Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel nejspíš mění plány, prioritu dostane Alder Lake, Rocket Lake ustoupí

Tonoucí se stébla chytá.
Produkt s High-end rysy (soc1700 a monstrózní TDP) nebo spíše HEDT....
.... z poloviny postavený na malých jádrech.
No intelu se daří prodávat odpad za nehorázné peníze. Ale toto je moc.
Buď jsou úniky falešné a nebo jim v intelu šiblo.
Smích člověka na fotce by se dal vysvětlit jako příznak počínající hysterie.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

"Produkt s High-end rysy (soc1700 a monstrózní TDP) nebo spíše HEDT....
.... z poloviny postavený na malých jádrech."

Nahodou by to bylo idealni - jakozto clovek, co si doma provozuje nejeden system 24/7, tak mam dva pozadavky:
- nizka IDLE spotreba
- vysoky vykon kdyz je potreba

Tohle jde dosahnout prave skrze big+little kombinaci. A rekl bych ze systemy, kde mate CPU vytizene na 100% celou dobu (tj. nemusite resit power management, idle spotrebu), jsou dnes jiz minoritni (a tykaj se jen opravdu velkych superpocitacu). Zbytek IT sveta uvita reseni, ktere dokaze zrat adekvatne k pouzitemu vypocetnimu vykonu, tj. minimalizovat konsantni slozku spotreby.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Blbý je, že AMD k tomu stačí běžný powermanagement.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tak to urcite :)
https://www.anandtech.com/show/11697/the-amd-ryzen-threadripper-1950x-an...
nebo
https://www.igorslab.de/en/threadripper-gaming-workstation-power-consump...

Serverove komponenty nemaj ani zdaleka takovy PM jako consumer. (Stejny je bude i na Intelu - 14nm xeony V4 maj vetsi spotrebu v idle nez 32/22nm v2/v3)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak si spočítej kolik ti prožere ten idle a kolik ti pak prožere intel v záhulu. Jeho 95W TDP je cokoliv mezi táborákem a raketovým motorem v tahu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ono v idle u poslednich ryzenu hrozne zere ten centralni cip, resp v idle mi zere 2/3 celyho CPU, takze ty ciplety jsou samy o sobe perfektne usporny, proto taky ty desky s X570 potrebuji chlazeni. Otázka do placu, proc tomu tak je? Me nic nenapada, protoze mam X370 a PCIE4 neni aktivni. Jestli to neni proste dan za infinity fabric a to propojeni proste neco stoji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou testy první generace Threadripperů, troufnu si říct, že poslední generace na tom bude se spotřebou lépe. Navíc to Intelí 16ti jádro celkem určitě nebude určeno do serverů ani do 24/7 systémů, vypadá to na standardní desktop. A tam opravdu podobná konfigurace nedává žádný smysl, na spotřebu v idle se zas tak moc nehraje, při plném výkonu to úsporné nebude (TDP 125 W dle Intelu = 250W reálně?), jenom to bude méně výkonné než plnohodnotné 16ti jádro. Důvod je dle mého jediný - 16ti jádro na současném 10nm procesu s rozumnou spotřebou a plnohodnotnými jádry prostě není Intel schopen vyrobit. Takhle se bude moct aspoň marketingově tvářit, že má konkurenci pro Ryzen 3950X.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pravda že pro případy, kde se hledí na spotřebu v iddle, by dávalo smysl řešení 16+1.
(Mohlo by hlavní CPU řešit i vzdálenou správu. Stejně se do těchto systémů přidává pro to chip)
Ale 8+8 je zcela mimo.
Sám provozuji HEDT soc1366 a spotřebu jsem měřil zásuvkovím měřákem. Nějakých 50W mi nestojí za to, abych to řešil. Za 10let nonstop provozu to propali míň elektřiny, než je cena HW. I když odborníci zde v diskusi straší že intel mi sežere babičku i s důchodem : )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm za 10 let je to skoro zbytecne vyhozenych 22 000 Kc.
To mi neprisjde az tak malo. Kdydy to zralo jen 25 W, tak by bylo urcite lepsi (anebo pocitac aspon na noc vypinat).

To skoro zbytecne myslim tak, ze v zime to prispiva k vytapeni mistnosti a tak se malicko usetri za topeni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to žere v idle 50W. A cenu za kWh počítám 4Kč bez DPH. Takže mi to vychází 8760Kč za 10let. Takže výměnou za něco s 25W by to muselo běžet 30 let aby se to zaplatilo.
Ani za těch 22 000Kč co jsi spočítal nový WS nekoupím.
Co myslíš, jakou bude mít životnost ten tvůj stroj se spotřebou 25W? Fyzicky možná 10 let vydrží ale morálně tak 6let max.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teraz je otázka ako to bude pracovať či ako bigLITTLE alebo ako 8 + 8 jadier resp. 8C/16T + 8C = 16C/24T? Za ďalšie možno konečne tie Tremonty (Gracemont) a využijú ten dual symmetric decode cluster tj. 3-way decode per cluster = 6-wide decode.
Samozrejme tak či onak i v tom druhom výkonnejšom prípade by to mohlo mať zaujímavé šetriace stavy vo forme odpájania jadier resp. CU a pod.

https://www.youtube.com/watch?v=wLnbp36giXg

Fandím tomu, konečne niečo vizionárske pričom sa nechám prekvapiť !

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je mozne, ze Intel prekvapi, ale v soucasnosti spis vzbuzuje dojem, ze moc nevi jak z momentalni technicke situace ven. Driv pusobil jako AMD..mel nejakou roadmapu a jel. Ted se objevuji kazdy rok jine roadmapy, dokonce s ruznymi produkty, jako by zkousel co vyjde a co ne. Toto prehnanou duveru v nejaky zajimavy technicky pokrok moc nevzbuzuje.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Každý rok? Mám takový dojem, že každý měsíc... možná je to jen dojem.

V každém případě se Intel zatvrzele plácá kolem 14 nm a pomaličku vylepšovaných 10 nm, k 5 nm má nejméně pět let tímto tempem, možná deset.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale prd. To jenom vypadá chaoticky, ale když si vezmete, že vývoj CPU trvá 4-5 let a jen předělávka CPU na jiný výrobní proces zhruba 2 roky (viz předělávka Willow Cove@10nm na 14nm ala Rocket Lake), tak to vypadá na velké změny v Intelu kolem roku 2018.

A kdo nastoupil 2018 do Intelu? No přece Jim Keller, ten věděl jak vypadá Zen2 a nejspíš i Zen3, takže po nástupu do Intelu v 2018 jim oznámil co na ně AMD chystá a v Intelu vznikla panika, že nebudou mít čím konkurovat Zen2, natož Zen3. Proto nejspíš vznikl jako záložní plán Rocket Lake, kdyby náhodou potíže 10nm pokračovali. Je evidentní, že Keller tam rozjel smršť paralelních projektů, aby vykryl všechny krizové možnosti a minimalizoval ztráty.

Mě se líbí jak No-x dedukuje že Alder Lake musí být Willow Cove a nikoliv Golden Cove, protože přichází příliš brzy. Zapomíná na fakt, že Intel sklouznul kvůli 10nm procesu o rok, takže Golden Cove jakožto architektura byla nejspíš připravená pro CPU koncem 2020. Keller po nástupu mohl dát prioritu předělávce Golden Cove na 10nm AKA Alder Lake, stejně jako to udělal s Willow Cove na 14nm AKA Rocket L. Vlastně je to docela pravděpodobné. Proč by nasazoval horší Willow Cove pokud mám k dispozici výkonnější Golden Cove?

A upřímně pokud Alder Lake bude Golden Cove se 6xALU a přinese 40% IPC jump, tak bude AMD v háji jak Baťa s dřevákama. Pokud Intel ukazuje dlouhodobým serverovým zákazníkům co pro ně chystá v podobě Golden Cove, tak se nedivte, že se tam AMD nemůže prosadit ikdyž má v současné době evidentně lepší produkty než Intel.

Intel a Keller je super silná kombinace, kterou neradno podceňovat. Keller přišel do AMD z Applu rok před uvedením 64-bit A7 se 4xALU, kdy A8, A9 a A10 byli ve vývoji a nejspíš zároveň s A10 rozjížděli vývoj zbrusu nové 6xALU architektury A11. S tím vším know-how přišel do AMD a postavil ji na nohy se Zenem, a kdyby nebyli hloupí a nezrušili by jeho ARMovou K12, tak by mohli kralovat i ve světě smart phonů, což je mnohonásobně větší trh než PC a servery dohromady.

Nikdy nepodceňujte firmu kde působí Jim Keller. Už jenom Alder Lake 8+8 jader jako mají mobilní ARMy, to vyloženě taky zavání Kellerem. A shodou okolností také dva roky po jeho nástupu....

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To vypada, ze si bez Kellnera dneska zadna firma snad ani neuprdne. Jsem nevedel, ze Kellner to dneska v Intelu ridi ;)
A jinak fabulujes o sto sest az se z tebe kouri...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Keller jako senior vice-prezident v Intelu toho bude řídit mnohem víc než když byl v AMD. Jeden z nejschopnější lidí v oboru prostě AMDčkářům nyní nahání strach. A nutno říct, že naprosto oprávněně. Golden Cove v Alder Lake by bylo stejné překvapení jako když se objevilo Core2Duo a nehorázně drtilo K8 (tu ošizenou, nikoliv tu původní K8 kterou Kellerovi zrušili kvůli čemuž odešel).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ja nenmam nic proti tomu, ze je Keller velmi schopny. Na druhou stranu nic z toho (nebo aspon vetsinu), co jsi tady o nem napsal, nemas nicim podlozene, tudiz jsou to fabulace. Ano muzeme se bavit, na kolik je schopny ovlivnovat beh veci u Intelu, ale porad to budou stejne jenom domnenky, nic vic. Ty o tom pises, jako by to byla zarucena pravda, coz neni ani vzdalene.
Druha vec je, ze podle toho, co je dohledatelne na Intel webu, tak ma spis manazerskou pozici s nejakym technickym presahem. To celkem spolehlive vylucuje, ze by sam delal nejake detailnejsi technicke navrhy. Co se tyce technicke stranky tak spis muze treba urcovat priority (nebo davat navrhy priorit vedeni), posuzovat ruzne navrhy (v lepsim pripade), pokud mu bude zbyvat cas mimo "papirovani".
https://newsroom.intel.com/biography/jim-keller/

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně že ty víš co Keller v Intelu dělá a nedělá :D
U těchto lidí na vedoucích pozicích je nejdůležitější aby měli vizi kam IT segment směřuje. A na tohle je Keller jeden z nejlepších mozků vůbec.

To s tím papírováním snad nemyslíš vážně :) Je rozdíl dělat nějakého podřadného vedoucího, kterému jeho nadřízený kvůli šetření financí nedá pořádný podpůrný tým... a je rozdíl najmout Kellera za neskutečné prachy kterému dají tolik lidí kolik si řekne.

AMDčkaři si tuze přejí aby Keller byl v Intelu zavalen papíry, aby chodil na nesmyslné porady o katování kostů ajiných manažerských nesmyslech.... chápu to, mají strach že Keller AMD pořádně zatopí. A mají pravdu, protože to se přesně stane. Stejně jako se ukazuje že Koduri je nečekaně schopný a nové Intelácké grafiky budou ve výpočetním segmentu drsně konkurovat AMD CDNA a Nvidii.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Psat ti vysvetlujici odpoved na dalsi tvuj cac uz nebudu, protoze je to skoda casu. Ale aspon se pripojim k tem, kteri tu s tebou diskutovali uz vickrat a napsali ti...ze jsi trdlo, ktery nema poneti o realite ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

S tím Kelerem bych ti to žral. Ale s tím Kodurim jsi to zabil.
Mezi cikány je jistě mimořádně schopný.
Ale vyniká hlavně v tom v čem jsou cikáni dobří obecně:
Oblbovat kecama : D
Ano na papíře ty jeho produkty vypadají nečekaně dobře.
A velmi dobře vypadá i ten render grafiky, který se objevil na internetu.
Jediný skutečný produkt je karta s APU (asi i3) s vypnutou CPU částí a přetaktovanou grafikou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavá myšlenka. Ale zatím to vypadá že to je spíš trojsky kůň. Nejprve pozvedl Apple, potom AMD, a teď rozkládá intel.
Možná nemá rád modrou.
Ale to je už moc konspirace.
Ještě neměl dost času se projevit.
Každopádně se na jeho produkty těším.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak první jeho rozhodnutí budou vidět až po 2-5 letech. Tedy 2020 - 2023.

2020: Zhruba 2 roky trvá dostat dostupné architektury na trh (na jiném procesu, jiný počet jader nebo dokonce kombinace velkých jader a Atom jader). Sem lze zařadit Rocket Lake, Alder Lake, Golden Cove na 10nm procesu ať už se bude jmenovat jakkoliv...

2022: Za 4 roky budeme vidět Kellerův vliv na architekturu samotnou, tedy cokoliv nového po Golden Cove už bude Kellerovina. Mimochodem Ocean Cove jakožto uarch pro rok 2022 a nástupce Golden Cove bylo zrušeno v 2018 i s celým týmem v USA. Z toho mimo jiné plyne, že Golden Cove jakožto uarch je dávno hotová pro nasazení v roce 2020. Nic nebrání nasadit Golden Cove na 10nm koncem roku 2020, začátek 2021. Keller určitě nehodlá čekat s Golden Cove další dva roky jen kvůli zpožděnému 7nm procesu. Rocket Lake je toho důkazem.

Keller v Intelu jede bomby a AMD by mělo mít oprávněný strach. Kdysy taky AMDčkaři nevěřili že by něco mohlo otřást neohroženou K8 proti hrozné P4. Jenže Intel měl Pentium-M, které mělo IPC větší než K8 ale nikde než v noteboocích nebylo. A někteří si uvědomovali že pokud by jej Intel nasadil do desktopu místo P4, tak by AMD dostalo okamžitě nakládačku. A to se taky stalo s příchodem Core2 a AMD pak málem padlo do krachu kvůli nepovedené K10 Agena. AMD pak litovalo že Kellerovi zrušili jeho nadupanou architekturu, která měla umět zpracovávat dvě vlákna naráz. Není divu, když Keller přišel z DECu, kde nová EV8 uměla SMT4, z EV7 AMD obšlehlo FSB sběrnici a integrovaný paměťový řadič v CPU. Chytráci v AMD pak nakonec museli uznat že Keller měl pravdu a tak rozjeli vývoj nové uarch, která měla umět více vláken..... a dopadlo to Dozerem, ještě větší hrůzou než P4, obrovskými dluhy a nebýt unikátní licence x86, tak by AMD dávno krachla. Nakonec investoři požadovali návrat Kellera do AMD aby ji postavil na nohy, což se povedlo. Jen aby za pár let AMD neprosila Kellera znovu o záchranu :D

Je zajímavé že AMD má talent dělat dementní strategická rozhodnutí a to dlouhodobě. Nejprve se hloupě zbavila mobilních grafik QualCommu (ten díky tomu vyrostl tak, že je několikanásobně větší než sama AMD, jo to se vyplatilo) a potom zařízla vlastní ARM CPU K12 (za ten by jí dnes ruky utrhali všichni Hi-end výrobci SoC, protože alternativa k výkonným Applovským CPU prostě nebyla a více méně není dodnes). Přitom mobilní trh se smartphony je 7x větší než serverový.

Ono když se korporace neshodne s opravdu schopným vizionářem, je jedno jestli to je Musk, Keller nebo Jobs, tak to většinou znamená že si daná firma šeredně nabije hubu, protože jde opačným směrem než jde trend doby. Viz skoro krach Applu bez Jobse, úspěch Tesly a SpaceX nebo brutální úspěch a nástup ARMu a mobilních technologií obecně.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Viděl jsi Simpsnovy, kde Homer neustále točil o Nikolovi Teslovi ? Chce trochu ubrat. Nikoho nezajímají vlhké sny co bude za x let pokud se někdo dobře vyspí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Typická ovce, zabíjí čas sledováním nekonečných seriálů a nemá šajnu co bude za dva roky. To je to co jsi nám chtěl sdělit? :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Je evidentní, že Keller tam rozjel smršť paralelních projektů, aby vykryl všechny krizové možnosti a minimalizoval ztráty." <= Pan Keller je buď vývojář a nebo manažer. Obojí vysoko v hierarchii firmy dělat nelze. Napadlo tě to?

"Zapomíná na fakt, že Intel sklouznul kvůli 10nm procesu o rok, takže Golden Cove jakožto architektura byla nejspíš připravená pro CPU koncem 2020." <= Kde bereš co má nebo nemá Intel připravené za 3/4 roku? Ty o tom píšeš jako o minulosti, prober se ...

"Keller po nástupu mohl dát prioritu předělávce Golden Cove na 10nm AKA Alder Lake, stejně jako to udělal s Willow Cove na 14nm AKA Rocket L. Vlastně je to docela pravděpodobné. Proč by nasazoval horší Willow Cove pokud mám k dispozici výkonnější Golden Cove?" <= Viz co jsem psal v první reakci výše. Buď vyvíjí a nebo řídí, k obojímu nemá prostor. Ne náhodou se říká, že kdo sedí na více židlích většinou pohoří.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tých názvoch, nanometroch a roadmapách sa ani divá sviňa už nevyzná.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm, a čo na to task scheduler od MS? Tí Indovia sa z toho poserú.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na ARMu (napr. nvidia) je bigLittle udelany tak ze OS vidi vsechny jadra (4+2 nebo 4+1), a ty se pak zapinaj/vypinaj sw planovacem. Na X86 by se to dalo simulovat na 2-socket desce, osazenim jednoho 4C/5GHz cpu a druheho low power 4C/1.6GHz. Ale nevim zda existuje pro bezny linux takovy patch, co by dokazal vyuzivat prave to asymetricke rozlozeni vypocetniho vykonu a pinovat procesy podle jejich narocnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jestli to bude mit sdilenou cache tak by to nemel byt problem zadny a pokud rozdelenou, tak mozna taky ne, jelikoz se tu bavime o idle, tudiz casu na tom presouvat data mezi cache je habadej, asi tam bude muset byt nejaka AI co urci, zda je treba ten proces prehazovat nebo neni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Člověk už ani neví jestli se má smát nebo brečet.Díky bohu za procesory Ryzen.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

presne
je to absolutna KATASTROFA
neskustocny chaos a bordel v roadmapach a vyhlasenaich a informaciach vypustanych na verejnost ... v tych dvadsiatich jazerach sa uz nevyzna ani besna svina skrizena so srnkou v čase ruje

takyto neskutocny bordel a 99% nejasnosti je v niecom co ma prist AKOZE za 8 mesiacov na trh? DVA sockety za rok? UZ IM u Intelu UPLNE DRBE?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

jsem se zaregistroval jen abych ti mohl dat +

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a nejhorsi je, ze toto malo dela Intel jen protoze je pod tlakem ... predstava kdyby pod tlakem nebyl, to by tu stale byl 4 jadrovy skylake++ :/

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby bych byl ochotny intelu mrknutim oka odpustit vsechny ty jeho preslapy poslednich let, tak vydat dva ruzne desktopove sockety v jednom roce, to mi zni jako totalni vysmech vsem svym zakaznikum..

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jestli soc 1700 má být HEDT, tak je v pořádku, že vyjdou dvě nové platformy v jednom roce. Je to už 10 let standart. Že CPU pro soc1200 bude stará architektura na starém procesu je problém. Co je zač 8+8 jen hádáme. Ale evidentně to je nová archytektura na novém procesu. Takže může překvapit. Ale jestli to bude big.LITTLE na nepovedených 10nm (spotřebou a takty srovnatelné s 14nm), tak to bude propadák.
Big.LITTLE je marketingový trik jak vyrobit papírově výkonné a zároveň úsporné CPU. V praxi to ale nefunguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je na tom intel opravdu az tak spatne, ze se nezmuze uz na nic lepsiho nez do HEDT nacpat armova jadra navic, tak pochopim ze je novy socket nutnost - jen si nejsem jisty, jestli to v takovem pripade za neco bude stat..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Smutné je, že někdo, kdo se tváří, že rozumí IT, nepochopí, že 99 % zákazníkům Intelu je úplně jedno, kolik socketů za rok uvede. To 1 %, které není úplně zanedbatelné, jsou to miliony zákazníků, to jedno není. Ale 1 % se opravdu nedá nazvat těmi vašemi "všemi".

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Je úplně zbytečné se to tady snažit vysvětlovat. Tak za 10 let až dospějou, snad i místním odpůrcům Intelu taky dojde, že většina lidí má jiné starosti, než jaký socket v kompu.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi tak dospělý a starostlivý...ale obhajování častého a zbytečného střídání socketů u Intelu je bohužel dětinské.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Všiml jste si třeba faktu, že už více než 10 let tvoří většinu prodaných počítačů notebooky ve kterých jsou čipy připájené napevno? A nevšiml jsem si, že by tenhle fakt v každé diskuzi neustále lidé vypíchávali a dělali z toho nějakou vědu. A víte proč? Protože se u toho nemůžou obout do své neoblíbené značky.
Čekal jsem, že toho lidé jako vy nechají poté, co se AMD předvedla, že není socket AM4 jako socket AM4, ale evidentně ani tohle nepomohlo.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jsi paranoidní - proč sem taháč notebooky? Samozřejmě, že většina lidí bere notebooky jako jasný spotřebák, protože to tak je a musí se s tím smířit. I takové samozřejmosti jako vyčištění chladiče/výměna aku je u některých dost peklo.

Co se týče tvého hloupého srovnání situace s AM4, tak jsi trapák jako vždycky. Kdo někdy po konci LGA775 řešil platformu Intel a náhradní díly/PC z druhé ruky, tak tě musí mít za debila. Ani já už z hlavy nevyjmenuju všechny Intel sockety po LGA775, ale u AMD nemám sebemenší problém. Intel není má neoblíbená značka - je „jen" horší volbou než AMD. Proč bych se měl zastávat Intelu, když je trapný a jeho nabídka uráží zákazníky?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Možná nejste tak starý, ale v dřívějších dobách měly notebooky úplně stejně upgradovatelné procesory, jako mají dneska stolní počítače. A jak to skončilo.
Že vy berete notebook jako spotřební zboží, je správné. Teď by to ještě chtělo pochopit, že 99 % lidí bere stolní počítač naprosto stejně.
Proč mi tu vykládáte o nějaké další Intelácké nekompatibilitě, taky moc nechápu. Já tu Intel za nekompatibilitu nevychvaluju. Já jen konstatuju, že je to jedno. Stejně jako je to jedno u toho AMD a jeho AM4 socketu. Je mi ale divné, že těm, kterým to vadí, to evidentně vadí jen u jedné firmy.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, že trendy neopravitelnosti a vendor locku jsou na vzestupu. Nicméně to neznamená, že se jedná o pro spotřebitele příznivý vývoj. Je to výhodné pro výrobce CPU, který si tak k novému procesoru přijde na peníze i za (minimálně) čipovou sadu, tak pro výrobce desek, kteří mohou produkovat desky s kvalitními součástkami, a přesto vědí, že za 3-5 let prodají témuž zákazníkovi desku novou.
Nemám nic proti vývoji, až přijde DDR5 bude jasné, že se desky měnit budou. Ale dělat z tohoto zlatokopectví něco nepodstatného, to mi přijde laciné a pokrytecké. Koneckonců je zrovna omezení zbytečné výroby způsob, jakým šetřit naše životní prostředí.
U notebooků, v zájmu nízké hmotnosti a malých rozměrů je jasné, že šance aby CPU měl soket je nesmysl. Ale notebooky jsou dnes už na půli cesty k tabletům, s běžným PC je pojí jen binární kompatibilita, výkon, možnosti, rozšiřitelnost, univerzálnost jsou už na hony vzdáleny PC desktopům. A protože se PC desktop opět odděluje od spotřební elektroniky a stává se z něj zase nástroj profesionálů, je takové očividné tahání peněz z kapes zákazníků trestuhodné.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A říkám snad, že je to pro spotřebitele příznivý vývoj? To tu vážně nikdo neumí číst?
Že to je výhodné pro výrobce CPU bych souhlasil, ale úplně z jiného důvodu, než uvádíte. Pohádky o tom, jak si namastí kapsu na těch, co si k novému procesoru musí koupit novou desku, se trochu nepotkávají s realitou, že PC i v desktopu je dneska spotřební zboží, které nikdo neupgraduje ani tam, kde upgradovat jde. Kolik znáte firem, co třeba harddisky u starých počítačů nahradily SSDčkama? Tady ve východním bloku se občas nějaká taková firmička najde, ale je to úplně zanedbatelné počínání. Většina PC dožije přesně v té konfiguraci, v které vznikla. A nic na tom nemění ani to, že vy nebo já to děláme.
A kdyby vám nebylo jasné proč se počítače neupgradují, tak je to kvůli ceně. Ale ne kvůli ceně hardwaru, ale kvůli ceně práce. Pro představu, ta vaše čipová sada stojí asi tolik, kolik je hodinová mzda ajťáka.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

no jestli on to není důsledek tohoto chování výrobce? Před lety jsem své PC několikrát upgradoval, i to pracovní s Intelem. Pak AMD zavřelo virtuálně krám a Intel naznal, že laciné upgrady mu kazí příjmy a rozjel tenhle soketový kolotoč.

A píšu to proto, že to vypadá tak, že Intel z tohoto kolotoče vystoupit nechce, naopak se snaží více a více (co jiného, než dva sokety ročně to může být?)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Přečetl jste si vůbec to, co jsem napsal?
Vy si pořád myslíte, že by lidé a firmy upgradovali, kdyby jim to Intel nezatrhnul. Já vám argumentoval, že neupgradují ani tam, kde jim to nikdo nezatrhnul a navíc tam, kde by to mělo daleko větší smysl, tedy HDD na SSD. Ale vy samozřejmě jako správnej tydýt budete pořád opakovat totéž. Přitom je to ekonomický nesmysl. Čipset stojí nějakých 40 dolarů, procesory násobně více. Tedy zdražováním upgradu (nutnost vyměnit desku), spíše klesne ochota lidí upgradovat, takže v konečném důsledku je podle vás to maštění kapsy kde?
Dva sockety ročně jsou jen vlhký sen přitroublého autora článku a jednoznačně prokázaný fake. Ale klidně si nad tím zaonanujte.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

RadecekH:
"Přečetl jste si vůbec to, co jsem napsal?"
Příspěvky, ve kterých narazím na hloupost nedočtu do konce a jdu na další.
Jinak ani za dob soc 775 to nebylo s kompatibilitou super. Chip uměl tak cca 2 generace procesu. Na AM4 deskách s X570 chipem nejede první generace ryzenu.
Jednoznačně jsem proti záměrnému blokování upgradu. Z ekologického hlediska.
Ale zas by ro nemělo brzdit pokrok. Nové chipy jsou úspornější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nie je to celkom pravda. Su dosky s X570, ktore podporuju aj prvu generaciu Ryzenov. Zalezi to len od Biosu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, a právě to ukazuje na podivnou praktiku AMD. Ono to jde, ale podporu pro to nedrží. A nechává to na výrobcích desek. Ty se na to většinou vyflakly. Takže těch desek je hodně málo.
Na druhou stranu se jim nedivím. Stálo by to hodně úsilí a výsledek by použil málokdo.
Navíc se ztrácí hlavní výhoda X570 - podpora PCIe 4.0. S jejím fungováním si dalo AMD hodně práce. Například v případě X470 přišla vniveč. Proč by jí měli mařit i na X570.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nebolo to kvôli veľkosti BIOSu, keď sa nezmestil do 64/128 Mbit flash? Niektoré dosky majú na výber BIOS pre rôzne typy CPU.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nekecaj blbosti. casy dtr su prec.
vacsina predanych su slim/ultrabooky 15w...... kazdy soket je prilis hruby na to !

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty pájené CPU se brzo sakra vymstí. DELLům odchází USB-C napájení ve velkém, alespoň podle českého technika, který mi jej byl opravovat. Kvůli spálenému chipu za 0,5$ se musí měnit celá deska s CPU a nVIDIA GPU. Na tu desku jsem čekal 14 dní, protože prostě nejsou procesory a díly. Dostal jsem cizí desku, která byla opravena s jinou závadou a tu mojí dostane zase někdo jiný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vetsina lidi ma jine starosti, nez prispivat treba do diskusi o socketech a urcite to neni tim, ze by byli dospelejsi..
U kazdeho se "dospelost" projevuje ruzne..u nekoho treba tim, ze prohlasi, ze je "dospele" se k socketu nevyjadrovat
;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V oblasti embeded a mobilni je to jedno. Nicmene bordel v paticich Intel dela. Napr. soc.1151 - kaby lake a coffe lake 7 a 9 generace a je to nekompatibilni proto se nekdy uvadi soc. 1151v2.

Zrovna z poctu soc. nejsou vyrobci take moc nadseni (patice x konfigurace desky ). Jednodussi to maji pro AMD.
Nehlede nekterych variant se tolik nevyroby a po hodne letech je horsi dostupnost (Vysoka cena). CPU ma vetsi zivotnost jak zakl. deska. (Tezko prodate CPU kdyz neni dostatek zakl.desek).

Onen levnejsi upgrade ma velky vyznam nejen pro obycejneho uzivatele, ale hlavne pro vlastniky vypocetni infrastruktury.
Cetl jsem clanek, kde zvysily vypocetni silu jen vymenou CPU coz nutne znamena mit hlavne kompatibilni patici.

U intelu to byla kompatibilita sandy-ivy bridge a pak 6-7 generace vzdy jsem toho patricne vyuzil. S kvalitni deskou se daji u AMD pokryt 2-3 generace CPU.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Cetl jsem clanek, kde zvysily vypocetni silu jen vymenou CPU"
.. tohle je spis o serverech, kde se obcas dela treba upgrade CPU, kdyz veci co na nem bezi jsou uz na max a nemaji vykonostni reservu, napr database.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tech nekompatibilnich socketu je vice, napr. je nejaka starsi 775 a pak 775 pro quadcore C2Q, ktere nejeli vsude. U 1151 je to zas umele rozdvojeno, protoze chipsety 1xx/2xx a 3xx vypadaj na stejny kremik, jen jinak vyblokovane funkce (CFL jde s upravami biosu provozovat na desce pro KBL). Pak je krasnej bordel v 2011 .. ktere jsou dokonce tri - prvni 2011 pro Xeon E5 a V2 procesory (ddr3), a jinacsi pro V3/V4 procesory (2011-3) s ddr4. A jeste treti verze pro 4/8 socketove systemy (Xeon E7), ktere maji vice nez 3 QPI linky. A nedavno jsem resil problem s LGA3647-0 (2S Xeon) vs LGA3647-1 (1S Xeon Phi) ... nevadilo by mi ze tam nejde CPU mezi nema mixovat.. ale totalne me nasralo ze chladic pro -0 verzi nepasuje na -1 verzi (jina roztec sroubu a zrcadlove prohozeny vystupky). Chladice od Supermicra tedy skoncili pod frezkou... kdyz musis tak musis. Ten -1 chladic koupit nejde, a ani vsespasna Noctua je zde bezradna, uchytove adaptace pro ten socket nemaj.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Cetl jsem clanek, kde zvysily vypocetni silu jen vymenou CPU coz nutne znamena mit hlavne kompatibilni patici." ... to se mohlo tykat Itania. Tam existuji novsi generace, zabalene do starsiho form-factoru, zrejme kvuli upgradu. A to byla evidentne planovana featura, protoze VRM je soucasti te prerostle desky kolem samotneho CPU, takze ani zmena technologie vyzadujici jiz nizsi napeti pak nedela problem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On je to skvělej byznys vid, každej rok nová patice na chladič.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych napsal jinak. V retailu to jedno neni. Vzhledem ale k tomu, ze pro Intel je provorady korporatni OEM trh, tak tam to asi vetsine zakazniku jedno bude, potazmo s tim stejne nic delat nebudou.
V retailu je to ale naopak neco, co Intelu ubira body a duvod, proc treba lidi prechazeji k AMD. Vzhledem k zamereni AMD, tak to zase oni udelali spravne s jednim socketech a kompatibilitou. Kazdy z nich ma jine priority...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jelikoz intel v poslednich par letech v desktopovem retailu ztratil kontakt s realitou a pomery prodeju se obratily naruby, tak si troufam rict, ze mezi desktopovymi uzivateli (kam predpokladam jsou obe platformy urceny) tak verim ze v teto oblasti stridani socketu jako stridani ponozek svoji roli hraje. Tech 99% zakazniku intelu bylo pred dvema lety urcite ponekud jine cislo nez letos. A pokud se bavime o desktopovych procesorech, tak nevidim duvod do nich primichavat mobilni oblast, ta se toho netyka vubec.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

vypadá to že "Comet" bude skutečně krátce zářící kometou, s tím už mají problém proti dnešním Ryzen 3000, proti nové řadě co má být na podzim absolutně bez šance. Navíc ta platforma pod kometu je jednoduše nedodělaná, zřejmě to bude nejkratší cpu řada v historii Intelu. O to líp zapadne v dnešní koronavirové kalamitě, neštěkne potom po prázdninách ani pes. Alder přinese aspoň zdání konkurenceschopnosti což by se Skylake Kometou rozhodně nešlo. Jednou ale ta desátá generace určitě bude mít slušnou sběratelskou cenu, hlavně K modely.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem si ten pohyb zkusil doma nanečisto rukou a konečně jsem na stará kolena rozlousknul záhadu, která mě trápila od dětství: Večerníček je americký státní občan, vysoce postavený zaměstnanec Intelu, jede na kole do práce a ty papíry jak vyhazuje z tašky, to je volně ložená sada map ze školního atlasu!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak Intel chysta aj nechysta deprivaty Skylake...
Alder Lake vyjde v 2020 a na sklade bude 2022
Otazka je bude mat 8C (jadier) a 8 "virtualnych" jadier alebo 16C v reale?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tie slajdy sú FAKE.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako téměř všechno od Intelu...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

dále se bude vyvíjet: molten lake, thermal lake, burning lake

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel by měl všecko opustit všecky myšlenkyohledně 14nm 13 nm 12nm 11nm 10nm 9nm 8 nm a 7nm všecko blbost a skočit rovnou na 5nm předělat komplet výrobů a ze 60% kapacity firmy v segmentu destkop právě na těchto 5nm aby vůbec mohl v budoucnu přemýšlet o tom že bude zpět v poměru cena/výkon/watt konkurovat AMD protože budoucnost ho spolkne v případě že bude vymýšlet takéto hovadiny na startejch výrobních procesech musí nasadit laťku hodně vysoko aby mohl opět konkurovat jinak mu stále o jeden výrobní proces bude AMD ujíždět z jeho rozjetým rychlíkem !!!!!!!!!!!!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel zamestnava v marketingu podobne bezmozky jako AMD.

Tady je nova revize slidu: https://twitter.com/MebiuW/status/1248266214658330625?s=19

Misto Alderu je Atom Jasper Lake. Takze uz to dava smysl. Rocket prelom 2020/21 a nekdy na konci 2021 Alder.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Adler nebo Rocket lake pořád je to stejný 14nm krám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uff ... jen ze zvědavosti to sleduju a tento článek je pro mě poslední hřebíček do rakve srozumitelnosti a pochopení produktové řady Intelu. Jako vždy pobavily informace o dvou soketech za rok a taky, že i s tím 10nm produktem (který má být jako 7nm konkurence) je TDP téměř dvojnásobné oproti AMD Ryzen. Na to jsme si postupně zvykli s nekonečným refreshováním 14nm produktů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.