Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel N250 - nový procesor na starých Atomech

moc se mi tomu nechce věřit. Nebude to nějaká edice pro africké a indické děti? Tam kde je boj o každý cent by to dávalo smysl - nahrazovalo by to nějaká stará zařízení jako Pentium 4 nebo Core2Duo.
Jednoduše toto je v USA+EU prakticky neprodejné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty někde vidíš cenu za kterou to budou prodácat? Respektive jak banda slyší magické slůvko “Atom”, má pocit, že to bude ten první Atom z netbooků Asus eee před 15roky.

To že mají Aldeří Atomy IPC prakticky jako Skylake ti nic neříká??
Je to levné řešení, ale i tak ta 8core verze postačí na 90% činností co lidi na bežném NEherním PC dělají - a to i v USA/EU ty Arické dítě :)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Prsne. Do nedavna jsem mel v praci 6700, kvuli w11 mi to vzali a dali i5-9500. Ale i ten skylake stacil bohate na vse aniz bych se citil brzdeny. Bez problemu bych mohl treba N300 pouzivat.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Každý nesedí na vrátnici...

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

si zabil :D :D :D mám kafe všude...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale takových co by jim ten výkon stačil je většina.

EDIT: mělo být o úroveň výše jako reakce na kppr

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Většina jo, pokud máš dojem že se na vrátnici provozuje SAP, Excel a internet.
Egoisto pošahaný

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Konečně byl objasněn důvod, proč musí mít mobil za 30.000+ Kč.
On na vrátnici ... (re)prezentuje
;)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Mají IPC asi 80% Skylaku. Skylake ale IPC proti předchozí generaci moc nenavyšoval, takže lze napsat, že mají IPC asi jako SandyBridge. To už tak pěkně nezní a ještě horší je, že je to Sandy taktovaný jen okolo 2GHz. A o tom už všichni tvrdí, že nestačí...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jo ale ty N300 a podobně jsou ULV procesůrky nastavené na extrémně nízkou spotřebu kolem 7W - a nelze srovnávat full desktop procesorem, nikdo je nikomu nenutí.
Pokud se ale bavíme o e-cores obecně, tak ty v běžných procesorech dosahují přes 4GHz a výkon je odpovídající.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vím, ale jako vlastník předchozí verze Atomů taky vím, že při práci je ta odezva fakt dost slabá. Proto je nevidím jako náhradu dospělých CPU v kanclu, to je spíš k zlosti, ale třeba jako krabičku k TV je využívám rád.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak už jsem psal N300 a tvoje staré Atomy jsou slabé.
e-cores z plnohodnotný CPU jsou silné jako pár let stará i7.
Dál asi nemá cenu debatovat - pokud je ta N300 zcela zbytečná, Intel na to brzy přijde.
Krabička k TV asi spíše ARM, ale každému co jest.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolem 80% Skylake, reálně výkon Ivy Bridge. Není to vyloženě zlé, ale cena musí být vážně nízká.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Málokdo si to uvědomuje, ale ty Atomy (N270) vůbec nebyly špatné. Ve skutečnosti je zabili OEM výrobci osazováním otřesně pomalých disků (zoufalé seagate 5100rpm s 8MB cache), které byly tak špatné, že měly jít z fabriky rovnou do pece.
Kdysi dávno jsem měl služební noťas s C2D tuším 8400, 8GB, a plotnovým diskem, a i pod XP to někdy bylo zralý hodit z okna (start na plochu 2,5 minuty apod.). Shodou okolností jsem dostal Acer d150 (určitě si pamatujete, Mountfield ho dával k sekačkám a bazénům). Atom N270@1,6GHz, z fabriky 512MB na desce, plotna 40GB@5100RPM, SPH. To se jednoduše vůbec nedalo používat, na plochu to startovalo asi 10 minut a Word se spouštěl dalších 7. Přidal jsem tomu 1GB v SODIMMu a SLC SSDčko (Intel 310?), a dokud služební noťas nedostal SSDčko taky, byl ten prcek s atomem lepší úplně na všechno kromě práce v databázích a kompresení archivů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. nahrazovalo by to nějaká stará zařízení jako Pentium 4 nebo Core2Duo .."

CoreDuo (2006) byl výkonové nahrazen už v roce 2016 atomy s jádry Goldmont.
Navíc N3350 iGPU disponuje vyšší verzi "pixlí šejdrem".

Šlo z toho postavit pasivní atomové cosi. Pokud nejsou ty Internety moc přeskriptované, tak stačí na konzumaci obsahu doteď.

Konec konců, na něco je potřeba ty staré výrobní linky (14nm, 10nm) použít.
Pokud to nezkriplí výrobce ntb (ať už umělými omezeními nebo cenou), tak by to 4C/T4 mohlo být použitelné .. na konzumaci obsahu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no použitelné, nejnižší cenový segment, jenže v tom už je v daném regionu tak přecpáno že nemá smysl toto zkoušet. Prostě cpu kde staré P4/C2D už jsou na hranici fyzické životnosti, tedy třetí svět, Afrika, Indie, zapadlé státy Asie. I tak ale těm Atomům budou vyzyvatel SB/IB/HW které se už hromadně vyřazují z podnikových strojů a ještě minimálně pětiletku fyzickou životnost budou mít.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ses docela pozadu s haswelem. Vyrazuje se i kaby lake. Az kafe ma podporu w11. Tam kde pocitace nekupuji ale leasuji, se meni hw cca co 3 roky. U zakaznika, pokud si reknes, vymeni ti 5 let stary stroj za novy. Samo jsou i konzervativnejsi pristupy. Ted to ale hodne urychli ty w11. Pokud chces ruzne certifikace nebo podlehas nejakym zakonum/regulacim/kontrole, tak nemuzes provozovat nepodporovany sw a to se tyka i ruznych na miru psanych aplikaci. Kazdou chvili nekdo prijde s tim ze se ma aktualizovat web server, aplikacni server, skriptovaci jazyk, databaze, knihovna atp. Protoze bud vysla nova zranitelnost kterou resi novejsi verze nebo uz je to verze bez supportu, a pak narazis ze 20 let stara aplikace do ktere se nepridava funkcnost porad lezes a upravujes aby to bezelo na novem prostredi. Nedavno to byl apache, php, java, log4j…

A ty atomy jsou vyzyvatelem tech vyrazovanych skylake/kaby lake i7. i5 a nizsi jsou vykonove horsi, o spotrebe nemluve. Dokazu si to predstavit pouzivat i v praci. Ted tam mam i5-9500 ale i ta 6700 co mi pred vanoci vzali mi stacila.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ono to stačí. Za určitých podmínek. Musíš ten notebook nechat běžet každý den několik hodin na nabíječce. Aby se všechny věci, co běží na pozadí, stihli udělat. A že jich Win11 mají hodně:
Update:
Win, Office, antivir, firewall, edge ..
Každý měsíc MRT.exe (S mizerným atomovým ST výkonem to je na dlouho i když by to šlo převést na MT)

Pak čistící věci, kterých má Win11 naštěstí hodně:
Trim, .NET, DISM,...
A pak špionáž:
Telemetrie,..
A na konec. Až se vyhodnotí tvé chování tak se spustí delivery něco-nevím co, Předpokládám reklamní obsah.

Běda když takový atomový notebook zapneš po půl roce.
V kombinaci s 4GB RAM to začne okamžitě swapovat a je to na hodinu nepoužitelný.
To samé platí pro dvoujádra, které intel klidně značil jako i5 a dokonce i jako i7 ( například i7-6500U hrozná plečka)

No ten osmijádrový model s 16GB RAM to zvládne na pozadí a zůstane i nějaký výkon pro BFU.
Šikovný uživatel tam bude mít Linux a nebo většinu toho zakáže.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

U běžného booku pro “domácí žvýkání” přeci už 10let není absolutně brzda CPU, ale byly to disky a málo (4GB) RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na 10 let starém booku se CPU stává brzdou.
Protože SSD už maj všichni a upgrade na 8GB udělala většina.
Když uvažuji mírně zabordelenou instalaci Win10 (Teams, OneDrive,...)
Samozřejmě lidi co si uměj systém poladit, s tím můžou fungovat.

Nový Atom N250 s Win11 bych nechtěl. 4core ani zadarmo.
Zapnutá izolace jádra na takové plečce, to musí být radost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, 10let starý navíc notebookový se teprve teď stává brzdou.
(pokud jsi tenkrát nekoupil úplný křáp). To je docela slušný výkon ne?
N250 - 4core souhlas, je to málo, je to už šetření na zbytečném místě.
8core bude myslím v běžném lowendu fungovat v klidu.

Pro nadšence to není, pro tetu Bětu co má book na to aby šla na seznam a 3x za měsíc do bankovnictví zcela v klidu.
Pokud má ale Běta za synovce, nadšence, srdcaře a egoistu k tomu, tak má na banku i7-13700 a je o důchod lehčí. Protože jinak to prostě nešlo :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

není nutné hnát do do extrému ale uvědomit si kde má smysl dát něco málo navíc aby pc byl déle plně použitelný bez zdlouhavých prodlev. Někde jde s rozpočtem fungovat a jinde se musí vymýšlet obezličky aby konečný uživatel nehodnotil jen a pouze podle nejnižší ceny s tím že se to nějak hýbe. Za dobrý orientační bod lze označit i nároky MS na Win11 jakožto dobrý základ pro hw pc.
Určitě jde fungovat s Gracemont+základní nejlevnější sata ssd. Jenže pak nastoupí trocha matematiky - prostě kvůli jednotkám stokorun se nevyplatí šetřit za každou cenu. Proto ty Atomy Gracemont, obzvlášť čtyřjádrová varianta je pro nějaký třetí svět kde každý dolar rozdílu má už význam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je klíčový, co a v čem na tom budeš dělat.
Tchán má po švárovi na stole nějaký starší C2D, a podle wattmetru to v idle bere ke 200W. Ono je to teda v idle skoro pořád, protože si jen pouští muziku a sem tam film z YT. Akorát mi to k tomuhle účelu přijde trochu užraný, takže tam dostane "hambáč" od HP, co se nám ve firmě válel jako skladovka, která byla po vypršení servisní podpory koupená jako náhradní kus a nikdy se nepoužila. Je v tom nějaký malý 2C/2T od AMD, M2 SATA SSDčko, je to chlazený pasivně, v plný zátěži to bere asi 20W, a passmark skóre to má proti tomu C2D skoro dvojnásobný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak se to vezme, dělám pro velkou firmu a s nástupem úspor na koncových stanicích kde běží jen podnikový soft, vlastně jednoúčelové terminály pořád zůstala část Haswell konfigurací a největší brzdou jsou pochopitelně disky kdy po restartu se docela dlouho čeká, jinak se na tom fungovat dá. Novější část kdy tyto nejstarší byly nahrazeny má i3 Comet Lake. Myslím ale že letos už nemá cenu kupovat něco pod ZEN_2/Alder. Tyhle Atomy mají své místo, ale je to pro specifické využití maximálním důrazem na cenu.
Ad Win, u nás se dlouho W10 odkládalo, pořád to IT nepovažovalo za dostatečně dodělané takže se migrovalo těsně před koncem podpory W7. S přechodem na 11 to bude zrovna tak.
Mimochodem ta poslední aktualizace se MS dost povedla, ale 3x se to restartovalo a i na poměrně rychlém hw jsem měl spíš pocit že se systém spíš než aktualizuje instaluje, tedy jako tehdá nějaký pořádný SP balík. Přijde mi že se zlepšil výkon plánovače úloh a lépe rozkládá zátěž.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to přesně jak píšeš, podnikové prostředí potřebuje levné úsporné řešení pro čistě konkrétní často nenáročné aplikace.
Z jedné věty namachrovance poznám, že je ten člověk úplně mimo. Má svůj i9 Raptor a pocit, že tohle je to jediné … použitelné, a ono vůbec :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tyhle Intely nemají výkon a přitom zas tak levné nejsou. To už se víc vyplatí AMD. V práci se už nějakou dobu množí malé krabičky s 5600G.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale v pořádku, bavíme se obecně cenu v článku nikde nevidím, a 5600G zase nemá 7W že?
Pokud to ale bude drahé, do koše s tím - já budu první kdo to tam hodí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5600G samozřejmě ne, ale jsou i varianty s notebookovými Ryzeny, které i tak mají vyšší výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

N200 má podle ark.intel.com doporučenou koncovou cenu (při vydání) 80USD. Tohle bude +/- podobný. Podle recenzentů se očekává koncová cena cca 55USD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no právě, jenže často ta aplikace je rozvětvená a letitá, desing XP a autoři se ho drží jak buldoci kořisti, nechápu. Komplet světlý desing aplikace a navíc i bez rozlišení barvou aktivních oken, tudíž ve spěchu pro mnohé jednoduché se přehmátnout. Výkon toho Haswellu tomu ale pořád stačí protože jde o klienta. Ale i tak, oddělení IT evidentně neumí pracovat s plánováním aktualizaci takže směně to začne řvát v plné práci že je extrémně důležité restartovat.
A ten druhý odstavec, na koho je mířen?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro domácí NAS / mediaserver úplně v pohodě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Procesory s nizkým TDP mají využití v pasivně chlazených laptopech (ticho je k nezaplacení) a v industrial sektoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ATOMy počínaje BayTrailem jsou ideální procesory pro různé "book-size" fanless průmyslové pasivy. Pokud to výrobce počítače moc nepřežene s miniaturizací a katováním kostů, běží to trvale vlažné, a proto to vydrží běžet 24x7 poměrně dlouho. Plnotučné i3/5/7 si v tomhle formátu taky občas někdo pořídí, ale pokud není výkon konkrétně zapotřebí, je ATOM jednoznačně lepší volbou. Míň hřeje a je levnější.

BayTrail byl ještě loni/předloni nejprodávanější procesor v tomto nasazení.
Před nějakou dobou se s dlouhým zpožděním a nikoli šmahem začal objevovat ve fanless kompech Apollo Lake, momentálně ovšem hodně frčí Elkhart Lake. Na něm je znát, že se první 10nm proces moc nepovedl, takže když mu dáte za uši, topí o trochu víc než starý dobrý BayTrail / Apollo.
Taky se konečně v ceníkách průmyslového x86 HW začal objevovat Alder Lake N - dost se na něj těším :-) A pokud Intel přihodí refresh, tak za mě jedině fajn, hrňte to ke mně.

Pokud si tohle někdo koupí jako procík v noťasu, a nemá pro to dobré osobní důvody (= neudělal to naschvál), tak snad jedině "dobře mu tak" :-) Je příjemné, že než se nové x86 procesory dostanou k nám do "opožděné" industrial branže, tak se prvních několik revizí křemíku otestuje na bezbranných živých uživatelích a vychytají se tomu mouchy. Do průmyslových PC se pak dostane většinou stabilní hardware s odladěným základem BIOSu. Mně jsou gigahertzy a teraflopy k ničemu - já potřebuju, aby se ty věci nevracely do servisu nahnilé teplem nebo s neřešitelnými HW bugy prvních revizí křemíku.

I pokud nezaplatíte echt průmyslové provedení (vysokohorská přirážka za sexy žebrované šasi a "dotažené řešení") tak nějaký ten Odroid s ATOMem nebo ITX nestojí zase o tolik víc než špičkové RPi, ale: je to x86 64b, má to vt-d (generaci od generace jemnější rozčlenění na IOMMU domény), má to příjemnou "normální" sadu periferních rozhraní (na rozdíl od RPi: "USB vám musí stačit"). Se spotřebou 10W máte pod palcem hardware, který by se před 15 lety vešel do 19" serveru, ovšem ten dnešní ATOM je patrně výkonnější a taky má navíc to VT-d. Teoreticky na tom můžete neomezeně tvořit s Linuxem, protože máte v moderním distru drivery prakticky pro všechno. Přesto reálně většina se toho prodá zřejmě s Windows Embedded = měřítkem úspěchu je, zabít všechny žluté otazníky v device manageru :-D

Je mi úplně jedno, že v noťasu takový procesor může být v určité fázi běhu dnešních NEHORÁZNĚ morbidně otylých aplikací "dýchavičný".
On-premises domácí a SoHo serveříky nikdy do módy moc nepřišly a asi už masově nepřijdou, vzhledem k rozmachu cloudových řešení... přesto na takovéhle domácí serverové žvýkání je ATOM opět skvělej. Nás asi pět, které to zajímá, víme svoje.
Každopádně není vůbec problém, aby takový procesor řídil křižovatky, některé věci v železniční dopravě, stojany na benzínových pumpách, obsluhoval informační kiosky všeho druhu, kasy v sámoškách, tenké diskless RDP klienty, ...je toho hodně. Pokud se nepohybujete v branži, nejspíš vůbec netušíte, kde všude jsou poschovávané počítače. Odvalíte v lese kámen nebo shnilý pařez, ejhle, žebrovaný hliník...

Minimální požadavky na hardware ze světa aktuálních desktopových Windows... no comment, zásahem autocenzury.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kámo 24 rokov v embedded segmente trhu predovčetkým VIA, ale aj AMD Bobcaty a Intel Atomy pričom v súčasnosti resp. 2 roky už len Atomy.

P.S. ako ste uviedol naozaj aj tunajší diskutéri by boli veľmi prekvapení, kde všade sa stretývajú ešte stále s VIA C7, Nano (Eden), Nano (Eden) X2, X4, Bobcatmi a násobne väčším počtom odnoží generácii Atómov. Áno časť tohto embedded trhu prebrali platformy na ARMoch, ale stále je toho neskutočne veľa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, VIA Nano a Eden... většinou jsem to viděl s příliš malým chladičem / hodně to hřálo. Což je ale věc spíš formátu desky / počítače, než samotného čipu. Integrační záležitost.

Jinak X86 je pořád ještě největší svoboda.

Kromě pár ultra-populárních platforem (RPi apod.) ARM většinou znamená, že musíte vzít distro od výrobce desky, nebo se peklovat s integrací svého oblíbeného distra na "neznámý" hardware na vlastní pěst... Nebo Android, což je podobná píseň... Teď to snad vypadá, že budou plnotučné Windows i na ARM, ale tomu taky "něco chybí"...

BTW 24 let? 386/486 taky nebyly špatné, ale DiskOnChip, to bylo peklo. Jaká úleva, když přišla CompactFlash, ta už se tvářila jako IDE.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ideální procesor do kombinace s RTX4090 :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ve 4k nebude problém, otestováno na TechPowerUp - vypnuli u i9-12900 všechny velké jádra a testovali to s osmi malými.

Má to výkon blízko i7-10700

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve 4k to bude stačit.
Ale ve FullHD ani náhodou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano 3080 používáš ve FHD běžně že?

Abych ti osvětlil jak to funguje, pokud ti CPU ve 4k stačí na dejme tomu 60fps (protože máš i silnou kartu), tak těch samých 60fps to pojede i v 1080p (jen karta bude nevytížená)..
Takže pokud nutně nepotřebuješ 300fps, budeš mít v FHD úplně stejně fps jako ve 4k - jen prostě ne víc.

Na tisíce fps prostě potřebuješ silný CPU, na 60 ne, a jedno jestli je to FHD nebo 4k.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za mě je to ok, v autech taky někdo jezdí ve Volvu a někdo v Dacii, nemám s tím problém. Ikdyž teda v něčem co je výkonově na úrovni starého Trabantu bych asi jezdit nechtěl, takže zákazník na Atomy nejsem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Reliant Regal. Trabant ma aspon 4 kola... :-)

https://www.youtube.com/watch?v=x-Blm6gh0Gs

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když tomu budeš říkat Skylaky tak ti to možná začne dávat daleko větší smysl.
Do teď kroutím hlavou, jak si to ten Intel s tím označením Atom zavařil, v podstatě ty malá jádra a i tyto CPU marketingově odepsal. A marketing evidentně prodává především.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty jádra nejsou Skylake, ony jsou téměř jako Skylake. Prostě i starý Skylake má pořád komplexnější jádra.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To sice má, ale IPC je jako Skylake.
Oni ty jádra právě chtěli udělat méně komplexní, ať je to levné a málo to žere - co největší IPC na co nejméně plochy křemíku, to je záměr a je to v pořádku :))
Chceš výkon na watt ne nutně komplexnost.

Jestli nutně trváš na max komplexnosti, tak CELL nebo Bulldozer :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona ta stařičká Skylake jádra ale ve skutečnosti mají IPC stále ještě o poznání vyšší!
Ten výkon skoro jako Skylake byla jen taková "Intelí reklamština".
Ano, v několika dílčích testech byl výkon dokonce lehce nad 90% jader Skylake na shodné frekvenci.
V jiných testech byl výkon ale výrazně horší! Celkový průměr cca 75% při shodně nízkých taktech!

V reálu tak Atomy Gracemont při o přibližně čtvrtinu nižším reálném IPC nenabízí na podobných taktech ani znatelně nižší reálnou spotřebu!
.
Intelu se zjevně zdá, že vyrábět to má smysl. Budiž.
Pokud to ale nebudou nabízet za zcela symbolickou cenu, komu se opravdu vyplatí tohle kupovat?!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty ty “stařičké” Skylaky popisuješ jako by to byla Motorola 68000 :))) Jsou úplně hrůzostrašně 7let stařičké :)))
Někde kolem je odkaz test 8core “Atomů” z procesoru 12900, kde byly deaktivovány všechny velká jádra.
Výkon s RTX3080 je 11% pod i7-10700k.
Nemám se o čem bavit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IPC mají vyšší? Fakt? Jako že výkon v single je v podstatě stejný ale Skylake běží na výrazně vyšším taktu? Nebo že v multi ty Atomy ten skylake deklasují výkonem při několikanásobně nižší spotřebě?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uživateli je prd po tom jestli je to skylake, atom, zen, whatever... Mu jde o to, zda tam běží co a jak potřebuje, všechno ostatní ho vůbec nemusí a většinou ani nezajímá, myšleno ve smyslu výkonu, technologií atp. Daleko větší skupinu budou zajímat provozní vlastnosti, popřípadě cena.

Uživatel netuší co je jádro, co znamená komplexní jádro taky neví a ani neví k čemu by mu to byo. Já se o HW zajímám, baví mě, sleduju, ale jak komplexní je jádro nebo čip je úplně jedno když to dělá co potřebuju.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dennodenne používam notebook Acer Aspire 3 A315-35-P2FG so 4C/4T Atómom Tremont a la Intel Pentium N6000 v kombinácii s dual channel 16GB SO-DIMM DDR4, M.2 PCIe SSD a naozaj nevyužívam PC ako "vrátnik". Tremont mal cca +30% IPC ako jeho predchodca Goldmont Plus a zároveň aj vyššie frekvencie takže absolútny výkon je ešte vyššie.

Gracemont s 2MB L2 cache pre 4-jadrový cluster má opäť cca +30% IPC ako jeho predchodca Tremont a zároveň aj vyššie frekvencie takže absolútny výkon je ešte vyššie.

Desktop doma mám IEI KINO-KX-U6580-R10 Mini-ITX mainboard s 8C/8T procesorom Zhaoxin KX-U6580 2.5GHz, ktorý využívam keď tak po nociach či víkendoch.

Tu sú mnou namerané výsledky v Cinebench R23
link: https://imgur.com/vVzk26g
zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=SnRe7lcKOV8

Súčasné atómové Gracemontové osemjadro 8C/8T s 2MB L2 cache na 4-jadrový cluster Alder Lake - N dosahuje v Cinebench R23

Intel Core i3-N305 Processor (8c/8T) - Alder Lake-N:
CPU (Single core): 1 030 pts
CPU (Multi core): 4 505 pts

Inými slovami V single core je to +54,89% voči Intelu Tremontu Pentium Silver N6000 a +252,74% voči Zahoxin LuJiaZui KaiXian U6580.
V multi core je to +186,76% voči Intelu Tremontu Pentium Silver N6000 a +100,22% voči Zahoxin LuJiaZui KaiXian U6580.

Inými slovami v Cinebench R23 má štvorjadrový Tremont a la Intel Pentium Silver N6000 dosahuje 34,87% výkonu osemjadra Gracemont a la Intel Core i3-N305.
Osemjadrový Zahoxin LuJiaZui KaiXian dosahuje len 49,94% výkonu osemjadra Gracemont a la Intel Core i3-N305.

Suma sumárum predpokladám, že Intel Atom Twin Lake platforma bude mať na rozdiel od jeho atómového predchodcu Intel Alder Lake N o 200Mhz vyššiu CPU frekvenciu zároveň vyššie GPU frekvencie a zároveň jadro Gracemontu z Raptor Lakov tj. so 4MB L2 cache na 4-jadrový cluster čo výkon opäť zvýši.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jednoducho zhrnuté, Intel mal tento CPU vydať už pred rokom a vykašlať sa na všetky problémové i7 & i9 K(S), lebo veď výkon to má takmer rovnaký, výrobne je to 5-krát lacnejšie a spotrebou 16-krát menej žravé. Tak načo sa ondiať s nejakými P-cores, ktoré degradujú po pol roku používania, všakže...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

".. 4C/4T Atómom Tremont v kombinácii s dual channel 16GB SO-DIMM DDR4, M.2 PCIe SSD .."
Jseš nějakej rozmazlenej.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Čo nevidieť tomu bude už 3 rok pričom pochopiteľne pôvodne tam bol Win 10 a od začiatku tohto roka Win 11.

Čo Vám poviem doprajem si :-)

P.S. paradoxne polovička má od zamestnávateľa Ice Lake v podobe Intel Core i5-1035G1 o rok dlhšie a stále nie a nie pri tej práci "vrátničky" využiť Advanced Vector Extensions (AVX-512).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. 4C/4T Atómom Tremont v kombinácii s dual channel 16GB SO-DIMM DDR4, M.2 PCIe SSD .."
".. Čo Vám poviem doprajem si :-) .."

Možná až moc.
Proti 2c/2t Goldmont, 4GB RAM a 32GB eMMC je to luxus.
Na to, že je to 8 let starý ultra-low cost, to ještě slouží dost dobře.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to určite, ale v lete roku 2021 som to kupoval.
Dnes by som ak by ntb. už neslúžil tj. pokazil sa alebo mi nejak spadol išiel do Alder Lake N v podobe osemjadra Intel Core i3 N305 resp. podľa tejto newsky zrejme počkal na Twin Lake v podobe osemjadra "Intel Core i3 N405".

Ale predpokladám, že ten Tremont N6000 ešte done dlho bude dennodenne slúžiť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten Žaokšin má SC výkon pod Q6700 a MT výkon asi asi ako 2× C2Q? Kde sa 8jadier nevyužije, extra svižné to nie je. Vidím to na tom Q6700. To, že to má malý výkon je cítiť. Jediná výhoda Žaokšinu je asi spotreba. Ale ak to máš na Notepad, OK.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Práve Vám z neho odpovedám a áno frekvencia je len 2,5GHz pričom MT výkon je v CB R23 ako pretočený Intel Core 2 Quad Q9550 @ 3,83GHz.
zdroj: https://www.computerbase.de/2020-11/cinebench-r23-community-benchmarks/

Skúšal som pred dvoma rokmi s Zhaoxin KaiXian KX-U6580 2.5GHz nejaké hry len s NVIDIA GeForce GTX1050Ti OC a bolo to hrateľné:

• Sniper Ghost Warrior Contracts 2
zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=CGL_GloK9zw

• Battlefield V
zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=WOAoOQkgCgg

• World of Tanks enCore RT
zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=zFJdSwBlrK8

• DOOM
zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=0q3mR_deszE

V tomto je aj atómový 8-jadrový (E-core) Gracemont 4MB L2 cache na 4-jadrový cluster úplne niekde inde:
zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=fl1ZYdHJerA&t=339s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S GTX 1050 Ti 30-40 FPS? Doporučuje sa GTX 1070. RTX 4060 by sa už slušne flákala. Skrátka k tomu prdítku ste dali najhoršiu možnú grafiku, máte min. FPS na to, aby sa dalo hrať a to považujete za štandard a ešte to obhahujete vrátane chvály v porovnaní s Q9650@3,8 GHz, ktorý má po pretaktovaní asi 3.200 bodov ako ten KX-U6580, ale čo po tom, že aj slabá i5-12400 má 20.000 bodov a R7 7600 28500 bodov, že? Nechápem logiku. Aj mne sa Q6700 páčil a nechcel som ho vymeniť, ale netvrdil som, že je vhodný na nové hry a že je celkovo super. Odkedy mám Alder lake, tak keď som sa ponáhľal, menší výkon toho Q6700 bol riadne cítiť (8 GB RAM, SSD, Kubuntu). Aký má zmysel používať 8c KX-U6580 s 3200 passmark bodmi? Na to, aby ste mali pocit exota, alebo máte pocit, že ste mimo mainstream?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GTX 1050 Ti OC som mal už pred tým k VIA QuadCore C4650 2.0GHz

Call of Duty WWII - Multiplayer
zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=4AgCbOu51XE

Project Cars 2 Demo
zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=Zdj7EgITcIA

takže pri OctaCore KX-6580 som GPU nemenil. Ostatne nie som hráč len som to testoval.

Netestoval som pre páč rokmi len ja, ale aj mnohí iní a tiež si v tom čase položili otázku či sa na Zhaoxin KX-6780A 2.7GHz dajú hrať hry (je to o 200MHz vyšší model ako mám ja). Recenzet mal na rozdiel od moje GTX 1050 Ti OC až RTX 2080 Ti.
zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=zqBSJSAmCHQ&t=285s

A či má zmysel používať:

• iEi KINO-KX-U6580-R10 Industrial Mini-ITX Mainboard
• ZHAOXIN KaiXian KX-U6580 2.5GHz x86 SoC processor (16nm CMOS, 8C/8T, 8MB L2 cache)
• 16GB SO-DIMM DDR4 2666MHz (2x 8GB moduls)
• EVGA GeForce GTX 1050Ti OC Gaming (Base Clock: 1354 MHz /
Boost Clock: 1468 MHz), 144.78mm length
• 2,5" SSHD Seagate FireCuda 1TB, 2,5", 5400RPM, 128MB
• SSD GIGABYTE NVMe M.2 2280 512GB (optional)
• Cooler Master Elite 110 Mini ITX Case
• FSP Aurum Series GOLD 400W

Jasne, že áno - práve Vám z neho odpovedám a nikterak ma neobmedzuje pričom tiež mám vo svojej zbierke Intel Core 2 Quad Q6600 2.66GHz, ktorý končí napr. so Supplemental Streaming SIMD Extensions 3 (SSSE3) a rozdiel pri bežnej práci je naozaj cítiť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ešte raz: aký má zmysel mať dnes 8jadro s výkonom pretaktovaného C2Q? Sú tu 20.000+ bodové CPU. Žerie to zlomok oproti i5-12400? Nežerie. Stojí to zlomok oproti B650 + i5? Pochybujem. Existuje scenár, kedy sa 14 USB nedajú nahradiť replikantom portov? Pochybujem. Má to veľa SATA? Nemá. Je brutal výhoda COM portu? Existuje aj prevodník z USB na RS232. Neexistuje malá doska pre Intel a AMD CPU? Existuje. Tak aká je výhoda Zhaoxin? Byť za exota?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

cize si kupil novy notebook s N6000, vykon CB23 to ma 665/1571b. Ja mam v starom booku i5 7200u s polovicnym poctom jadier, CB23 782/1847. Je to pomale jak slimak, ale je to z roku 2016/17. Ty si o 5 rokov neskor kupil pomalsi procesor s 2x poctom jadier a este to tu chvalis. Nieco nieje s kosolnym poriadkom....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neprodejny paskvil, neskutecny shit a vojeb zakazniku, cely pojebany atom.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Možná jste jen nedostal "nabídku, kterou nelze odmítnout".
-- Don Corleone

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro lidi co si jdou koupit "levný notebook" je to prodejné zcela v pohodě. Pro srdcaře se jménem "Waffer" logicky asi moc ne.
Lidi si taky nekupují telefon podle toho, jestli je uvnitř MediaTek nebo Snapdragon, ale podle toho, jak je pěkný/velký :)
Co je na tom tak jako k nepochopení. Všichni asi chápou tvou informační převahu a dá se to prostě uzavřít tak, že pro N300 nejsi cílovka :)))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám malou krabičku z AE, ve které je N100 (16GB/512GB) a bohatě to stačí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ešte na jednu vec by som poukázal a to porovnanie výkonu malého atómackeho jadra Gracemont s 2MB L2cache na 4-jadrový cluster a 3MB L3 cache ak ho porovnám s najnovším veľkým jadrom Centaur a la Zhaoxin KX-7000 s 512kB na jadro a 32MB L3 cache.

Intel Core i3-N305 Processor (8c/8T) - Alder Lake-N:
CPU (Single core): 1 030 pts (+58%)
CPU (Multi core): 4 505 pts

Zhaoxin KaiXian KX-7000 (8C/8T) - Century Avenue
CPU (Single core): 652 pts (63,30% výkonu 1c/1T Gracemontu 2M)
CPU (Multi core): 4 591 pts

zdroj: https://www.guru3d.com/story/asus-develops-motherboard-for-overclocking-...

CPU-Z benchamark
Intel Core i5-13500 @ len Gracemont 2M jadrá (8c/8T) - E-cores
CPU (Single core): 389 (+10,83%)
CPU (Multi core): 3 104.8 (+17%)

Zhaoxin KaiXian KX-7000 (8C/8T) - Century Avenue
CPU (Single core): 351 (90,23% výkonu 1c/1T Gracemontu 2M)
CPU (Multi core): 2 654 (85,48% výkonu 1c/1T Gracemontu 2M)

zdroj: https://wccftech.com/china-domestic-zhaoxin-kx-7000-8-core-cpu-matches-s...
zdroj: https://www.techpowerup.com/forums/attachments/1705645454803-png.330395/

A to sa stále nebavíme o Raptor Lake atómových Gracemontoch so 4MB L2 cache na 4-jadrový cluster...

P.S. k Skymont 4M z Arrow Lake nateraz len toľko avšak tí, ktorí viete čítať medzi riadkami pochopíte:

SNEAK PEEK

• Silvermont / Airmont
• Goldmont
• Goldmont Plus
• Tremont
• Gracemont 2M/4M / Crestmont 2M

• Skymont 4M

Stay tuned...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hned se mi vybavil legendární Atom N270 v notebookách z mountfieldu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo a to je přesně to, o čem píšu výše.
Nazvat něco dnes "Atom" je jako to vyhodit do kanálu.
Stačilo to nazvat jinak a bylo by to vnímáno jinak.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A to byl neskutečný rychlík, třeba proti AMD C-50 a to i když mu pomáhal čipset NVIDIA iON

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No Jiříku obecně bych podobné "procesory" nevytahoval.
Byl to jednoznačně děs - všechno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já teda nevím, ale podle cpubenchmark je C-50 dvakrát výkonější než N270.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tady máte test 8core Atomu s RTX3080 - 11% pod výkonem i7-10700k, to už zas není takový průser že?
kppr - ale na ego to moc nehraje pravda.

https://tpucdn.com/review/intel-core-i9-12900k-e-cores-only-performance/...

PS: Pozor nezaměnovat s ultraúsporným CPU N300/N250 atd. Tyhle procáky mají 7W a zcela jiné určení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tu je tiež porovnanie samotných E-cores aj v hrách kde Intel Core i5-13600K Raptor Lake využíva 8x Gracemont 4MB L2 cache na 4-jadrový cluster.

zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=fl1ZYdHJerA&t=339s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celý problém malých jader nejsou malá jádra jako taková, ale fakt, že jsou na jednom křemíku zamotané s jinou architekturou a všechno to běží dohromady. To je blbě.

A procesory jako N300, jsou kategorie sama pro sebe a 7W CPU pro ultra low-end nelze srovnávat třeba s Ryzenem 7600 a strašně se chlámat jaká je to megasračka pro vrátného.

To je jako by přijel frajer v Bentley Continental GT před peňák a strašně se řezal mamině co nakládá nákup do Fábie. Kdo bude bude v té situaci dementa je jasné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se spíš smál tomu řidiči Bentley že přijel k Peňáku. Mamina před peňákem mi připadá normální.
Jestli ale popisuješ vetšinu místních tady nerozumějíc užitné hodnotě CPU s nízkým TDP tak je tvůj příklad správný.
Mám Acera s N4120 což je cpu na úrovni zhruba recenzovaného a na internet to stačí. A hlavně.... to ticho.. nemá to ventilátor.
Ať si stěžovači vypnou ventilátor na svém a srovnáme výkon...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to klasika, když člověk přijde do nějaké sociální bubliny, v tomto případě HW nadšenců a nerdů, tak samozřejmě tím atomem budou opvrhovat, budou říkat jak je to nepoužitelné a raději člověku doporučí 10 letý repas s plnotučným core, který je ale ve výsledku horší :D protože nedokáží pochopit že časy se mění a ten produkt je pro ně naprosto nesmyslný, takže o něm reálně nic neví.

A to nejsou jen ty atomy, ale i nižší CPUčka, pořád tady už několik let čteme jak Intel CPU žerou strašně moc, celou dobu se tu reaguje že záleží na power limitu, který se tomu dá a jaké CPU to je. Mě se tu pár jedinců vysmálo že i5-10400 měla spotřebu "ušmudlaných" 65W v zátěži. A že jsem ji musel v biosu strašně uškrtit, ale to že velké redakce testovaly třeba ií-10900 které i v AVX při těch 65W udrželo na 10 jádrech 3,8GHz, tak asi není pochyba že i5 s 6 jádry udrží 4GHz při 65W...

Osobně bych tedy Gemini Lakue už fakt nechtěl a asi bych měl problém i s Jasper Lake N6000. N100 a zvláště s N300 bych rozhodně neměl problém to používat jako daily driver počítač, kdybych na to mělo přijít. Pořídil bych si to dokonce daleko raději než "velké" CPU AMD nebo Intelu.

Ale teď se těším na finální představení Qualcomu se SG Elite, XPSko vypadá parádně a pokud dá 10+ hodin 4k HDR netflixu na 2,8k OLEDu, bude to při kanclu a videu pasivní, tak o tom budu uvažovat. Pokud bude cena předpokládaných 12 set, s OLEDem asi 15 set dolarů, tak to bude skvělý stroj za rozumné peníze.

Jinak challenge akcepted, pokud si nepustím hru, tak můj 14" M1 MBP běží celé "věky" pasivně. Dřív než zátěží se ventilátor pustí při nabíjení (už se mi to asi 2x stalo, že zapl ventilátor aby ji trošku ochladil a držel rychlost nabíjení), ale klidně se ten metr pro Manželčin MBA bez fanu natáhnu :)

Manželku jsem právě před 2,5 roky přetáhl z N4000 na M1. N4000 ji stačila, nestěžovala si, nový laptop nechtěl, ale když tu M1 dostala, tak usoudila že to n4000 už bylo pomalé, ale na druhou stranu, nevadilo ji to. Pokud ten Mac vydrží, tak jí to bude stačit ještě takových 5-8 let nejméně. A to má samozřejmě 8/256 konfiguraci. Na to safari s pár záložkama, poštu, whatsup a občas nějakou fotku/pdf/doc to stačí bohatě. Pokud to používá v průměru hodinu denně tak to bude přehnaně moc. Než jsem jí dal iPad, když jsem ho měnil za novější, tak počítač využívala daleko více, ale teď většinu věcí řeší na iPadu a k počítači si sedne když dělá třeba nákup nebo její oblíbená nekonečná činnost hledání kam na dovolenou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

".. 4k HDR netflixu na 2,8k OLEDu .."
Nechceš si to raději přehrávat na tom mobilu?
Co kdyby na tebe na větší obrazovce vybafnul nějaký artefakt?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už starší osmijádrové AMD při omezení TDP (přes nastavený napájecí profil ve Win10) a pasivním chlazení dokázal jet někde kolem 1,4 GHz. Ve srovnání výkonu by tě vypleskli, protože úsporné atomy na 14 nm mají ty frekvence při zátěži níže a architektura naprosto za zenitem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jakékoli e-cores ze kterých "Atomy" vycházejí jsou 10nm.
14nm byl naposled Rocket, ten e-cores nemá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reaguji na vychvalování N4120 na 14 nm.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu se zapojovat do diskuze o výkonu, protože cena těhle srajd je tak šílená, že i kdyby mně stačil (a na něco by mně určitě stačil), tak nejsem debil co za to ty prachy dá. Viz ceny notebooků s všelijakými atomy.

Chtěj z lowendu udělat pomalý a předražený shit, aby si ho kupovali jen úplní neználkové, tak to budou mít a dokud se tam neobjeví i nějaký konkurenční ARM (a později RISC-V), tak je nic nezastaví.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

co čekáš, chtějí se v lowendu hojit, viz nesmyslné ceny Intel 300. Výkon i takty obdobné generaci Ivy u těch Crestmont, tedy mělo by to být použitelné pro trpělivější, tedy pokud to jako obvykle nezabijí úložištěm typu eMMC. Jako s UFS 2.2 a přibalovat jako dárek k jinému zboží proč ne, použitelné by to bylo dobře, pro děti určitě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od hojení se tady byl vždycky highend a tak to dávalo smysl a fungovalo to. Nikdo je nenutí používat nejlepší nanometry, nejvyšší frekvence a nějaké větší počty jader, ale tohle úmyslné kriplení toho nejlevnějšího jim trh nesežere. Oni ty levné krabičky a mobily s lehce připojitelnými periferiemi jednoho dne přijdou a jakmile si touhle nenažraností zabíjí lowend, tak bude mít i jejich mainstream odkryté křídlo.

Není to tak dávno, kdy měl lowend jeden z nejlepších poměrů cena/výkon a i dnes jsou některá lowendová CPU do AM4 v tomto směru dost dobrá, takže když se chce, tak to jde i dnes. Notebookový lowend je ale děs od obou výrobců.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

časy se mění. Co je vyráběno u TSMC je drahé, takže i jen pro vytížení vlastních linek budou produkovat tyhle staré krámy. V EU+USA to nemá moc šancí, leda velmi levně Afrika a rozvojová Asie, tedy hlavně Indie, státy okolo plus samozřejmě jižní Amerika s Mexikem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne není. Stačí použít 6 nm proces na třeba nativní šestijádro Zen4c (6 jader do nižšího mainstreamu, 2-4 jádra do lowendu). Proč by něco takového mělo být drahé?

Na frekvencích absolutně nezáleží (notebook lowend až mainstream), takže i kdyby se jim povedl ultrazmetek co zvládne jen 2 GHz a má funkční jen 2 jádra, tak ho prodají, ale takový zmetek by se museli snažit vyrobit, protože přirozeně by jich bylo hodně málo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

".. nativní šestijádro Zen4c (6 jader do nižšího mainstreamu, 2-4 jádra do lowendu) .."
To ses ráno končně probudil střízlivej a zjistil, že XIX. stoleti už skončilo?
6 jader Zen4 se už nějakou dobu vyrábí a dokonce i nabízí. Pro ntb a už i jako APU pro desktop.
- jako zmetky z výroby 8 Zen4 jader
- nebo jako 2x Zen4 + 4x Zen4c
A zmetky z toho druhého jako 1+3c

Níž už se nevyplatí jít. Protože Fixní číst nákladů a malý zájem.

".. Proč by něco takového mělo být drahé? .."
Proč by to mělo být levné?
I ty lidi v Indii, Africe a na Východ od Ráje mají na 4+ jádra a mobil z moštárny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to vyrábí na drahých nm, já psal o 6 nm a čistě Zen4c bez zbytečně velkého/drahého a zbytečně vysokofrekvenčního Zen4. Levné mobily stále tvoří většinu trhu. Hlavně že ostatní viní z chlastání...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Cokoliv, čeho se prodá málo, levné nebude.

A s tím chlastem a jinými látkami bys to opravdu neměl přehánět.
Nebo alespoň ne tak moc.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě jednou pro méně chápavé - NATIVNÍ 6JÁDRO ZEN4C NA 6NM ANEB POKRYTÍ NOTEBOOKŮ V CENOVÉ KATEGORII CCA 4 TISÍCE AŽ 20 TISÍC (2-4-6 JADER DLE ZMETKOVITOSTI).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro Mirdu Červíčka:
Zkuste alespoň měsíc neužívat návykové látky.
To uvidíte takových věcí ...
(Včetně kávy, čokolády, energeťáků a jiných přeslazených žbrnd.)

K tématu:
Investice na návrh, masky a nějaký min. objem výroby by cenu dostali na úroveň vyšší, než stávající produkce na "drahém" 4nm.
Phoenix byl navrhnut už na 4nm. Pro 7/6nm by se musel navrhnout kompletně znovu. A při zachování úrovně spotřeby, by takty šly dolů. Na levné, vysoce taktované 4 jádro zapoměňte. To Vám nedá Intel, AMD, Apple, Qualcom, Samsung ani Zaoxin.
Pak jsou tady 2 jádrové Athlon Embeded, které se ještě nějaký pátek dodávat budou.
Naprosto zbytečný produkt.
End of Story.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Investice na návrh, masky a nějaký min. objem výroby by cenu dostali na úroveň vyšší, než stávající produkce na "drahém" 4nm."

Blbost, kterou nemůžeš nijak dokázat. Objem výroby by byl velký a 6nm výroba krásně vyladěná a levná. Nebudu se opakovat - pořádně si ještě jednou přečti co jsem napsal o rozsahu, které by ten jeden produkt pokryl.

"A při zachování úrovně spotřeby, by takty šly dolů. Na levné, vysoce taktované 4 jádro zapoměňte. "

Takty by šly dolů a já nic jiného netvrdím. Jsi negramotný a/nebo zfetovaný? Píšu o notebookách a sám uvádím, že by měli využití i pro ultrazmetky na 2 GHz a ty vytáhneš vysoce taktované čtyřjádro.....také jsem jasně napsal, že by se jednalo o Zen4C (tedy přirozeně nižší frekvence než Zen4), což už podruhé ignoruješ a vymýšlíš svoje bludy.

"Phoenix byl navrhnut už na 4nm. Pro 7/6nm by se musel navrhnout kompletně znovu."
Tak určitě:). Kompletní návrh při opaku die shrinku není třeba (stejně jako není třeba při die shrinku ty jelimane). Jen nepodstatné úpravy a nové masky. Zvláště u produktu, kde není kladen důraz na vysoké frekvence.

Dvoujádrové Athlony jsou zoufalost k ničemu, ještě když jim vypnou SMT. Ultrazmetek Zen4c by i při jen dvou jádrech byl perspektivnější.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A neměl by šňupat copium! ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Máš s tím velké zkušenosti kvůli Rusku a Číně, tak si to od tebe vemu k srdci, ty jeden análytiku:))). Rusko se už bojí o Krym, kvůli wunderwaffen od NATO!!!! Říkal to Zelinář a ten by nám nekecal!!!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Neblabol, zmrde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nadšení polevuje, musíš mávat ukrovlajkou rychleji a chce to nějaké nové heslo. Třeba "Má to smysl!" nebo "Rusové chtějí naše děti!". Když to vykřikneš aspoň 50x za sebou, tak máš šanci asi tak 1:100, že ti to dnes nějaký retard sežere - to víš, časy se mění a blbá propaganda (i kvůli paměti internetu) se nakonec vždycky provalí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Neblabol, zmrde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ach jo, nechápeš, vzácně souhlasím s Melkor. Intel má masky i výrobu rozjetou, proč by měl upřednostnit dualcore s HT - Intel 300 kterých prodá minimum narozdíl od těch 4-8j Gracemont. Proto cena je jaká je - někdo si je sice koupí ale nejsou to takové objemy které by tlačily cenu dolů. Určitě jsou firmy které provedou upgrade ve stylu výměny Pentium G se Skylake na Intel 300 s Alder. Druhá věc je nacenění v retailu, pro firmu která toho odebere 100ks+ bude jiná, množstevní.
Obdobně to má i AMD u nejnižších APU, takže třeba shánět 5300G nemělo smysl protože stálo víc jak 5600G. Jenže Intel ty nejnižší v nabídce uvolní v nějakém množství i pro běžné kupující, byť také dráž ale jsou reálně dostupné, ne vyndané z OEM pc přes překupníka někde v Asii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám N305 + 48GB ram jako NAS, v idle to žere 11W. Kdybych použil nějaký ARM, tak se v idle dostanu asi někam pod 5W, ale pořád bych řešil problémy se SW.
Co by téhle platformě prospělo je PCIe 4.0, 3.0 zbytečně brzdí SSD

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co používáš a není na ARMi?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osem atómov v podobe Core i3-N305 s 48GB RAM ako NAS, so spotrebou v idle 11W v skutku veľmi zaujímavá zostava.
Pre mnohých diskutérov tunajšieho vlákna a webu feat. rešeršista ašpirujete na uživateľa, ktorého by dozaista s takouto atómovou a ram nádielkou označili za "vrchného vrátnika" :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Muzu se te blbe zeptat, na co nebo spis k cemu mas na NASu 48GB RAM?? Na NAS ti staci 8GB a i to je moc :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Napr. deduplikace na CoW FSs umi byt zrava.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

RAM jsem vymaxoval abych ji nemusel řešit. Krom úložiště na tom běhám pár dockerů a VM (windows).
Na Plex se intel grafika hodí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

n250 by mal zmysel ak by bol energeticky nenarocny a vyrobca ntb nezkrypli ostatne veci.
Ale ntb s 8GB ram a 120GB ssd s nizkou spotrebou a bateriou cez 14 hodin by bol fajn na cesty. ale...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vyčítáš výrobcům kriplení a sám sis ho zkriplil tím 120 GB SSD:). Když už ne 240 GB, tak alespoň 160 GB pro klid duše. Windows jsou schopny čehokoliv a ostatní SW taky dost tloustne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no mne zo 120GB ssd ostava 105GB volneho a to tu mam nejaku hudbu. ked si vezmem na cestu filmy, tak stale cez 80GB volneho miesta
ale pravda je ze Windows ani systemd nepouzivam

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je tu nejaký majiteľ AMD Ryzen 5 8500G?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.