Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel oficiálně vydal mobilní 10nm Ice Lake

Zajímalo by mě férové porovnání 10nm Core i7-1065G7 (1,3 / 3,9 GHz) a 12nm Ryzen 7 Pro 3700U (2,3 / 4,0 GHz). Ale asi vím, jak by to dopadlo. Pravděpodobně žádný propadák, žádná sláva ale ta cena/výkon...

Není kouře bez ohně, zvlášť když jde o nevysvětlenou změnu metodiky testování na poslední chvíli.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Spíš jsem zvědavý na porovnání s ohlášenými mobilními 7nm procesory od AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsou asi ještě dost daleko, odhadem vyjdou okolo CES 2020

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

fascinuju ma tie zakladne takty.
moj atom n2600 (Cedar trail) 2C/4T ma zakladny takt 1600MHz s podtaktovavanim na 800MHz.
TDP 3,5W...
10nm Core i5-1030G4 ma zakladny takt 700MHz. single core turbo 3500MHz TDP 12W...
budu ma zaujimat testy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsem zvedavy, jaky frekvence z toho polezou v zatezi. Mam 15W i7 8550U a v CB R20 to podle CPUZ ukazuje v zatezi stabilni 2,3-2,4Ghz, s tim, ze jeho base lezi na 1,8Ghz. Takze drzi cca 0.5Ghz nad base. Pokud vemu nejrychlejsi 15W 10nm kousek ma base na 1,3Ghz+0,5Ghz=1,8Ghz...coz by bylo ve vysledku pomalejsi i pres narust IPC, nez co mam ted a to nemam nejrychlejsi model.
Ale treba ten boost na vsech jadrech bude fungovat lip.

Update:
Tak jsem nasel predbezny test na noteboocheck pro nejrychlesji 15W kousek a CB R20 dava 1180bodu, coz je to stejne co muj 8550U. Takze posun nula, ale aspon neni pomalejsi (pravdepodobne bude o fous vuci 8650U).
Pri porovnani jejich benchmarku, pak vychazi 8550U vetsinou dokonce rychleji nez ten novy 15W.
To se kluci teda Intelovky s 10nm moc nevytahli.
https://www.notebookcheck.net/Our-first-Ice-Lake-Core-i7-1065G7-benchmar...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá otázka. Dnes se ždímá každá volná mezera v pipeline procesoru, do toho boosty všecho typu a v rozdílných příchutích, a tak ani IPC, základní frekvence a maximální boost nejsou tak jednoznačné parametry, jak by se mohlo zdát. Dle situace se může medián taktu a výkon pohybovat kdekoli mezi těmito hodnotami. U PC to ještě trochu jde, ale pokud se k tomu přidá agresivněji vynucovaný limit TDP a co notebook to jiné chlazení, tak je to pak problém. Ty základní takty bych spíš bral jako maximální underclocking.

Výkon to má, ale na to, že na výrobním procesu makali o půl dekády déle, to není sláva. Holt byli příliš sebejistí a byli načapáni s kalhotami u dole. Připomíná mi to bajku "Želva a zajíc".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

čtyřjádro a 28W tak to je masakr oproti těm mým 95W+...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, výkon Ice Lake kvůli nízkým frekvencím nedostačuje na Coffe Lake.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ted koukam na ten clanek na anandtechu, to jsou dobry tragedi.. aby ice lake nedopad blbe, tak srovnavali top model 15w ice laku s top-1 modelem z predchozi generace a to jeste ve specview a geekbench, ktery ma intel ve slajdech mezi best-case pro ice lake.. fakt novinarina na bliti..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Teď ještě zůstáv otázkou, co si Intel letos představuje pod zkratkou "TDP"...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem si říkal když jsem koukal na graf kde byly tří vteřinový peaky na 50W :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tvl.. co v intelu hulej? 281 us za dvoujadro? skoro tri sta dolacu za dve jadra s garantovanym taktem 1,2ghz a normalni uhd grafikou? teda jesli tohle je vazne mineny naceneni mobilniho lowendu, tak jsem zvedavej, jak se zakosi co si to koupili budou tvarit, az koncem zimy amd vyda picasso.. za 300 usd bude 7nm mobilni ctyrjadro, kdovi jesli ne sestijadro.. navic s 2x rychlejsi grafikou..

cisar je nahej!

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

videl bych to tak, ze zakosi budou drzet usta a kupovat... proc? bo vyrobci Intel podrzi a nabidka s AMD bude bidna ... az zadna ;-)
ty zajimave taktiky, strategie a spoluprace mezi vyrobci a Intelem.... to tu bylo zmineno uz nekolikrat... a bude to jeste chvili fungovat... dokud zakaznici hromadne a stale dokola nebudou pozadovat produkty s AMD... a odmitat kupovat Intel...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bídná až žádná? 7nm APU mají vyjít ještě letos, tzn. ne o mnoho později než bude reálně k dostání Ice Lake. Současné 12nm APU Picasso podle testů na notebookcheck podává velmi podobný procesorový i grafický výkon, stojí polovinu a je na trhu. Označení nabídky „bídná až žádná“ by spíš sedělo na dostupnost Ice Lake. Intel poslal na recenze vzorky (ani ne sériové kusy) procesoru, který bude dostupný někdy za 3-4 měsíce („holiday season“).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ano pekne, ale to je to co BUDE! aktualne jsem mrkl na svuj fav. eshop... z prvnich 100 15" notasu je nabidka AMD = 1/3 ... a to musim rict, jsem prekvapen, kam se to posunulo... kdysi to bylo mnohem horsi... ano vzhledem k pomeru cena/vykon by ta nabidka mela byt spise opacna ne? ;-)
ale to je budoucnost, ktera nas snad ceka...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten test je taky nějaký divný. Jak tu už padlo, opět je srovnáván top model Ice Lake s o příčku nižším modelem Whiskey Lake. Ve hrách dále z grafu záhadně vypadly výsledky Ice Lake testovaného na 15 wattech a namísto toho je srovnáván top model Ice Lake s TDP zvýšeným z 15 na 25 wattů s druhým nejvyšším modelem (ne tedy top modelem) Whiskey Lake s 15W TDP. Pochopil bych, že nesehnali top model Whiskey Lake, ale proč byl v některých grafech vynechán výsledek Ice Lake při standardních 15 wattech, to mi moc jasné není (nebo nechci věřit důvodům, které za tím mohly stát).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na notebookcheck maji otestovany pre-produkcni 15W i 25W kousek. Ti jsou co se tyce notebooku stejne asi nejlepsi zdroj vubec,
https://www.notebookcheck.net/Our-first-Ice-Lake-Core-i7-1065G7-benchmar...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Díky. Takže herní výkon v těch pár testech vypadá na úroveň stávajících 12nm APU, procesorový výkon v CineBench single-thread je o 21 % vyšší, v multi-thread o 23 % nižší. V průměru tedy plus mínus totéž jako 12nm Picasso, jen ~2× dražší.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

U současných APU mě mrzí nedostatek ultrabooků, které nabízí pouze HP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ThinkPad T495, T495s, X395 ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak po pročtění u mě dobrý. Sice to není kdovíjaká bomba, ale proti současným 8250U / 8550U je to drobný krůček dopředu. Ryzeny sice zcela opanovaly trh výkonných procesorů a nemá moc cenu přemýšlet o něčem jiném, ale popravdě bych si asi ultrabook koupil zase raději s Intelem kvůli dostačujícímu výkonu a výdrži na baterku, teď dokoncev Intelu přidali nějaký grafický výkon...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm... nejspíš další prasesor, který nemá smysl kupovat :( Už aby do NB šly 7nm Ryzeny.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dual core na rok 2020 za 300€?

Neviem či je horší Intel, alebo lopaty, čo budú tvrdiť, že to je skvelý herný procesor, a preto je jeho existencia a cena adekvátna.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Možná by bylo lepší, kdyby celý IceLake zrušili (jako to postihlo CannonLake). První generace 10nm procesu je vážně slabá a podkopává potenciál CPU, který přinesly dříve zmiňované architektonické změny (alespoň podle slajdů).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co by s těma 10nm linkama dělali? Určitě se najde někdo, kdo to koupí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten problem neni, ze by ten chip byl spatny. Vykon CPU je taky slusny, takze do urcite tridy notasu je to v pohode. Jen je divne, ze vydavaji novou architekturu, novy process a CPU vykon bude nizsi nez predchozi generace. To myslim tady uz dlouho nebylo.. Asi se da na zaklade toho rit, ze tech jejich 10nm je stale ve srackach.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ice lake může zachránit asi jen výdrž na baterii, jinak nic moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jsem si to nejak nepomichal..tak tohle je uz 2 generace, co Intel na 10nm stavi. Loni preci vysli nejake "prvni" 10nm chipy do notebooku a byli k sehnani tak akorat na vystave :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Normálně se to prodává a dokonce jsem to i recenzoval: https://diit.cz/clanek/recenze-intel-nuc-kit-8i3cysm-aneb-10nm-intel-can...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna tohle bych takto teda netvrdil. ANo, kdyz nekdo vylozene chce a hleda, tak ho najde k prodeji ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle meho mineni se jedna o vydani vubec nezjbytecnejsich procesoru v roku 2020, ukazkova nesmyslnost jiz nedostacujicich dvoujader, jejich praseci naceneni + znaceni a i to ultra low voltage v podani 10nm je proste katastrofa, tohle jako ma byt to vsechno na rok 2020 z tech 10nm vyvijenych jiz od roku 2015? no musim se smat, jestli AMD vyda 6 jaderne APU s iGPU Navi ve 4Q 2019 nebo na zacatku roku 2020, bude jiz Intel tak v prdeli ze vic uz byt nemuze, jiz dnes koupite 4 jaderny/8 vlaknovy Ryzen 5 3400G za krasnych 156€!, jestli nize taktovane 6 jadro v podobe APU bude stat do 220€ zakaznici ho vemou vsemi deseti.

Jak jiz Intel avizoval po 14nm+++ Comet Lake prijde Rocket Lake, cili i rok 2020 bude u Intelu plne v 14nm rezii, radsi by se mel nato vysrat a jit jiz do 7nm EUV, jeho 10nm je jiz 5 let nesmysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jaké funkce pro správu endpointu ono APU přináší? Se štěstím polovičaté TPM2.0 s absencí jakéhokoliv E-DLP (Endopoint - Data Loss Protection). Uvědomuji si, že Vaše mentální kapacity na pochopení nestačí, přesto existují velcí a stabilní zákazníci s robustní infrastrukturou, pro které jsou klíčové zejména fukce pro správu koncového bodu, bezpečnost a ochrana dat (dodavatelů Data Loss Prevention/Protection je vícero). Dalé jsou zde rozhranní a prvky pro komunikační a průmyslové nasazení (podpora anténních soustav, sériové rozhraní, signálové zpracování) pro které musí podpora vycházet přímo od výrobce. Samozřejmě, v plastové krabiččce s plameny a blikající klávesnicí je nenajdete, ale stačí se porozhlédnout po značkách Panasonic, Getac ... a rázem se situace změní.

Lidé starající se o IT vybavení např.: Raytheon zcela jistě nezajímá názorový konsens DIIT a vzájemné utvrzování postojů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak tahle 10nm architektura, ale vše od Intelu na 14nm a větších je z hlediska bezpečnosti to nejhorší a to i když nezůstanu jen u procesorů v PC světě. E-DLP na tom nic podstatného nezmění. A pokud píšeš o těch zákaznících co podle tebe nemůžou mít nic kromě Intelu jako o „velkých", tak to dokaž konkrétními čísly+produkty.

Řekl bych, že těch cirkusových PC (Intel+AMD) bude o dost víc a to mám v záloze i necirkusové servery a HPC, které taky nevidí v AMD žádný problém. Teda jestli na to tvoje mentální kapacity mají a jenom neblafuješ „velkými" slovy bez skutečné důležitosti. Holt se tady někdo ztratil ve svém microsvětě a já to nebudu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč?

Ptám se sám sebe, proč bych měl právě Vám něco vysvětlovat, dokazovat nebo vůbec s Vámi diskutovat, když se zkušenosti vím, že nejste schopen akceptovat nic jiného, než svou vlastní pravdu.

Příkladem:
https://diit.cz/clanek/core-i7-7740k-prvni-vysledky/diskuse
... a mohl bych pokračovat.

Přeji hezký den.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takze preci jen mikrosvet ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Stepe, jsi větší slaboch než jsem si myslel. Z odkazované diskuze nevyplývá co tvrdíš (naopak jsi to ty co ignoruje relevantní argumenty několika ostatních diskutujících) a co je nejdůležitější - v této diskuzi si nedokázal doložit svoje tvrzení, protože ani nemůžeš. Zavři se do svojí ulity a hlavně už nevylézej (autismus se nedá léčit). Díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako ukázka toho, co má Intel v rukávu je tenhle produkt dobrý - myslím hodnocení architektury, ne proces. GPU taky ukázalo pozitivní trend. Když by Ice Lake neměl bezpečnostní chyby, tak za rok může být šest jader na vyšší frekvenci za normálnější cenu jako něco doporučeníhodného. Nějak se mně pořád nechce věřit, že Intel bude další dva roky v desktopu jen na 14nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby ti někdo před pár lety řekl, že v srpnu 2019 bude mít AMD na trhu 7nm šestnáctijádro s vyšším IPC než Intel, který bude stále prodávat maximálně 14nm osmijádra, tak si při vší skromnosti troufám tvrdit, že by se ti tomu taky nechtělo věřit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.