Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel sešlápne plyn, HEDT se dostane na 12 jader

IPC AMD je teraz mensie o 5% az 10% a je to ovela lepsie ako mensie o 50% predtym. Kedze ale nakolko cili nybrz ponivac 3,6 GHz 8C16T R7 1800X je v multivlakne uuuuuuuuuplne vyrovnany super pre tiez 8C16T (na 3,2 GHz) Ci7 6900K a sem-tam miestami sa dotahuje aj na (3,0 GHz) 10C20T Ci7 6590X (vsetky frekvencie su pri plnom zatazeni) ..... no tak ThreadRipper (Trhac Vlakien - velmi vystizne pomenovanie) v multivlakne ROZDUPE ABSOLUTNE vsetko aj 12C24T Ci7 ...

TAKZE NEROZUMIEM, preboha ziveho to neovladate trojclenku !?!?!?

Pokial bude 16C32T TrhacVlakien na 3,0 GHz, tak ten 12C24T Ci7 by musel ist na viac ako 3,0 GHz aby boli vykony vyrovnane, pretoze 16C vs. 12C neni rozdiel 10% ze?

Ano pouzivam zjednodusujuci predpoklad ze vykon (multivlaknovy) skuluje uplne idealne s frekvenciou a poctom jadier.

Vyrovnani superi mozu byt:
A) 16C32T TrhacVlakien a 14C28T Ci7 na cca tej istej frekv.
B) 16C32T TrhacVlakien a 12C24T Ci7 pricom ta Ci7 ma cca o 10% vyssiu frekv. ako TrhacVlakien

Neovladate trojclenku !?!?!?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No ono se dá právě čekat, že s takty půje Intel taky podstatně nahoru..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tam by som sa na to moc nespoliehal, uz teraz 6950x nema nejake extra velke frekvencie (odporucane do 4GHz), tak to 12 jadrove monstrum na tom bude podobne alebo o nieco horsie

u amd sa hovori, ze bude mat tie iste frekvencie ako 1800x, co je na tom pravdy uvidime, no uz ked teraz 1800x niekedy podkuruje 6950x tak si myslim, ze to 16 jadrove hovado zadupe vsetko :D ale tak nechajme sa prekvapit

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud 1800X má TDP 95 W a top model se dvěma čipy bude mít TDP 180 W, tak není třeba skoro vůbec snižovat takt.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

uz ted v energeticke efektivite dava AMD Intelu kapky, pokud Intel navysi takty, tak to s tou efektivitou asi nebude nijak moc slavne, coz bude pro mnoho zajemcu velmi podstatne....
toz nechme se prekvapit, jak to bude v realu...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

podle všeho bude to šestijádro taktované na 3,5GHz... Ono to s těmi takty IMHO tak růžové nebude, jak to bývalo u 4C.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A ty si jakoze kompletny? Ak bude 16jadro TrhacVlakien na 3,0 GHz, to jakoze to 12-jadro Intelu pojde na (3*(16/12))/1,1 = 3,6 GHz pri zatazi vsetkych jadier ???? To aby bol vykon vyrovnany.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"IPC AMD je teraz mensie o 5% az 10%"

Což je spekulace na základě současného "mixu" aplikací zkompilovaných v době, kdy několik let kraloval Intel a všechny kompilátory generovaly kód laděný spíš pro něj. Jestli AMD má skutečně IPC menší než Intel se ukáže přinejmenším až ve chvíli, když budou lépe "vytěženy" pokročilejší dekodéry u AMD, jak ukázal ten člověk s tím softwarovým rendererem Quaku 2, kde AMD bylo v IPC o desítky procent lepší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To s tím Quakem je esence toho, oč tu běží. Nikdo nebude přepisovat 10 let starej soft. Jediný, co o těch Jeho testech můžeš říct je to, že to NÁHODOU běží rychleji na Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Shodou okolností byl ten renderer práveže přepsaný. :) Že běží rychleji na AMD vůbec není náhoda.To samozřejmě nepomůže většině komerčního crapwaru, to máte pravdu, ale ukazuje to, že výkonnostní potenciál Ryzenu pravděpodobně sahá o dost dál.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ano - čti pozorněji, už potřetí mi odpovídáš tím, co píšu. Je aktualizovanej (přepsanej pro moderní procesory a běží líp na Ryzenu) právě dokazuje to, co jsem napsal. Neaktualizovanej kryptokód - kterej On vybral - běží náhodou líp na Intelu.

Kdybych byl posměváček, mohl bych vyfabulovat, že Intelu přecejen stále líp sedí RISCovější kód a Ryzen je (stále) víc VLIW a asi to tak i je, ale...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebuď si tak jistej. Už současnej Ryzen je slepenec dvou CPU, což mu dělá problémy s cache a latencema do druhého bloku. Thread ripper bude ze čtyř CCX, tzn ony problémy ještě zmohutní a budou výraznější. Intel bude monolytickej tzn tyto problémy tam nebudou. Stav bude ten, že SW co neřeší komunikaci mezi thready a vše tam jede nezávisle pojede na AMD skvěle (třeba rendering či krpytografie), SW kde jsou vlákna propojený bude skřípat. Thread ripper bude mít taky více northbdrigů, tzn tunu PCI-E linek. To bude velká výhoda.

No, abych to shrnul, threadripper bude spíš dobrej pro server, mass virtualizaci, rendering, atd. Intelova platforma bude více univerzální, bude dobrá i na hry a pod.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme, ale ony ty problémy s tou cache jsou fakt minoritní. A Thread Ripper si opravdu na doma bude kupovat promile lidí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Nebuď si tak jistej. Už současnej Ryzen je slepenec dvou CPU, což mu dělá problémy s cache a latencema do druhého bloku. Thread ripper bude ze čtyř CCX, tzn ony problémy ještě zmohutní a budou výraznější."

"Problémy" pro mizerné programy? Možná ano. :) Ale jinak mi přijde, že přeháníte. Mnohem více věcí než rendering se dá dobře navrhnout, pokud programátor ví, co dělá. Ostatně s rostoucími počty jader nemáte jinou možnost než počítat s paměťovou hierarchií. Ulrich Drepper o tom napsal paper už před deseti lety.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Toto je největší problém pro hry. Ano dá se to navrhnout, ale AMD ani neimplementovaly aby se CPU choval jak dual-numa (v případě thread ripperu quad), naopak emuluje single CPU, tzn ani numa aware SW optimalizovanej pro více CPU to by default nepochytí. Optimalizace musej bejt přámo pro zen a i ty jsou složité protože každej ryzen je jinak velkej (2+2, 3+3, 4+4).

Za prasácké programování bych to nepovažoval, u renderingu je vše fuk protože každé jádro si vezme svou krychli, u video enkódingu to samé, každé jádro si vezme kus horinzontálně, ale u her kde máš rendering kterej je závislej na fyzice na čemž je závislej zvuk, ještě předtim jde AI, AI musí reportovat výsledky do fyziky, ty do rendru, atd. A render thread jede na jinym CCX jak třeba fyzika? Prásk hned 80ns latence navrch. Pokud zde byl někdo línej tak spíš AMD s tim že navrhlo jen jednu malou 4C die ze který lepí všechna CPU od APU po 32C servery. Kdyby udělali nativní 8 jádro tenhle problém by neexistoval a Ryzen by Intel kopal do zadku i v hrách.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U renderingu bude mnohem zajímavější to, že akcelerační struktury jsou typicky read-only, a velké bitmapové textury jsou vždy read-only. Často vůbec není nutné prostorově dělit scénu, i když třeba REYES a podobné techniky by dělaly i to.

Ohledně těch her, přijde vám lepší, když to všechno dělá jedno jádro sériově? ;) Přitom spousta věcí nemusí být synchronizována snímek od snímku. Třeba umělá inteligence, pokud se nesnaží simulovat nadlidské reflexy, klidně může dělat závažná rozhodnutí na vyšší úrovni třeba každých sto milisekund, takže třeba každých deset snímků. A pokud jde o fyziku a rendering, pokud příkazy do grafické karty mohou vlákna posílat nezávisle, pak je blbost přesouvat data z jádra do jádra a můžete rozříznout výpočet "kolmo" a odpovídající části kreslení řešit na stejných jádrech jako odpovídající části fyziky (ve vhodných jazycích by šla asi dokonce provádět i stream fusion s odbouráním mezilehlých datových struktur při současném zachování modularity zdrojového kódu). Fyzika má ostatně, jak známo z analýzy, velmi výhodné vlastnosti pro paralelizaci, protože příspěvky fyzikálních vlivů reprezentovaných spojitými funkcemi se dají započítávat nezávisle a v libovolném pořadí.

Ovšem jestli místo schopných programátorů preferujete "dvaatřicetikanálovou" logiku cache...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Schopný programátor je mýtus. Vždy je na prvnim místě cena vývoje. Hry když jedou cross CPU a nejsou v jedné cache která by sloužila jako komunikační most mezi jádry, tak ztrácej 15-30% výkonu. To co jsi napsal zní zajímavě, ale já v praxi nejsem programátor, takže nedovedu posoudit jak moc relaisticky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Schopný programátor je mýtus."

"Mýtus"? ;) https://en.wikipedia.org/wiki/Bill_Joy

"Hry když jedou cross CPU a nejsou v jedné cache která by sloužila jako komunikační most mezi jádry, tak ztrácej 15-30% výkonu."

Tak to je problém her, že jsou tak napsané. Ostatně spoléhat se na to, že sdílená cache bude tak obrovská, že se do ní vejde všechno, je bizarní samo o sobě. Obzvlášť u programů, co v minimálních požadavcích pro spuštění nárokují gigabajty paměti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o to aby se tam vešlo všechno, ale aby kontakt z jádra 1 do jádra 2 byl s co nejmenší latencí. Sdílet data skrz RAM je nejhorší řešení. Proto se prosadila L3 ke které maj přístup všechny jádra. Resp u Ryzenu polovina jader a druhá polovina má svou, prostě jak dual-CPU.

Doporučuji zkouknout tohle:

https://www.pcper.com/reviews/Processors/AMD-Ryzen-and-Windows-10-Schedu...

Latence Ryzenu uvnitř CCX skrze L3 je jen 40ms, to je skvělý. Ale latence do druhého CCX je 140ms což je hrozný. A hry na tohle doplácej, protože jádro 1 musí čekat na výsedek poráce jádra 2 a je rozdíl jestli synchronize mezi nimi má 40 nebo 140ns latenci.

Problém je i s optimalizacema, protože Ryzen se nehlásí jako numa, hlásí se jako native 8-core, takže OS ani neví jaká jádro spolu komunikujou fast a jaká slow. Tzn optimalizace musej bejt šitý na míru jednotlivejm CPU, ala mam Ryzen 1700 = prvních 8 threadů spolu komunikuje fast, mam 1500X = jen první 4, atd. Měli to aspoň udělat numa aware a numa aware OS a aplikace by se podle toho mohly zařídit. Kdyby se hry začaly dělat jako numa-aware bylo by to super.

Ryzen se chová jako socket G34 opteron když se na něm zapne numa interleaving, fakt tenhle krok nechápu. Kor když ryzen má pure x86 a x87 IPC vyšší než Intel. Co jej brzdí je jeho práce s cache a pamětí. Kdyby to bylo native 8 jádro easy by porazail 6900K. Možná i 6950X.

Co se týče těch cache, tak co se kapacit a nároků na cache vs RAM týče, opět nevim proč, ale věci se pro hry maj cca takhle:

Pokud je cache aspoň cca 3-4MB je vše OK. Pokud pod, začíná výkon strmě klesat. Pak dlouho nic, a mezi 40-50MB začne výkon opět raketově růst a začne se ztrácet závislost enginů na frekvenci a prostupnosti RAM. Takovej broadwell s 128MB L4 sic pomalou přes Edram je nejvýkonější herní CPU. Skylake k jeho výkonu na 4Ghz s 1333Mhz pamětma potřebuje 5Ghz a 3,4Ghz RAM.

Prostě, je potřeba cca aspoň 4MB cross všechny jádra pro rychlou komunikaci, a pak dodatečně pomáhá prostupnost RAM či velká cache 50+MB. Neptejte se mě proč, jen dávám co jsem naměřil. Platí to pro všeshcny CPU limited enginy, neni to teda věc jednoho teamu či programátora.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že to snížili na 110ns, což už je hodně blízko i přes to "sahání přes palubu", v rámci CCX jsou konkurenceschopní, bohužel L1 to kaká stále (nebo opačně L1 je ok, L2 kaká, teď nevim)... no mezery tam jsou a když si nějak tak sesumíruješ ty delaye v hlavě, tak to dá oněch 10 %
'architecture to architecture'. V podstatě se nečeká ani tak na Ryzen+ jako na monoCCX + proces.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je sice všechno pravda, ale jsou to jenom irelevantní řečičky. Hry na tom jedou dobře, ostatní software na tom jede výborně. Takové ty diskuse "kdyby byly v řiti ryby" jsou na nic, protože Ryzen je reálný produkt s reálnými vlastnostmi a při praktickém nasazení dává za svou cenu dobré výsledky. Tím nechci říct, že to není škoda, ale spíš že je to víceméně jedno, protože hrubého výkonu je tam dost i bez optimalizací. Nekoupit výborný produkt, protože by mohl být teoreticky o 10% lepší, není argument.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muj nazor je, ze Lake 6/12 nebude stacit na RyZen 8/16.

Jenze stale je tu ten problem s deskama AM4, ktery pekne popsal redaktor PCT:

"Objevily se tyto zásadní problémy:

Slabší herní výkon:
Nevyrovnaný výkon:
Špatná podpora pamětí:
Nestabilní systémy:
FMA3 a podvody v benchmarcích:
BIOSy a nový mikrokód:"

Takze ac bude RyZen vykonejsi, jeste dulezitejsi je stabilita a v te asi Intel vyhraje na cele care.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

pri absolutnej novote je potrebne aspon nejake 2-3 mesiace pockat kym sa vychytaju muchy, pretoze je nove absolutne, ale absolutne vsetko: novy vyrobny proces, nova platforma, nova architektura - a vsetky tri nove veci sa u amd stretnu raz za dekadu ci dokonca raz za dve dekady

napr. intel si platformu meni kazdy 2 roky a kompatibilita jeho socketov je viac ako zalostna a nelichotiva

intel mal aj strategiu tick-tock, zmenenu na marketingovy nezmysel process-architecture-optimization, ktory v podstate ani neexistuje v case svojho zrodu (toto bolo kritizovane aj na inych IT portaloch), pretoze uz tato seria ju nesplna: Broadwell (je process, prvy 14 nm cpu) - Skylake (je architecture) - Kaby Lake (aka Skylake refresh je optimization) - Coffee Lake (furt 14 nm JE PREBOHA POTOM CO?, optimization 2 ?) ... a nasadzanie novych vyrobnych procesov nejde tak rychlo ako nadherne kreslili roadmapy pred rokmi

takze treba este aspon 2 mesiace pockat :)))))))))))))))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pjetro de napise kravinu - jeden extrem, ty pokracujes dalsi s citaci obra - druhej extrem.. kde jsou doby, kdy sem chodili lidi, co se aspon zvladli informovat.. hele, kdyby sis aspon precet prvni dva posty pod obrovym clankem:

'' Ahoj, většinou to nijak nekomentuji, ale Ryzen 7 1700X mám prakticky od data vydání na desce ASUS prime X370 a popírám jakoukoliv nestabilitu (zde uvedenou jako jasnou nevýhodu), vedle mě sedící kolega má přetaktovaný včetně RAM a je na tom naprosto stejně. Platforma je odladěná, stabilní a funkční. ''

'' To se řešilo už v minulém článku. OBR to tam prostě napíše a mi mu to v komentářích vyvracíme. Nic naplat. ''

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu budeme citovat posty z diskuze na jinem webu?

"Zdravím, neporadí někdo z Vás s taktováním pamětí adata xpg z1 3200 2x8 GB na gigabyte gaming 5 x370? Přes BIOS nahodím xvm profil na 3200 a PC nenajede. Přes CPU Z jsem si našel nastavení časování pamětí a zkusil to přes RYZEN MASTERA a nenajede. Utilita pro taktování v app easy tune rovnou padá. V Defaultu se mi paměti nastaví na 2133. Po hodně pokusech se mi podařilo paměti rozjet na 2400. Nevím zda je to náhoda, ale v tomto taktu mi PC asi 3x za den zatuhlo, což se předtím nestalo. Pokud by se někdo chtěl podělit o zkušenosti, budu rád."

Evidentne to nekterym lidem funguje a nekterym ne, kazdopadne to dobre neni.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

a ted nam jeste muzes vysvetlit, jaks prisel na to, ze je problem v procesoru a ne ve vadnym kusu pameti.. (:

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Protoze presne tohle hlasi desne moc lidi.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

panečku to je argument, holt tu máme děsně moc vypatlaných lidí kteří si na taktování koupí adata paměti

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Prave ze pameti ruzny - Kingstony, Crucial, ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

1) Ryzen oficiálně podporuje 2666 Mhz paměti, cokoliv navíc je bonus. A při více modulech podporuje ještě méně.
2) i na 2400/2666 má Ryzen velký výkon, prakticky všechny testy byly dělány na těchto frekvencích.
3) ano, je třeba na Ryzen vybírat RAMky opatrněji, ale jestli je to jediná nevýhoda, tak jsme v ráji.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Dost dělají Biosy. Na Gigabyte a msi se moc chvála nepeje. Já si s Ryzen 5 1600 na Asus Prime B350 Plus nemůžu stěžovat. Paměti mi běží 2933mhz a za týden co to pc mám jsem nezaznamenal jediný problém se stabilitou. Vím že by tam měl být nějaký problém pri specifickém užití ale to by měli řešit připravované Biosy. Pokud si pamatuji dobře ta Intel taky u něčeho trpěl na stabilitu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Téměř od prvního dne mám 1800X a MSI X370 Gaming Pro Carbon a nejprve to bylo opravdu rozpačité: Paměti 3400 se chytaly jen na 2933 MHz, deska najížděla rychleji než se stihla inicializovat grafika takže každé zapnutí byl koncert PC speakeru a občas se nechtěla probudit ze sleepu. Pak jsem aktualizoval na poslední verzi BIOSu (1.3) a všechny potíže zmizely a paměti mám na 3200 MHz stabilní.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

IMHO spise MB + BIOS / vyrobci stale "ladi" /

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

no, keby si dotycny otvoril memory support list na gigabyte stranke, zistil by, ze jeho ramky zatial vyssiu rychlost, ako 2133MHz nedosiahnu:)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Bohužial to len dokazuje špatnú podporu pamätí, časom sa to zmení a dúfam, že tá horkosť z toho sa rozplynie lebo R1700 je super procák za tú cenu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

len to maslo na hlave davam (minimalne po Agesa update) na hlavu vyrobcom MOBO, nie AMD

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

'' Bohužial to len dokazuje špatnú podporu pamätí ''

..ze strany vyrobce desky, protoze na asusu to problem neni.. takze jsme zas na zacatku, problem neni ani v procesoru ani v platforme, ale u jednoho konrektniho vyrobce desky (:

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Možno nie úplne chyba procesoru ale určite aj chyba AMD, nedopriali dostatok času na vychytanie múch.
Je len otázne čo by bolo horšie zdržanie o mesiac a vydanie viacmenej odladenej platformy, alebo toto a ladenie za jazdy.
Čo AMD potrebuje to je skôr sa dostať do podnikovej sféry ako medzi ľudí a tam to musí byť certifikované a takéto doťahovanie za pochodu tomu nepomáha.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zase, koncom roka sa suskalo, ze vydanie ryzenov sa bude posuvat preto, lebo pre vyrobcov MOBOs je priorita vydat dosky intel skylake+nebol to prave gigabyte, co vydal material o novej MOBO s tym ze len prekopiroval udaje zo Ztkovej dosky Skylaku?
evidentne to podcenili prave tito vyrobcovia.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že od vydání utekly bez pár dnů dva měsíce, by měsíční odklad např. u Gigabytu nepomohl ničemu a např. u Asusu nebyl potřebný.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Konkrétně Gigabyte má nejlepší práci s pamětí a na tom u Ryzenu dost záleží, čtení, zápis, latence, v tom všem je momentálně i před ASUSem, přitom i podpora pamětí je celkem dobrá, Když to srovnám s asrockem, tak ten je na tom hodně bídně, BIOS tak v alfaverzi a AGESA 1.0.0.4a stále chybí u TOP desek (Taichi/Professional Gaming)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz chces neco srovnavat tak si nejdriv over stav veci. Bios 2.0 pro taichi/pro gaming agesa 1.0.0.4a obsahuje a je dostupny uz nekolik tydnu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ne neobsahuje, je to napsaný na jejich stránkách ale skutečnost je taková že je to 1.0.0.3 :D, já tu desku mám doma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to si delaj srandu :( Treba je to jen spatny Agesa string jako v pripade Fatal1ty X370 Gaming K4 ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna podnikovou sféru tyto nesmysly nezajímají vůbec, jelikož ti kupují značkové sestavy, kde vše jede jen na oficiálních nastaveních, tedy max. 2666 Mhz pro RAM, a případné nekompatibility si vyřeší výrobci.
A ano, pro AMD je mnohem lepší prodávat drahé procáky o měsíc déle, i přes tyto menší obtíže.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale to sa najprv musia dostať do značkových PC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ovšem to je na delší čas, AMD musí být schopna vyrábět požadovaná množství. Navíc ji momentálně znevýhodňuje fakt, že nemá APU, většina podnikových PC jsou kancelářské stroje, kde výrobci nechtějí grafiky, a u silnějších sestav - Workstationů, zase bude trvat nějaký čas certifikace. Ale myslím, že příští rok nebude o podniková řešení s Ryzeny nouze.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Výrobcovia dosiek mali času dosť. Tie procesory mali dávno pred vydaním. Aspoň vieme, ktorí výrobcovia kašlú na AMD a viac držia s Intelom. Asus ostane naďalej moja značka (Phenom II X6 1090T Black Edition) aj v prípade Ryzenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hehe. Jenže ono se tohle řešilo i pod OBRovým předchozím článkem kde taktoval Ryzeny. OBR stále mele že Ryzeny nefungují, pod články se stále objevují komenty že uživatelům Ryzen funguje bezproblémově i pod těžkou (encode+hraní najednou) zátěží, tam kde by si DT i7 ani neškrtla.
Jeden komentující na to i poukazuje, že si většina NORMÁLNÍCH lidí přečte jen OBRovi slinty v recenzi a z toho si udělají OBRův pohled na Ryzen. Jen malé procento nakupujících vleze i do diskuze a je schopno si udělat vlastní obrázek na důvěryhodnost takové recenze. O tom média jsou. Propagovat svojí "pravdu" na které mají vlastní zájem ať už hmotný či nehmotný, ať už je to jen taková blbina jako že ti i kdyby jen pujčí HW na testování které ti v tom konci vygeneruje zisk protože když nemáš o čem psát, nikdo tě nenavštíví a nikdo neuvidí reklamní bannery...
Někteří experti tohle ale vyhání do absurdit, ať už OBR nebo DD. Jenže oni musí a tady se kruh uzavírá.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ten příspěvek jsem psal (nejspíše) já a už tam není, někomu se nelíbil. Takže až zase bude někdo psát jak se v Plzni oDDborně maže, tak tady to máte v tuzingově modré variantě.

Faktem ovšem je, že taky zmizela úvodní stránka s Obrovým chorobopisem, ve kterém se vypisuje ze svých AMD mindráků. :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

no ano, Obrmajer, on toho popisal - testoval 10rocne aplikacie na W10 creators update aby boli porovnatelne so 10rocnymi aplikaciami testovanymi na W XP
skvele testy

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

A kde je problém? Já myslel, že tady všichni WXP milují a nenávidí W10, takže by to mělo všechny potěšit ne?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Problém není ani tak ve Windows, ale v těch aplikacích.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nic proti, ale než něco takového vypustíš, je dobré zjistit aktuální stav věcí...
Je pravda, že při vydání byly BIOSy nic moc, paměti šly horko těžko přes 2600 MHz.
Dnes?

Mám Crosshair VI Hero a Ryzen 1700 a 2x8GHz Corsair 3200MHz - jedou mi na tom denně X hodin dvě VM, paměti na nějakých 30XX MHz, CPU na 3.8 GHz, vše zcela stabilní.
Jak jsem toho dosáhl? Hloupým přednastaveným profilem "Gamer's OC Profile", s tím že RAMky jsem akorát ještě zvednul na ty 3 GHz.

Aktuálně jedu na verzi biosu 1001, je již vydaná 1002, ale zatím, dokud nemám problémy, není takový důvod přecházet...

Takže situace je asi taková, že již necelé dva měsíce (nové PC mám asi 3 týdny) je stav platformy velmi dobrý (aspoň pro mou desku).

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem pořídil R5 1600, RAMky od Corsairu a desku MSI B350M Gaming PRO, Procik jsem nechal v origu (jinak 3,8Ghz není problém i na boxu) nastavení a RAMky jedou na 2993 na první dobrou, což mě u MSI docela překvapilo. Taky první co jsem hned udělal bylo to, že jsem flashnul bios na nejnovější verzi. Od vydání desky už je to pátá verze biosu (během 40 dní), takže buďmě rádi, že se výrobci snaží to někam posunout.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji, to je prvni komentar, kdy nekdo dal jasne procesor+deska+pameti, kde mu to funguje.

Jeste se zeptam, zda jsi overoval funkcnost pri zatezi benchmarky, hry a jake? Tam je totiz casto kamen urazu, ze to lidem funguje, ale proto, ze to poradne nevytizili, v zatezi to pak pada.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CPU-Z stress test 2 hodiny, OCCT 2 hodiny, Unigine Walley Heaven a Superposition na střídačku pětkrát za sebou, AIDA64 všechny testy několikrát (nepočítal jsem, rozdíly u taktovaných pamětí a default cca 25%), Battlefiled 4 asi 4 hodiny mulťáku, World Of Tanks cca taky 4 hodiny, žádný pád se nekonal

dodatek: Nová instalace windows 10 přes čerstvé iso, které jsem stáhnul z microsoft serveru, verze chipsetu 17.10.xxxx

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Obecně jsem zatím pouštěl jen Cinebench a CPU-Z benchmark (jak ve VM tak normálně v "reálných" Win 10).

Jinak jsem ještě kompiloval kernel "make -j16" - využití CPU na 100% pár hodin si myslím, že stačí... Obecně neplánuji využívat 100% neustále... Ale je dobré vědět, že když něco takhle pustím, tak to nespadne :-).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Redmarxi docela mě udivuješ. Těch funkčních konfigurací je v komentářích dost. Zároveň by ses ale měl taky zamyslet nad tím, co od Ryzenu vlastně chceš.
Ty chceš, aby jeho paměti šly přetaktovat nad výrobcem dané specifikace, navrch dle XMP profilu který je od Intelu pro Intel a oháníš se lidmi, kteří vůbec neřešily QLV listy pamětí a prostě tam něco šoupli a "mysleli" (Vize reference z policejní akademie od Izera slovy Maňase: "Já myslel.".

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale normální člověk si před koupí desky stáhne manuál (resp. memory vendors compatibility list) a tam si počte, na jakých pamětech to běží a jak. Já to dělám od pravěku, vždy s tím byly problémy (už jen dva moduly rozdílných výrobců atd. přece). To, že je někdo dub a myslí si, že paměti jsou něco jako strčit ráno toast to toastovače... sorryjako.

Proto mám G.skill, protože tyto paměti měly na mé Z170 nejvyšší rychlost. Proto mě žádný Corsairy, AData apod. výtvory nechávají klidným. (A taky teda jsem kupoval v době, kdy rozdíly mezi rychlostma byly v podstatě desetikoruny, než to BFÚm došlo, že paměti dělají z i3 ve hrách i5-6600, za což nesu sám vinu - kdybych byl svině, tak na osvětu kašlu a jedu si svoje levnějc).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To máte štěstí, já pořídil AsRock Fatal1ty Gaming K4 + R7 1700X + Kingston HyperX Predator 2x8G 3200. Bohužel paměti jsem bral s předstihem, jelikož jsem se pořád rozhodoval mezi i7-5820K nebo Ryzen. Nečekal jsem ale úplně ty trable s RAM.

Aktuálně tedy jedu na 2400 12-14-14-28, víc jsem z toho zatím nevymáčknul. Co se týče CPU, zatím jsem více jak 4GHz nedal, ale není to stabilní.

Ještě si s tím musím pohrát, BIOS mám nejnovější 2.10

Kamarádovi jsem zase stavěl levnější plex s Ryzenem 5 1600 a tam jsme dali nějaké obyčejné Patrioty 2x4G-3000. Deska je Gigabyte AB350M-Gaming 3 a RAM tam v pohodě jede na 2667.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1. Ono prý taky záleží, kdo vyrobil ty čipy, jestli Hynix nebo Samsung atd.(prej to dáva Samsung lépe)
2. Dneska vyšla verze BIOSU 2.20, ta už obsahuje AGESU 1.0.0.4a s upravenym stringem, to by ti mělo pomoci, podle mě je v tomhle zakopanej pes

Ještě tu píšou, že ta tvoje deska dá 2933 max. a v poznámkách je, že pokud to budou ramky 3000, tak se podtaktujou na 2933 a pokud budou mít 2800, tak na 2666. O těch tvých tu nic nevidím

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zakopanej pes je v nemožnosti měnit některý parametry RAM a holt jen některý si nechaj líbit to co Ryzen nastaví, konkrétně tRC a CR

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už je 2.20. Ale Predatory 3200 stále v QVL nejsou. Bohužel tohle se sešlo s nárůstem cen RAM, ale myslím, že bys sis mohl domluvit s někým s Intelem výměnu, za podporované.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu musíš komentovat největší Obrovy bláboly?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nevěřte všemu co se na PCT píše - jejich recenze RyZenu byla celkem dobrá, ale:
1) V jejich recenzi např. tvrdili, že XFR umí pouze verze s "X" a přitom 100MHz XFR umí všechny R7 a "X" verze umí 200MHz.
2) V jejich "super" testu použili (záměrně?) pouze nízko taktované paměti a při tom s rychlejšími paměťmi bylo možné, podle zahraničních recenzí, v některých testech dosáhnout až o 10% lepších výsledků.
3) Nevyrovnaný výkon = použijeme zastaralé verze aplikací WinRAR, WinZIP a samozřejmě DosBOX (ostatně ten je úplně nejdůležitější, ten přece používá každý), a protože je někde lepší a někde horší, tak je to nevyrovnaný výsledek.
a) pokud použiji stejné měřítko na Intel 6900K, tak protože ve hrách ho porazí 7700K, ale v renderingu porazí 6900K 7700K, tak má 6900K nevyrovnaný výkon?
b) od začátku AMD tvrdí, že je potřeba v aplikacích udělat optimalizace, aby dosáhly max. výkonu jinak výkon ztrácí, pár vývojářů her už to udělalo a výsledky jsou zajímavé.
c) výkon v DosBOXu lze měnit v nastavení a navíc výkon se záměrně stráží aby DOS aplikace vůbec mohli na nových CPU fungovat, protože na plném výkonu dnešních CPU by to nešlo. JE to opravdu použitelné pro test výkon CPU?

Teď si nevzpomínám, jestli opět nepoužili nesmyslný test výkonu v JavaScriptu, který víc závisí na konkrétní verzi prohlížeče = na množství nainstalovaných Windows Update, než na CPU. Když jsem jim kdysi připomínkoval recenzi s mým měřením, kdy po instalaci nějaké záplaty se zvedl výkon v JS v IE9 asi o 13% a oni měli výsledky AMD vs. Intel CPU v tom testu do 10% a nad tímhle rozdílem se "rozplývali", tak radši ani nereagovali.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

u obra nema smysl verit nicemu.. pred par lety priznal ze ktera firma mu neplati, ta nemuze cekat dobry recenze, ze prej neni charita.. takze tak (:

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

hovno redaktor, žoldák

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Než ovšem nasral Alzu... Teď musel přejít k Mironetu a dává si sakra majzla v těch recenzích (odstavec "Osobní pohled" - to je nóvum)... za chvíli mu dojdou e-shopy a bude klid )))

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

O tom jak Obr nasral Alzu sem nikde nic nečetl, jestli o tom víte něco více, tak klidně povídejte, přehánějte ... :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Psal to tam někdo, že nejen AMD, ale i Alza jim nic nepůjčí, pokud to bude dělat Pacient. Adam Vágner mezitím píše/napsal test přímo pro Alzu na jejich stránky - ten je paradoxně (ač ranné BIOSy a ač přiznaně placený) asi nejlepší českej aktuálně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No Robert Novotný by dokázal Obra zbouchat do kuličky a ještě u soudu by jej vysvlékl z kůže, kdyby si Obr moc vyskakoval :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, navíc i ten Dosbox používají starý, a v changelogu k nejnovějšímu (tedy také starému, ale budiž), jsou změny k podpoře výkonu, kompatibility atd.
I když mne , sice jen ze zvědavosti, doopravdy zajímá, proč je Dosbox tak na Ryzenech pomalý, u FX bych to bral pomalejším řadičem RAM, ale i když ten má stále Intel o něco lepší, ne o tolik, aby byl rozdíl dvojnásobný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jsi na fosilní Chess, neexistující nestáhnutelný "profi nástroj" Stream 64 ze stránky HTTP error 404 www.streambench.org, Alien vs. Predátor se 4x AA na testování CPU zastropovaný grafikou, DOSbox odhadem tak SSE1 atd. atp.

Ten stream jsem jen kdesi stáhnul zdroják v C, ale při kompilaci tam chyběla přilinkovaná knihovna v nějaké fosilní verzi plus asi dalších 54 chyb, takže jsem to vzdal - kdyby eventuelně někdo měl o tento benchmark zájem ))))

A v jeho testu SunSpider mám výsledek 8 ms, on se pohybuje kolem 100vky... takže minimálně já mám počítač z roku 2030 už dnes ))) (mezitím kdosi vyhlásil, že končí s testy JavaScriptu, protože jsou prohlížeče na to optimalizovaný a nejde to porovnávat)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Cece Redmarxi, ty nevis, jaky mega troll je Obrmajer.. nevynecha jednu prilezitost aby si nekopnul do AMD. Je to psychicky labilni clovek.
Davat tady jeho nesmysly....no fuj :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že jsem někde četl, že Skylake-X bude "zase" jen 28 jádro.... Btw. co se děje s Instinctem M25, jde to koupit nebo... či?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že Instinct HW prodává jen AMD přímo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tomu DosBoxu:
Tak nějak mě to napadlo při čtení Qvoshiho komentáře. Dosbox má vlastně přímo vlastnost omezovat cykly při emulaci a v defaultu tam nějaká hodnota je. Není tedy problém jen v tom, že má při testování nastavený cykly stejně pro Intel i AMD? Pak by se pravděpodobně výkon přímo úměrně odvíjel od IPC/frekvence čipu či bůh ví čeho. Metodika popsaná není, může tedy výkon v DosBoxu regulovat dvěma klávesama přímo za chodu. A kdo to bude ověřovat? Človíček se podívá na graf kde to Ryzen projede a pokračuje dám s mínusem v mysli.

Edit: Tak teď koukám že má DosBox i jakousi automatiku. Tak asi nic. Už jsem ho dlouho nezapínal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak se DosBox nastavuje najdete tady: https://www.dosbox.com/wiki/Performance
Je tam automatika, ale tu lze v konfiguraci upravit. Zjednodušeně se výkon nastavuje jako 1/n cyklů CPU (např. 1/1000 tedy jen cyklus DosBoxu na 1000 cyklů CPU + nějaké omezení způsobené emulací). Automatika je hodně závislá na frekvenci CPU (TurboBoost).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz dnes stoji desetijaderný Core i7-6950K 2000€ bude to slavne intelí 12 jadro stat 2800/3000€? inu jeho 8-jadro(6900K) stoji 1200€ a svou cenou dale roste(ziji tam na drogach?)... timhle chce jako Intel skutecne konkurovat 12/16 jadernemu RyZen-u u ktereho predpokladam ceny: 900€ za 12 jadro a 1200€ za 16 jadro? necht se posere cely Intel.

Sestijadra Intelu pro mainstream uz tu meli byt minimalne ve vydani Haswell-u, vosmijadra zas v pripade Skylake. Intel si po-nechal sve "exkluzini" 6/+ procesory pro HEDT kde nejnizsi prisktrtil umele na 28 PCI-Express linek a 8/10 jadro predaval zas za neskutecne praseci ceny.

Trh ktery ziskava AMD ZEN-em uvolnenim 6/8 jader do priznivejsich cen/mainstreamu se nenazranemu Intelu bude tezko ziskavat zpet, hlavne kdyz je RyZen neporovnatelne modernejsi nez Kabylake a lacinejsi + s odemcenim nasobicem.

4 jadro od Intelu je pro HEDT cista blbina.

V pripade CoffeLake-u predpokladam jelikoz bude uzita nova 300 rada Inteliho cipsetu i vymenu socketu na LGA 1152? tohle jako zabere? vazne?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nerob si zbytocne stresy na zaklade svojich na nicom nepodlozenych uvahach. 12 jadro vobec nemusi stat 2800/3000. Naopak moze stat menej ako dnes stoji 10 jadro.
V pripade Coffe Laku socket ostava rovnaky. Co ked bude nova 300 rada cipsetu ? Kaby Lake ma tiez novy cipset a ide aj do Skylake dosiek.
Zabere, vazne, ak za cenu dnesneho 7700K dostaneme 6/12 jadro a este do rovnakeho socketu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Líbí se mi, jak všichni větší šílený výkon párátka a jak rozdupe nový 12C/24T intely. Zatím nevíme detaily obojího, tak bych byl opatrný (ale AMD i tak fandím).

Intel určitě pracuje na LGA2066 dlouho, TDP asi moc tahat nahoru nemůže, to by musel dost změnit HW návrh (a možná i socket), což by sežralo moc času. Takže dost možná rychle "upeče" tuhle platformu na půli cesty. Bude to něco víc, než to co nabízel doposud, ale pořád to nebude dostatečné na předehnání konkurence (ono to párátko asi vyhraje, ale to je věštba z křišťálové koule zahalené prdy zeleného alzamana). Podle mého skromného názoru a věštby bude reálná hrozba až po této platformě, tedy něco, co teprve vzniká a není už na půli cesty, jako LGA2066/CFL.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak on se dá ten výkon odhadnout celkem dobře. Jediné, co by asi udělalo Ryzenu problém by byl Coffe Lake 6c/12t na 4,5 Ghz, o kterém se mluví.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

otazkou je spotreba takto taktovaneho CPU + odpovidajici chladic

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.