Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel „odvydal“ Ponte Vecchio / DataCenter Max Series 1350 GPU

Marně přemýšlím kdo si tu Auroru objednal ? A co toho dotyčného vede k tomu, že stále čeká ? Co mu Intel slíbil ? Žádný člověk, ani instituce při smyslech by nečekala na nějaký počítač od roku 2015 do dnes a ještě s pocitem, že nevíme kdy to opravdu bude, ale s pocitem, že když to bude, tak to bude neefektivní, žravý a pomalý superpočítač, který si namaže na chleba kdokoliv, kdo si zvolí komponenty od AMD.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si dobře vzpomínám, AMD tam dodalo nějaký materiál pro stavbu menšího superpočítače na překlenutí čekacího období. Ale už nevím, kdy to bylo. Předloni?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť to nedává žádnou logiku, čekat. Pokud vím jako objednatel, že specifikace z roku 2015 v roce 2030 už asi nebudou super aktuální, tak přeci nebudu čekat a zruším objednávku, protože druhá strana (Intel) nedodržela ani čárku z naší dohody.
Proto se ptám, co Intel slíbil a proč objednatel čeká ,

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pretože zadávateľom je Argonne z projektu Ministerstva energetiky(DOE) USA. A ak je to taký projekt (či v USA, alebo EÚ), každú zmenu zadania, ceny, špecifikácie musí schváliť agentúra, ktorá projekt dotuje...

Aurora is a planned supercomputer to be completed in 2023. It is sponsored by the United States Department of Energy (DOE) and designed by Intel and Cray for the Argonne National Laboratory
https://en.wikipedia.org/wiki/Aurora_(supercomputer)

Argonne National Laboratory is a federally funded research and development center in Lemont, Illinois, United States. Founded in 1946, the laboratory is now sponsored by the United States Department of Energy and administered by UChicago Argonne LLC of the University of Chicago.The facility is the largest national laboratory by size and scope in the Midwest.
https://en.wikipedia.org/wiki/Argonne_National_Laboratory

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Americké Department of Energy (DOE) pro Argonne National Laboratory. Funguje tam (nebo přinejmenším fungovalo) jakési interní pravidlo, že se velké projekty zadávají na střídačku velkým americkým firmám. Takže s Aurorou prostě přišel na řadu Intel a čeká se a bude se čekat, dokud to Intel prostě nedodá.

Argonne to před dvema lety vyřešila takto:
https://diit.cz/clanek/argonne-cekajici-6-let-na-superpocitac-od-intelu-...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dík za odpověď.
Takže Argonne to vyřešil správně a DOE by měla být, bez ohledu na vnitřní předpisy a dohody, hnána k zodpovědnosti za špatné hospodaření ve společnosti.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To asi nedopadne páč se jeden čas proslýchalo, že Intel jakožto kompenzaci zpoždění nabídl veškeré jím dodávané komponenty zdarma či za nějakou absolutně směšnou částku ala $1.
Pak by mělo smysl čekat s tím že na ně bude vyvíjen tlak aby se i celkový výkon posouval dle trendu a mezitím pořešit jen chybějící výpočetní kapacitu což proběhlo.
No těžko říci jak to bylo, ale celkově je to pěkný nekonečný seriál jako býval "Tak jde čas", ale i ten nakonec skončil takže šance tu je :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

intel by mel zmenit zamereni a provozovat hampejzy.. bordel jako bordel..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pracovnice (v modrém prádélku) by se mu po prvním nedodrženém slibu o placení rozutekly.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale zase čo všetko by zákazníkom sľúbili!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Checht.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTC letí nahoru. Takže každý zrušený akcelerátor je velká škoda.
Jestli intel promarní další cryptobublinu, tak to můžou rovnou zavřít.
O Bonanza Mine taky ticho. Jen další výkřik do tmy...směrem k akcionářům.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Čo to má spoločné s BTC?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je mozne, ze v rami tech uspornych skrtu, Intel seskrtava 'vsechno', kde nema zajisteny bezprostredni odbyt nebo mu dany bussines case vychazi nejak 'blbe' navratnost investic.
To by celkem mohlo vysvetlovat i ten chaos v rozpracovanych/dokoncenych/nedokoncenych/skrtnutych projektech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně se přikláním spíš k tomu, že stále mají problémy s výrobou, proto zrušili jediný model, který „vydali“ pro volný trh (1350) a znovu ho vydají pod jiným označením a s kosmeticky upravenými parametry, až ho budou schopni vyrábět (1450).

Na zrušení hotového a vyvinutého produktu, který se již vyrábí, žádné investice neušetří.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je samozrejme taky mozne.
"Na zrušení hotového a vyvinutého produktu, který se již vyrábí, žádné investice neušetří."
.. usetris naklady na vyrobu chipu, ktere po tom bud neprodas a nebo prodas az za tak dlouhe obdobi, ze se rozhodnes to radeji zrusit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už mají masky, linky na pouzdření, testování a všechno kolem. Navíc oni ho vyrábět budou (1450), tak jako tak, takže kdyby to plánovali zabalit, nebudou ohlašovat další modely. Alespoň v tom nevidím smysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zase pozor, kolik už udělal Intel kroků, které nedávaly smysl :-)
Kdyby tyhle obří společnosti koply Intel do pr..., tak by to Intelu spíš pomohlo, než ublížilo. Možná bysi uvědomil, že i miliardová společnost, si nemůže dělat z huby trhací kalendář a třeba by je to někam posunulo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Keby ohlásili EOL boli by menej na smiech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tolko nakladov vrazenych do neuspesnych a zrusenych projektov. Stale vysoke obraty, dividendy, platy manazerov, atd. Zacinam mat neblahe tusenie, ze Intel je len prachobycajna pracka spinavych penazi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějak mi připomíná Českou poštu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi dávno začínaly články o dění v IT větou typu: "Včera Intel uvedl na trh nový procesor xy, pojďme se podívat na to, co umí.". Dnes novináři používají výhradně čas budoucí. Vypadá to, jako by měli PR velkých firem s novináři nepsanou dohodu: " My si budeme pravidelně vymýšlet, aby jste měli o čem psát a vy nám svými články budete dělat zadarmo reklamu.". Jen nevím, kdo tuto situaci vytvořil. Jestli byla na začátku slepice nebo vejce. V každém případě, kdybych na tomto serveru smazal všechny články o tom, co možná jednou bude, zbyde zde jen placená reklama. Chápu, že rozjetý vlak se těžko zastavuje. Ale dokud se nezačne brzdit, nic se nezlepší. Ani na lhaní PR, ani na kvalitě publikovaných článků. Omlouvám se všem, které jsem úmyslně urazil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pláčete hezky.
Ale na špatném hrobě.

Zkuste se zeptat u propagačního oddělení Intel, proč tolik vymýšlí.
A u výrobní divize, kde je zakopán pes.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel taky chce vyrábět ARM procesory svým procesem 18A na konci roku 2024 (pravděpodobně je tam překlep, mělo být 2034). ARM mu už pro ten proces připravuje úpravy jader.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na základě "Poučení z krizového vývoje" bych tipnul ten překllep jako 2042.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.