Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel ohlásil Innovation 2023 na 19. září. Lze čekat Meteor Lake. Battlemage ne.

Akce bude o revoluční 5jádrové i3-1305U (1P+4E) a nechutně předražených noteboocích s i3-N305 (8x Atom). Jak to tak u Intelu vidím, tak bych raději stagnaci než inovaci...

Offtopic - nemá někdo zkušenosti s regulací větráku u Lenovo V15 G3 IAP s i3-1215U? Pod Win10 nebo linuxem, protože od biosu asi nelze nic čekat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

N305 není 8xAtom, ale 0P+8E (AlderLake). Nevím co pořát plašíš s těma Atomama. U N305 mě vadí nejvíc fakt, že je singlechannel (1 paměťový kanál).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A nejsou ta E-prditka atomova jadra?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano jsou a i on to moc dobře ví a sám uvádí, ale je to rozdvojená osobnost, která ráda odporuje sama sobě. I ten jednokanál to dokazuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Říkejte si o tom co chcete, ale mluvte doma do zdi.
Ne na webu kde to šíření dezinformací.

Ecore má IPC jako Skylike, má takové IPC i Braswell?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Moc ti nerozumím, protože se špatně vyjadřuješ. Pokud jsem tě správně pochopil, tak definice velkého a malého jádra je dle tebe podle IPC, což je samozřejmě blbost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sám Intel někde prezentoval tabulku, ve které Gracemonty (Ecores) byly označeny jako Atomy a vedl to jako nástupce Tremontu... nevím co dokazuje to, že je IPC na úrovni Skylake... ale jsou to prostě jen rychlejší, nové Atomy, to je asi tak celé.

Navíc někde byl test, že to v praxi výkonově dosahuje spíš jen na úroveň Haswellu, resp. jeho jader.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je také jediné, kde se to objevilo. Atom je podobné označení procesoru jako Pentium.

Krom toho atomová jádra nemají s E-cores mnoho společného. Zatímco atomy měly být úsporné na energii a méně výkonné, E-cores jsou úsporné na plochu, a výkonu mnoho neztratily. Cíl, se kterým byly vyvíjeny, byl jiný, použití je také jiné.

Což neznamená, že Intel nevezme Gracemonty a neudělá z toho Atom. Ovšem low power to nebude, Intel takovou architekturu v současnosti nemá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

E-cores vykonu mnoho neztratily???? Jako vuci cemu neztratily? Vuci atomovym jadrum?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vuci P-cores.
A pokud s tim nesouhlasite, muzete to napsat rovnou a nehrat hlupaka. Opravdu neztratily ani zdaleka tolik, kolik ztracel tehdejsi Pine Trail na Nehalem. Najdete si klidne nejake srovnani z tehdejsi doby.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mozna v historii ne, u ADL ale ano. Mel jsem 1245U, coz je silena kombinace 2+8..to CPU je 'hrozny'. Sice bambiion 10 fyzickych jader, ale vykon mizerny. Pri 23W TDP to ma nizsi MT nez starsi Zen3 5600U, ktery ma jen 6 jader a k tomu starsi architekturu. Tyhle 'atomy' nebo rikejte si tomu jak chcete, jsou vykonove fakt slabe, nebo minimalne slabe v nastaveni, ktere tomu dava Intel.
Notebook jsem zamestnavateli "s diky' vratil a pozadal aspon o P radu s 4+8 konfiguraci., kde mne tyhle male Emrdky uz nebudou tolik trapit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Súhlas ten odskok niekdajších in-order Atomov od Nehamemu atď. bol brutálny pričom v dnešnej dobe tomu tak rozhodne nieje.

Inak čo sa týka spotreby Mini-PC krabičky s ôsmimi atómovými E-jadrovými Gracemontmi v podobe Intel Core i3 N305 up to 3.8GHz so16GB SO-DIMM DDR5 atď. tak Total Power Consumtion v:
• IDLE: 8W
• AVG Gaming 27W
• Max: 33W

zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=HprGjp6igFs&t=543s

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tady možná chybí relevantní srovnání s tím co já a tombomino popisujeme, kdy tahle "sračka" může být v reálném použití i rychlejší než 2+8, která v 15w variantě spolkne 55w(jen co CPU) ale přehazuje vlákna nejspíše od čerta k ďáblu a max frekvence jsou jen 3.3 na ecores

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Atómový 8c/8T Intel Core i3 N305 (15W) nemôže byť rýchlejší ako big.LITTLE 2C+8c/12T Intel Core i5 1245U (15W - 55W).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je podle Vás cokoliv s IPC Skylake a nižším Atom, jistě že ano. Takže Ryzen 1.-2. generace - Atom. Haswell 4790K - 4jádrovej Atom s HT. Atom jsem tomu taky rád říkal, ale jen do příchodu Gemini Lake.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jo táák, slovíčkaření.
https://en.wikipedia.org/wiki/Gracemont_(microarchitecture)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vaše slova - "nechutně předražených noteboocích s i3-N305 (8x Atom)"

Dle Vaší definice je tedy jedno jaký výkon na jádro ten Atom má. Je to Atom, na výkonu nesejde, cokoliv s Atomem patří do lowendu či rovnou e-smetí. Chápu Vás nyní dobře?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele já nejsem psychiatr ani učitel češtiny. Základy IT ohledně výkonu procesorů tady taky nikomu vysvětlovat nebudu. Laskavě si najdi výkon toho atomového i3 a přestaň trapčit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Gracemont stejně jako další -monty jsou Atom, tady to je v oficiálním slajdu od Intelu:

https://liliputing.com/wp-content/uploads/2018/12/atom-roadmap.jpg

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já vím že je to Atom. Podle Mirdy je to ale zmetek co patří do historie bez ohledu na současný výkon.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když neumíš číst, tak nepřispívej do diskuze. Byl bych rád, kdyby do historie patřily v současnosti stále prodávané notebooky s dvoujádrovými atomy, přičemž u těch 8jádrových označovaných jako i3 mně vadí jen cena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jediný správny titulok tohto článku, ak by mal vyjadrovať zaručenú pravdu ohľadom Intelu, mal znieť takto: "Intel ohlásil Innovation 2023 na 19. září. Lze čekat."

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Teraz by sa hodilo niečo negatívne na AMD

AMD EPYC Rome CPUs Stop Working After 1,044 Days of Uptime
Jun 3, 2023
Fixing the problem doesn't require a long solution. Either reboot before 1,044 days of uptime, reset the CPU timer, or turn off the CC6 sleep state
https://wccftech.com/amd-epyc-rome-cpus-stop-working-after-1044-days-of-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to je solidní průkak, povinně restartovat stroj každý 3 roky...
:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemusíš...stačí vypnúť prepínanie jadier do úsporného stavu CC6...čo sa dá údajne vykonať aj z operačného systému....Otázka je, aké percento strojov je takého typu, že sa na nich nerobia upgrady pamätí, diskových polí, prípadne preventívny reštart raz ročne. Linux dokáže bežať roky, bez známok únavy, ale reálne je málo prípadov, kde nerobíš vypnutie/reštart ani po 1042 dňoch.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ono to úplne netreba
hlavne, keď sa robí upgrade jadra/glibc,.... bez reštartu teda robí livepaching

KernelCare Is Another Alternative To Canonical's Ubuntu Live Kernel Patching
on 21 October 2016
KernelCare can also handle custom patches, 32-bit support, and they share they plan to soon begin offering livepatching support for glibc, OpenSSL, and QEMU.
https://www.phoronix.com/news/KernelCare-Ubuntu-Alternative

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můj soukromý stroj má aktuálně 4 roky uptime.

Strojů, kde se nedělají upgrady, je mimochodem drtivá většina. Ono se to koupí k nějakému účelu, na ten se to dimenzuje, a ten to plní.

Každopádně restart každé 3 roky až taková potíž není prakticky nikde, jen je to něco, co tu nebylo, a AMD nám to zavádí. Mnoho hypervizorů bude mít naběháno dlouhé roky. Proč myslíte, že umí Linux patchovat jádro za běhu, hotswap RAM i CPU? No protože je po tom poptávka.
Má to jiný problém. Cloudové firmy budou muset provádět plánované restarty. S migrací virtuálů, která nikdy nebude úplně seamless. Takže všichni lidi, co s tím mají něco společného, dříve nebo později zjistí, že Epyc nezvládne běžet více než 3 roky v kuse. A to je panečku v enterprise fail. Ne tak strašný jako onehdá s SVE, ale zase to má horší dopad i na běžné uživatele, kteří o SVE nikdy neslyšeli.

Uvidíte, čeho všeho se to bude týkat. Enterprise diskových polí s Epycy, třeba taková HPE Primera. Máte diskové pole, které má v sobě 2 controllery, v každém dvojice epyců, k tomu máte redudantní zdroj, aby vám to rozhodně nemohlo umřít; a v záložní lokalitě druhý takový stroj s failoverem. A chcípne vám obojí současně, všechny controllery. Takový průšvih si neumím ani představit. Spousta síťových prvků, různých telefonních ústředen, routerů, páskových knihoven... týkat se to bude i lepších Synology, různých embedded systémů s Epycy... Správci těhle systému se teď budou muset naučit dělat plánované restarty, technici se budou setkávat se záseky po třech letech, a už budou vědět: "Ahá, říkáte dlouho bez restartu a AMD? No jo, to je to šméčko Ryzen." . To není dobré pro marketing.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V serverom svete s Unix/Unix like OS to je veľký problém.

V múzeu IKT, tuším v Štokholme, išiel počítač PDP-7 bez reštartu od roku 1979 do roku 2012

Vo svete Windows to nastať nemôže

Letadla v Kalifornii nelétala kvůli opomenutému restartu serveru
20. září 2004
Kvůli chybě technika a nedokonalosti jednoho z produktů společnosti Microsoft došlo minulý týden k tříhodinové výluce provozu na téměř všech letištích v jižní Kalifornii.

Na vině je technik, který opomenul včas restartovat systém, který nahradil původní unixový server. Nový server s operačním systémem Windows je nutné pravidelně restartovat, protože jinak se počítač sám vypne po necelých padesáti dnech provozu. K tomuto automatickému vypnutí kvůli pochybení technika došlo a shodou okolností selhal i záložní systém.
https://www.zive.cz/bleskovky/letadla-v-kalifornii-neletala-kvuli-opomen...
https://it.slashdot.org/story/04/09/21/2120203/windows-upgrade-faa-error...

A protokol bol, reštartovať základný systém každých 30 dní a 2 dni potom reštartovať záložný systém. V čase reštartu ale mala poverená osoba dovolenku.....

A cez tie dva systémy išla všetka dátová aj hlasová komunikácia s lietadlami/pilotmi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Funkce GetTickCount, vrací počet milisekund od startu systému jako neznaménkový 32bit integer, takže po 49,7 dnech "přeteče" přes 4294967295 a začne od nuly, což v systému, který s tím nepočítá, nadělá paseku. A teď otázka: kdo je idiot? MS, který tu funkci jasně popsal, nebo programátor, kterému to nedošlo? Hlasuju pro programátora.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problémom je, že zlyhal produkt Microsofu-u MS Windows, ktorý sa "vďaka tomu" reštartoval.

A práve preto tam bol ten "reštartér", lebo reštart každých 30 dní vyžadoval výrobca SW. Interné normy vedenia letovej prevádzky nepočítali s dovolenkou "reštartéra" v čase jeho povinností reštartovať

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale houby, Windows 2000 se opravdu po 49,7 dnech (na rozdíl od Windows 95 (?)) nerestartovaly. Problém byl v SW (ne v OS), který očekával od té funkce rostoucí číslo....což fungovalo necelých 50 dní a pak se začalo od nuly a SW se nejspíš zhroutil, protože nepočítal se zápornými čísly (před 5 vteřinami bylo např. 4294967000 a teď po 5 vteřinách není 4294972000, ale 4705 (projeli jsme přes 4294967295. 4705 - 4294967000 => -4294962295.

Jinak mám pocit, že Task scheduler byl už snad ve Windows 2000, takže stačilo udělat stupidní restart task na 1. serveru každého 1. v měsíci a na 2. záložním serveru každého 3. v měsíci a byl klid. Takže to šlo řešit, jenom se na to každý vy***.

A končím s vysvětlováním, ztráta času.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Innovation 2023
"Obtížného tématu je nejlépe se zbavit už v názvu."
~ Humphrey Appleby

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.