda najdou oboustranně výhodný obchodní model. A výhodné může být lepší cena, nebo lepší podmínky (přednostní objednávky, pozdější platby...), lepší produkt, diverzifikace....

Stavět na premise že Intel a AMD si vzájemně konkurují je naprostý nesmysl, viz třeba ten Samsung který nechává vyrábět konkurenční Qualcomm ve svých továrnách a dokonce od Qualcommu Samsung čipy kupuje a to i ty, které nejsou vyrobené v Samsung továrnách ale třeba u TSMC... přitom by všude mohli nacpat vlastní Exynosy a prostředky na to vyrobit je mají dostatečné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Jaký zájem by měl mít Intel na větším růstu a prosperitě AMD"

Třeba finanční? Možná by výrobou pro AMD vydělával více než výrobou pro sebe.
Stabilizační? I když CPU divize Intelu bude produkovat neprodejné shity, tak díky zaháčkování konkurence do svého řetězce nepadne úplně na hubu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně nemáš moc ponětí o tom jak funguje obchodní firma, že.

Intel už delší dobu plánuje zakázkovou výrobu čipů. Cokoli vyrobí pro zákazníka mu vydělá peníze. Zakázková výroba bude jen jedním z příjmů intelu, tak jako je jen jedním zdrojem příjmů vývoj a prodej vlastních CPU a GPU, byť dominantním.

Naschvál co je pro Intel finančně zajímavější, Ryzen vyrobený třeba u TSMC nebo Ryzen vyrobený u Intelu?

A motivace AMD? Pokud výrobní proces nabídne to co potřebují a bude to pro AMD finančně ok, tak proč by s tím AMD mělo mít problém? A to dokonce i při vyšší ceně než třeba u TSMC. A proč? Diverzifikace výroby. Čína se rozhodne přivlastnit Thaiwan silou strategií Ruska = spálená země, tak rázem ti co jsou závislí jen na místní výrobě budou v loji, nebo stačí aby tam bylo sucho nebo naopak měli povodně. Mít diverzifikovanou výrobu je ze strategického důvodu výhodnější.

Koukni třeba na Samsung, ten si navrhuje vlastní SoC, zároveň si je sám vyrobí a použije ve vlastním produktu, ale proč tedy Samsung i do svých vlajkových lodí neváhá vzít konkurenční Snapdragon, byť vyrobený v jejich fabrice? Na příští rok dokonce jdou zvěsti že se už ani nebude snažit do svých vlajkových lodí cpát u sebe navržené a vyrobené SoC a použije konkurenční SoC, které navíc budou vyrobené u TSMC?

Jednoduše je to pro něj výhodnější použít lepší výrobek konkurence i když ho stojí více než by ho stál vlastní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže u Intelu jsou historické kauzy, které jakékoli takové spoléhání se na Intel v podstatě vylučují. Nemít Intel opakovaně snahu zneužít svého postavení, byl by skvělou volbou jako další foundry. Jenže on svého postavení vždycky zneužíval, a proto si myslím, že k němu prakticky nikdo významný, který mu přímo konkuruje, nepřejde. To riziko, že Intel zneužije své foundry aby svému zákazníkovi a zároveň konkurentovi uškodil, je příliš vysoké.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Snad jedině že by se Intel rozdělil a vznikla samostatná firma na výrobu čipů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano to by bylo řešení, ale i tak bych být AMD pár let počkal. Pořád by mohly být z dob dřívějších příliš úzké vazby na vedení obou nově vzniklých společností. Jak se říká krev není voda. AMD také mělo po odprodání v Globo výsadní postavení, už jen proto že osobní vazby lidí jen tak rychle nezmizí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel zase několik tahů vepředu.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale jen díky dotacím. Bez dotací by se na novou fabriku nezmohli.
Taky by se mi líbilo za dotace postavit továrnu a za těžký prachy jí nabídnout konkurenci.
Evidentně Pat nepočítá s tím, že o jeho produkty bude takový zájem, že to užívý chod továrny. I když nebude muset do nákladů umořit amortizaci budovy.
Nároky na mzdy v USA budou mnohem větší než na mzdy v rozvojové zemi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Nároky na mzdy v USA "
Nejen na mzdy, ale i na délku pracovní doby, počet dní dovolené, sociální zázemí...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To si pleteš s Německem :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedejbože kdyby to stavěli ve Francii, to by jeden den fabriku otevřeli a druhý den by byla stávka :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdeže TSMC má problém v USA s tým, že američania nechcú robiť na 12-hodinové smeny ako ľudia na ostrove Tchaj-wan

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky mám poslední léta pocit, že v Intelu mocně potahují - z hašišové vodní dýmky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Což by bylo fajn, kdyby se aktuálně nehrálo už na jiné šachovnici...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak ted uz to smysl dava. Tohle zpetny zrcatku Pat myslel. Akorat na traktoru bejva lzice vzadu. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V EU když dostanete dotaci na výrobní prostředky tak je musíte 5 let používat pouze pro vlastní potřebu. To znamená že by tu továrnu nesměli pronajmout.
Protože ty dotace jsou určené na rozvoj evropských firem. A ne na pokřivení konkurenčního prostředí.
V USA ty dotace jsou určené na boj proti Číně. Takže OK. Jen nechápu proč dotace dostal intel a nikdo jiný. To sice sníží závislost na čínských fabrikach, ale jde to přímo proti zásadám volného trhu. Takto ten kapitalistický blahobyt nevybudují.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Co vím ucházel se o to i Samsung a další, ale co si pamatuji někdo to okomentoval že v USA se nikomu nechce pracovat na směny a nároky na platy jsou vysoké.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A netušíte, ako sa podieľajú platy zamestnancov na cene výroby čipov? Napríklad koľko % z výslednej ceny?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"V EU když dostanete dotaci na výrobní prostředky tak je musíte 5 let používat pouze pro vlastní potřebu."
To není pravda.
Pravda je, že minimálně 5 let musí být plněny podmínky dotačního titulu. Pokud je to na výstavbu továrny, tak to musí být továrna a ne mateřská školka. Ale pro koho ta továrna bude vyrábět, to v podmínkách typicky nebývá. ;)
Příklad ze života - pokud je dotace na výkop kanalizace, tak se k tomu nesmí přihodit elektrické vedení. To by se musel sepsat jinak. Třeba jako rekonstrukce, revitalizace a rozšíření /nebo tak něco/ inženýrských sítí, kde by se dalo do toho spláchnout třena i natažení optiky s internetem. Tyhle ty pravidla jsou někdy z pohledu selského rozumu "na hlavu". Nicméně cílem je, co nejvíce zabránit "ojebávkám" (netvrdím, že efektivně).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Peca:
priklad zo zivota. Dotacie na rekonstrukciu bazena v skole. 5 rokov nemohol byt otvoreny pre verejnost(nebol vyuzity tretinu casu). Az po uplunuti tych 5-tich rokov sa mohol spristupnit aj verejnosti.

Samuel:
Tu nejde o znizovanie zavislosti na cinskych fabrikach. V Cine je len jedna pokrocila fabrika na vyrobu chipov(ak si dobre pametam a aj tak nie ta uplne najpokrocilejsia). Vsetky ostatne su mimo Ciny. Tu ide o znizovanie zavislosti na Azii. Vid Corona a chipova/logisticka kriza.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano číny, a jak dlouho bude Thaiwan Thaiwanem a kdy to bude čína, a když se čína rozhodne ho získat, tak použije taktiku Ruska na Ukrajině? Tzn. totální destrukci? Pak ty továrny nemusí mít ani ta čína, když zanikne thaiwan.

Ale ono stačí když tam bude ta corona, sucho, povodně... Diverzifikace výroby je strategicky správné rozhodnutí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to se Čína určitě chystá i na Thailand:).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a uz rekl nekdo intelu ze amd a nvidia jsou dal nez na 14nm++++++++++++ ?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A už ti někdo řekl že Intel je dál než na 14nm++++++++++++ ?

Teď třeba píšu z notebooku s 12 jádrovým Intel CPU vyrobeném na 10nm a s Win 11 v idle se dostává na spotřebu jen něco nad 1W a po celodenní práci - vesměs kancelářského charakteru + nějaký ten background YT - mám průměrnou spotřebu CPU pod 6W a třeba při přehrávání filmů na baterii celý laptop žere v průměru 7,5W a to musí živit nenažraný 2880x1800 OLED displej. Být tam IPSko třeba ve FHD, tak to žere pod 5W.

Měl jsem tu i notebook s 5800H a ten taktéž s 2,8k OLED displejem při stejné činnosti měl průměrnou spotřebu 8,5W... Navíc měl chudák při stejné hmotnosti o 8Wh menší baterii, tzn o hodinu kratší provoz na nabití.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Peniaze nesmrdia, dokonca ani tie od konkurencie. A pokiaľ by tam vyrábali čipy len pre seba, mohlo by to byť v budúcnosti až stratové.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Až Amíci svými sankcemi dotlačí Čínu k akci a ona odřízne Tchajwan od degenerovaného západního světa, motivace AMD i Nvidie se hodně změní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud pod degenerovaným myslíš to, že dává jedincům jako ty svobodu psát na internet takové pomatené bludy, tak ano, je degenerovaný. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Svoboda je široký pojem - myslel spíš něco jiného jako např.
https://www.msn.com/en-us/news/us/big-oil-heiress-funding-e2-80-98just-s...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná sis ještě nevšiml, jak rychlé té svobody ubývá. Na mnohých webech už bych to napsat nesměl.
Časem ti to dojde a nebude to trvat nijak dlouho.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nezbývá než doufat, že dříve přijde ta "Dáma s kosou" a širokým úsměvem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je komické. V Číně bys to nesměl napsat nikdy, v Rusku taky ne. Tady to napsat smíš, ale pořád si stěžuješ.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U Intelu to zase přehnaly s tou trávou, hoši už to nehulte.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš, přitom by se dala napsat jiná podpásovka: někdo to zase přehnal s nechozením do školy, když se brala shoda podmětu s přísudkem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A kdo ví, možná i nějaká ta tráva v tom nakonec byla :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někdo může chodit do školy do pětatřiceti a stejně mu to moc nepomůže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano - pak by totiž věděl, že je to shoda přísudku s podmětem, a ne naopak, což je principiální rozdíl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zásah - potopeno!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak tu ještě nezazněla ta geopolitická souvislost. Je třeba nezapomínat, kde ten malej ostrůvek jménem Tchaj-wan leží. Není ani tak otázkou jestli, ale spíš kdy Čína něco zkusí (a že to zkouší nahusto, viz veškerá vojenská aktivita v Jihočínském moři, která neustává, naopak průběžně sílí - podobně jako Ruská "mírová cvičení" u hranic s Ukrajinou na přelomu 21/22). A až to zkusí, tak se situace obrátí o 180°. Dnes je Číně zakazován přístup k technologiím od ASML či, cojávím, Applied Materials. Až Čína vezme Tchaj-wan, vezme si s ním i TSMC s jejími ASML stroji, veškerým know-how a tak dále. Ostatně ono pokrok ve SMIC často živí lidé přetažení z TSMC, kteří vystudovali a vypracovali se na západních trzích a kapitálu. TOHLE je to největší riziko a nespasí ho ani ten druhej použitelnej, tedy Samsung. PROTO chce USA mít výrobu čipů zpět v USA, proto sype obrovský prachy do Intelu, protože ten je jedinej z US korporací, které umí držet krok. Jasně, můžete tu napsat haldu dnes už trapnejch vtipů jako "14nm+++++++++", ale to nic nemění na tom, že AMD už 13 let neumí vyrábět čipy, IBM neumí vyrábět čipy (vyjma nějakých speciálek, jinak to víceméně rozprodala), Globalfoudries jsou ropný šejkové atd. Jedinej, kdo umí všechno pod jednou střechou, od ladění návrhů / tepa-outu / výroby / pouzdření, je Intel. A že není nejlepší na světě? No a co? Na nějakejch čipech ty F-35 a Minutemany prostě lítat musej, i kdyby se to mělo vyrábět u Intelu (pokud se tak neděje tak jako tak žejo).

Takže bych vynechal obvyklý kydání na Intel odvozený od nějakejch spotřebitelskejch produktů, o ty jde až druhý řadě. Primárně je potřeba zajistit dostatečné výrobní kapacity pro západ na západě, protože jak ukazuje Rusko, jsou státy, které nectí absolutně žádné celosvětové právní dohody, které samy ratifikovaly. A co bude s Tchaj-wanem za 1-5-10 let, neví nikdo. Proto to teď Biden tak brutálně dotuje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jn, USA už to odpálila. Víceméně Číně zakázala přístup k TSMC, takže brutálně zvýšila tlaky na to obsadit Tchaj-wan.
Detaily viz zde: https://www.semianalysis.com/p/china-and-usa-are-officially-at-economic

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, že lepší Intel v hrsti, než TSMC v ... :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No já bych řekl, že je velký rozdíl v tom, jestli nevyrábí nebo neumí vyrábět. Nehledě na to, že ve výsledku je to to samé. Jen je to, řekněme, "citově zabarvené".
TSMC se (za republikánů) nechala slyšet, že v USA postaví továrnu. Na dotace (za demokratů) nárok nemá, protože je to ne-americká firma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a kdo způsobil tu obří závislost na Číně ? Jen západ, který prostě potřebuje vyrábět co nejlevněji. A vůbec si neuvědomil, že je s tímto spjaté obří riziko. Prostě všechno převedli do Číny, kde je levná pracovní síla. Tudíž defakto udělali stejnou chybu jako Německo, které se tvrdě navázalo na ruský plyn. To že se teď někdo to snaží vracet zpět, je chválihodné, jen takové kroky nebyly vůbec potřeba. A to že intel má 14nm+++++ proces bohužel není vtip ... Intel v době bez konkurence AMD prostě spal na růžích a minimálně 5 let nic nevyvíjel. A teď má přesně tu ztrátu, která tím vznikla. Ale asi máte pravdu s tím, že to převést zpět tu výrobu je nutné. Pokud Čína opravdu zasáhne na Tchajwan a něco se stane s TSMC, jsme v pr**** všichni, ale to asi i Čína. Tak doufám, že tam někdo přemýšlí hlavou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čína myslí dlouhodobě, už roky přetahuje inženýry z TSMC (museli kvůli toho zvednout platy) a třeba ve flash pamětech už jsou nyní téměř špička na trhu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Every American executive and engineer working in China’s semiconductor manufacturing industry resigned yesterday, paralyzing Chinese manufacturing overnight.

https://connect.zive.cz/clanky/usa-stupnuji-tlak-cina-bude-mit-problem-v...

Povedal by som, že Číňania majú veľký problém. Aspoň najbližšie obdobie. A vyzerá to tak, že ceny zvesela porastú.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo mě, kdy se to tady poprvé objeví, protože to je hodnotná zpráva.

A stejně se v diskuzi objevují exoti jako Tynyt, co jsou schopni vyjádřit kravinu typu „silou nic nedosáhne". Mě by zajímalo, co by Tydýt dělal, kdyby byl v pozici Číny a ty mocné USA by mu pořád házely pod nohy tyhle prakticky nelegální klacky. USA znají jen právo silnějšího, ne skutečné právo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ja by som odporúčal vianočné darčeky (čokoľvek, v čom je nejaký šváb) nakupovať už teraz. Čím skôr, tým lepšie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mirdo, promiň, ale jsi za kikota.
Svět se změnil. Pochopil, že ustupovat zlu a usmiřovat si ho, nebo s ním potichu spolupracovat, protože to je výhodné pro obě strany, jednoduše nejde. A země jako Rusko, Čína nebo KLDR zlem jednoznačně jsou, protože v nich není svoboda, naopak se tam utlačují lidé, kteří mají jiný názor. My dva máme diametrálně odlišné názory, a přesto spolu víceméně slušně diskutujeme. V Číně by jeden z nás už byl v hledáčku minimálně policie, v tom horším případě tajné policie. Pamatuješ se na Zemanova čínského poraděnka? Kde je mu konec? To je právní stát?
Takže pokud má někdo ovládat svět, ať jsou to USA, kde mají úctu k svobodě a právu. A právo silnějšího? Co přesně je vyhrožování miliardové Číny svým sousedům (Taiwan, Vietnam, Filipíny), včetně buzerace a záboru jejich vod? Amerika by byla hloupá, kdyby své know-how nechala v rukách Číny. A byla to Amerika, která se snažila zaostalou Čínu pozvednout přes investice. Nebýt Američanů, pěstují dodnes v Číně bambus a rýži.

A k té síle: Je jednoznačně dané, že USA budou v případě napadení Taiwanu tento bránit. A můžeš si o Číně myslet že jsou na výši, ale jejich armáda je stále postavena podle ruského vzoru, jen jsou trochu učenlivější a nejsou takoví ožralové jako rusáci, ale stejně jako oni nemají vlastní vůli. Ameriku by střet určitě bolel a nebyla by to selanka jako třeba v Iráku, ale jsem přesvědčený, že děláš stejnou chybu jako císař Hirohito, který si myslel, že je schopen podle něj nevzdělanou a dekadentní Ameriku porazit. Místo toho vzbudil ekonomického obra, který ho nakonec rozmázl i s Hitlerem jak červa. Faktem je, že Američané měli u Midway velké štěstí, ale to, že dokázali prakticky za 48 hodin udělat z vraku letadlovky opět víceméně funkční letadlovou loď, by tě mělo trknout. A i kdyby u Midway nevyhráli, ten moment přechodu jejich obří ekonomiky na válečnou už víceméně rozhodl i tak, jen by Japonci prohráli třeba o rok později.

Tudíž: napadne-li víceméně krachující Čína Taiwan, nedá se vyloučit, že jej (dočasně) ovládne. Ale skončí na stejné trestné lavici jako Rusko s tím, že do konfliktu zatáhne USA a hlavně ji to ekonomicky dále oslabí. To také bude znamenat exodus Taiwanců a velmi pravděpodobně preventivní zničení továren TSMC. Tak či onak tím získají v nejlepším případě kus země, ale určitě ne know-how nebo továrny, ale naopak ztratí trhy v USA a Evropě, plus se na ně vrhnou USA, Japonsko (už nemá v ústavě pouze obranu a rozhodně to nejsou nějací nazdárci) a Korea. Nedá se tedy vyloučit, že ke konfliktu dojde, ale pokud dojde, je více než pravděpodobné, že na to doplatí právě Čína.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

„Svět se změnil. Pochopil, že ustupovat zlu a usmiřovat si ho, nebo s ním potichu spolupracovat, protože to je výhodné pro obě strany, jednoduše nejde."

Ukázkově si popsal USA a částečně EU. To seš fakt tak mimo, že mě musíš nahrávat na tak jednoduchou smeč? USA-CIA se spojí i se Satanem, když je to pro ně výhodné! Názory na jednotlivé země, na spolupráci či sankce se mění jen podle toho, co se jim hodí. Viz např. škemrání o ropu u Venezuely, Íránu a Saudské Arábie z kterých předtím udělali zlosyny se kterými se nikdy nebudou bavit. To není konspirační teorie, ale historická doložená fakta a i popis přítomnosti. Spolupracovali i s Rudými Khméry, když to bylo výhodné:))). Taková morálka a charakter! Vzor pro všechny!!! Mimochodem i ta dřívější americká kritika neonacismu na Ukrajině se nějak vytratila z českého mainstreamu. Krátká paměť nebo záměr?

Vytahovat nějakou Midway může jen neználek co nevidí tu změnu v průmyslu USA-EU. Místo píčovin sleduj průmyslové statistiky (např. výroba oceli, když už si zmínil lodě).

„Nebýt Američanů, pěstují dodnes v Číně bambus a rýži."
Jsi nevzdělaný imbecil a to není urážka - tohle nikdo jiný napsat nemůže. Ne imbecil, ale ultralibtard. Na americkou pomoc v opiových válkách určitě Čína s láskou vzpomíná. Na historické vynálezy vzpomíná skrze velké množství současných patentů.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nevzdělaný jsi ty. Kdyby Nixon nenavázal začátkem 70. let vztahy s Čínou, mohli tam mít ještě několik kulturních revolucí a blížit se úrovní k Severní Koreji. Místo toho jim nabídl cestu, jak vydělat a být nezávislý na sovětech. A protože Číňan je pragmatik, vykašlal se na rudou ideologii a radši začal vydělávat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

„Kdyby Nixon nenavázal začátkem 70. let vztahy s Čínou, mohli tam mít ještě několik kulturních revolucí"

To je hodně blbá domněnka. V té kulturní revoluci byli postiženi i ti, co se poté dostali k moci. Tudíž opravdu, ale opravdu nebyla nijak idealizována a exoty co by ji chtěli opakovat posílali v lepším případě do blázince.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Exoty mohli začít posílat do blázince až po Maově smrti. Do té doby všichni nadšeně jásali, stejně jako rusáci za Stalina. Protože kdo nejásal, skončil v nejlepším případě v lágru. Také si tehdy stanovili, že nepovolí nikomu víc než dvě funkční období, právě pod vlivem toho, co Mao spáchal. Nyní toto rozumné pravidlo zrušili...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už před smrtí. On i Mao totiž věděl, že ta kulturní revoluce je neživotaschopná blbost, která je dobrá jen pro jeho udržení u moci. Repete si nedal, i když mohl. Představa, že nebýt nějakého Nixona, tak si to Číňani dají ještě jednou je směšná.

Rozumné pravidlo je jiné než nějaké kostrbaté 2x a dost. Pokud má předseda dobré výsledky, tak ať tam je třeba desetkrát za sebou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To pravidlo samozřejmě rozumné je. Takový dlouholetý předseda se vždycky obklopí bandou přitakávačů a po čase je už zcela mimo realitu. Bylo to tak za Stalina, Maa, Putina a bude to i u Medvídka Pů. A protože každý fuhrer chce mít nějaký ten pomník, je z toho obvykle velký průser.
A jen tak mimochodem, předseda má poslední dobou dobré výsledky jen v propagandě. Ekonomika neroste, likviduje ji stupidní politika nulové tolerance vůči kovidu. Místo toho, aby se Čína s Taiwanem postupně spojovala ekonomicky, zvolil konfrontaci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To máš pravdu ale když tam koukám po světě, tak je to samý takový předseda, někde dlouhodobý, někde na kratší dobu ale výsledky mají podobné a zbyla jen ta propaganda. Západ už se do své kulturní revoluce pustil a ta nám nese ovoce. Jde o to jestli se po jejím konci ať už bude jakýkoliv poučíme, ale spíše ne když stále opakujeme ty samé chyby.
Hlavně je potřeba si uvědomit, že nic nemůže růst věčně, zvláště když vstupy jsou omezené a byrokracie předbíhá pokrok a nařízuje cíle bez ohledu na realitu. Volný trh, který dříve sám tvořil inovace, už jsme si solidně zdevastovali regulacemi a teď už máme zase zpět různé pětiletky...
A na státní úrovni do sebe všichni jen rejou místo aby hledali kompromisy a spolupracovali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, mně je Čína (a její soudruzi) ukradená. Ty si klidně žij svůj rudý sen, ale praktické dopady budou přesně takové, jaké jsem popsal.

Zbytek tvých blábolů mě pobavil a myslím si, že je ani není nutné komentovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Svět se změnil. Pochopil, že ustupovat zlu a usmiřovat si ho, nebo s ním potichu spolupracovat, protože to je výhodné pro obě strany, jednoduše nejde."
No ale Mirda se nezměnil. On dál věří těm ruským žvástům o nacistech a nejradši by do toho Putinovského ráje zavedl i nás. Protože má palici vypatlanou antiami propagandou víc než běžný rusák.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oprav si to, Intel má 10nm, vyrábí na tom už nějakou tu dobu, aktuálně jsou v domácnosti 3 intel procesory a všechny vyrobené na 10nm a ne nejsem Intel fan. Intel je v minoritě, mám tu 8 zařízení s Apple Silicon, 6 z nich je stejně výkonná nebo výkonnější než třeba pracovní i7-6700 a jsou tu i tři zařízení s Qualcommem a jedno s AMD...

V každém případ jaká je výroba je zcela irelevantní, podstatný je výsledný produkt. K dobrému produktu nemusí pomoct ani 4nm proces. Například Exynos s mRDNA. Samsung si ho navrhl, vyrobil a přitom si dovolil ho do svých vlajek dát jen na některých trzích, ani v domácí Korei si to nedovolil a místo toho tam dává SoC konkurence, byť vyrobené u Samsungu, ale i to se s příchodem SG8+G1 změnilo, to už není ani vyrobené u Samsungu.

A intel rozhodně nespal a vyvíjel, a jelikož měl výrazný náskok, mohl při vývoji volit riskantnější varianty. Bohužel risk nevyšel a příliš ambiciózní plány nevyšly, takže to teď musí dohánět konzervativnějším způsobem. Tak jak tak, produkty Intelu jsou konkurenceschopné a stále dominuje tržnímu podílu, kdy nejbližší konkurence je násobně menší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud Čína zaútočí na Taiwan, tak z těch strojů v TSMC nic nezbyde. To ví i Medvídek Pů. Bohužel jeho další zvolení znamená, že Čína půjde také Putinovskou cestu k diktatuře velkého vůdce, fakticky fašismu, takže pravděpodobnost útoku stoupne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych chtěl vyrábět pro Apple, jen co vycházíme seno ze stodoly může se to spustit...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám nějaké zákulisní info a AMD i NVidia by měli velký zájem, nicméně úplně nestojí o intelových "7nm". Co jsem slyšel, tak obě firmy mají jako zásadní podmínku, že Intel musí nejprve rozchodit 3nm. AMD prý upřesnila, že požadují 3nm jako TSMC 3nm, nikoli 3nm jako Intel 7nm! :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

I za předpokladu že by AMD a Nvidia chtěli vyrábět u Intelu a sponzorovat tak svého konkurenta, tak je to z technologického hlediska nesmysl, Intel je dost pozadu a kdyby tyto firmy u Intelu měly předplacené nějaké své plánované výrobky, tak není jistota že Intel daný proces rozjede v čas a víme jak Intelu jde rozjíždět nové procesy (10nm 7nm) 5nm jde údajně dobře a podle plánu ale tomu nevěřím,
Takové zpoždění rozjetí nového procesu nebo rozjetí nové FAB, to by způsobilo klidně i roční odklady a i tak by muselo dojít ke kompromisům na kvalitě procesu a výtěžnosti když už by to Intel nějak splácal dohromady (jako Samsung 8nm -> NV) tak tohle nikdo riskovat nebude,
takže i kdyby byl zájem podporovat konkurenci, tak dokud nebude Intel technologický před TSMC tak k němu AMD ani Nvidia nepůjde

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.