Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test nejvyššího Haswellu: Intel Core i7-4770K a MSI Z87 Mpower - výkon CPU

Libi se mi, ze testujete i staricke i7-870. Mam i7-860, coz je skoro to same a je videt, ze bych si zas tak po tech skoro 3.5 letech nepolepsil:) Jako polepsil, ale asi by to za to zas tak nestalo, necham to az na 22nm haswell:)
Docela se ale divim, ze nejmodernejsi AMD se ani nechyta na muj archivni kousek ... cekal jsem, ze je na tom AMD podstatne lip .....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Při recenzích se testuje pouze recenzovaný hardware, ostatní hodnoty v grafech jsou převzaté z drívějších recenzí. Srovnání s nejmodernějším CPU od AMD (A10 5800K, A10 6800K) v této recenzi nenajdete.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak tak. proto je potřeba se dlouho držet konkrétních verzí testovaných programů a jen jednou za čas, když už to je řekněme neúnosné, udělat tlustou čáru a začít s verzí novou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslel, ze nejnovejsi je FX-8350 a ten testovany FX-8150 bude hodne podobny ......
Nicmene pri hledani piledriveru jsem narazil na zajimavy odkaz na wiki:o)
http://en.wikipedia.org/wiki/Piledriver_%28sexual%29

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Amd se v cpu vykonu za poslednich par let nikam neposunulo, takove preslapovani na miste, trosku honene frekvenci, co se tyce architektury tak nic moc.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono totéž platí i pro Intel. Sandy bridge, Ivy bridge, Haswell, při normálním používání si člověk nevšimne rozdílu. Mnohem větší udělá velikost velikost RAM nebo přechod na SSD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že mi po letech připadá 10% při stejném taktu připadá dost. Nevím, kolik je hypotetického prostoru k optimalizacím. Spíš mi desktopové verze přijdou navíc s tím, že Haswell měl být jen mobilní. Aspoň desktop spotřeba a takt mě hodně zklamaly. Takže ten 10% nárůst na takt beru jako slušný, ale netuším, kolik by to mohlo být maximálně.

A samozřejmě díky za recenzi :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Určitě je prostor k optimalizacím podobným těm, které provedla AMD v Bulldozeru, tzn. zvýšit vícevláknový výkon na úkor výkonu jednoho vlákna. Ale to by s výjímkou AMD fans nikdo neocenil.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

amd fans? osobně vím o pár lidech, kteří jeli na intelu a po zjištění, že fx8150 či fx8350 jim dá za poloviční cenu více výkonu pro jejich úlohy, než sb/ib, tak přešli. nenazýval bych je přímo amd fans. mě osobně třeba také absolutně nezajímá single-core výkon. pokud potřebuju co nejvíc výkonu, tak je to vždy v aplikaci schopné ždímat více jader.

jinak každý racionálně uvažující člověk si umí spočítat, že 4770k stojí 8000, zatímco fx8350 jen 4500. ale to si rozebereme podrobněji v závěru testu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasne, dedkovi jsem taky koupil za 2k nejake dvoujadro amd i s deskou a bohate mu to staci .... a je to uz peknych par let.
Takze cena je u AMD vskutku luxusni, to uznavam a drtive vetsine postacuje .... ale zas to neni Intel:) Ja budu mit radsi "jen" 4 jadra (vlastne 8 vlaken:) s 2x rychlejsim zpracovanim v jednom vlaknu nez 8 pomalych jader s vykonem zhruba srovnatelnym, ne-li nizsim .... 8k oproti 4k se muze zdat za CPU hodne a taky to hodne je:) .... ja za ten svuj dal necelych 6 a je to uz 3.5 roku a porad je nekde jak hiend AMD, takze si zas tak nestezuju. Ale jo, Intel je radove tak 2x drazsi ....
Kazdopadne nesouhlasim s tim single corem, jsou proste atomicke veci (a pocitam, ze je to tak 99% vsech threadu), ktere paralelizovat proste nejdou nebo by to bylo pak jeste pomalejsi. Typicky veci v operacnim systemu .... on ten OS v podstate nic moc pro svuj beh nespotrebuje, ale to co spotrebuje, tak bezi vetsinou v jednom vlakne a ta sviznost tam bude opravdu znat ..... druhou stranou mince jsou pak photoshopy, enkodovani videa a podobne, kde je vic jader skutecne k uzitku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to je právě ono, pokud někdo došel k takovému závěru tak je to těžce špatně. I I5 2500K po OC odvede ve všech ohledech lepší práci, a díky novější platformě jako celku bude mít mnohem menší odběr, hlavně v idlu, a kdyby nádohdou došlo na SW co používá 4 či méně threadů (což je většina) tak bude výkon raznatně lepší. AMD bohuže už dloho nebylo výhodné. A to je jediné o co jde.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jeste jsem zapomnel na spotrebu .... nekde jsem videl (asi pctuning?) mereni spotreby a oproti AMD je to vskutku i v idle o parnik mensi .... vzhledem k tomu, ze mi pocitac bezi 24x7, tak se mi ta investice do intelu urcite vratila ...... mno, nejvic se mi urcite vratila investice do GTX460ky oproti 8800GTS:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak este raz a na druhy krat uz mozno zachytis pointu. Tu nejde o hranie ale o vypocty, ktore s poctom jadier skaluju skoro linearne. V takom pripade sa ani ani pretaktovana i5 nechyta. Nehovoriac o tom, ze je to uplne mimo. Nebudem predsta vypocty statiky robit na pretaktovanom CPU, ked mozem mat za menej penazi CPU s vyssim vykonom a ECC RAM.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Davide, a o jake ulohy presne slo? Ja se priznam, ze obcas pouzivam jak ruzne optimalizacni resice pocitajici v FPU (nektere z nich jsou single-thread, nektere z nich jsou multi-thread), ale take i programy co jen prochazi velky mnozstvi stavu a jsou ciste ALU (tam jsem ale vetsinou liny to paralelizovat, byt to do jiste miry jde), a zaver za posledni cca tri roky je docela jasnej: FX-8150 je o 10% a vic v zavesu za Sandy Bridge (i7-2600), Ivy Bridge (i7-3770) jeste par % navic pridala. Piledriver jsem k dispozici nikdy nemel....

Jeste dodam, ze ta FPU resitka (ala csdp, sdpa, QSopt) jsou vzdy zkompilovany na danym pocitaci s march=native a zaplym OpenMP (kdyz to umi), takze by to melo byt pokazde zkompilovany na miru danemu procesoru (popravde mi ale nejde ani tak o benchmark jako o reseni te dane ulohy, takze zas tak velky usili tomu nevenuju). Vyzkouseno na radove desitkach (avsak typove hodne podobnych) ulohach.

Honza

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno teda nevim, nejdulezitejsi je urcite singlecore vykon, pridavat jadra umi kazdy. Sviznost vseho na tom krucialne zavisi .... vice jader je tak pro enkodovani videa atd, ale vetsina elementarnich veci paralelizovat nejde a vzdy tam budou sdilene pameti atd, takze to mnohdy ani nepomuze.
Udelat rychle CPU v jednom vlakne, to je opravdove umeni!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

najnovsia aida64 uz vie pri testoch vyuzit AVX2/FMA, v niektorych benchmarkoch je tam potom narast oproti ivy bridge aj 50%

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A v reálu je to využitelné kde?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zatial nikde, ale moze to ukazovat nahlad toho, co je mozne dosiahnut, ked sa to zacne vyuzivat v realnych softveroch

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

x264

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

x264 jako co? To už je pro lidi problém se i vyžvejknout?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nie, ale zjavne je pre (niektorých) ľudí problém použiť Google, pretože by si jednoducho klikli na prvý výsledok hľadania výrazu "x264" a dostali by toto: http://www.videolan.org/developers/x264.html

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

http://techreport.com/review/24879/intel-core-i7-4770k-and-4950hq-haswel... Jak je vidět, FX na tom rozhodně není tak jak píše chytrý slovenský brat Doug a už rozhodně ne v x264 + AVX2/FMA jak píšeš ty

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

kde pisem co o fx?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Psals o AVX2/FMA instrukcích, momentálně je má desktopová architektura Bulldozer, čili FX-xxxx

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

bulldozer avx2 nema, a co sa tyka fma ma ledatak fma4, ktoru intel nepodporuje a teda sa nema sancu presadit. ja som hovoril o tom, ze haswell, ktory podporuje avx2 a fma3 je pri vyuziti tychto instrukcii o 50% vykonnejsi ako ivy bridge. FX so svojou 128bit fpu ma podporu avx aj tak len pro-forma, kedze kazdu avx instrukciu musi vykonavat na dva krat

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty si sa pýtal, v ktorej reálnej aplikácii nájdeš použitie pre zvýšenie výkonu vďaka novým inštrukciám, ja som zmienil x264.
Konkrétne nárasty výkonu samozrejme nie sú v absolútnom vyjadrení 50%, pretože enkodér videa nepozostáva z kódu, ktorý by šlo zrýchliť ako celok jednoduchým prekompilovaním s podporou AVX2.
Presné merania a zlepšenia sú však dosť potešiteľné, aspoň podľa mňa osobne teda.
http://forum.doom9.org/showthread.php?p=1631325#post1631325

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já osobně preferuju testování na reálně použitelných aplikacích. k čemu je vědět, že díky AVX2 je haswell v nějakém subtypu úloh o X % rychlejší než ivy, když v reálu bude podíl takových subtypů jen X nebo XX % z celkového výpočtu. ale tohle je debata, kterou vedeme s wiftem prakticky od chvíle, kdy jsem přišel do redakce :-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tobe jako zarytemu linuxovemu fanatikovi by to melo byt prave jasne ne?:o) Tam mas vetsinu opensource, takze si to jen staci prelozit a ejhle, uz to podporuje AVX2, AVX3 ..... :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To tak jednoduché není, to se musí napřed napsat, aby to ty AVX umělo - if (AVX), then udělej to takto, else postaru. :-) Ale jinak soulasím s Davidem - nejlepší je testovat na tom, co se používá, protože spousta technologií nakonec nepřejde vůbec do praxe. Máme třeba spoustu fantastických frameworků na převod videa grafickou kartou, ale stejně je to všechno udělané tak, aby to jakože nějaké demo video převedlo, ale v praxi, když si chci grabnout DVD, tak stejně spustím Handbrake a odedřu to všechno na CPU, protože ty demo softy buď neumí vložit víc audio stop, nebo DVD titulky do matrošky jako bitmapu, nebo cokoli dalšího, tak to nakonec stejně nikdo nepoužívá... (Nebo jo?)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

TMPGenc http://tmpgenc.pegasys-inc.com/en/product/taw5_new.html
DVDFab http://www.dvdfab.com/
Kdyžtak titule by měly jít přidat přes MKVmerge, ale nějak mě uniká smysl těch bitmapových...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na DVD jsou AFAIK bitmapové titlky, přece si to nebudu ještě přepisovat titulky do textu, když už jsem si to DVD koupil. :-) Leda nějaké OCR, třeba...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To sice jo, ale stáhnou jdou taky => výsledná kvalita zakomponování do obrazu bude řádově vyšší než ty zubatý obrázkový ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak tak koukam, zadny duvod k upgradu z i7-2600K. Pocital jsem s upgrade na ivy, nez vysly testy.... Pak na Haswell, nez vysly testy :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

oproti 2600K už tu přeci jen nějaký nárůst je, ale když se na to dívám optikou našeho stroje na testování grafik, kde máme 2600K @ 4,5ghz, tak nemáme nejmenší důvod upgradovat. snad leda kvůli podpoře pcie3.0. no, ještě popřemýšlíme.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

to by bolo zaujimave, porovnat ci ma pcie3.0 nejaky prinos oproti pcie2.0, osobne o tom dost pochybujem (napriklad aj v sli/cf, 2x8 2.0 vs 2x8 3.0)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

možná si to nepamatuju dobře, ale myslím že u jedné grafiky je to pomalu v pásmu tolerance přesnosti měření. konfigurace s více grafikami u nás netestujeme, nejsme server pro horních 10% a jednoho miliardáře zdeněčka, radši otestujeme jinou běžnou grafiku, kterou si čtenáři spíš koupí :-D.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak uprime 2x 7770 neni takova investice a v nketerych hrach podavali hodne zajimave vykony. Berme v potaz ze si nekdo pred rokem koupil 7770 a ted k ni koupi druhou...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak PCIE30 je urcite dobre .... pak tam muzes na jednu linku navesit vic radicu SATA3, USB3 ..... Ja mam v tom svem scotu snad PCIE10 nebo PCIE20 uz? A jako o SATA3 si muzu nechat zdat a USB3 to sice ma, ale sdilene se satou a muzu si to prepnout v BIOSu, aby se pouzila cela linka na USB3, za cenu snizeni rychlosti SATA2, coz je celkem na houby ....
Hodne se mi libily ty 2010 pinove Eckove Intely s 40ti linkama primo z CPU:) Tem je kde konec?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nejaky bonus by tu samozrejme byl, ale cpu vykon pouzivam primarne na rendering (VRay) a ve vysledku je jiz uplne jedno, zdali to bude renderovat 8 hodin, nebo o 15 minut kratsi cas. Tu investici to absolutne nevyvazi. K zamysleni: i7-2600K jsem kupoval ihned po dostupnosti (pres 2 roky) a pripada mi naprosto silene, ze aktualni cena je 7125Kc, ja jej kupoval za cca 6500.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na tom jasně vidíte, jak pitomí jsou intel-fans, kteří se pošklebují AMD a vůbec přitom snad ani netuší, co dělá s cenami jejich miláčka nedostatek konkurence.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zato AMD fans jsou tak prudce inteligentni, az to boli. Co takhle kurz dolaru, hmm? :facepalm:

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme ze vim jaky byl kurz dolaru v dobe koupe. Nicmene se domnivam, ze doba, kdy je na IT trhu zbozi dele nez dva roky s prakticky stejnou prodejni cenou je velice dlouha. Nejsem vyhraneny fanda ani jednoho "klubu". Nepripada mi patricne se bit v osobni rovine za zajmy korporaci, kterym jde primarne o zisk. Ja chtel jen poukazat, ze nemam problem upgradovat vzdy na relativne vykonnou platformu, protoze vykon vyuziji snad produktivne. Pokud jsem podle vas tak hloupy, ze jsem cekal efektivni investici v upgrade i7-2600K -> i7-3770K a pak na i7-4770K, ale subjektivne mi ani jeden neprijde efektivni tak teda bohuzel :) Muj prispevek se vztahoval ciste na upgrade a subjektivne dlouhou produktovou zivotnost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Muj prispevek vyse byl smerovan na "Petyy".

Co se tyce ceny, tak u intelu je to bezny - ten svoje CPU nikdy nezlevnuje. Vzdycky prijde na trh nova generace s +/- stejnou cenou jako predchozi... a ta se postupne prestane prodavat. Tipuju, ze ted s prichodem socketu 1150 postupne starsi SB/IB vymizi. Jinak dnesni ceny jsou vzhledem k vykonu porad jeste docela slusny. Pamatuju si, ze v dobe s939 stal nejlevnejsi A64 kolem 5k. Dneska se za tu cenu da poridit i5, ktera parti k nejrychlejsim CPU na trhu. Akorat i7 by snesly o neco nizsi cenu, ty jsou trochu predrazeny vzhledem k vykonu.

Upgrade z 2600k neni efektivni, to je pravda... ale obavam se, ze nic, co by za upgrade stalo, jeste dlouho nebude.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

je to bieda :) vela penazi pre nic, nakoniec amd na tom s FX nie je tak zle, uz sa tesim na nove 8core, a ponuka podstatne lepsie frekvencie co mne pripada lepsie, napr pre hry

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Je zajimave, za prakticky nulovy narust cpu vykonu trinity->richland je "uzasne, co dokazala amd vymlatit z 32nm", zatimco 10% narust vykonu haswellu s tretinovym snizenim prikonu oproti IB je skoro propadak :)) Zde klasika.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Koukám selektivní čtení?
Z 5-10% uděláme 10, zcela ignorujeme 22nm a pro jistotu označíme 21% výkonu navíc oproti předchozí generaci apu za rozdíl "prakticky nulovy". Pak kdo je tu zaujaty....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S tim selektivnim ctenim teda nevim... :-)

Tvych 21% vykonu navic je v GPU vykonu, ne v CPU, jak uvadi kolega vyse. CPU vykon autor pro jistotu vubec neuvedl, tam uz to tak ruzove zdaleka neni.

Koukam, ze tendendcne napsany clanek uz nese sve ovoce - hehe, o 21% vykonejsi APU. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A? Prostě si selektivně vybírá co se mu hodí... Ten 6800 je o 21% výkonnější než předchozí generace a 6700 o 11%, přičemž tato žere dokonce o 40W míň na stejném výrobním procesu, to mi přijde jako slušný pokrok, co je na tom k nepochopení? Ty procesory nejde srovnávat jen podle cpu části, každý dává důraz na něco jiného. Pokud chci extra cpu tak stejně nepůjdu do AMD a pak je mi to šumák.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A že zrovinka CPU část kde dostane na prdel i FX-skoroosmijádro, tomu se říká pešek. Taky by mě zajímalo kde je těch 40W míň když mě kalkulačka vyhazuje o řád jinačí numera...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

131 - 87 = ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No tak ono je to ve finále 0.02-34.20% (v průměru 11% http://bit.ly/18Rd8uW), 22nm ignorujeme správně, protože zmenšení jako takové výkon nepřináší, 21% v případě Trinity-Richland je to akorát tak z pohledu Computerbase.de a nikoliv DIITu - ještě dodám, že je v tom čísle výkon GPU na 1366x768, které na DIITu u Haswellu ještě nebylo testované! Vyzobávat největší procenta z různých zdrojů a následně z toho zpatlat článek je z mého pohledu blbost pricipiálně - přesnost jde pak do kopru ať už kvůli rozdílným sestavám nebo verzím benchmarku... BTW zlepšení spotřeby u Richlandu o 3-5W (GPU část) = 4% a je to "výborná zpráva", v CPU testu je to ovšem wattík JEDEN, v idlu a 8W v loadu, ale to se no-Xovi nehodilo do krámu... Hoď si do kalkulačky http://www.computerbase.de/artikel/prozessoren/2013/amds-richland-im-cpu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Reakce na drk22, nevím proč mě to hodilo na lepparda, když tam ani v době psaní nebyl.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ty 3-5w v "loadu" jsou ale oproti 6800, ne oproti 6700, která je pořád o 11 procent výkonnější než 5800 (přičemž předchozi 5700 bylo o 10% pomalejší). Jinými slovy máme, něco co je rychlejší a zároveň výrazně míň žere.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cituji no-Xovu větu: "I při srovnání 100W modelů vychází maximální reálná spotřeba Richlandu podle testu o 3-5 wattů nižší, než vykazoval předchůdce, což je s ohledem na 32nm proces výborná zpráva." Možná jsem idiot, ale nic ve smyslu 5700 vs 6800 nebo 65w vs 100w modely tam nevidím, A10-5700 model tam totiž jaksi ani není...

5800K vs 6700 aneb bombastická numera pramenící ze srovnání 100W vs 65W modelů jsou no-Xem popsány pod Crysis 3 obrázkem, v průměru to ovšem dělá 17.5W. Ještě dodám, že se jedná o největší rozdíl vůbec (v idlu je to 0W, bluray 5W, prime 21W, crysis 44W, rozdíl mezi 65W a 100W je 35W a voilá - z monstr čísla je rázem úplně něco jiného...)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

achjo, kdybych na to v článku explicitně neupozorňoval, tak neřeknu. richmonde podívej se znovu pořádně: porovnáváš x264r2085 u IB a x264r2334 u Haswellu. takže těch 33-34% nárůstu co si "naměřil" v tabulce je kravina. přestaň šířit tyhlety demagogie.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To víš, beru ty největší sloupečky jako no-X :) Naměřil jsi to nebo ne? Naměřil, tak nevím o co jde. Když budu počítat ten starší build na nějž upozorňuješ tak mě to vychází 106,3039728% takže nevím jak ti mohlo vyjít 10% Jedině když zprůměruju r2085 a r2334 tak to vyjde 110,8837231%

Tak hlavně ať je jasno, že...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a co takhle přečíst si text recenze. nebudu tu opakovat to, co jsem tam již napsal. achjo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se bavím o celkovém průměru (viz. "demagogická tabulka") a ne o "nedemagogickém měření" v kapitole 6. kde píšeš 5-10%. Ono je to ve výsledku 0-11% nebo v celkovém průměru 6.3% - je to korektní a nemusíš nic okecávat textem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podobné výlevy si laskavě nech od cesty. Ve článku byly uvedeny průměrné(!) - nikoli největší - výkonnostní nárůsty ve hrách. Hlásat takové demagogie na jedné straně a na druhé kázat ostatním, co je a není korektní, to je opravdu to poslední, co v diskusích chybělo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže u toho Richlandu je právě ten průměrný nárůst GPU výkonu na Computerbase.de největší (21%). U CPU části je to 4%, ten však zmíněný radši vůbec nebyl. Na Hardware.fr GPU výkon vyšel v průměru 6.1% (5800K vs 6800K) viz. http://www.hardware.fr/articles/898-5/cpu-performances-jeux-3d.html. No a jestli se nepletu tak nejvýhodnějších je právě těch 21% na CB, který jsi použil v novince. Když jsem to udělal já u jednoho testu (generujícího dva výsledky) tak jsem automaticky demagog a to opakovaně i přes fakt, že jsem po upozornění počítal průměr s korektními/porovnatelnými výsledky. Narozdíl od tebe dokážu svojí chybu přiznat a nekličkuju.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dirku, pokud mame brat v potaz i gpu vykon, tak HD4600 je dle ehw prumerne o 42% vykonejsi, nez HD4000 pri soucasnem snizeni spotreby. O irisu se radeji nezminuji - to je uz revoluce, nikoli pouha evoluce.
Takze vskutocnosti richland nicmoc, je to stejna hracka jako to byla, s tim, ze se to konecne dotahlo na i3-3220 pri vic jak dvojnasobne realne spotrebe.
Zatimco v noteboocich diky komplexnimu pristupu intelu tu muzeme mit pri stejnych baterkach dvojnasobnou vydrz, and where is your richland now?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ted mi reknete kdo je cilova skupina pro Iris ? Dle me je Iris naprosto ustreleno vedle, tak trochu aby intel dokazal ze dokaze na chip narvat hodne kremiku :) Jo a nez zacnete prskat tak nam sem jeste napiste cenovky procesoru, v kterych je Iris :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud na to nemas, nekupuj si to. Faktem zustava, ze tu ta revolucni technologie je a prinasi obrovsky narust vykonu, a do budoucna ukazuje cestu hernim integrovanym grafikam. To az zas nekdo bude mlit o tom, jak intel stagnule a amdde inovuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak až uděljí nějaké dvoujádro s Irirsem za 3500Kč, tak to začne dávat smysl, do té doby Trinity.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Leda bez DPH...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

nestle: Ale ty procesory přece mezi sebou nikdo neporovnával? A i7 si do desktopu kvůli integrované grafice snad někdo koupí a bude používat?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevim o jakem porovnavani mluvis. O i7 tu nepadlo ani slovo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

On tento článek není o i7?? A celá diskuse nade mnou o tom jak autor v článku o richmondu nadrzoval amd a tady nevyzdvihl i7??

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem poukazoval pouze na to, ze vlazny mezigeneracni narust vykonu u richlandu je hodnocen pomalu jako technologicky zazrak, zatimco podstatne duraznejsi vylepseni haswellu po strance vykonu, spotreby a technologii se tu oznacuje jako propadak. To je proste fakt. Kazdy at se krouti jak chce, staci si to precist cerne na bilem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čoveče divil by ses, ale i já mám zapnutou integrovanou v desktopu (nForce 8200 + 9800GX2, ve 2D jede integrovaná takže nežere a ve 3D zapne prasátko 9800, výstup je taženej HDMI na desce). Ono je to vcelku pohodové a nebejt čuráckého AMD používal bych nForce chipset dál - prakticky je to funkční Optimus na desktopu, jenomže to né, to se AMD nelíbilo takže muselo nV vyštípat z chipsetů. Žádná taková alternativa od AMD není takže asi tak... BTW za integrovanou je dost lidí rádo třeba i na přechodnou dobu když se odporoučí PCIE nebo při upgradu...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ten single thread vykon je perfektni, to se mi na sandy/ivy/haswellu libi nejvic, no a samozrejme ty spotreby jsou obecne taky super.
Skoda jen, ze Intel se nevyprdne na ty integrovane grafiky, spis delaji ostudu nez uzitek. Asi je pro ne dulezitejsi firemni sfera kde to ma velky vyznam.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jinak vzdycky me pobavi zabomysi valky AMD vs INTEL. Zpusobuje to trosku tunelove videni a pak lidem unikaji takove skvele kousky jako Intel Xeon E3-1245V2 (cena 6600 Kč) a strčí to do kapsy vše komerční a ještě za příznivější cenu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mírné zlepšení výkonu na jádro, přidání dalších instrukcí, které v budoucnu náskok zvýší, snížení spotřeby... IMHO důstojný nástupce. Revoluce se nekoná (to ani Intel nesliboval), za sebe jsem nicméně spokojen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.