Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel sešlápl plyn, proti ThreadRipperu postaví >4GHz osmnáctijádro i9-7980XE

No jo no, tak to Intelu teda trvalo podstatne kratsi dobu nez jsem myslel. U konkurence pisou, ze maji u Intelu vyvinute nejake tri procesy a dosud pouzivali ten nejnizsi a ted presli na stredni, proto ten prechod trval tak kratce. V podstate to teda opravdu vypada, ze Intel mel vsechno vymyslene a vyvinute a jen dojil zakazniky co to slo a vykon navysoval po setinkach a delal by to porad, kdyby neprislo AMD s novym navrhem procesoru.

Tak ale uvidime, co si Intel jeste dovoli na zakazniky zkouset. V highendu je asi vymalovano, ale uvidime v drazsim mainstreamu (core i7), jestli Intel vc dohledne dobe dokaze postavit konkurenci RyZenu nebo bude dal hrat nejake marketingove hry a zakazniky skubat, ovsem ted oskube jen blbce, protoze poridit RyZen muze kazdy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Redmarxi, snáď si ale nezabudol na to, že Intel nemal so svojimi procesormi žiadnu pamäťovú aféru!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

neni to tak dávno, keď sa odporúčali crucial pamäte kvôli zlej kompatibilite kingstonu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak vy jste tady sami fandove AMD, tak vzdy pujdete do AMD, ale pro me, kterej sem preferoval vzdy vykon a teda Intel, je to ted problem s tema pametma, kdyz budu stavet na AMD kamosovi.

Jinak ale osobne jsem rozhodnutej nic neporizovat, zustanu na starym PC jeste minimalne dva roky a uvidim, je docela mozne, ze se situace opravdu vyvine tak, ze standardem pro mainstream budou treba desetijadra a mne se vic jader bude hodit vzhledem k tomu, ze enkoduju video. Takze pockam, jestli treba Intel i v mainstreamu neprijde s necim lepsim nez 8C/16T co ma ted RyZen.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Posledních 8let jsem používal procesory Intel. Teď mám Ryzen. Co se týče paměti tak jedec standart počítá s rychlostí 2133mhz. Cokoliv navíc je nestandardní. Současně BIOSy pro Ryzen počítají s command rate 1t což levné paměti nezvládají. Takže moje 3200mhz Corsair běží jen na 2933mhz. A co tak koukám tak většina paměti zvládá 2666mhz bez problémů. Tedy strasnej problém který bude brzo minulosti. Intel měl taky pár svých pruseru. Kdo si třeba ještě vzpomene na chybu v procesorech a následně blokování instrukcí a pokles výkonu? Procesory co se ohybaji. Nemluvě o dalších věcech. Ryzen je dobrý procesor a platforma postupně dozrává. Za tu cenu co jsem si postavil PC s Ryzen 5 1600, nejsem schopen u Intelu postavit nic konkurence schopného. Intel chtěl moc peněz za málo muziky navíc. Není divu, že je Ryzen teď tak populární.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

jj, taky doufam, ze RyZen a nasledne TRipper budou tak moc popularni, ze to donuti Intel k radne uprave cen. Co se tyka pameti, tak vsude slysim, ze na neSamsung pametech lidi nedaji vic jak 2133MHz, coz je proste malo a RyZen umi tu vyhodu rychlych pameti vyuzit beze zbytku, coz je jen dalsi jeho vyhoda. Jenze na druhou stranu, kdyz to pak nekomu nejede, tak to o to vic nastve.
Bohuzel zde v diskuzi se rozumnych nazoru jako jsi ted napsal, skoro nedockam, ohnive se tu obhajuje RyZen ale aby byl nekdo konkretni, jake frekvence na jakych pametech udela, tak to nic. Skoro to vypada, jako kdyby tu RyZen ti nadseni obhajci vubec nemeli a jen tak placali do vetru, takze dekuju za konkretni prinosny koment.
Mohl bys napsat, jake ty Corsairy presne mas, myslim model?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Redmarxi ty máš Vážně poruchu paměti :D Doporučil bych tě na ban, protože ty si fakt buď nemocnej(ať už fyzicky nebo duševně a nemůžeš za to a pak beru zpět ten ban), nebo trollíš. Tuhle otázku pokládáš poněkolikátý, několikrát si dostal přesné odpovědi (dohledej si diskuze ve kterých ses na to už ptal) základní deska/procesor/paměť i s PN a ty pořát to samé...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Corsair Vengeance LPX Black 32GB (2x16GB CMK32GX4M2B3000C15) na ASUS PRIME B350-PLUS davaji 2933. Staci ?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro jistotu se zeptám, který model Ryzenu k tomu máš? Já přesně tyhle paměti mám doma, zbytek budu teprve dokupovat, tak pro inspiraci :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych neřekl že jsem AMD fanda/fanatik/sektář/nebo cokoli jiného. Jenom jsem se asi před rokem niterně rozhodl, že v grafikách nebudu podporovat nVidii, když za jen mírné nepohodlí podpořím firmu, která nedojí, ale i vymýšlí a posunuje IT svět dál celkem super vecičkama(Mantle/Vulkan/donucení MS k DX12, Freesync).
Ještě před 3 měsícema jsem měl i7-4790K, jenže už delší dobu jsem zjišťoval, že moc her už nehraju a když tak takové u kterých se CPU fláká, zato mi pak jede přes noc PC ve 100% loadu a stejně to jede pomalu. Tam byl přechod na Ryzen naprosto jasný. +důvody stejné jako u grafik.
Co se týče těch nových procesorů Intel kterých se týká článek, jsem opatrný. Nějak nevěřím, že dokáží udržet konkurenceschopné takty na tolika jádrech při takové (papírové) spotřebě.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nemusi, pry budou umet snizovat a zvysovat takty, ze by to mohlo pri vyuziti singlethreadu jet na radove vyssim taktu (treba jedno az ctyri jadra jako je to dnes) nez pri potrebe zapojeni vsech 18 jader, kde bude takt nizky, ale vykon udela ten multithread.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, on si někdo koupí 18/36 CPU, aby na tom jel singlethrad aplikaci, aby využil to Turbo na 4,5 Ghz :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nekteri z nas umi pouzivat i vice nez jednu aplikaci. ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No právě, proto je celé to Turbo 3.0 u 18/36 naprd.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A aj vyťažiť tie jadrá? Lebo pospúšťať viacej aplikácií viem aj ja. Ale naraz pracovať vo viacerých nie. Nedaj bože, aby ešte aj vyťažili jednotlivé jadrá. Skôr si predstavujem jednu aplikáciu, ktorá skutočne vyťaží väčšinu jadier (enkoding videa, rendering 3D, simulácie, ...).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě... Téměř všechny hry uvítají single thread víc než 18/36 jader. Na druhou stranu, když na tom člověk bude renderovat nebo co na tolika jádrech lidi dělají, tak uvítají méně taktovaná jádra.

Pro mě je třeba na trhu jediné CPU a sice 7700k kvůli absolutně nejvyššímu single threadu, zároveň by mi ale bodlo cca 8 fyzických jader. a to to CPU nemá... Procesor s 8 fyzickými jádry zas nemá ten single thread výkon... Kombinace - vyskoý single thread při omezení počtu jader a vyšší multithread výkon s více méně taktovanými jádry mi přijde super kombinace, člověk může mít oboje z obou světů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

presne tak +1

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No a tohle je víceméně Ryzen. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen i po OC nemá takový signle thread co 7700k. Pro mě osobně single thread znamená zatím více než jádra.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak v čem... Protože opravdu Single Thread aplikací, které potřebují takový výkon moc není.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No já si (stejně jako JirkaK a Jarda Crha) každý den takhle odpoledne po práci pouštím singlethread aplikaci SuperPI ve smyčce, dokážu se na ni dívat i hodiny :oDDDD Strašně mě to uklidňuje a to byste se divili, jak mi to vytěžuje jen jedno jádro :oP Někdy u toho i usnu s dobrým pocitem, že jsem zase zachránil světový mír :oDDDDD

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak bych Vám vysvětlil, k čemu je dobrý single thread výkon ... Stává se Vám občas, že musíte čekat na dokončení nějaké akce a přitom CPU nejede na 100% a SSD se taky fláká? Např. otevření velkého dokumentu v LibreOffice je výrazně pomalejší než v MS Wordu. Pokud vyvíjite rozsáhlejší SW v javě, tak určitě víte, že Eclipse nebo IntelliJ využije veškerý dostupný výkon a furt je jim to málo :-) . Prostě single thread výkonu není nikdy dost , pokud komp využíváte i k něčemu jinému, než trollení na diskusních fórech :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale pak si asi nebudu kupovat 16/32 CPU....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Právě naopak, 16/32 jádro má velmi dobrý potenciál k tomu, aby excelovalo i v single thread výkonu, spoustu cache, výšší TDP než mají jinak desktop procesory ... Teď je jenom otázka, kdo takový ultimátní procesor vyrobí. No zřejmě to bude Intel a nechá si za něj taky ultimátně zaplatit :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"pri potrebe zapojeni vsech 18 jader, kde bude takt nizky, ale vykon udela ten multithread."

A na jaké frekvenci bude těch 18 jader od Intelu muset jet, aby vyrovnalo 16C Threadripper na 3,5 GHz (= zhruba 90 W na 8C čip)? V současnosti má nejvýše nataktované 18jádro od Intelu (E7-8890 v3) pouze 2,5 GHz taktů. Takhle Intel AMD asi nedožene...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> Nějak nevěřím, že dokáží udržet konkurenceschopné takty na tolika jádrech při takové (papírové) spotřebě.

Ted nevim co myslite... na vsech 18 jader soucasne na 4GHz urcite nepojede. Staci se podivat do te tabulky v clanku, uz ty 10/12ti jadra maji 3.3Ghz maximum pri vytizeni vsech. Tipuji ze to 18jadro bude pod 3GHz, tak 2.5-2.8 realisticky. Jestli to bude konkurenceschopne vuci AMD to se uvidi, ale necekal bych od AMD zazrak ze to bude umet zasadne vyssi frekvence, spis by mohli zaujmout lepsi cenou.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to nejdou faky, tak nejvyšší THrp 16/32 by měl jet 3,5 Ghz v základu. Na to Intel 18/36 na 3 Ghz už stačit většinou asi nebude.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No právě. Někde jsem viděl slide ( tady http://diit.cz/clanek/ryzen-9-alias-threadripper ), že nejvýkonnější ThreadRipper by měl mít baseclock 3,5GHz +XFR. Počítám že Intelí 16tijádro na tom nebude o moc líp. Takže bude mít Intel sice výkonnostní ekvivalent, ale jaká bude cena? A reálná spotřeba? Protože se spotřebou jsou na tom dost špatně i současné HEDT proti Ryzenu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zase lžeš. Kdybys preferoval výkon, tak bys paměti vůbec neřešil, jelikož bys koupil ty B-Die Samsungy, které i teď budou na Ryzenu výkonnější, než Hynixy, jednoduše proto, že zvládají lepší časování.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, největší paměťová aféra Intelu je, že fanoušci Intelu mají krátkou paměť. :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

a není podstatné co je na trhu teď, jestli měl někdo někdy nějaký problém je sice hezké na zmiňování v diskuzích, ale pokud teď budu chtít postavit počítač, tak mi je tak informace platná jak mrtvému zimník a zajímá mě o můžu/nemůžu použít teď.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jako tohle: máme vraha, ale protože někoho zavraždil už před nějakou dobou, tak nás to už nezajímá a "Ať žije vrah" a do vězení jít nemusí.
A další věc, je zajímavý, že nejvíc trápí problém ohledně pamětí lidi, co Ryzena nemají a ani mít nechtějí, ale mají plnou hubu keců. Já Ryzena mám a problém s pamětí ani nevnímám. Recenze byly dělaný se starým BIOSem, takže problém vlastně neexistuje. Jediný, co je, je zlepšování výkonu během týdnů po vydání díky odlaďování BIOSu.
Takže nevěřím, že zrovna ty máš doma problémy s Ryzenem, akorát tady trolíš..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Z toho co pises je akorat videt ze tomu nerozumis.
Intel vzal serverove CPU a proste ho bude prodavat prebalene i do HEDT, nicmene porad za astonomickou cenu server segmentu. Tedy az na prebaleni (jine pouzdro, mikrokod omezujici nektere funkce a upravujici boost atd) se toho OC delat nemuselo. Nicmene ber v uvahu, ze bez AMD by toto Intel neudelal a za druhe porad bude cena silena. Vzdyt v server segmentu za CPU chce i vic nez 250 tisic Kc.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Už jsou venku ceny, že je tu to tvrzení o astronomických cenách? BTW intel narazil u enthusiastů i se současným 10 jádrem za tu cenovku a to ještě nebyly venku Ryzeny. Myslím že v Intelu umí přemýšlet. To je jak s NV .. za 1080Ti se čekal ranec a ejhle, cena naprosto v pohodě a to ještě NV není v tlaku v jakém je Intel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ceny jsou venku. No snad je ještě Intel změní, zatím je to jen k smíchu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

viděl jsem jen ohlášené cpu, nikoli jejich ceny, krom jedné spekulace

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsou oficiální ceny venku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmmmmm. Zamyslime sa ako je mozne, ze pocet jadier sa tak rapidne zacal zvysoval, ked HEDT segment znamenal furt 6C12T ked pred mnohymi rokmi zacinal v sockete 1366 a 8C16T a hlavne 10C20T hovado prisli pomerne nedavno. Je to preto, lebo:

A) v juesej bolo zvolene za prezidenta to rysave hovadske arogantne prasa

B) voda ma pri 4C podivne vlastnosti

C) v Intel HQ zbadali plany s 16C32T TrhacomVlakien a zacali si trhat vlasy lebo im doslo ze so svojim 12C24T HEDT procakom ziadnu drtivu prevahu ukazovat nebudu, prave naopak, velmi jemno ho IMHO prekona najvykonnejsi 16C32C TrhacVlakien hlavne ak pojde na 3,5 GHz vo full load a buduci 12C24T HEDT Intel na 3,0-3,2 ... zamyslime za ako je mozna taketo radikalna zmena planov (na novovzniknutej znacne Core i9) na 14C-16C-18C HEDT procaky o ktorych pred 29.5. nikto nechyroval (lebo sa vedelo iba o pripravovanom 12C HEDT procaku), vymyka sa dorarejsim TDP limitom a dostupnsot bude hadam do konca roka .... Cim to asi bude... A) B) C) ???

Prosim o komentare tych, ktori pred kvartalom trvdili ze Intel nebude robit ABSOLUTNE NIC, ziadna uprava cien, ziadne nove produkty, pretoze ziadny Zen sa ho vobec nedoktne.

Aj ked s 12C HEDT procakom by Intel liderstvo v HEDT tesne prepasol (ako pisem uz vyse mesiac), teraz je jasne aj idiotovi, ze s 14C-16C-18C HEDT procakmi bude mat svoje prvensto spat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pochopil som ironický podtext Tvojho príspevku, pokračovať však budem vo vážnom duchu...

Tu sa ukazuje, že Intel od prvých Nehalemov svoju core architektúru len ladil a prinášal po drobných krokoch evolučné vylepšenie, žiadnu revolúciu. Tú pred pár mesiacmi predviedlo AMD - nová architektúra, chipsety (DDR4), nový výrobný proces. Intel ani nemal dôvod zabehnutú architektúru opúšťať, ale žmýkal z nej toľko dolárov, koľko si od zákazníkov vypýtal, keďže AMD v segmente od mainstreamu vyššie nemalo žiadny konkurencie schopný produkt, v mainstreame len za cenu vyššieho TPD a spotreby, o mobilných CPU sa nemá ani zmysel vôbec baviť. Každý rozumný podnikateľ by sa správal podobne. Otázka je teraz taká, či Intel skutočne zaspal a spoliehal sa na to, že AMD sa nepodarí uviesť Ryzeny s takými dobrými parametrami, a teda v Intel laboch nekutili už úplne nové návrhy chipov, alebo už majú vzorky novej architektúry, ale ešte nie je dôvod ju uviesť niekoľko rokov, pretože terajšie chipy majú dostatočne veľký priestor na optimalizáciu, ladenie a tým aj zvýšenie výkonu. Tým pádom Intel ešte podojí zákazníkov a z terajšej architektúry vyžmýka ďalších pár mld dolárov. Priestor na to má. Bez ohľadu na to, ako sa Ryzeny vydarili, a aj ja osobne pokukujem po nich a zvažujem upgrade mojej i5-4690k, si však musíme uvedomiť, že stávajúce chipy Intel sú tiež mimoriadne kvalitné a vydarené. Nakoľko s nimi, teda s ich architektúrou, už Intel pracuje dlhé roky a pozná správanie snáď každého tranzistora, je predpoklad, že v budúcnosti ešte dokáže nájsť ich rezervy (nepredpokladám, že všetky vyčerpal, keďže sa vďaka absencie konkurencie nemal kam ponáhľať). Zoberme si len to, že by tú nekvalitnú teplovodivú pastu, ktorú používa medzi chipom a heatspredarom, nahradil kovovým materiálom, aký používa AMD, čím by mohol zvýšiť takty o odhadujem 300-400MHz bez toho, aby sa CPU viac zahrieval. A nebude ho to prakticky nič snáď, len drobnú prestavbu výrobnej linky.

Momentálne, nakoľko AMD Intelu vyhlásilo multicore vojnu a 6+ jadrové procesory priniesla do mainstreamu, Intelu neostáva nič iné, len odpovedať rovnako, lebo momentálne viac jadier je viac Adidas.

Ja vždy rozmýšľam nad odpoveďami na tieto otázky: (Odpoveď na prvé otázky sa dozviem asi za pár rokov.)

1 Či skutočne Intel má už nejakú novú architektúru pripravenú, ale ešte chce chvíľu pokračovať v aktuálnej, alebo nemá nič v rukáve, pretože zaspal a podcenil konkurenciu ?
2. Či po smrti legendárneho inžiniera Pentkovskeho bude schopný priniesť opäť ďalší revolučný produkt (osobne si myslím, že áno, pretože má určite tím najlepších odborníkov v obore, a pokiaľ nie, nebude problém pre firmu takého mena a veľkosti ľudí pretiahnuť z iných firiem, pretože "money talks".
3. Či úmyselné brzdenie vývoja a výkonu svojich CPU bolo len z ekonomických dôvodov (žiadna konkurencia, nie je sa kam ponáhľať, ľudia platia za naše CPU čo si vypýtame, tak vyložme nohy na stôl a sledujme, ako nám rastú zisky), alebo je za tým fakt, že Intel nemôže bez AMD existovať. Pádom AMD by sa stal totiž Intel monopol a šli by po ňom všetky úrady, okrem toho má od AMD licencované technológie (platí to samozrejme aj naopak), čiže AMD, aj keď to znie akokoľvek absurdne, je pre Intel snáď najdôležitejšia firma. Svojou veľkosťou a tlakom však vytvára také podmienky, aby AMD nemohlo skrachovať, zároveň ho však dusí a obmedzuje v raste.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zkusim takovou malinkou oklikou zaspekulovat:

Intel absolutne vybouchnul ve sve mobilni platforme, pres znacne finance, ktere tekly do Atomu, tyto absolutne proti ARM v pomeru vykon/spotreba/cena neuspely.
Intel vytvoril novou serverovou architekturu Itanium a opet to vybouchlo a vratil se ke klasice x86 Xeonum.

Bud proste Intel umi jen ty x86 a ma v nich znacny naskok a nejakou dalsi generaci x86 ma vyvinutou a jen natahuje zakazniky nebo se Intel hleda a je vubec rad, ze to pred lety vyvinuli tak dobre, ze to porad staci. Ale s prichodem Zenu uz musi zacit zvedat pocet jader, protoze treba Kaby Lake bych si ted nekoupil, to je proste pro cloveka hledajici vykon nekonkurencni, kdyz muze mit 8C/16T RyZen, ktery ma vykon na jadro jen o malo horsi a pocet jader dvounasobny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"a vratil se ke klasice x86 Xeonum."

S rozšířeními vymyšlenými AMD. :) Doufám, že za to vlastní přežití lidem v AMD aspoň pěkně poděkovali...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A AMD kdysi ždímalo architekturu Athlona až po tragikomický "Buldozer"... klasika, dělá se to běžně, tak o co jde ? ;))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD nikdy nemělo tolik peněz co Intel, takže ze strany Intelu to spíš budí dojem té milionářky, co nechala vlastního syna zemřít proto, že dostatečně rychle nesehnala bezplatnou nemocnici.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

O nič, však som to tam napísal: " Každý rozumný podnikateľ by sa správal podobne", a tým podnikateľom je aj AMD. Najskôr ťažilo z architektúry, na ktorej bol postavený Athlon, čo sa dalo, lebo to boli dobré čipy, a potom, keď Intel pochopil, že Prescott nestojí za nič a prešiel na nové CPU, tak AMD ťažilo z Athlona, lebo nič iné nemali.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pred 4 dňami si v komentári napísal "Intel v multithreade skoncil !!!"

Je nad slnko jasné že jediné čo vieš o spoločnosti Intel je to že vyrába procesory...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba to myslel jako poměr cena/výkon v multithreadě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

aka bude cena? ked 8 jadro teraz stoji 1100 eur a 10 jadro o 60% viac, 1750 eur, tak potom 18 jadro bude stat 7000 eur? :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Intel cenotvorbu umi a verim, ze cena bude presne takova jakou zakaznici zaplati. Doufejme ale, ze k optimalni cene za 18ti jadro od Intelu povede znacne mnozstvi prodanych ThreadRipperu, protoze v opacnem pripade to klidne tech 7000EUR muze byt. :-/

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Core i9-7980XE
18C/36T
$1999

Core i9-7960X
16C/32T
$1699

Core i9-7940X
14C/28T
$1399

Core i9-7920X
12C/24T
$1199

Core i9-7900X
10C/20T
$999

Core i9-7820X
8C/16T
$599

Core i9-7800X
6C/12T
$389

Core i7-7740X
4C/8T
$369

Core i5-7640X
4C/4T
$242

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prý 1999 dolarů za 18 jader (http://www.anandtech.com/show/11464/intel-announces-skylakex-bringing-18...). Ovšem jestli proti 16C Threadripperu koupit 18C Intel dává smysl, to nevím (viz můj komentář výše). Pořád je to "jenom" Skylake. Až v Coffee Lake-X bude mít Intel pořádnou šanci srovnat spotřebu. Takže možná tak za rok a půl?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zjavne musia ako intel ,tak nVidia pokrývať akciu AMD, ktoá bude zajtra o 4:00 ráno stredoeurópskeho letného času. "Pokrývanie" je oznámenie ničoho tri a menej pracovných dní pred akciou konkurencie, aby tá stratila mediálnu pozornosť.

AMD To Highlight New Products and PC Designs During Computex 2017 Press Conference and Webcast
SUNNYVALE, Calif. 5/25/2017

The event will begin on Wednesday, May 31, 2017 at 10 a.m. local time / Tuesday, May 30, 2017 at 10 p.m. EDT. The one-hour event will feature appearances by AMD technology partners and updates on current and upcoming AMD products, including never-before-seen hardware demonstrations shown by AMD President and CEO Dr. Lisa Su and Senior Vice President and General Manager, Computing and Graphics Business Group, Jim Anderson.
https://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/amd-to-highlight-2017may2...

GeForce MX se vrací, tentokrát jako MX150
před 4 dny
http://diit.cz/clanek/geforce-mx150

Intel uvolní specifikaci rozhraní Thunderbolt světu
před 4 dny
http://diit.cz/clanek/intel-uvolni-specifikaci-rozhrani-thunderbolt-svetu

Intel předvedl Cascade Lake, přespříští generaci Xeonů
26. 5. 2017
http://diit.cz/clanek/intel-predvedl-cascade-lake

Intel sešlápl plyn, proti ThreadRipperu postaví >4GHz osmnáctijádro i9-7980XE
před 2 hodinami
http://diit.cz/clanek/intel-core-i9-7980xe-prinese-osmnact-jader

nVidia spouští velkou moddingovou soutěž GeForce Garage
autor: Mirek Kočí , publikováno 29.5.2017
http://pctuning.tyden.cz/component/content/article/1-aktualni-zpravy/468...

Vlajková GeForce GTX 1080 Ti Lightning Z od MSI odtajněna
autor: Ondřej Štěpánek , publikováno 29.5.2017
http://pctuning.tyden.cz/component/content/article/1-aktualni-zpravy/468...

Intel snížil cenu dvojádrového CPU pro overclocking Core i3-7350K
autor: Ondřej Štěpánek , publikováno 29.5.2017

Během uplynulého víkendu Intel v tichosti snížil cenu svého nejlevnějšího procesoru pro overclockery. Snížení cenovky se dočkal procesor Core i3-7350K.

Čip by se již v těchto objevil na trhu za cenu 149 dolarů, což je o 35 dolarů méně oproti dosavadní ceně.
http://pctuning.tyden.cz/component/content/article/1-aktualni-zpravy/468...

Takže evidentne nad ránom niečo nov= od AMD bude..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

zajímavé

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pochválen buď AMD že donutil Intel kopnout do vrtule :) Jelikož už nechci dvojprocesorový počítač (jsou s tím v domácím prostředí problémy, desky nepočítají s uspávaním, BIOSy jsou jako z minulého tisíciletím...), tak čekám na procesor, který by mohl nahradit můj současný skoro 4 roky starý PC (2* 2687W). Tohle 18-jádro bude asi o něco výkonnější i přes podstatně menší L3 (asi 20MB oproti 2* 25MB) ale ne dost, abych si ospravedlnil upgrade. Nicméně je to krok správným směrem a za rok-dva to už půjde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu mám z toho trochu strach - programátoři jsou prasata a jak se jim dá výkon navíc tak ho spotřebujou na zbytečnosti, takže mám obavu, jestli za chvíli na dvoujádru půjde pustit aspoň textový procesor.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jj, presne tak.
Ja to vidim u nas v praci. Kvalita a optimalizacia kodu sa straca, ked veci mozu bezat na 10+ jadrovych virtualkach.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebudou. Jen Adobe Acrobat je dnes na 2core za trest.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Adobe Acrobat je za trest z principu. Mi tak příjde... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasně že Acrobat 11 se fakt "vyvedl" ale na 2core to je ještě větší masakr

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

11 nevim. Aktuálně mám DC a začátky byly opravdu krušný... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prý poprvé v HEDT pasta šedivka. To se Intel pos*al ne?
http://www.overclock3d.net/news/cpu_mainboard/intel_s_skylake-x_and_kaby...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Osmijádro za 600. Jsem si řikal, kde bude ten háček... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslim si, ze vsetky tie zalezitosti okolo IHS a hnusnej pasty sa daju vysvetlit jedinym sposobom - a sice, ze Intel ich takto "osizuje" schvalne, aby z nich bolo dalsie neoficialne "kurv1tko"...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsou venku výsledky po extrémním přetaktování. Samozřejmě 10/20 drží světové rekordy atd. Ale co mne zarazilo, že 6c/12t na 5,7 Ghz je jen o něco málo rychlejší, než R5 1600x na 5,44 GHz. TO nevypadá, že by to tak dobře škálovalo...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vyzera, ze AMD nastartovalo cpu-core-war, nafukovanie novej bubliny.

Len by som chcel vediet na co je v desktop/consumer segmente niekomu cpu s 8+ jadrami.
Beznym ludom staci notebook/pc s 2-4 jadrami (i3/i5), narocnejsim/hracom 4/4+ht (i5/i7).
4 jadrove i5/i7 su dostatocne aj na roznu narocnejsiu pracu.

Na profi pracu si firmy radsej zoberu pracovne stanice s 1-2x Xeon CPU + k tomu nejake 1-2 GPU.
Sucasne profi aplikacie (adobe foto/audio/video, 3d rendering, fyzikalne simulacie a ine vypocty) uz vedia vcelku dobre vyuzit aj GPU, ktore je podstatne rychlejsie a efektivnejsie na taketo ulohy ako vela-jadrove CPU. Jedine snad video encoding sa zatial rozumne neetabloval na GPU.

V serverovom segmente su vela-jadrove CPU ok, ked na tom bezi nejaka databaza, webovy server alebo farma virtualnych strojov. Ale v consumer segmente mi to pride nerealne uletene, aj prehnanym/nevyuzitelnym vykonom aj cenou.

Doteraz bol HEDT segment relativne uzky. Teraz sice nabubla o nove many-core modely, ktore si ale aj tak skoro nikto nekupi za dane ceny. Bude to len taka vystavna skrina, ktoru budu vsetci obdivovat a nikto nebude kupovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co takhle Raytracing? To před pár lety Intel neustále ukazoval, jak grafiky umřou, že vše půjde přes CPU a přes karty typu Larabee, no teď na to konečně bude ten HW dostupný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napriklad nVidia mental ray / iray ? ... bezi na GPU celkom dobre.
Samozrejme, najde sa kopa aplikacii, ktore potrebuju vykon a vyuziju vela jadier. Ale toto bolo skor domenou pracovnych stanic a Xeonov. Tieto nove HEDT CPU sa im cenovo aj tak vyrovnaju.
Keby som si mal vybrat nieco vykonne na serioznu pracu, tak si radsej vyberiem pracovnu stanicu ako HEDT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No celý HEDT Intel není nic jiného, než nesmysl. Souhlas. Ovšem u AMD už to tak jednoduché není, pokud bude podpora ECC apod, tak to defakto bude jednosoketový EPYC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HEDT je jen terminus technicus Intelu, aby byla "nálepka" na dojící ceně za HW.... Něco jako svého času ultrabook (dnes prakticky bez významu pojem).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Doteraz bol HEDT segment relativne uzky. Teraz sice nabubla o nove many-core modely, ktore si ale aj tak skoro nikto nekupi za dane ceny. Bude to len taka vystavna skrina, ktoru budu vsetci obdivovat a nikto nebude kupovat." No ale to je problém Intelu, že im to nekúpi. Kto by aj kupoval za premrštené ceny. Radšej málinko menší výkon, ale za poloviťnú cenu. A to isté platí aj o i5/i7. Áno, bude stačiť každému doma, ale nie za tie ceny čo pýta Intel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

střihám video, virtualizuju. To na "pokrytí" 8C CPU bohatě stačí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Este si zabudol na programatorov, tam ti kompilacia na mnoho-jadrach frci jedna radost - tam naozaj plati viac pruzkov, viac adidas... :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja osobne programujem na starsej i7, ale vacsinu casu sa ta masina flaka a sem-tam nieco skompiluje. Ale prakticky by som si vystacil aj s i3/i5. Samozrejme zalezi na prostredi/technoligii, ktoru pouzivas, a tiez na velkosti projektu. Vacsina rozumnych prostredi vie vyuzit inkrementalne buildovanie, kedy prekompiluje len zmenene casti, co je vcelku nenarocne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Staci ked musis zbuildovat napr. Qt framework, to je ine peklo... Tam sa ti zide kazde jedno jadro/thread...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čím větší prasárna tím více jader je potřeba :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a pak po sestavení okamžitě proveďte taky všechny testy... ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Core i9-7800X - 6C/12T a TDP 140W? A to prý AMD dělá přímotopy :-D

No každopádně jsem zvědavý na porovnání s AMD Ryzen 5 1600X, který má skoro stejné parametry (a výrazně nižší TDP)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak přímotopy jdou ta rádoby osmijádra s TDP 220W, KTERá AMD stále prodává. O ryzenech to nikdo netvrdí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

po přetaktování na skoro stejné TDP tenhle procesor porazí. V základním režimu asi ne. GHz ničím nenahradíš. To je jako u motorů. Objem ničím nenahradíš.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tak o tom žádná, že ty i9 půjdou určitě výš nataktovat, taky je to xtá generace toho samého, zatímco AMD má první, ne tak odladěnou (nejenom) výrobní technologii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ono mu to vyjde. GHz prostě jsou víc než jádra a protože PC segment posledních pár let stagnoval, začal se více soustředit na hry a teenagery (GAMING+LEDky). A prostě v těch hrách jsou GHz více než jádra. Proto i ty 4/8 procáky. Co se ale týče pracovních strojů tam je to u GHz sporný ale u jader a vláken celkem jistý.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne:)
Jak jasně ukazují miliony prodávaných PC, eh pardon, konzol, jádro leží v jádrech. Ne, nemají tam nahoněná dvojjádra, ale efektivní osmijádra. Ono to taky samozřejmě dává smysl. Prostě vezmeš jádro a to počítá fyziku, další AI, atd.
Tedy ne na PC se zastaralými API typu DirectX 11 a méně....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky co jádro to jeden kotelník proto 220W

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak na to může AMD zareagovat jenom jediným způsobem - vydat devetenáctijádro. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vzhľadom na architektúru by prichádzalo do úvahy 20-jadro

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To by museli spraviť niečo medzi 2x die „Threadripper“ a 4x die "EPYC" tj. Multi-Chip-Module (MCM) s 3x die teda (17-24 jadier) troch 8-Core Ryzen 7, z ktorého každý sa skladá so ZLEPENCOV z dvoch takýchto 4-Core CCX modulov, ktoré do L3 cache druhého 4-core CCX modulu nevidia a musia si dáta z neho vyžiadať a presunúť k sebe skrz zbernicu (nazvanú ako infinity fabric) podobne ako v multiprocesorovém systéme a samozrejme potom ešte die medzi sebou.

Inak práve teraz krásne vidíme - všimli si to mnohí analytici, diskutéri (samozrejme nie ten dvojpísmenkový troll vo svojom svete) v tom, že AMD síce znížilo výkonnostný náskok na jadro (nedohnalo resp. dôležitejšie nepredbehlo Intel) prosím neberte to ako flame len ako fakt pretože klobúk dolu čo sa AMD podarilo pod vedením Jima Kellera.
Ale k veci a užívatelia si veľmi rýchlo začnú resp. už začali čoraz viac uvedomovať rovnakého absurda, aké Intel dosiahol s architektúrou Netburst pri naháňaní taktovacej frekvencie čomu sme teraz vďaka AMD dosiahli prehnanou mnohojádrovosťou, na ktorú Intel dokázal úplne z prehľadom reagovať pretože AMD prečítal tak ako číta NVIDIA v GPU segmente AMD (alebo inak jednoducho prečítali TRH).
A apropo Intel ich prečítal dávno a nie ako sa Nám niekto chce navodiť dojem, že s príchodom Ryzenu.

A samozrejme všetci vieme z cca 10-ročnej skúsenosti ako tvorcovia softwaru sú resp. boli motivovaní výrobcami procesorov až do tej miery, že budú na nich tlačiť aby maximum aplikácií efektívne využívalo nielen viac jadier, ale čo najviac jadier (vlákien). Proste programy, ktoré neboli optimalizováné behom doby prechodu zo single-corov na multi-core CPU, väčšinou zostali bez zmeny, alebo sa situácia v globále rokmi zmenila veľmi pomaly s tým, že sú optimalizované na 2 až 4 jadrá (vlákna) česť výnimkám keď keď v globále efektívne využijú 6 ž 8 jadier (vlákien).
Ostatne nie sú to moje slová pretože ich vo svojej dobe no-x správne predikoval.
zdroj: http://diit.cz/clanek/grafika-a-procesory

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

krok 1 - vem xeony E7
krok 2 - premenuj to na HYPERION ULTRA MEGA EXTREME EDITION (limited)
krok 3 - doj jak kráva ty retardy co to koupí

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nelíbí se Vám snad na tom něco? Nebo si myslíte, že AMD to dělá jinak? No možná jo, AMD vybere ty lépe upečené CCX a prodá je jako serverové CPU, z těch horších poskládá osmijádra pro do desktopů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždy potěší pestrá nabídka, novinky ušité horkou jehlou vychladnou, opraví se nedostatky (revize) a na podzim bude z čeho vybírat u obou výrobců.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V článku chybí pár podstatných detailů, jako třeba ceny . i9-7980XE se bude prodávat, teď se podržte, za $1,999 ! Rekl bych, že na vydání Zenu i Intel docela vydělá :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

10 za 1700 vs 18 za 2000... to mi přijde jako rozumné proti současnému stavu. na druhou stranu 2k je dost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To bylo furu kecu ze 4 jadra sou pry i nadale dostatecna(2014 - 2017) a ze lidi sou za ne ochotni vysolit 400-500€ a zrazu olala, ne 10, ne 12 ale rovno 18 jader nabidne Intel vuci 16 jadernemu ThreadRipperu.

Intel k takove zmene musela donutit vec jedina a to prodeje jeho prodrazenych a proti Zen-u i mene modernych procesoru sli citlive dole, az tak niz ze se konecne po 11 rocich(QX6700 > ...) co podporoval vyhradne ctyrjadra radne rozhoupal a mame tu vicejaderne procesory, konecne uz bylo prosto nacase.

Bude to v rebricku trid nasledovne:

16-18 jader > Ultra HighEnd
12-14 > HighEnd
10 jader > vyssi mainstream
6-8 jader > mainstream
2-4 > lowend

Kdyz AMD prodava svuj top 8 jaderny/16 vlaknovy RyZen 7 1800X za 550€, musi i Intel se svym vosmjadrem jit maximalne do 600€!, jinak to nema sanci prosto prodat, dale co se tyce 10 jadra, to bude za maximalne 800€, 12 a 14 jadra nasledne budou atakovat 1050 az 1250€ a 16 a 18 pujdou do cenovych relaci 1500 - 1800€. I kdyby Intel chtel prodavat 16 - 18 jadro na hranici 2000/3000€, stale tu bude ThreadRipper a ten mu utne hrebinek z hlavy.

Prave sem cetl ze nove HEDT tridy KB a SK - X budou potrena sedym, teplotne slabe ne-vodivym bastardem, proste zadne pajeni jader k IHS, jestli se to skutecne potvrdi u vsech modelu, nech si to Intel strci do píči, jenom normalni/vicejaderny(12-16) ThR RyZen bude mit smysl.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

3x5=18? :-D Nejak mi v tom obrazku o tom Turbo Boostu chybi nektera jadra :-D Jestli timhle zpusobem zvedaji pocet jader... :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu že není žádná přesná informace co to bude za kus křemíku, tak je to prostě vycucaný aby se potlačil wow efekt ze zenů :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.