Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel IA-64 procesory a chipset

Intel logo staré
V tomto článku se dozvíte o nových Intel procesorů z rodiny IA-64, tedy nástupců Itania, až do roku 2005. Mimo to se také dozvíte o chipsetu zx1 od HP právě pro tyto procesory.

V tomto roce, přesněji příští čtvrtletí, se dočkáme nástupce současného Itania, zatím označovaného jako McKinley. Ten se velmi pravděpodobně bude jmenovat Itanium II a o jeho podrobnostech už jsme psali.

O nástupcích McKinley jsme se už také zmínili. Nyní však víme o Madisonu a Deerfieldu o něco více. Oba dva budou vyrobeny 0,13 mikrony a poběží na 1,2 až 1,6 GHz. L3 cache budou mít oproti McKinleymu 2× větší (6 MB). Madison bude zaměřený na ty nejvýkonnější servery a Deerfield naproti tomu bude levný, aby se s architekturou IA-64 daly postavit i levnější servery. Obou dvou bychom se měli dočkat v roce 2003. Lišit se od sebe budou pravděpodobně velikostí L2 a L3 cache a možná i frekvencemi.

V roce 2004 jádro procesoru přejde na 0,09 mikronovou výrobu u Montecita. Tak se bude jmenovat další z rodiny IA-64, který poběží na frekvenci větší než 1,6 GHz a s L3 cache větší než 6 MB. Po něm se v roce 2005 objeví procesor Chivano, vyráběný 0,065 mikrony a co přesně bude obsahovat, to se ještě neví. Rád bych dodal, že tyto další procesory jsou velmi daleko a tak se nedivte, pokud se do doby, než se představí světu, ještě několikrát změní jejich data uvedení a vlastnosti.

A nyní k chipsetu zx1, vyvíjeném společností HP právě pro McKinleyho. Ten mimo takových "běžných" vlastností, jako je například podpora PCI, 133 MHz PCI-X a AGP 4×, nabízí i mnohem zajímavější: paměťový datový tok až 12,8 GB/s. Navíc ještě i s velmi nízkou čekací dobou (latencí), takže tento chipset bude z paměťového hlediska naprostá špička. A to vše HP realizuje na DDR SDRAM pamětech!

Jak vidíte, HP věří procesorům IA-64 natolik, že pro ně vyvíjí vlastní chipset (tedy on je zx1 prakticky hotov - funkční prototyp měl HP už před rokem). Ono se není příliš čemu divit, protože Intelu pomáhal s vývojem Itania. Nicméně současný prodej Itania není příliš optimistický - prodáno bylo cca 2500 serverů, z čehož celá polovina prošla rukami HP. Jenže HP to nevzdává a myslí si, že zažehne zájem o Itanium servery právě jejich vlastní chipset. Jsou natolik optimističtí, že prý prvních sedm dní prodeje McKinleyho překoná prodej současného Intania. Tomu se mi ani věřit nechce.

Diskuse ke článku Intel IA-64 procesory a chipset

Žádné komentáře.