Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel již prodává procesory Core s přibaleným Optane SSD

Blbcu je na svete hodne, jiste si za Optane radi priplati, prejme jim to. :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak tomu ver že sa to bude predávať. Marketingové vymývanie mozgov je účinné. A ak to Intel pridal k CPU tak je to určite potrebné a samozrejme 100% kompatibilné :) Predpokladám že časom bude aj deluxe verzia s 64GB.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

64GB Optane se bude dodavat jedine k setu 8 jadro a cipset Z470(ironie).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, čím mi to připomíná toho borce, kterej jel do autorizovaného servisu Mercedes s posledním eSkem a olej a brzdové destičky měl v kufru...

...a ti "blbci" mu tam dali original ze skladu ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

... a jako Bonus k tomu pribali Intel par dalsich chyb v obou vecech , pokud mozno tak neopravitelnych. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte že se tenhle bundle bude prodávat i tady?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těžko. Produkt není určen pro Evropský trh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výhoda bundle: kupuju jednu položku od jednoho prodejce, ne dvě od dvou.

Dolar/dva rozdíl? To je dýžko servírce při snídani za to že ti párkrát doleje kafe, žádná senzace.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Cože?? A proč bys to měl zvlášť kupovat u dvou různých prodejců?
Tyvoe JirkaK a jeho argumenty...Babica hadr. Když vám dojde letecký simulátor, dejte tam třeba dva prodejce. :o))

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Chápu že pochopení kontextu mých komentářů ti dělá velký problém tak ti pokusím rozepsat ukrytou myšlenku.

Autor hodnotí výhodnost/nevýhodnost bundle dle ceny Optane na Amazonu. To je sice super, ale znamená to že když nebudu chít na Amazonu kupovat CPU, tak budu objednávat na dvou místech a je pro mě snazší vzít o dolar/dva méně výhodný bundle třeba od mého lokálního prodejce, jako bonus pak získám dobrý pocit že podporuji obchod ve svém okolí, svého známého, souseda, což může být neskutečná sleva protože až ten obchod zavře že nemá zákazníky, tak budu muset na ten amazon nebo jet třeba 50 mil do dalšího nejbližšího obchodu pokud si to zboží chci osahat předem nebo konzultovat a to mě bude stát výrazně více než ušetřený dolar.

Důvodů proč koupit dražší bundle se může najít samozřejmě více.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mam sokujici napad: vedeli jste, ze u lokalniho prodejce lze objednat vic nez jednu polozku najednou ?

Pokud tvuj lokalni prodejce umi objednat Optane, tak umi i ty pluskovy procaky, a naopak. Skladem stejne nikdo nebude drzet ani jedno ani druhe. Takze podporovat lokalni prodejce fajn, ale zcela mimo pointu: Bundly se prodavaji proto, ze tam je nejaka vyhoda - cena, extra sluzby, cokoliv. U tohohle bundlu zadna vyhoda neni. Alespon ja zadnou nevidim.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Lol a on chudák napsal takovej dlouhosáhlej příspěvek, ve kterým nám to všem nechápavým "vysvětlil". :o)) Jiříkovo myšlení je mi opravdu záhadou.. on tu svou myšlenku tak dobře ukryl, že už ji nenajde ani on sám.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No jo, jenže pokud chce člověk skládat pc a jde po nejvýhodnějších cenách - musí to nakombinovat z více shopů, ale pokud tady JirkoviK dokáže místní prodejce nabídnout u VŠECH položek lepší cenu, pak by to šlo. Pokud nenabídne, rozdíl se srovnává nebo prakticky mizí :-/ Ovšem reklamace je pohodlnější u toho místního prodejce, kdysi jsme jeli tour de PC -> OVA-havířov a ještě kdesi, a geforce 580 začla asi po několika týdnech/měsíci téct z heatpipes - a muselo se do Havru. Levné CPU+deska ale dražší ram a disky, aaaaaatak dále, těch kombinací slev na určité komponenty by se dalo vymyslet mraky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale Jiřík nešetří, chápeš? Vždyť to píše. Ten zajede Cadillacem ke svému prodejci Johnnymu a objedná ten bundle za draho, aby ho podpořil, je to chudák veterán z Vietnamu. Pak si dá to kafe v místním motelu, dá servírce dýško dva doláče, nasadí šerifskej klobouk a uhání dál prérií. :o))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

:-D tak teď jsi mě vážně rozesmál, už to tedy chápu :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Týjo, procesor plus záslepka do M.2 slotu. :-)

Ne, vážně. 3D XPoint je rozhodně velmi zajímavá cesta pro disky a paměti, jenom pro běžného Frantu nemá žádné příliš zajímavé uplatnění. Bude potřeba najít třídy problémů, u kterých toto může pomoct a vytvořit pro ně nové softwarové řešení.

Dovedu si představit, že to může znamenat malou revoluci například u databází, jenom je potřeba zahodit čtyřicet let kódu a myšlení a kopírování mezi (původně rotačním) diskem a rychlou pametí a vytvořit nový jednoduchý kód pro nové typy databázových strojů. To bude pár (desítek) let trvat, zatím z toho máme cache pro HDD, u které není jisté, jestli než se pořádně dostane do prodeje, budou ještě vůbec nějaké HDD existovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> Bude potřeba najít třídy problémů

ty uz se davno nasly - ZFS, databazy, swap, a buhvico dalsiho. Akorat pro BFU to neni.

> Dovedu si představit, že to může znamenat malou revoluci například u databází, jenom je potřeba zahodit čtyřicet let kódu

Neni treba nic zahazovat, na Optane muzete hodit WAL databaze, pro tohle vyuziti je to idealni hardware.

> vytvořit nový jednoduchý kód

To mate dost naivni predstavy... Ten kod nebude jednoduchy jen proto, ze prestanete kopirovat mezi diskem a pameti. Zasadni problemy, ktery databaze musi resit jsou zhruba: 1) velikost storage >>> velikost RAM, 2) prace vicero procesoru nad jednou pameti a databazi, 3) vicero klientu. Nahradite-li RAM i storage spolecnym 3D Xpoint, vyresite tim 1) akorat ze ten slozitej kod je ve skutecnosti v 2) a 3).

BTW uz leta existuji databazy, ktere bezi ciste v RAM (treba VoltDB). Takze tohle neni zadna "hudba budoucnosti", tohle se uz aktivne pouziva.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To, že fungují databáze v paměti, je mi jasné, nemám deset roků. :-)

Teď k té jednoduchosti - modelový příklad - dnes když chceš sečíst číslo v souboru A s číslem v souboru B, potřebuješ otevřít soubor A, načíst celý blok, otevřít soubor B, načíst blok, sečíst, oveřít soubor C, uložit blok (u SSD počkat, až ten cca megabyte vypálí). Samozřejmě je tam mrtě keší, takže to jde. S perzistentním úložištěm dáš: na adresu v C ulož hodnota v A + hodnota v B a je to pár instrukcí. Přitom ta databáze to opravdu musí (někdy, později) buď reálně udělat, nebo pracovat jenom v paměti a při výpadku holt smolík. To znamená v součtu se opravdu můžeme někam posunout.

Ještě mě napadá jiné využití - vem si třeba foťák, který nemusíš zapínat. Nabootuje během pár setin sekundy, protože nemusí zavádět systém, už jej zavedený má.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> To, že fungují databáze v paměti, je mi jasné

Nejsem si jistej, ze vam to je jasne. VoltDB funguje CISTE v pameti, jinak receno zadne zapisy na disk se nekonaji (jedine v pripade ze si chcete udelat zalohu).

> Teď k té jednoduchosti - modelový příklad

Jestli vam to nedoslo, cirou nahodou jsem uz nejakej ten radek kodu spichnul... :)

> To znamená v součtu se opravdu můžeme někam posunout.

Jak jsem rikal, mate o tom naivni predstavu. To co jste napsal ze lze udelat s par instrukcemi s perzistentni pameti, lze udelat i bez perzistentni pameti, a ve skutecnosti se to uz davno dela - existuje vecicka zvana mmap (neplest s nmap). Strucne receno, mmapnete soubor, prectete A z pameti, prectete B z pameti, ulozite C do pameti. Jak se to vsechno dostane z disku do pameti a zpatky na disk ? o to se postara kernel automaticky na pozadi. Minimalne jedna rozsirena databaze mmap vyuziva - PostgreSQL.

Druha vec, co jsem rikal - tohle cteni a zapis je tak 0.001% kodu databaze. Skutecne slozitej kod se zabyva thready, zamykanim, parsovanim SQL, transakcemi a tak dal. Tohle vsechno budete muset resit i s perzistentni pameti. Tudiz vase hypoteza o "jednoduchem kodu" je cira fikce. Max usetrite par set radku z par millionu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jak Dežo ví, mam v notebooku od IBM taky 512 MB cache pro zrychlení práce s diskem, tenkrát to bylo stejně málo jako dnes 16 GB.
Nicméně taková SD karta nebo USB flashdisk postavený na 3D XPoint, to svět neviděl :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Nicméně taková SD karta

Presne na tohle jsem myslel i ja - hodilo by se to na ruzne RaspberryPI, clovek by mel alespon neco opravdu spolehliveho. Nicmene, pry je to zatim fyzicky prilis velike na microSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja si viem predstavit Optane SSD v ramci AMD StoreMI, resp. nejakej obdoby od Intelu. Lebo v podstate ide o vytvorenie hybridneho disku z diskov roznych vyrobcov...

AMD StoreMI Technology is included with every Socket AM4 motherboard that features an AMD 400-series chipset

SSDs are fast, but expensive, and offer minimal capacity. Mechanical hard drives boast large capacity for a low price, but are much slower than an SSD. AMD StoreMI technology “combines” these two types of storage into a single drive and automatically moves the data you access the most to the SSD, so you get the best of both worlds: SSD responsiveness, and mechanical hard disk capacity with its low price.
https://www.amd.com/en/technologies/store-mi

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je alternativa k Intel Smart Response Technology (IntelSRT). Kdo to někdy zkoušel, zjistil celkem rychle, že to je celkem k ničemu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

vzhladom na vysledky Ryzenu na jadrach Zen+, tak si nie som taky isty

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Něco mi to jen připomíná... jo ahá, Intel Robson ( https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Turbo_Memory ). Pak tu byla ještě ta předem zbytečná věc od M$, ReadyBoost ( https://en.wikipedia.org/wiki/ReadyBoost ). No a teď tu máme třetí pokus, byť o něco zajímavější, ale stále k ničemu. V případě intel Robson modulu šlo většinou o 24GB "sata" disk (o 8GB více než tyhle "mrtěmegakůl" optany) a to už tu bylo tak před 10 lety, ReadyBoost byl předem k ničemu, akorát bych si tipnul že to bude spolehlivý likvidátor USB donglů.

Takže ne, nevidím v tom žádný smysl. Větší smysl má upgradnout operační paměť, kde to cachování bude fungovat mnohem lépe, nebude omezeno a dosáhne to rychlostí bleskových, oproti tomuhle pidi optanu. Byť to samozřejmě nebude tak levné, rozhodně to bude smysluplnější investice, než zbytečný 16GB optane :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, namisto 16GB Optane mel Intel pribalovat 2x8GB DDR4 pameti .-), ruce by mu utrhli za tu cenu lide.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono nejde ani tak o rychlost nebo kapacitu. Principem čtení / zápisu z disků jsou operace po blocích, Optane to umí podobně jako RAM po řádově desítkách bytů (po šířce sběrnice). SSD zapisuje jeden blok o velikosti stovek kB až MB, nad tím je firmware, který spustí přemazání bloku až nasbírá dostatek dat, podobně formware musí vědět, kde který blok leží apod. Kdežto 3D Xpoint se chová jako RAM - jde zapsat jenom pár byte na libovolné místo a číst taktéž.

Pokud z toho někdo udělá SSDčko nebo diskovou cache - která funguje taktéž po blocích - tak celou tu ideu vlastně úplně zprasil. To je jako udělat si z RAMky ramdisk a přijít tím o všechny výhody, které RAMka oproti disku má.

Problém je v první fázi s operačními systémy, které tady ty zařízení prostě neumí použít, ve druhé fázi pak s aplikacemi, které vlastně taky znají vlastně spáš jenom disk a chovají se k němu jako k disku nebo RAM a chovají se k ní jako k RAM. Jak by měly pracovat s 3D Xpoint?

Chce to trochu představivosti. Co zabírá počítači nejvíc času? Mějme třeba spouštění aplikací - spousta dat se načte z disku v nějakém formátu, v paměti se pak rozbalí, pak se spustí nějaké inicializační kódy - program se "podívá" okolo, jestli je připojený k internetu, jaké jsou nainstalované jiné programy, se kterými může kooperovat, udělá spoustu věcí a pak teprve dá uživateli kurzor a ten pak slavnostně napíše "Hello word".

Kdyby RAM měla od začátku vlastnost persistentnosti, byly by dnešní počítače a systémy dělané úplně jinak. Program bychom instalovali ne na disk, ale do RAM, kde by pořád sídlil už od instalace, protože proč ho mít na disku, když je RAM persistentní? Spuštění programu by vypadalo taky úplně jinak - protože už je v RAM, stačí přesunout PC registr (program counter) na pozici vstupního bodu do programu a on by vlastně zcela ihned běžel. Žádné zavádění nebo linkování.

Přístup k datům by byl taky úplně jiný. Soubor na disku je soubor na disku a když jej chci, musím jej zkopírovat do RAM. U persistentní paměti máš soubor "na disku i v paměti" zaráz, prostě si pro ta data jenom přistoupíš a přímo na místě je změníš.

A tak dále.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

TLDR

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-) ... OK, zkusím to v jedné větě: K čemu může být 3D Xpoint dnes nikdo kromě pár vizionářů nechápe a sám Intel degradoval skvělou technologii (kvůli tomu, že k tomu není žádný software) na směšnou cache k disku, protože asi nikdo okolo zrovna neměl žádný lepší nápad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zkusím to v jedné větě
3D Xpoint dnes
skvělou technologii
protože asi nikdo okolo zrovna neměl žádný
LEPŠÍ LABORATOŘE?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skvelej napad... na kterem uz Intel pracuje, a jmenuje se NVDIMM.

> Pokud z toho někdo udělá SSDčko nebo diskovou cache - která funguje taktéž po blocích - tak celou tu ideu vlastně úplně zprasil

Nesprasil. Je treba si uvedomit, ze cokoliv nacpete do M.2 slotu nemuze byt pouzito jako RAM. Latence i propustnost jsou o rady horsi nez u DIMM - kvuli sbernici; i kdyby byli pametove chipy nekonecne rychle tak to bude naprd.

Softwaru vzdy trva nejakou chvili nez dobehne hardware. Ta vase myslenka o perzistentnosti neni nic noveho, akorat ze aby se to rozbehlo, musi mit lidi nejdriv hardware, a to se stane tak, ze se nejdriv rozbehne vyroba na pouzitelne kapacity - tim ze se to bude vyrabet jako nahrada SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že to není nic nového vím, PalmOS takto fungoval, akorát že v RAM a při odpojení napájení to celé zdechlo. Později vyhrál návrat ke kopírování mezi diskem a pamětí, dodnes to beru jako velký krok zpět.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Oh, vzpomněl jsem si na palm m500 co jsem měl kdysi... díky! :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... nebo PDA s woknama, nebo "dospělejší" handheldy s woknama (CE). Mělo to jeden háček, té paměti bylo fakt málo, bylo to drahé jako prase a když umřela baterie, tak umřelo všechno. Ne, fakt jsme od toho pořád na míle daleko. Navíc DRAM paměti a xpoint jsou stále velmi vzdálené, nemluvě o tom, že ideál by bylo něco na úrovni SRAMky v CPU. Krok zpět to nebyl, protože je to nereálné udržet s náročností a velikostí "moderních" programů. Jak jsem psal výše, s HW se zatím pomalu přibližujeme, ale zdaleka nejsme blízko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já tomu rozumím, problém je, že pořád to není ono, viz. v jakém stavu jsou "nvdimmy" ala xpoint. Já samozřejmě ten směr a cíl k jednotné paměti vidím. Jenže chce to ten SW i HW. S HW se přibližujeme, byť je to pořád velmi daleko od ideálu. SW na to není ready vůbec, proto bych to sem vůbec netahal a proto je celej ten xpoint jen "lepší SSD".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> předem zbytečná věc od M$, ReadyBoost

ReadyBoost je ve skutecnosti velmi dobry napad, akorat MS ho naprosto zprasil - tim ze neni persistentni pres boot (tj pri kazdem rebootu ze znuluje, tudiz boot Woken i prvni spusteni programu je pomale).

Existuje par softwaru ktere delaji to co ReadyBoost, akorat to delaji poradne (persistence atd). Zkousel jsem je, a i s obycejnym USB klicem vam to citelne zrychli boot Woken i nabeh aplikaci (neni to sice SSD ale proti HDD silne zlepseni).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

16/32GB Optane je rovnaka pitomost jako notebook se 32GB SSD, SSHD nebo technologie Ready Boost, kdyz chceme skutecne resit vykon systemu ci uz desktopu tak mobilniho, sahneme minimalne po 240GB SSD MLC nebo jeste lip po M.2 NVMe reseni. Nechapu proc bych si mel mezi procesor a disk cpat jiz davno nedostatecne 16GB mezi-uloziste a navic verte tomu kdyz se presto vase data prohaneji, nevim jestli je Optane reseno ECC, poucte me jestli vite o tomhle vic, ale jestli Optane neni ECC, pak to ztraci cele vyznam, Intel se dle meho osobniho nazoru snazi prodat neco co se mu v skladech vali na tuny a jiz je davno za zenitem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> nevim jestli je Optane reseno ECC,

Ugh, v KAZDEM storage hardware je dnes reseno ECC, bez toho by to vsechno byly random generatory...

> Intel se dle meho osobniho nazoru snazi prodat neco co se mu v skladech vali na tuny

Jop. Kdyby to udelali ve formatu microSD tak i 16G s tou vydrzi 3D XPoint by se prodavali jak rochliky, ale 16G M.2 je 99.999% lidem k nicemu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Optane ano, ale jako systémový disk s databází a metadaty. Ušetřím další 2 dedikovaná SSD na rozhození zatížených adresářů - při těch nízkých latencích. Ale samozřejmě pod 256GB to nemá cenu. HDD cache nezajímavá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Optane najde své uplatnění i v systémech, kde je kombinace malého SSD+HDD. Cachuje i datový HDD, ze kterého může uživatel spouštět třeba nějaké hry či jiné aplikace, které se již na SSD nevešly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedinej smysl je ten, ze se toho potrebuji zbavit. Jenze to by nebyl Intel, kdyby to melo byt pro zakaznika vyhodne. Co taky cekat od vyrobce, ktery je schopny setrit i na tak bezvyznamne polozce, jako je kvalitnejsi TIM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.