Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel pravděpodobně odložil Comet Lake na rok 2020

na to lze odpovedet snad jedine. Ryzen rulez

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasne ze Ryzen rulez!, zakaznici jiz vedi ze jim AMD vychazi vstric a nabizi jeste vic a predvanocni prodeje to jasne ukazou, Intel jiz muze jit plne do prdele.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ty pokracovani Intel cyklu ve stylu .uck chteji neco naznacit?! ... :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tie dual posty parili Vám

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

narážate na kombináciu

luck a Whiskey Lake.

teda na vetu

Good LUCK to drink WHISKEY LAKE...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Was double post

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel čaká, aby potom mohol aspoň niečo postaviť proti Zen 3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

intel nema co postavit proti Zen2, na Zen3 by intel musel ziskat procesory z roku 2027, kde bude mat na FinFET 10 nm++ 105W 16C core i11 15700K, 105W 14C core i11 15600K, 95W 12C core i9 15500K a 80W 10C core i9 15400K v chipsete Z870 a sockete 1179 v4

zatialco konkurencia bude bude uz jadra pocitat na 32-64 kusov v desktope a do 128 v HEDT a do 256 kusov v serveri, so 7 nm EUV++++++, 6 nm half node a 5 nm+ procesom, pricom sa bude chystat na 4 a 3 nm GAA tranzistory

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak zase realisticky sa pozrime na veľkosť / schopnosti / know-how intelu ... verím, že sa už dávno prebudili a niečo budú robiť (predsa len, fandím AMD, svoj Ryzen mám objednaný :) , ale zároveň chcem, aby Intel v dohľadnej dobe odpovedal, aby ani to AMD znova nezaspalo na vavrínoch)
Včera som akurát čítal zaujímavý "blueprint" o celkom zaujímavých Intel plánoch / nadchádzajúcom architektonickom smere - akurát samozrejme to bude drahé (no, nebol by to Intel) a samozrejme bude mieriť najmä na ten zaujímavejší segment (servre, cloud..)... koho by to zaujímalo:
https://newsroom.intel.com/news/intel-unveils-new-tools-advanced-chip-pa...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Údajně první desktopový CPU s modulárním designem, kde nasadí EMIB (embedded multi-die interconnect bridge) nebo (M)ODI (omni-directional InterConnect), by měl být Sapphire Rapids (SaRa). Vzhledem k existenci CPU RocketLake (2021) v Intelově roadmapě to ale vypadá, že SaRa vyjde až v 2022. Buď vyjde na 10nm++ procesu nebo rovnou na první generaci 7nm procesu (jestli se zadaří).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale když jsem tu psal, že zanedlouho budeme jádra počítat jako 128-256 jádrové procáky, tak všichni kroutili hlavou a nazývali jste mě hlupákem... a dneska už sami začínáte vidět, že se opět ukazuje, že frekvence začínají pomalu ztrácet a příjde masivní paralizace.
Pravdu totiž neumlčíte.
Pravda = Crha.
Takže už teď mohu prorokovat, že AMD těch 256 jader na jedno CPU jednou určitě dosáhne i kdyby měli ty tranzistory stavět na výšku jak tady minule prezentoval ten vlasaté borec.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak Intel při uvedení prvního dvoujádra uarch Core (což byl Conroe) v roce 2006 taky na IDF plácal, jak tu za 10 let budou 20-30jádrové CPU. A potom si nějaký vykuk přes finance (nebyl to náhodou Swan?) spočítal, že navyšování počtu jader zpomalí. A Krzanich to potom úplně zastavil (krom serverového segmentu, kde za to dostanou zaplaceno).
Počet jader časem půjde nahoru, ale tak rychle, jak to skočilo z 1 na 4 jádra nebo teď v desktopu ze 4 na 16 to zas nebude. Je to závislé na ceně, dostupnosti a kvalitě výrobních procesů, které jsou s každou generací čím dál dražší.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

On s velkym poctom jadier je ten problem, ze casto ani velmi drahy a profi (ci "profi"?) SW, specialne ten, ktory ma dlhsiu historiu proste viac ako tych 8 threadov vyuzit nevie. My sme robili na Inventore a Fusion 360. Inventor je v tomto bieda. Valna vacsina aplikacie bezi singlethreadovo. Nejaka paralelizacia je niekde na urovni modelovacieho frameworku. Fusion 360 je na tom lepsie, ale len zriedkakedy dokaze vyuzit viac ako 8 threadov, castejsie tak 4. A to sa bavime o softe, kde rocna licencia stoji vyse $1000.

Realne z vyssieho poctu jadier dokazu profitovat programatori, ktori tieto kramy musia kompilovat. Tam plati, ze time = money. Movitejsie firmy programatorom kupuju HEDT workstationy s Xeonmi. Tam 2x vyssi pocet jadier skrati kompilacny cas takmer na polovicu a pri NH $100 sa ta Xeonova masina za 10 litrov zaplati za 2 mesiace. Lenze potom sa narazi na udel programatora na Windowsoch, kedy sa scheduler a memory manager zacnu nahodne zvejkat a ani ked sa tych 16 jadier posype 64GB RAM, nemusi to byt uplne plynula jazda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty teploty v kelvinech se jim teda nějak vymkly z ruky...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Úplně to vidím, jak proti Zen 3 staví monolitické 12ti jádro s vymazlenou 14nm+++++++ technologií :-)))) Intel je hluboko v (_!_).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není. Dokud bude mít frekvence kolem 5GHz a smlouvy s výrobci PC/notebooků, tak není v nijak výrazně špatné situaci až do příchodu Zen 3 a pak se uvidí podle kvalit Zen 3.

Od příchodu Zenu bych si Intel CPU koupil, jen když by bylo výrazně levnější než AMD, ale ostatní (tichá a neznalá většina) kupovali Intel i když byl výrazně dražší než AMD. Na to Intel vsází.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No já jsem zvědav jestli tedy postaví AMD to APU s Navi.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No, jenže na hi-end ceny potřebuje i hi-end výkon.
Intel si držel zisky přenášením výroby směrem k vyššímu hi-endu, kam Ryzen výkonově nedosáhl a daly se tam udržet vysoké marže.
Jenže to teď, alespoň v desktopu, končí, protože nové Ryzeny dosáhnou už i na Core i9, takže už není kam ustupovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„No, jenže na hi-end ceny potřebuje i hi-end výkon."

Marketing zamlčí horší výkon v multithreadu a je to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A po příchodu Zen 3 marketing zamlčí i horší výkon v singlethreadu. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc bych cekal na Comet Lake do 1Q roku 2020 kdyz?

-kompatibilitu s LGA1151 nečekejte
-bude mit 125W(kdyz 95W model 9900K zere 210W tak 125W CL bude zrat rovnou 250W)
-se dozvídáme, že Comet Lake nebude podporovat DDR4-3200, s tim 2933MHz mozna DLCH
-jiz dnes i9-9900K směle konkuruje 65W osmijádrový 4,5GHz Ryzen 7 3700X
-nedojde k narustu IPC(které by s ohledem na architekturu Skylake mělo zůstat stejné)

+si k tomu pripocteme mnoho der Intelu a celkove drazsi procesory, nekdo je zcela mimo rozum.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jinak vsimli jste si, ze 3700X ma tdp 65W a zere 90W a pri PBO 125W a 3900X ma tdp 105W, zere 140W a pri PBO 170W? Nebo opet zasahla selektivni slepota?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že jsem si toho nevšiml (jestli to je pravda), ale spíše než selektivní slepota zasáhla chladná analýza situace - vzhledem k tomu, co za výrobky nabízí Intel, mi je tohle mínus AMD u zadečku.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak to rozhodopadne. Ja to ani jako minus neberu, jen me zaujalo, jak se tu meri obcas dvojim metrem. Ve spotrebe intelu se donekonecna nimrame uz nekolik let, a kdyz konecne zacne AMD taky prekracovat, tak je ticho po pesine.
Spotreba X570 se zde take zatim neresila, pritom je nesmyslne vysoka a pcie 4.0 disky zerou radove stejne, jako pcie 3.0

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spotreba x570 neni nesmyslne vysoka. V porovnani s x470 ma 4 nasobnou datovou propustnost pri trojnasobny spotrebe.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, jak spolu souvisi spotreba a propustnost, ergo v momentu, kdy je na desce jen jeden disk a pcie 3.0 g. karta.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V tom pripade netusim o jaky nesmyslny spotrebe si to psal. V tomhle pripade spotreba x570 je na pomerne prijatelnejch urovnich jak otestoval der8auer https://www.youtube.com/watch?v=qk3PD-4zPN0

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš to vidím tak, že zkrátka pro tenhle wowefekt by potřebovali upravit TDP, jenže pak by se mohli objevit nimralové z intel stájí a útočit na spotřebu. Takhle to na krabici není a je třeba se šťourat v testech, což mnoho hloupých hejterů nedělá (jen ti zákeřní). Takže tomu i celkem rozumím, proč to teoreticky neudělali.

Nicméně jako asi většina, je jim to putna, protože zbytek to naprosto "vyneguje", už jen vzhledem k tomu, jak to v MT setře 9900K/X při podobné konzumaci (v maličký neprospěch intelu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

len mala technicka ..
ano 3700X (s TDP 65W) moze v peaku dosiahnut az 90W, ale ani pri PBO tuto hranicu neprekracuje (striktne vnutorne limity) a podla grafov Anandtech-u je v limite 65W az do plneho vytazenia ~10threadov.
Vzhladom na vykon aky podava je to naozaj velmi slusne, ked vykonovo porovnatelne Intel CPU si cucnu aj o 60% viac.

To iste plati aj pre 3900X (TDP 105W) - peak az ~142W (a ani pri PBO nejde vyssie).

Pravdepodobne tieto interne limity (Package Power Tracking (PPT), Package Power Tracking (PPT),Electrical Design Current (EDC)) sposobuju, ze pokusy o OC su ake su..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja tu nizkou spotrebu pripisuju na vrub 7nm. Ale stejne to zere vic, nez zrala minula generace a nikde se o tom nemluvi. Just sayin'

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano tomu rozumiem, mna k reakcii vyprovokovali len tvoje udaje vyrazne vyssej spotreby pri PBO, co asi nie je celkom tak ako si uviedol ..
Druha otazka je v akom rezime a na ako dlho procesory prekracuju svoje TDP limity, zatial sa zda, ze intel procesory su nad limitom uz pri vcelku nizkej zatazi, no amd az pri takmer plnej zatazi, ale uvidime co prinesie cas (podrobnejsie testovanie ako aj novsie revizie a vyladenie spotreby - vid aj zatial vysoka spotreba v idle).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle tohoto webu to tak je: https://www.tomshardware.com/reviews/ryzen-9-3900x-7-3700x-review,6214-3...
TDP Intelu a AMD nejsou to same. Intelovske TDP je na zakladnich taktech, cili u 9900k je to tusim 3,6GHz cili cele dost mimo realitu a snadno prekrocitelne, kdezto TDP amd by melo byt blize realite skutecneho provozu pri boostu, coz ale letos uz neplati. Tvrdit, ze Intel je prvni a vic nad limitem sveho tdp je pak cira demagogie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt podle toho clanku pises kraviny. Spotreba 9900k je vyssi nezi 3700x s aktivnim PBO. Spotreba bez PBO je podstatne nizsi nez 9900k.
Netrollovatis ty tak trosku? :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Huh? Na co presne reagujes? Ja nikde nepsal, ze 3700X ma vyssi spotrebu, nez 9900k.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ano chapem a ano ten argument, ze kto skor prekroci uz je mozno trochu na hrane - mne islo o to (s cim podla mna suhlasis), ze tdp intelu je pri beznej praci skoro nedosiahnutelne, pricom tdp amd bude zodpovedat 80% casu .. ale ano, suhlasim ze ani tdp amd uz nie je celkom to co byvalo ..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skôr by som sa pozrel na zdroj - osobne za najlepšiu a najdetailnejšiu recenziu považujem tú z anandtech, pozri obrázok tu:
https://images.anandtech.com/graphs/graph14605/111362.png

prípadne celú kapitolu tu:
https://www.anandtech.com/show/14605/the-and-ryzen-3700x-3900x-review-ra...

K PBO: Enabling PBO doesn’t make much difference in multi-threaded workloads for the 3900X as it’s still being limited by the 142W PPT limit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja samozrejme anandtech cetl jako prvni :) i kdyby cisla z tom's hw byla lez (nevim, proc by zrovna tam lhali, ale budiz), tak 90/142 je porad o parnik vys, nez 65/105, hlavne pokud vememe v potaz cisla pro lonsky Ryzen a TR.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemaji kde spechat.
9900k a 9700k v pohode zen2 ustojí.
V klidku muzou kuchtit dalsi drtičku ala conore2.

Servry jim nikam neutecou. Beznej zakaznik uz davno uziva kvalitky i7 a i9.

Strasne je smeste jak amd fanboys placou jak je v intel v kelu. Neni. Je v pohode.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi stejne srandovni, jako ti, ktere kritizujes. Intelu klesa podil u Home Useru, klesa podil v serverech..a ty napises "neni kam spechat".
:D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z 99% jim klesne na 95%
Neni kam spechat.
Servry maj dlouhej cyklus. Nikdo si nohy nepolame zahazovat aktualne xeony.

Home user je takova srandicka. Kazdej narocnej uzivatel uz davno ma i7ky a vymenovat je nebudou. Jen lidi co maj stare kompy muzou zvazovat ryzeny. A tech tak mnoho neni.

AMD novou konkurenci sobe sama nevyda. Zen 3 resp nakej zen2+ šajse nemaj duvod vydavat pokad intel nevyda neco noveho.

Takze intel ma cas kolik jen chce pripravovat novou architekturu. A stejne jako v dobach 64 x2 kdy si amd myslelo jak je za vodou tak dosel Conore a bylo vymalovano.

Stejny se bude opakovat zas.

A ze tentokrat muze mit amd adekvatni odpoved ala zen3 je pro nas jen dobre. Aby nenastalo zase 6 let temna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Servery mají, pravda, dlouhej cyklus. Na druhou stranu, bezpečáci jsou celí odvázaní z posledních chyb Intelu. Takže on ten tlak může přijít z mnoha stran. Upřímně řečeno, mně se třeba nelíbí ceny za Intelovy Gold a Platinum verze procesorů, stejně tak se mi nelíbí jejich energetická bilance a poměrně problematický výkon v ST.

Ještě bych se rád zastavil u dob Pentia4 a A64 X2: já myslím, že se AMD od té doby docela poučilo. Provedlo masivní vertikální integraci (ono se na to zapomíná, ale s akvizicí ATI dostali i nejlepší tehdejší čipsety pro AMD, pokud tedy opomeneme prehistorický AMD761), ale hlavně pochopili, že s Intelem mohou soupeřit jen tehdy, pokud budou uvádět stabilně konkurenceschopné produkty (a tedy, že jeden slavný výstřel za dekádu nestačí). Je to vidět i na Zen2, kde jsem osobně čekal jen shrink a poměrně střízlivé vylepšení IPC. Oni místo toho do návrhu Zen1 sáhli poměrně zásadně a místo shrinku udělali i velké změny v celém návrhu a fungování procesoru.
Souhlasím, že Intel má ještě čas - ale ne tolik, kolik si myslíš. A taky dodám, že největší protivník Intelu je Intel sám. Akcionáři jsou zvyklí na dividendy a vedení firmy je bude hledat kde se dá - s nadsázkou bych si dovolil tvrdit, že Intel čeká RoryReadizace, tedy podřízení budoucího vývoje aktuálním příjmům. Ve vedení Intelu totiž nevidím žádnou silnou osobnost, která by zavelela do útoku na bodáky, ale samé karierní přizdisráče.

Zda jsem měl pravdu, nebo jsem se mýlil, to se ukáže IMHO poměrně brzy. Zatím vývoj potvrzuje mou teorii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi zase opak tech, co tvrdi, ze Intel je v haji, jen z druhe strany..

"Servry maj dlouhej cyklus. Nikdo si nohy nepolame zahazovat aktualne xeony."
..ano ma dlouhy cyklus, Proto taky pridavat AMD procenta jde tak pomalu. Nicmene je pridavaji. Nikdo xeony nezahazuje, ale vzhledem k narustu AMD, tak castecne misto obmenou za novy xeon dojde k obmene za Epyc. Pokud ti nestaci novinka novyho TOP Craig pocitace, ktere ziskalo AMD, tak nevim co jineho jako argument pouzit.

"Home user je takova srandicka. Kazdej narocnej uzivatel uz davno ma i7ky a vymenovat je nebudou."
.. to je pekna kravina co pises. jestli mel nekdo treba 4C i7, tak muze klidne upgraovat na Ryzen. To ze to nevidis, jen poukazuje na to, ze si tak trosku "zaslepeny". Krome toho se stavi i nove kompy, kde neni duvod, krome TOP hernich, stroju jit do Intelu. Intel ma jedine stesti, ze drzi OEM pod krkem..

"Zen 3 resp nakej zen2+ šajse nemaj duvod vydavat "
.. tohle je samozrejme blbost. Z pohledu tlaku na konkurenci, minmalne Zen2+ pristi rok dava opet smysl. Ze takove veci nevidis..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já dnes objednal 3800X. Chvíli mě ruka svrběla nad 3900X, ale pak jsem si řekl, že z i7 2600K by to byl už přece jen extrémní upgrade. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne svrbela ruka na 3700x a mam ho porad objednany, ale vzhledem k tomu, ze zatim neni jiste, jestli pojede pod Win7, tak to asi prozatim stornuji.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To uz je otestovano a na win 7 jede.
Ale:
1 ) x570 nema ovladace pro win 7, takze jen na starsich deskach.
2 ) Je problem s usb v procesoru, kdy ovladac oficialne nepodporuje novy usb radic. Ale je to resitelny https://www.reddit.com/r/Amd/comments/catb3t/i_fixed_windows_7_usb_suppo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DIky za info :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel pravdepodobne je v pohode. Do servrov sa budu stale brat Intely a v laptopoch budu asi stale prevazovat tiez Intely. Ale netreba sa bat, ze by to bolo dane technickymi parametrami, alebo tym, ze i7/i9 Zen2 ustoja. O to v korporate totiz vobec nejde.

Slusna cast korporatnych CTO su karierni tiezmenezeri, ktorym sa kde-kto pcha do zadku a nakupy robia dost casto nie na zaklade technickych parametrov, ale na zaklade vlastnej neschopnosti a talentu obchodakov od dodavatela. Preto tak vela korporatu pouziva tak masakralne nefunkcne riesenia.

Druha vec je, ze dodavatel ma vyssiu marzu na drahsom rieseni, takze pokial vidi, ze z korporatu tie peniaze vydoji, to drahsie riesenie im ponukne. Cize pri dodavkach pre fakt velkych zakaznikov sa proste pritlaci na to, ze Intel je viac enterprise a biznis klapne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Intel musel řešit, jak uvolnit další 14nm linky, aby zvládal zásobovat trh."
Tenhle problém se Intel rozhodl řešit jednoduše: Nedělá nic.

Myslím že AMD se ZEN 2 tento problém vyřešilo za Intel.
Menší prodeje CPU a tím pádem menší prodeje chipsetů uvolní kapacitu pro 10core.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.