Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel zabil čtyřjádrový Kaby Lake-X, vypadá to na propadák

Tyto udalosti zcela dobre vykresluji jak jsou vyrobci dnes uz uplne mimo a nechapou sveho uzivatele/zakaznika a mermooci chteji tvorit jednostranne trh. Je fajn jim dat najevo, ze takhle to nefunguje!

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Klasická "diktatura". Mě spíš vadí, že postupně vymřela i konkurence mezi výrobci pamětí (jak "flashky", tak "RAM") a v z trochu jiné strany elektroniky... není to tak dávno, co microchip požral atmel, takže prakticky monopol na MCU (byť pravda, 8bity dneska už tolik netáhnou, společností co plodí nějaké ARM SoC je dnes hromada, ale... není to zkrátka ono). Před léty požral intel alteru, což se dalo trochu i očekávat, protože s programovatelnou logikou si hrálo odjakživa i AMD a altera využívala výrobních kapacit intelu. Teď tu jsou taky prakticky jen dva hráči na poli FPGA - intel a xilix (menší společnosti produkující CPLD či velmi malé FPGA nepočítám).

Navíc se zdá, že cesta velkého monolitického kusu křemíku je taky pasé, takže teď bude chvíli období, kdy výrobci budou vylepšovat cestu, jak to všechno "podělit" do malých celků a pak se to začne asi někam zase posouvat. No a jestli intel prorazí i s grafikama, tak pokud se tenhle zázrak opravdu podaří, jedině dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pameti: konkurence roste z Ciny a brzo toho muze dost zmenit
8bit MCU: Microchip je sice nejvetsi ale zdaleka ne jedinej. Dalsi relativne velky jsou STMicroelectronics, Toshiba, NXP, TI a dalsi
FPGA: krome Intelu a Xilinxu dela relativne velky FPGA i Lattice (zatim jediny FPGA, ktery jde kompletne naprogramovat pomoci open source).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jediny opensource - myslite ice40? :) to jste mohl upresnit, at nedavate zavadejici info. Me spis ve FPGA zaujali microsemi PolarFire - ty maji 12Gb/s serializery... coz Lattice nema.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo ice40 je zatim jediny podporovany. Snad se to casem zlepsi. Mam doma nakou levnou Alteru a ten asi 8GB SW bastl k tomu mne dost odrazuje na tom neco delat. Scriptovatelny open source tooly by podle me dost pomohli rozsireni FPGA vubec...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O lattice vím, ono té konkurence je víc, ale všechno je to oproti "konkurenci" docela pidi-midi.
K 8bitům, STM má sice 8bity, ale víme jak je to s compilátory/překladači, jeho síla tkví především s levných ARMech. NXP něco mám, ale prakticky o ně ani nezavadím a to samé platí o zbytku (trh neprozkoumán, slyšel jsem ale velké obavy jak microchip naloží s atmelem, vzhledem k údajné vyšší odolnosti oproti produktům microchipu... no a STMka jsou prý také slušně citlivá)

Paměti z číny, na to se upřímně celkem těším, ale bude to trvat ještě nějakej ten měsíc/rok, než se to začne trochu srovnávat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tonoucí se stébla chytá :) Ale minule (viz P4 vs. Athlon) nám to přineslo Intel Core mikroarchitekturu, snad se máme za pár let zase na co těšit. Do tý doby asi smůla...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V 2022-2023 intel-dementel konecne po 13-14 rokoch zrejme dokonci novu (mysli sa patricne novu) mikroarchitekturu CPU a nie len vsetky tie refrese/optimalizacie mostov a jazier povodnej architektury Nehalemu z roku pana 2009.

Ryzen nam dal 4C v low-ende (Ci3, Ryzen3), 6-8C v mainstreame (Ci5, Ci7, Ryzen5, Ryzen7) a 10-12-14-16-18C v high-ende a snob-ende (Ryzen9, Ci9), co pred vyse rokom absolutne neexistovalo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

10 jádra u Intelu na HEDT bylo už před ryzenem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no joooooooooooo, tak pardon .... tak hedt segment by tvorili 10jadra za 2000 $, 8jadra za 1500 a 6jadra za 1000 (ako tomu bolo dovtedy) a mainstream by boli 4jadra 8700K, 9700K, 10700K za 400 $ ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Asi tam bol trocha aj tlak zo strany vyrobcov MB. Oni teraz museli podporovat na jedinej doske osadenie CPU s 16/28/40 PCIe linkami. Niekde som cital, ze to bolo elektro dizajnerske peklo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejen to, ale hlavně dva různé způsoby řízení napájení. KabyLake X je naprosto nesmyslný produkt, nepřinášející žádnou výhodu vůči KabyLake, jen spousta velkých problémů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano ten trolling s PCI-E linkami je celkem velký, ono stačí i už 28 vs 40, zatímco konkurence má 60 napříč všemi modely pro daný socket v tomto segmentu.

Kaby-Lake X navíc umí jen dual-channel a není možné použít všech 8 slotů.

Ale na salámovou metodu aby eshopy měly více produktů v nabídce než konkurence je to dobré.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

v prvom rade to bola neskutocna a neopisatelna c0c0tina (ktora nema v tomto vesmire obdoby) uvadzat o nezmyselnych trapnych 100 mhz rychlejsi 4jadrak do hedt segmentu kde patria 8 a viac jadrove cpu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intelí X99 byla skutecna HEDT platforma ne nedodelek X299, pojdme primo k porovnani:

-X99 mela pajene procesory, X299 ma jiz pastene a to dokonca i nejvyssi 18 jaderny model
-X99 umela technologii ECC coz se pri 64/128GB hodi, X299 Xeony nepodporuje teda bez ECC
-X99 prinesla DDR4, X299 jenom o +4 PCI-Express linky navic, nic mimoradneho pro nove HEDT

Prichod Ryzen-u ukazkove a skvele zamaval s intelí politikou prodrazenych ctyrjader, vzdyt je lidi kupovali za 420 a vic €, prichod vosmjaderneho Ryzen-u 7 1700 navic v 65W variante za 330€ dokonale zabil tyhle jiz davno nedostatecne intelí ctyrjadra a kopl ho do prdele, zakaznici dekuji.

Kto chce opravdovou HEDT platformu, voli jasne AMD ThreadRipper, az 16 jader pajenych k IHS(32 vlaken), podpora technologie ECC a 64 PCI-Express linek za nizsi ceny nez promastene Intel-y X299, k porovnani, 16 jadro ThR 1950X dnes stoji 880€, 16 jaderny Intel Core i9-7960X 1550€, pasteny, bez podpory ECC, dvojnasobni nenazrana cena, muze jit Intel s timhle do prdele.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Amen.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Navíc ten CPU má jen 2 kanálový řadič a bylo se nutné pořádně kouknout do manuálu, kam vrazit RAM, aby to fungovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeden 16GB modul stačí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jako že si koupím dva 16GB moduly, náhodně je osadím a když bude fungovat jeden 16GB modul single-channel, tak to stačí? Hmm, hmm, mno... uživateli, který si o své vlastní vůli vybral tuto kombinaci platformy a procesoru asi ano :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

4 jadra a 640 kB RAM musia stacit kazdemu, alebo nie ? :D Dufam ze ich AMD prevalcuje v neposlednom rade aj s mensim poctom problemov meltdown / spectre

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.