Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel opět vrátí regulátor napětí do procesorů, patrně s řadou Ice Lake

Stále si myslím, že integrovat napěťový regulátor do procesoru je nesmysl. Nejen, že to zvyšuje TDP procesoru, ale napěťový regulátor se nemusí tak dobře chladit, jako procesor. Kvalitní regulátory zvládnou pracovat při 175°C - např. Vishay SUD50N02-06P, "175 °C Junction Temperature":
http://www.vishay.com/docs/71931/sud50n02.pdf

...a nemají z toho problém jako procesory, které v takových teplotách nejsou schopny pracovat, neb množství šumu znesrozumitelní signály v CPU a je po legraci (BSOD, reset, zamrznutí...).

Proto kdo dobře chladí, vysoko taktuje.

Navíc nezanedbatelným prvkem každého napěťového regulátoru jsou LC členy, česky cívky a kondíky za mosfety. Ty chce Intel nacpat do CPU jak? Bude spoléhat jen na externí kondíky a v specifikacích vyžadovat kapicity, ESR, ripple atd... připojené na regulovaný výstup?

...

IMHO je to blbost, ale třeba mě Intel inženýři překvapí a vymyslí to tak, že to bude nakonec lepší. Nevím. Mě to přijde jako pokus vyřadit možnost taktování úpravami napětí a případně schovat nehezky vysoké TDP za výmluvu na regulátory....

Doufejme, že si to ještě rozmyslí. CPU které má blokovaný regulátor napětí kupovat nebudu a pokud to dost lidí dá jasně Intelu najevo, tak lze ještě overclocking zachránit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už před 10 lety jsem říkal, že je jen otázkou času, než do procesoru naintegrují celou základní desku. A tak se také stane. Je to jediný logický krok. A dalším následným krokem bude do čipu procesoru ještě naintegrovat celou RAM, celý SSD disk a mít tak jeden čip zvaný „x86 procesor“, ke kterému ani nepřipojíte ram, hard, nic. A k tomu to dojde.

qqqqqqqqqqqq

„Navíc nezanedbatelným prvkem každého napěťového regulátoru jsou LC členy, česky cívky a kondíky za mosfety. Ty chce Intel nacpat do CPU jak? Bude spoléhat jen na externí kondíky a v specifikacích vyžadovat kapicity, ESR, ripple atd... připojené na regulovaný výstup?“

Nejsou. Schéma jde různě vyšperkovávat tak, aby LC prvků bylo třeba naprosté minimum. Pro výrobce čipů je u zadnice, jestli kvůli každé ušetřené cívce či kondenzátoru budou mít pro každou součástku náhradní obvod s 400 tranzistory navíc, pořád je to minimální plocha. Kromě toho leccos i dnes připojeno zvenku.

Nevím, proč by pro tranzistory schopné zpracovávat a reagovat ve zlomcích nanosekund měl být velký problém emulovat cívku nebo kondenzátor. Nehledě na to, že se to v tolika čipech a na mnoha místech děje tak často, že jste si toho ještě nevšiml je zvláštní.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutecnosti pred 10 lety uz se cely zakladni desky integrovaly do procesoru pres 30 let ;).
http://www.computerhistory.org/semiconductor/timeline/1974-digital-watch...
Par let to dela i Intel.
https://en.wikipedia.org/wiki/Atom_(system_on_chip)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě dodatek: V čipech přirozeně cívky a kondenzátory jsou. Jako parazitní indukčnosti a kapacity. A dají se využít, je-li třeba jako malé cívky a kondenzátory.

V čipech totiž nejsou žádné standardní vodiče, spoje, tranzistory, součástky, v čipech jsou velmi nedokonalé varianty těchto součástech a mnoha parazitními a kvantovými efekty, ze kterých by normální elektronik nepostavil ani topinkovač, protože by mu na to scházely teoretické znalosti. Návrh čipu stejně musí nakonec vždy dokončit počítač, protože je to mimo možnosti člověka, takže veškeré x86 procesory a masky čipů jsou vždy výsledkem automatu (to jen, že jsem tu kdysi četl voloviny jako, že AMD navrhuje automat, Intel ručně). Spočítat všechny parazitní efekty a umístit součástky na čipy s řádově miliardou tranzistorů by velký tým nejlepších odborníků světa možná pár tisícovek let počítal – a nebo to svěří automatu, jak to dělá AMD i Intel i jakákoli další firma.

Každý spoj v čipu je jak vodičem, tak cívkou. Ostatně tak je tomu i v běžném drátu. Každá dvojice spojů vedle sebe je také kondeznátorem, jak na čipu, tak v běžném světě. Stačí znát základní fyziku. Pro malé cívky a kondenzátory to občas i stačí.

Ale trodas je holt znalec. :-) Sebevědomí předstihlo sebereflexi.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

"AMD navrhuje automat, Intel ručně"

http://news.softpedia.com/news/Ex-AMD-Engineer-Blames-Bulldozer-s-Low-Pe...
... z TFA: "...by hand. Intel and AMD had always done so at least for the critical parts of the chip"

"Spočítat všechny parazitní efekty a umístit součástky na čipy s řádově miliardou tranzistorů by velký tým nejlepších odborníků světa možná pár tisícovek let počítal – a nebo to svěří automatu"

Jakoze automat vzajemne umisti miliardu soucastek, rychleji a lip nez lide ? Tak jestli takovej mas v garazi, prihlas se v Intelu i AMD, urco budou mit zajem, i spousta jinych firem, ja to vidim na nobelovku minimalne.... Experti se s*rou s NP-uplnymi problemy velikosti par desitek/stovek, ty to umis s miliardami... klanim se..

"Sebevědomí předstihlo sebereflexi."
Jaka nahla sebakritika...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

tohle téma je omílané pořád dokola. Navzdory těmto "chytrým" článkům je pravda, že ani Bulldozer nebyl navrhován zcela automatizovným návrhem a navzdory všeobecnému povědomí obsahuje poměrně velkou část ručně optimalizovaných maker.....

"Bulldozer module uses 84 unique custom macros"
"Steamroler 63+ unique macros "

pro porovnání

"Jaguar only 5 unique macros"

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tohle nebude NP problém, protože se nehledá optimum, jen se chce dostat za hranici, kde parazitní jevy přestanou vadit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Nevím, proč by pro tranzistory schopné zpracovávat a reagovat ve zlomcích nanosekund měl být velký problém emulovat cívku nebo kondenzátor."

Naozaj? :D A do akej miery? Napajacia kaskada pri spotrebe 100+A vyzaduje "trosku viac", nez "parazitne cievky a kondicky" tvorene spojmi v cipe..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Integrovaný regulátor napětí se samozřejme nespoléhá na externí kondíky a cívky. Při 320 fázích by to asi ani dost dobře nešlo :-). Článků na webu o FIVR je více než dost ... třeba

http://www.psma.com/sites/default/files/uploads/tech-forums-nanotechnolo...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Stěhování regulátoru tam a zpět znemožní výrobcům desek použít jednu řadu čipových sad na dvě řady procesorů. Tedy Intel má záruku, že s novým procesorem koupíte nový motherboard - s jeho čipsetem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Lidi se Intelu vyserou na nejaky novy procesor kdyz to neprinese vic jak vykonnejsi integrovanou grafarnu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jenom aby Intel ve sve 10nm generaci produktu stale nestal v stredni tride na ctyrjadernych procesorech jako doted a jeste rovno neprisel s napadem DDR5, ze se zas bude menit socket je jiste, tentokrat to bude dle meho nazoru LGA1152.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

O Inteli je vseobecne zname, ze jeho spatna kompatibilita co sa tyka socketov stoji za hovno. Neze by boli tak blbi, to je totiz ich strategia. Mam Phenom II X6 v sc. AM2+ a socket AM2+ je u AMD uplny zazrak a nechyta sa nanho nic, ani prvy AM2, ani AM3, ani AM3+.

Do AM2+ dam vsetko co do AM2 (prvucicke 65 nm K8 Athlon64 X2 rating 3800+ ci kolko ci 1-jadrovy prvucicky Sempron ... vsetko z roku pana 2003) a aj vsetko co do AM3 vratane Phenom II X6 1090T/1100T. Tie CPU budu mat iste obmedzenia (a DDR2 obmedzenie neni, zvlast 800 a 1066 MHz) a v pohode tam idu. To je prosim pekne CPU historia za 8 rokov (2003-2011). Kde ma Intel fosnu, ze tam mozem dat CPU za 8 rocnu historiu? Mozem do fosne z roku 2007 dat dnesny Ci7? Hov.....

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tak intel to mel vzdy tak ze new CPU new MB, za dob P4 a core 2 dua/Quad to bylo celkem sileny, jak sokety tak chp. sady, co jde nejde....
Ale od dob arch. Core je to jedno, jelikoz generacni narust vykonu je zanedbatelny. Ano prvni soc. 1156 a soc 1366 uz jsou zastaralene, ale porad je to OK.Kdo ma soc 1155 tak zase nic menit nemusi, jelikoz po oc ma vykonu "dost".
Osobne jsem cekal nejake CPU Intelu na 5GHz jako ma AMD, je jedno ze zere 220W to bych klidne ozelil ,ale zase nic. Proste ceka se na DX12 a zazraky s nim spojene. Nevim ale u nove generace GPUs z obou taboru s HBM2 pameti cekam ze budou potrebovat slusnou zasobu dat coz je pro me poradne a vykonne CPU a to nikde nevidim

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Teraz je irelevantne ze upgradovat od cias SandyB moze iba cisty dement a ani majitel prveho Ci7 Nehalemu z roku 2009 (vtedy vznikla obchodna znacka Core i7, neskor sa pridali i5 a i3), tak ani majitel prveho Ci7 Nehalemu model 920, 930, 940... sa nemusi extra trapit, lebo to vyssie IPC o 20-25% od roku 2009 ho nespasi. Jedine ze by potreboval nejaku super-speci instrukcnu sadu co prve/druhe ci ani tretie Ci7 nemali.

Tu nejde o to ze netreba upgradovat, resp. nie ze netreba, ale nema zmysel, resp. neda sa upgradovat. Tu ide o to ze milucky Intel kazdym tickom ci tockom (myslim jedno z toho ale furt sa mi to myli a neviem ktore je ktore) zmeni socket jak dement. Socket 1156,1155, 1150 a cul 1151.

4 (slovom STYRI) sockety na APU. AMD ich ma tiez plnu prdel (FM1, FM2 a FM2+), ale tam je troska ina kompatibilita!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

U intelu toho nemas zapotrebi. Jeden procak ti tech 8 let vydrzi, aniz bys potreboval upgrade kvuli vykonu, technologiim nebo spotrebe ;) Hodne lidi jede jeste na Core, a kdo ma neco na iXxxx, tak je v pohode uplne.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No a nebo se rozhodli použít ještě levnější pastu...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.