Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel odhalil Meteor Lake jako největší architektonický posun posledních 40 let

Nejsem si jistý jestli se tohle ródeo v noťasech zaplatí.

btw měl jsem dneska v ruce Lenovo Z13 gen1 s Ryzenem 6000 za 40kKč a přišel mi fajn, ale jen dvě USB-C ... a dál už jako nic, jo jack ještě ... prostě to mermomocí musí někdo někde doje*at.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Sis tam chtěl připojit současně PS/2 klávesnici, USB-A myš a pomalou USB 2.0 flashku?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak asi k tomu nechtěl připojovat HUB či dokinu, aby si mohl nakopírovat data na flashku, přece. :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou flashky i USB-C, dokonce i obojetné a bezdrátové.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Počítám že jsou usb4, power delivery a mají dp alt. Mode = realne staci jeden. Pokud chceš k tomu rychle uloziste, tak vyuzijes druhý.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady asi úplně nejde o to aby se to "zaplatilo" přímo už v rámci generace meteor lake.
Je to krok do budoucna, vysoká škálovatelnost.

A jen tak mimochodem ono se to nejspíš už zaplatilo předem protože do laptopů mají nasmlouvané dávno dopředu... stačí se podívat kolik laptopů má Ryzen, kolik Intel a je to jasné

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No tak se Intel díky TSMC konečně pohne kupředu?

Těším se na prosincové recenze. Pojďme si tipnout, kdy vyjdou. Jsem optimista, sázím na červen 2024.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Že s tím stále otravuji, ale není to málo, Antone Pavloviči? :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takze integrace technologii Foverosu a HW sheduling, Thread director je neduveryhodny. Dlazdice od Foverosu budou technologicky dale nez ciplety od AMD. No, ale nemaji to poradne doladene, takze tam je vykonnostni propad nebo jsou chybne recenze?

Na beznou cinnost to staci, pro workstation bych dal ruce od teto serie dal. Nedelat ze sebe pokusneho kralika na testovani novych a nedoladenych produktu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

'' Dlazdice od Foverosu budou technologicky dale nez ciplety od AMD. ''

intel pri vyvoji mobilniho chipu rozlozenyho na dlazdice narazil na kvanta problemu co musel resit, treba spotrebu spoju mezi dlazdicema.. nez to vyresil, ma meteor proti konkurenci cca rok zpozdeni..

amd si spocetla, ze u mobilniho chipu rozlozeni na chiplety prinasi vic problemu nez kolik jich resi tak tam nechava monolit.. phoenix ma na trhu a proda vsechno co vyrobi..

ale tak hlavne ze je intel technologicky dal.. ;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A ešte zabudol, ako má technologicky vyriešené čiplety AMD na MI300... :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD pri vývoji čipletovej technológie ide opatrne po malých krôčikoch, aby im to nenarobilo veľké problémy. V bode nula začínali s prepojením dvoch rovnakých jadier (prvý Threadripper), potom to rozdelili na IO die a CPU die a naposledy pribudla 3D V-cache ako samostatný čiplet. U GPU aj rozdelenie na GPU die a Memory die spôsobilo to, že sme sa výkonnostne posunuli len nepatrne a nebolo takmer cítiť že sa prešlo na novší proces a architektúru s vyšším IPC a predpokladaných +500Mhz sa nenaplnilo.

Naproti tomu Intel chce s Foveros urobiť jeden veľký krok a rovno predbehnúť AMD v technologickej pokročilosti čipletového dizajnu. Len Intel zabúda, že keď si nasadí "7 míľové čižmy", tak bude robiť také veľké kroky, že nebude vidieť, kam nasledujúcim krokom smeruje...môže to byť kaluž, tráva, blato alebo rovno lajno.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

„U GPU aj rozdelenie na GPU die a Memory die spôsobilo to, že sme sa výkonnostne posunuli len nepatrne“

To nijak nesouvisí s rozdělením na čiplety. Problém s nízkými takty se stejně týká i monolitické Navi 33.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pripúšťam, že to nie jednoznačné. Faktom však je, že za nízke takty je zodpovedná architektúra RDNA3, ktorej spoločným znakom je rozdelenie frekvencii pre Front-end (2.5Ghz) a Shaders (2.3Ghz) za účelom zvýšenia efektivity, následne zmena veľkosti a prenosovej rýchlosti Infinity Cache a v neposlednom rade zmena topológie spojenia častí čipu (GCD a MCD)...jedna s nich alebo aj všetky tieto zmeny dohromady, prispeli k tomu, že RDNA 3 nedosahuje 3GHz frekvencie (aj keď využije 5nm TSMC).... Architektúra RDNA3 je rovnaká pre Navi 33 aj Navi 31 a 32 (u Navi 33 je len monoliticky vyrobená, vnútorné usporiadanie bude rovnaké), takže či problém spôsobuje samotné fyzické rozdelenie na čiplety, alebo už len samotná zmena filozofie spojenia výpočtovej a pamäťovej časti, sa asi nikdy presne nedozvieme. Faktom však je, že tu AMD urobilo veľa zmien naraz (to u ZEN CPU neurobila nikdy) a neodhadlo, respektíve neskoro zistilo komplexnosť problémov. A toto je hlavný dôvod prečo, by mal byť Intel veľmi opatrný a nemal robiť až veľmi veľké kroky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V čistě výpočetní zátěži bez grafických operací zvládá přes 3 GHz. Takže problém bude v té synchronizaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Thread Director nie je ziadny HW scheduler.

Thread Director robi iba to, ze poskytuje operacnemu systemu nejake statisticke udaje o tom, co za instrukcie v ramci toho threadu bezia. OS sa tak moze lepsie rozhodnut, kam ten thread namontuje.

Nepozeral som aku presne statistiku to poskytuje, ale malo by to obsahovat dost dat na to, aby sa operacny system vedel rozhodnut, akemu jadru to strci. To, kolko casu thread zabere na procesore operacnemu systemu hovorit netreba, to uz vie aj sam. Netusi ale, aku presne zataz generuje na urovni procesora (napr. ci je to ALU, FPU, vektorova zataz, alebo proces vela kopiruje pamat).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je jasne, ze MeteorLake je totalny nedorobok, navyse urceny len pre mobilny segment:

- namiesto jednej O/I dlazdice su dve, jedna velikaaanska, jedna malinka, lebo to proste nevedeli/nestihli poriadne navrhnut, aby stacila jedna (amateri)
- ine Atomy vo velkej O/I dlazdici a ine Atomy v CPU dlazdici (ano toto znaci TRI mikro-architektury pre cely CPU !!!)
- priorita zataze jadier absolutne jasne poukuzuje na mobilny segment, pri desktope by to tvorilo zbytocne lagy, tam poriadna zataz musi ist hned na velke jadro

Humus-Hirosima-Hadr

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tu som celkom zvedavy, ako sa s tymi dvoma Atomami popasuju. Ked jeden podporuje VMMI a druhy nie (plus predpokladam ze Pcore to podporuje tiez). Operacny system z toho potom moze byt jelen a bud sa cele VMMI nebude pouzivate, alebo thread v momente, ked VMMI pouzije, bude odkazany na to zit mimo SoC dlazdice. Tym padom sa compute dlazdica uz nikdy nevypne, kym ten thread neskonci, alebo sa neuspi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to vydani pred vanocema je dobra strategie.. dodrzej slib 2023 a kdyz to bude pruser, nebude se o tom moc mluvit, protoze vsichni budou resit svatky, darky a volno.. no a kdo si to planuje koupit pod stromek, tak si to stejne poridi, pze par dni pred vanocema stejne uz nebude mozny sehnat neco jinyho, protoze vsechno bude vyprodany..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kedze to je notebookovka, tak vydanie pred vianocami moze celkom v pohode znamenat, ze realna dostupnost notebookov s tymto procesorom bude tak februar 2024 a neskor.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aby nebol z najväčšieho architektonického posunu najväčší trapas. Optimistická realita bude, že výkonovo a spotrebou budú na úrovni rok starého mobilného Ryzenu. Pesimistická realita bude, že pri tej obmedzenej spotrebe na 10W to bude v skutočnosti žrať niekde medzi 28-45W, ale výkon bude tak žalostný, že ľudia si pri tom spomenú na prvé 7" netbooky s Atomom. Tak teda štastné a veselé vianoce prajem intelu...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jedna vec, ktora tam vyzera skaredo je to, ze zataz pojde z internych atomov na externe atomy a az tak na Pcores. Z toho budu asi ludia dost rozesmut. Cakal by som, ze ked uz teda mam compute dlazdicu vytiahnut zo suflika, tak to strcim na Pcore, nech sa to co najskor dopocita a mozem celu dlazdicu uspat, pretoze tam bude celkom slusny skok v spotrebe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je možné, že to je jeden z důvodů, proč nechali herní notebooky na Raptor Lake(-refresh).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Protoze Raptor RFS nabidne hlavne 8 jader!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší by bylo kdyby poskytovali 2 módy, performance kde by to skákalo rovnou na P-core a powersave se skokem na E-core

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, kedze rozhadzovanie zataze na jadra je zalezitostou OS, predpokladam, ze sudnejsi system si to takto spravi. Zrejme pojde len o to, aku preferenciu bude threadom davat Thread Director.

Tam ide len o to, ze takato strategia mi pride divna a zrejme bude mat za dosledok to, ze to velmi svizne masiny nebudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to opravdu hodne zvlastni slepenec, prijde mi to celkove bezkoncepcni, proste "dali jsme to nejak dokupy, aby to fachalo".

Pouziti ctyr ruznych vyrobnich procesu neni vyhra, spis znouzectnost.

Dulezite casti cpu vyrabi TSMC, to mluvi za vse.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nějak to zkus rozvést, proč by to měla být znouzecnost ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pet dlazdic, ctyry procesy, slozity dlazdice, tuna problemu s jejich propojenim a rizenim spotreby.. to vsechno aby vyrobili mobilni procak co ma vykon a spotrebu jako monolitickej phoenix kterej ma amd davno na trhu.. aneb jak co nejslozitejsim zpusobem s promrhanim spousty casu, prachu a lidsky prace vyrobit totez na co konkurenci staci uplne obycejny postupy..

proste KIS - keep it simple.. nedelej to slozitejsi nez je nutny.. zadelavas si na zbytecny problemy..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu - pokud se jim podari vychytat nejvetsi masarky, tak je to prislib do budoucna.

A uprimne - pokud chceme x86, tak potrebujeme, aby fungoval jak Intel tak AMD. Aby byla alespon nejaka konkurence a nekam se to posunovalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

otazka je, v čem je to příslib? že to dokazali dat dohromady ještě neznamena, že je to efektivní řešení. Urcite je jednodusi vyrabet na dvou procesech u stejne firmy, jako to dela AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A u AMD si snad každý byl hned jistý že čipletovy přístup je extrémně efektivní řešení když tam napoprvé byly různé problémy s komunikací komplexů jader?

Když nic nového nezkusíš, nikdy nic neobjevíš

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel poradne nezvladl ani kockopsa P a E cores, toto je nasobne slozitejsu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD taky nezvládlo Bulldozer a dneska je v jiné situaci, u každého výrobce se to může nějak zvrtnout a časem zase otočit k lepšímu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@Tom Buri : jo, na tenhle svůj komentář si vzpomeň, až bude na chiplety u mobilních CPU/APU přecházet AMD :-D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 9 7945HX
. je pro ntb
- je z čipletů

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

... a je prvni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"aneb jak co nejslozitejsim zpusobem s promrhanim spousty casu, prachu a lidsky prace vyrobit totez na co konkurenci staci úplne obycejny postupy"

"procak co ma vykon a spotrebu jako monolitickej phoenix"

jeho argumentace

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

napr k cemu je dobra IO tile? ta se mela vejit na SOC.

Dalsi vec - potrebujeme u integrovane grafiky specialni tile? Pri soucasnem vykonu urcite ne.

Intel vyrabí všeho všudy jednu malou dlaždicku, to je docela bida. To znamena, ze jejich Intel 4 (7 nm) je na tom stále mizerně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ano, se se svými nejnovějšími výrobnímy procesy mají stále nějaké větší či menší potíže, ale není právě chipletový design odpovedí na problémy s výrobou čipů ? (diverzifikace, výtěžnost, cena wafferů, atc.)

k čemu je dobrá ? je to diverzifikace produktu podle zaměření, kde potřebuješ hodně periferií a konektivity versus čip do nějakého tabletu

https://images.anandtech.com/doci/20046/Meteor_Lake_Hotchips%20_%20Wilfr...

https://imgur.com/tUBpmLI

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je u kazdeho produktu

tady je komplexita tak vysoka, ze se to stezi zaplati v NB

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a přesto to lidi budou kupovat, jako Apple .-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zbytecne komlikovany koncept kde procesor tvori az 5 jak vybavou se lisici tak technologii vyroby(nm) rozdilnych dlazdic, zadny jednoduchy koncept jako u Zen-u kde je jeden centralni IOD ktery obstara veskerou komunikaci procesoru jak s vypocetnymi ciplety(jadra) tak se svetem(IMC, PCI-Express, NVMe...+), to vsechno proto protoze intel stale vic a vic preferuje ty mala debilni jadra kuli kterym hodla pridat zbytecne kremik navic, naopak kdyby mel skutecne prevratnou architekturu, resi jenom velka jadra a smitec(!), lidi jednoduse nechteji pidi jadra a jest pod nimi pidivejsi, zas hromada intelího obkecu ale realita je takova ze se to na posledni mobilni Ryzen-y nedotahne, jenom v jedinem je predci a to v spotrebe kde jiz tradicne intel lze, za mne rozhodne preferuji stejny typ jader(vybava), mensi spotrebu a moderni instrukce(AVX-512), tohle necht si necha idiotum.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

komplikované to je, ale na míle daleko od takového Ponte Vecchio, vyhoda je velká konfiguratelnost,volnost ve výrobě, rychlá reakce na změny požadavků zakazníka, nevýhoda složitější balení a potenciálně i spotřeba (může být do jisté míry vyřešeno pokročilým power managementem)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je vazne hezke, ze se porad snazis zapraskat... :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Letos na konci roku?
Nevěřím!! Jedině paper launch !
A jak zde bylo zmíněno, testy a recenze taky odhaduji v polovině r.2024

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O tom uz neco napsal Josef Capek, mam dojem... :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nejvetsi architektonicky posun je chipletova architektura AMD, diky ktere je mozne poskladat procesory s drive nepredstavitelnym vykonem a zroven se stale velmi slusnymi latencemi mezi jadry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dnes je to tu samý hejt, jak je to složité, nanic, znouzecnost, hirošima hard (Pjetrova perlička), ale jen do té doby než něco podobného začne dělat AMD :-D pak to bude to nejlepší na světě

tak si na to pamatujte , včetně Jozefa Čapka .-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ze to AMD nebude delat stejne (rozumej debilne), ti nejak uslo.
Dobrej pokus, ale zapraskals' jen sebe. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pre mna je to priradovanie jadier od najslabsich po najsilnejsie zdvyhnuty palec. Uz teraz je dost videi na youtube o tom, ako je trinasta rada na papieri vykonna, ale realne sa uzivatelom zda zalagovana a spomalena, evidentne tam to priradovanie jadier, ci komunikacia medzi P a E nie je idealna a pre uzivatela sa procesor javi o dost pomalsi, ako realne je. Je dost mozne, ze tu to bude este horsie a to je pre mna NO-GO.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto si lidi ktery tomu rozumeji v BIOS-u(EUFI) rovnou ty E/Atom jadra vypinaji, maji pak klid.

Jedna sa o naprosto bezne 8 jaderne procesory(i7/9), Meteor Lake je jeste min, 6 jadernej!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže cenovka je jako vícejaderný AMD CPU, takže když si je vypneš, tak jsi reignoval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.