Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel potvrdil 2× více Atomů v Raptor Lake, slibuje až dvouciferný posun výkonu

Jů, tak na tom pojedou vícevláknové benchmarky jak z praku. :-\

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Intel si prostě nedá říct. Kam se člověk podíval, tak kde svítilo označení Atom, tak to vždy smrdělo průserem, a často to taky průser byl (otřesné pomalé šlupky v netboocích, umírající NASky...). A co udělá Intel - naservíruje víc Atomů!

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A teď jestli půjde o Atomy nebo o atomy :-P

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

8 velkých jader musí stačit každému.
Mantra pro příštích 10 let.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

V klidu, AMD jim to zase vysvětlí :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Leda ak v grafikách

Intel Poaches AMD's Lead Radeon Discrete GPU Architect
published 1 day ago
Verma was a Senior Fellow at AMD, so this is a significant scalp for Intel.
https://www.tomshardware.com/news/intel-poaches-amd-lead-radeon-discrete...

A to buď znamená charizmu Pat-a G. alebo pomerný neúspech Xe...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Už druhý trojan v intelu?
To jim Koduri nestačí :-)
A nebo Koduriho prokoukli a chtějí se ho zbavit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

alebo je to len ten, čo zablúdil. resp. zle odbočilô z diaľnice 101

https://goo.gl/maps/4ssLcNzaNnnnbn1U9

V smere zo San José do San Francisca je na to výjazde
1. vľavo AMD
2. vpravo Intel

V smere zo San Francisca do San José je na to výjazde
1. vľavo Intel
2. vpravo AMD

Ale ona je tým diaľnica 101 známe, že ak z nej nesprávne odbočíte skončíte v budove priamej konkurencie vašej firmy
:))))

A keď k mape sídiel AMD a Intel pripojíme sídla nVidia a Apple a minulé sídlo AMD na AMD place (to úplne prvé sídlo AMD bolo o blok bližšie k diaľnici)
https://goo.gl/maps/K3B23YXGZfr3CUyy7

Tak je to "sranda"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já to znám pod označením "Silicon Valley"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oficiálne sa to volá Severná časť údolia Svätej Kláry (Northern Santa Clara Valley) = je to oblasť od Južného Svätého Františka (South San Francico) po Svätého Jozefa (San José)

ale v rok 1972 vyšiel článok v San Francsico Chronicle, článok, ktorý použil názov Silcon Valley. A ten názov sa uchytil aj v oficiálnych dokumentoch, ale v oficiálnych dokumentoch to od roku 2010 už neuvádzajú

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Najväčší problém Xe načasovanie. Ak to stihnú vydať v Q2 tak by mohol byť alchemist celkom úspešný produkt, ale ak to vydajú Q3, Q4 tak to už väčšina porovnaní bude hlavne s RDNA3 a Lovelace takže alchemist bude vyzerať dosť zle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No poviem to takto: výkonných 6jadier je optimum pre encoding do x265 v 720p a 1080p (preset: Medium)....výkonných 8jadier (16vlákien) je optimum na encoding do x265 v 1080p (preset: slow)...viac jadier už býva značne nevyužitých (myslím to tak, že nie sú využité na 100% každé jadro/vlákno...ale okolo 80% a menej)... pri encodingu do 4K vieš využiť 12-16 jadier (24-32 vlákien). Čiže aj Intel už ide na hranicu optimálneho využitia. Jedine render scény v CAD, či 3D modelovacích programoch vie využiť viac jadier/vlákien efektívne.

Čiže aby sa nestalo, že budú na trhu procesory, ktoré budú špičkové v benchmarku Blender, Cinema 4D, či POVRay, ale už pri handbrake x265 budú zaostávať za 16 jadrovým Zen4, lebo ten bude mať 16 "plnotučných" jadier s "AVX 3 - 512" a Intel 8 "plnotučných" + 16 "odtučnených" s AVX2.

Ja mám skôr pocit, že Intel touto hybridnou architektúrou v multicore zaťažení zachraňuje to, čo po energetickej stránke nezvláda ich 10nm (Intel 7) výrobný proces. Stále mám za to, že je to ako Zen4+Zen1 na 6nm procese (je to dobré, ale veľké jadrá značne "prerástli" výrobný proces). A mám pocit, že až AMD s Bergamo jadrami nám naznačuje správny smer (keď už viac jadier, tak takto). Uvidíme s čím príde Intel po Raptoroch, nechám sa prekvapiť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

preto pri enkodovani pustam 3 joby naraz a nie je problem vyuzit 32 jadier...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No to je jediná cesta k efektivite a rýchlosti...ale priznaj si, že "bežnejší človek" ani nevie, že sa jeden program dá spustiť 3x paralelne...ja to tiež občas robím, ak sa enkóduje niečo vo veľkom v SD (mám 6jadro Zen3). Ale 8K video do x265 (preset slow) či AV1, tak to musí vyťažiť pekne všetkých 64 vlákien.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mozna to tak u Zera uplne tak nevyznelo, ale pokud napriklad delas v video editacnim programu a das vysledny render, tak si paralelne vic encodingu nepustis. To co pises, funguje fajn treba u Handbrake, kde ty ulohy muzu jednak davat do fronty a jednak muzu otevrit dalsi instanci a enkodovat paralelne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1) Malá jádra nepočítám.
2) Narážel jsem na dekádu, kdy Intel s každou novou generací zachoval počet jader. (V té době 4.) Jediná změna u nové generace byl posun výkonu o 10% díky optimalizaci křemíku.
3) 8 jader tu už pár let je. Takže pokrok se dá očekávat brzy. Během příštích pár let.
(Slovo "brzy" v podání intelu znamená pár let)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. jistě tě potěší, že už 3 roky máme za sebou (za chvíli to budou 3r od uvedení 9900K)
2. na co skutečně potřebuješ v běžném desktopu víc než 8 jader+HT?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ad1) Pravda že během 3 let došlo k jednomu velkému kroku v před. Nárůst IPC u AL je dost slušný. Na poměry intelu nevídaný.
Ad2) Ano, dnes 8 jader stačí. Vůbec nechápu proč tam cpou atomy.

Já jen aby na dalších 7 let zase nezaspaly.
Fakt nechci CPU s 8 velkými a 32 malými jádry.
Už teď to je plýtvání křemíkem. Ale chápu, zkoupit kapacity u TSMC se intelu oplatilo. AMD nemohlo pokrýt low-end a intelu zbyl prostor pro odbyt 14nm CPU.
Jen nevím co dělá GloFo. Po jejich CPU ani stopa. To jde celý obrat na IO chiplety?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Jen nevím co dělá GloFo. Po jejich CPU ani stopa. To jde celý obrat na IO chiplety?

nekde sem videl informaci o TSMC, ze (snad) 70% zisku maji z dvou nejnovejsich procesu, ale co do objemu vyroby tvori jenom (tusim) 15% nebo tak nejak.

GloFo celkem urcite vyrabi tuny chipu, nejen chiplety pro AMD. Je spousta oblasti ktere si vystaci s 20/28/40/65nm procesy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem poslední proces. 12nm tuším.
Takový Ryzen 3400G by intelu zatopil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4 a 8 Atomov.
inak je to zbytocne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moore's law is dead má informace od svých zdrojů že v závislosti na aplikaci má být raptor lake o 8-15% výkonnější na jedno jádro a o 30-40% lepší v zátěži na všechny jádra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak toto určite nie. Mal som možnosť zažiť "zázračné" atom jadrá u Alder Lake. Ten kto nechcel AMD a preto kúpil predchádzajúcu 11. generáciu CPU, urobil asi najlepšie. Zlatý Rocket Lake.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Zlatý Rocket Lake" .... můžu to začít tisknout na trička? :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Super, tešme sa na dvojciferný posun vo výkone... ...tepelnom

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mě by spíše zajímalo, jak na tom budou nižší řady. Jestli takové i5 13400 a i3 13100 už budou mít male jádra. Možná přidají male jádra jen do i5 a z i3 by mohli udělat 6ti jádro ale to bych už chtěl moc :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže se můžeme těšit na 13400 a 13100, možná ještě na Pentia a Celerony, které snad budou bez těch Atomových vymožeností... na optimalizovaném procesu a trošku poladěné, co se týče IPC a frekvencí.

Dá se předpokládat, že dlaždicovité Meteor Lake se poněkud zaseknou proti plánům - možných úskalí je tam poměrně hodně. Plus Intel bude muset jako první obsloužit serverovou oblast a jako druhou notesy, aby úplně nevypadl ze kšeftu, takže desktopové procíky přijdou na řadu až jako poslední.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jó, na slibování je Intel přeborník.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu. Je to už přes 20 let, co nám slibovali 10GHz CPU a furt nic. Hajzlové!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Intel by mal lobovať za zmenu definície Hz, potom by to retrospektívne mohli dosiahnuť ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jakto že ne?
(nástupná hrana + sestupná hrana) * 5 Ghz = 10 GHz

Stejně jako 16-18 GHz GDDR6.

/Irony = off/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá. Přiznejme si, že tohle ... https://www.youtube.com/watch?v=CDREO98R9XE ... je extrémně debilní způsob, jak přiohnout realitu tak, aby Raptor vypadal výhodně. Proč doprčic pracující Blender po minimalizaci přesouvat na malá jádra? Měl by valit naplno na všech jádrech a potřebu výkonu v After Effects nechť řeší priorita aplikací a ne*ere se do toho thread director. To se fakt nepovedlo.

Ale, jestli Raptor oproti Alderu dostane 16 malejch jader a k tomu udrží 8 velkejch s HT a předpokládám vyššími frekvencemi všeho, díky vylepšení výrobního procesu, tak já budu plně spokojen. Zdůrazňuji, že za předpokladu, že když pustím v konzoli ffmpeg s 4k AV1 kódováním, tak po přepnutí se do Firefoxu mi to ten debil nepřesune na malá jádra. Tohle nemá řešit thread director, ale prioritizace, doprčič kurňafix!

Jestli to bude stačit na Zen4? Podle mě jo. Možná furt nebudou lepší, ale krok udrží, a to je podstatné. Ostatně já mám koncept big.LITTLE rád, přijde mi jako ideální do toho dnešního mega-multi-taskingovýho světa, kde operační systém chroustá bambilión věcí na pozadí (a lepší to nebude). Jasně, můžeme si klást otázku, jestli by nebylo lepší místo 16e+8p/HT rovnou vyrábět 16p/HT žejo. Nevím, můžu jen hádat, že by by tam byl problém třeba s teplem a TDP.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne zakopany pes v tom, ze pomer P a E core nedava smysl. Jinak jestli to spravne chapu, tak P core funguji v tom pripade vlastne tak, jako kdysi ulohy, ktere bylive Win na popredi. Coz jak spravne pises, v momente, kdy dojde ke switchi uloh, tak je dost na prd. Ecore by meli opravdu byt spis doplnek, treba neco jako "8+4", kde je 2:1 pomer. ale ne naopak 1:2, kde potrebujes resit, co na tech velkych jadrech vlastne pojdede...
Soucasny koncept Intelu je podle mne drbani se levou nohu za pravym uchem..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to bral třeba takhle: E jádra nechť jsou na běžný kancl-provoz. Na procesy OS, na webový prohlížeč. dneska, když Chrome či FF jedou MNOHOvláknově (ale člověk stejně čumí na 1-3 panely max), tak to vše jsou přesně věci, co můžou běžet na E jádrech (protože nikdo nemůže tvrdit, že E jádra výkonná zhruba jako Skylake, ale v počtu 16 ks (dnes 8 ks) nestačí na běžný desktop). Nechť klidně ty CPU jedou primárně v tomto "úsporném režimu" a velká jádra se nahazují na úlohy, které jsou či ví_se_že_budou výpočetně náročnější. Tohle přesně thread director ve spolupráci s kernelem systému může dobře předvídat a pouštět na vhodná jádra. Můj telefon, co mi leží na stole, také 99% času jeden na little jádrech, jen když po něm chci něco víc, tak nahodí big jádra, že?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

David:
"Můj telefon, co mi leží na stole, také 99% času jeden na little jádrech, jen když po něm chci něco víc, tak nahodí big jádra, že?"
NE. Big jádra se zapnou jen při spuštění benchmarků.
Mám ověřeno že když chceš rychle vybít baterku, tak stačí pustit benchmark. A jen koukáš jak mizí procenta z baterky.
A Intel by to měl udělat přesně naopak. Malá jádra zapnout až jsou velká vytížená. Při běhu na baterku zas velká vůbec nezapínat. Mám UPSku u PC a přesně takto chci aby se to chovalo jak v PC, tak v NTB. Cokoliv jiného je blbost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dava to zmysel. Pri procakoch je najdolezitejsi multi vypoctovy vykon vs. elektricky prikon. A toto sposob ako to optimalizovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak proč ta velká jádra ženou na 5GHz, kdy jde veškerá efektivita do háje? Ze zoufalosti, takže to dává smysl jen pro Intel, ale už ne pro AMD, které má zvládnuté chiplety s velkými jádry.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lebo su ulohy ktore zase potrebuju jednojadrovy, resp. par jadrovy vykon. Viac menej je to uz ako compatibility feature, lebo zakaznici su rozmaznani. A co nema vela GHz je fuj fuj.
Ale buducnost je jasna. Masivny multiprocesing.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to mozna zpusob pro to, ze Intel momentalne na nic jineho nema.. Pro obecne desktop pouziti je bambilion malych jader k prdu. Smysl dava treba koncept Applu 8+2 (10+2), mozna by jeste davalo neco jako treba aspon 2:1. ALe tenhle podivny intelovsky galimatyas..
Vtipne je na tom i to, ze diky tomu, ze to maji pouze nejrychlejsi modely a i5, i3+P+C rady ne, tak se nikdo nebude ani namahat nejak optimalizovat SW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koncept big.LITTLE je fajn, pokud je k tomu uzpůsobený OS a aplikace, jako to třeba zvládají jabkáči. Nebo zvládá/nezvládá Android. Třeba že by služby OS jely automaticky na malých jádrech, aplikace na velkých a v případě potřeby by se to dalo uživatelsky snadno přesunout. Není IMHO příliš velký problém tohle do systému zabudovat, případně poskytnout aplikacím pro tyhle účely systémovou podporu, která by tohle prováděla. Čekal bych, že to bude gró změn ve Windows 11, ale není, kupodivu - holt ten Wintel už není, co býval...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale za to nemůže Intel, za to může Microsoft. Já nevím, jaká W11 jsou. Mám Win na záložním SSD pro případnou potřebu a občas je pouštím. Kdysi jsem měl od WIFTa nějaký osmičky a dokud jsem nedostal zadarmo desítky, jel jsem na těch osmičkách. Nyní tedy jedu na (svých legálních) desítkách a nějak nevidím důvod je upgradovat na 11. Ostatně už takhle mi ten letitej Radeon HD 7570 jede na jediné letité verzi ovladače, co ještě pro desítky šla sehnat, jedenáctek se proto vlastně bojím a hlavně mi nemohou přinést nic, co bych potřeboval a už nebylo v desítkách / osmičkách / sedmičkách / XP. Čili já jako uživatel, který před více než 11 lety přešel na Linux, sleduji jak se vyvíjí podpora Alder Lake a Xe/Gen12 v Linuxu. To je to, co mě zajímá, všechno ostatní je mi ukradené. Možná proto některé mé komentáře zde v diskusích nemusí každému dávat logiku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Třeba že by služby OS jely automaticky na malých jádrech, aplikace na velkých "
A kde by jsi spustil antivir?

Obě varianty mají svoje nevýhody.
Nechci aby mi blokovat velká jádra, na druhou stranu mně nebaví čekat než si zkontroluje právě stažený soubor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koncept big.LITTLE je skvělý pro chvíle, kdy na počítači běží stovky procesů vytěžujících procesor celkově pod pár procent.

Ale uplně na pytel je pro chvíle, kdy člověk potřebuje, aby mu co nejrychleji běželo něco, co se nedá rozdrbat do třiceti vláken. :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> Tohle nemá řešit thread director, ale prioritizace, doprčič kurňafix!

anebo udelat vsechny jadra stejne, pak nemusite resit vubec nic....

> Ostatně já mám koncept big.LITTLE rád, přijde mi jako ideální do toho dnešního mega-multi-taskingovýho světa, kde operační systém chroustá bambilión věcí na pozadí

Souhlasim ze OS ma dnes spoustu tasku na pozadi, ale v tom pripade je konfigurace intelu totalne mimo. Idealni by bylo tak 2-4 "e" jadra (nebo 1 "p" jadro) na OS, a zbytek (na uzitecnou praci) "p" jadra. Sory ale na OS fakt nepotrebuji 8+ jader, to je proste blbost.

> Možná furt nebudou lepší

Tipuju ze AMD bude vykonem plus-minus nastejno, rozdil bude ve spotrebe (... a ne ve prospech intelu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"po přepnutí se do Firefoxu mi to ten debil nepřesune na malá jádra."
To je přesně ten důvod proč to nikdy nebude fungovat. Ani ten nejchytřejší scheduler nepozná jestli právě chci výkon přesměrovat na Firefox protože v něm dělám něco důležitého. A nebo to důležité běží na liště a Firefox jsem si pustil protože čekám na výsledek běžícího programu. (Například úprava TIFFu.)
Nebo systémové služby hodit automaticky na malá jádra. Dobrý nápad když za PC sedí BFU. Ale běda když za PC sednu já (admin) a potřebuji nainstalovat aktualizace. Jak páni v intelu chtějí poznat kdo právě sedí za PC a na co čeká? Můžu čekat na antivir stejně tak na aktualizace a nebo na RAWtherapee nebo na načtení stránky ve FF. A moje priority se mění během dne několikrát. A největší blbost: Ručně si to nastavit. Bych celý den nedělal nic jiného než přehazoval priority. Jako možná nějaké profily by to řešili. Teď budu hodinu upravovat fotky, pak program hodím na lištu a budu hodinu hrát hry. Tak bych jen přepnul profil. Asi by stačili 4: Práce, zábava, barerka(malá spotřeba), maximální výkon. V praxi bych to přepnul na maximální výkon a už na to nešahal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z hlediska výkonu není rozdíl mezi málo výkonným jádrem a mezi podtaktovaným hodně výkonným jádrem. Snižování frekvence jader přitom funguje bez větších problémů. Spolupráce mezi málo a hodně výkonnými jádry může fungovat stejně, pouze místo zvýšení frekvence se to přehodí na výkonnější jádro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta masirka, ze Raptor udrzi socket 1700 je dojemna.
U Intelu socket nic neznamena, viz.5 alebo 6 generacii CPU na socket 1150 a kazda vyzadovala vlastnu rev. chipsetu.
Nechapem, ze novinari toto vobec neriesia a netlacia Intel k odpovedi.
Chudaci ti, co si dnes kupuju platformu Alder Lake, zaplacu, ak sa na podzim dozvedia, ze pre upgrade na Raptor mozu dosku Z690 vyhodit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proboha proč by člověk s 1 rok starým Alderem měl upgradovat na Raptor? Co mu bude chybět?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

8 atomů a pocit, že má to nej?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

10% zlepsenie ST vykonu vdaka IPC a taktom: https://diit.cz/clanek/jakeho-vykonu-muze-dosahnout-raptor-lake-jak-si-p...

Osobne nemam rad 1st generacie produktov, celkom mi dava zmysel kupit AL a potom iba vymenit za Raptora. Navyse DDR5 RAM je nieco koli comu sa neplati cakat na Zen4, ale ist teraz do Aldera + DDR4

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel se vydal špatným směrem. Atomy je třeba ubírat!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.