Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel: Core Ultra 9 285K není rychlejší než Core i9-14900K, sníží však spotřebu

Ja by som to tak tragicky urcite nevidel.

Videocardz pise, ze ma identicky vykon v hrach ako Raptor Lake Refresh, pricom papa o 165W menej (tu vsak neviem ci mysleli dokopy alebo realne v jednej hre tolko namerali, cinske haky baky sa mi lustit nechce)

Ten slide so 527W vs 447W vyzera tiez dobre. V komentaroch sa ludia vyjadrili, ze by to mohla byt 4090 za GPU, kedze ju intel pouziva v poslednej dobe dost casto. Ak od tej spotreby odratame cca 350W, je to cca 170W vs 90W. Pri rovnakom vykone je ta spotreba takmer polovicna, co je riadny skok

Pre fanusikov AMD je to vsak nic, ti co pouzivaju intel a chcu s nim ostat a premyslaju nad upgradom to vyzera na dobru generaciu (ak sa to vsak cele potvrdi a nebudu tam ine problemy so stabilitou)

Zen5 napr tiez priniesol pokles spotreby (nie tak drasticky ako toto), pricom ten vykon siel hore o 10% (?), aj to vdaka trosku lepsiemu node (podla info N4P, ktory sam o sebe pridava cca 6% vykonu). A bolo to tu ospevovane (aj ked internet si mysli nieco ine)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to bude jen spotřeba cpu, ideálně chlazenýho průmyslovým 4kW vodníkem, jak je u Intelu zvykem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spotřeba klesla díky přechodu k TSMC.
Dostala se na úroveň ZEN 4. Možná ZEN 5.
Jenže to stále porovnávate jablka a hrušky.
ZEN 4 je na 5nm.
ZEN 5 je na 4nm.
Arrow je na 3nm.

Kolik intel musel zaplatit za toto snížení spotřeby?
V podstatě odepsal vlastní továrny.
Takže ztráty jsou v řádu miliard USD za čtvrtletí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak rozdíl mezi 3nm a 4nm je rozhodně větší než mezi 5nm a 4nm a efektivita je furt horší než u Zen5, Intel je na tom pořád stejně blbě, nevím, co se tady zas opěvuje, velká daň se platí za to odjebané HT, což přechod k TSMC ve výsledku jen zachraňuje, protože se přechází jen ze 7nm, to udělá naštěstí nějaký rozdíl, jinak by to bylo ještě horší než u Raptora, toto je strašně velká ztráta výkonu v podstatě zbytečně, takže to o 30% lepší IPC Atomů se prakticky neprojeví na výkonu a power limit zůstane stejný, takže taky dost malý posun v efektivitě, jenže Zen už na tom byl líp předtím a tak to taky zůstane, Arrow na tom nic nezmění a to je ještě klika, že AMD na ty 3nm nakonec nepřešlo taky, jinak by byli ještě víc pozadu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A bolo to tu ospevovane (aj ked internet si mysli nieco ine)"

Potrefená husa se hlásí. Mám teď na instalaci Ryzen 5 9600X.
Testy si může najít každý. Pro mě je důležitý realworld.
Například SFC /SCANNOW netrvá ani půl minuty.
Nebo test celého PC antivirem. Zkoušel jsem Defender i ESET.
Vše je neskutečně rychlé.
Instalace Win11 24H2 taky během pár minut.
Vypnutí, zapnutí, restart jsem už postoval 6, 18, 24 vteřin. (Zde není žádná změna 24H2 vs 23H2)

A je to vcelku levný stroj. Disk i deska mainstream. Vše default. Ani EXPO. Ani PBO.CPU je na 65W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak z té prezentace jde cítit určitá zoufalost, Intel určitě není nadšen, že to nejlepší co z toho vyleze je horší než výkon 14900K, osobně jsem to čekal, ale furt jsem tak nějak doufal, že to Intel nějak překoná, bohužel nestalo se, potvrdil se jen jednociferný nárůst IPC, takty přinejlepším stejné, do toho pravděpodobně vyšší latence mezi jádry, a, tak z toho vypadne ještě horší výkon než jak to bylo, prostě takové dejà vu na Rocket Lake, už jim zbyla akorát ta nižší spotřeba, jinak tam toho k chlubení moc není.

Ty jejich teplomety teď budou takovej strašák ve skříni, pomocí toho nahonili nemalou porci výkonu a teď to nepůjde dohnat, když tu spotřebu chcou srazit, obrátí se to proti nim jak bumerang a dostanou s tím přímo do šišky. No a pak zapneš Cinebench a máš z toho stejně znovu 250W teplomet a nepomůže ani 3 nm proces, nějaká efektivita se z toho veme a asi vyhodí z okna.

A pokud chce člověk herní CPU, tak bere stejně Ryzen X3D, který bude o poznání rychlejší než tato věc a bude brát beztak ještě míň, žádný zázrak se stejně nestane, stejně u desktopu tady toto moc není třeba řešit, obojí už bude dost nízko na to, aby to mohlo dělat nějaké potíže, každý bude řešit jen výkon a tady se tahá za o dost kratší kus. Teď už opravdu jen zbývá doufat, aby toto nebyl zas ještě nějaký cherry picking jak u nich bývá zvykem a realita pak bude ještě horší, pokud to ani v MT Ryzen nepřekoná, tak to bude naprostá katastrofa, vždyť už ten Blender má být lepší o pouhých 5% než 7950X3D, to teda na překonání 9950X moc nevypadá, v baště Cinebench to vychází jen o 10% lepší... no nezní to moc přesvědčivě

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"nějak překoná 14900K"
A jak?
Intel by to jistě rád ohulil, tak aby dorovnal výkon Ryzen.
Jenže to si mohl dovolit na intel7 procesu.
(Vlastně nemohl, ale to sem nepatří)
Procesy TSMC něco takového nedovolí.
To ví každý kdo zkoušel taktovat Ryzen.
Platí to obecně o 4, 5 i 7nm. 3nm nebude výjimkou.

Něco může udělat architektura. Kratší pipeline tuším umožňuje lepší takty. Pak tu je darksilicon. Viz porovnání ZEN 4c vs ZEN 4.
Jenže ovrclockeři to říkají jasně.
TSMC se do TOP100 nedostane.
https://hwbot.org/benchmark/cpu_frequency/halloffame

TSMC rekord je 7GHz.
Intel rekord je 9GHz.
Bulldozer 8,7GHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak toto jsem kdysi říkal taky, že TSMC jim v maximalizaci výkonu moc nepomůže, vlastní procesy si mohl vyladit na dosažení co nejlepších taktů, ale tady už budeš mít smůlu, takže možná i proto se nepovedlo dosáhnout takových taktů jak u Raptora, takže teď jim nezbyde nic jiného než začít tlačit efektivitu a hrát to na spotřebu, prostě obrátit zas taktiku o 360°, jen teď to bude vypadat dost divně, když to bude pomalejší než 14900K. Taky je otázka, kam by chtěl ještě tu spotřebu až vyhnat, už s 14900K ses blížil 300W s taktem 6GHz, to už byl neskutečný teplomet sám o sobě, mít už i takové CPU na této metě je prostě úlet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už víme proč intel nepoužil devítkové označení. TOP model si 295K nezaslouží.
Dostal jen 285K.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se nedá okecat - historicky poprvé Intel ve svém marketingovém materiálu uvádí, že jeho nová generace má menší herní výkon než ta stará. Ještěže neudělal to co jsem mu radil a nevyladil dále architektonicky raptora bez atomů a iGPU na vyšší frekvence, to by pak novou generaci nemusel vydávat vůbec, protože by si za nové nm a lepší multithread výkon skoro nikdo nepřiplatil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.