Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel předvedl 14nm „Broadwell“

Jediný důvod proč Intel poslední dva roky tak rychle přechází na nižší výrobní procesy je strach z ARMu. Intel se musí hodně obávat, když tak drasticky tlačí nižší a komplikovanější (a dražší) výrobní procesy :o))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když by se tak bál ARMu, tak proč by nekoupil MIPS? Intel má jen hodně peněz a nový procesy mu připadají lepší volbou než razantnější zlepšování x86 nebo něco jiného, tak to zatím lije tam. Osobně si myslím, že to jediné k čemu ARM může/mohl Intel ze strachu donutit, je změna licenční politiky a ne nějaké iracionální tlačení na menší nanometry.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Intel na nic netlačí ani nikam rychle nepřechází, to že každé dva roky uvádí nový výrobní proces je zcela běžné a za poslední dva roky žádný jiný přechod nenastal 22nm je záležitost roku 2011, 14nm logicky přichází v roce 2013.
Přechod z 22 na 14nm dokonce není nijak extra nákladný, je to spíše vyoptimalizování stávající 22nm technologie. Problém nastane při dalším kroku tedy na 10nm to bude darda a nedivil bych se kdyby se rok 2015 nestihl z čistě finančních důvodů.
Proč by měl mít Intel z ARM strach? ARM nemůže nabídnout nic co by se jen vzdáleně blížilo výkonu x86 a v mobilním segmentu Intel ARM technicky převálcuje příští generací Atomu, zda i obchodně je otázkou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jde o to, že zákazníci zjišťují, že ten "must have" výkon který nabízejí poslední x86 CPU vlastně nepotřebují a na běžnou práci stačí mnohem slabší CPU. ARM navíc nabízí mnohem nižší spotřebu než x86 CPU. Proto aby Intel dokázal ve spotřebe konkurovat jednodušším ARMům, musí jeho CPU být postaveny na nižším výrobním procesu.Nehledě k tomu, že ARM procesory jsou levnější a jejich výrobu si může licencovat v podstatě kdokoliv, narozdíl od x86.

už teď se ARM hodně rozšířily, nejen do telefonů a tabletů, ale i levnějších notebooků a dokonce i do serverů. Je to přirozeně velká konkurence a Intel se prostě snaží všechny přesvědčit, že i x86 mohou být stejně úsporné jako ARM, že je to za cenu o dva node nižšího výrobního procesu je už jiná věc a jen díky svým finančním možnostem si Intel takový souboj může dovolit :o))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Spotřeba CPU ale závisí daleko více na architektuře než na výrobním procesu. O krok lepší výrobní proces přinese 30%-50% snížení spotřeby, zatímco lepší architektura může snížit spotřebu (zejména tu klidovou) klidně 10x, viz. Haswell a Silvermont.

Lepší výrobní proces přinese znamená pro procesory Intel malé nevýznamné plus.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vysvětluj tohle zběsilým androidářům se sekajícími se krabičkami, co si navzájem počítají játra a frekvence tepu.

jednotkou zandroidovanosti je jeden antutu. :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a jak se navzájem počítají játra ? :o))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi to bylo myšleno tak, že "čím víc proužků tím víc Adidas" už přestalo u PC fungovat. Protože lidé konečně pochopili že více jader neznamená lepší CPU, tak mezi BFU oriented ARM zařízeními to stále přetrvává a je zde minimální ponětí o reálnym výkonu jednotlivench zařízení. Většinou stejně vše stojí a padá na (ne)optimalizovanosti a (ne)stabilitě Androidu, ale prodává se to dle čísel na letáku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zeby myslel t/d?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tohle nebude o androidarich, ale o segmentu kam spada win a linux ;) ARM se totiž prvotne soustredi na mikroservery a servery, a prozatím nechava mobilni segment PC pak nejak okrajove ladem, jenze to se muze celkem rychle zmenit, pocitej s tim ze drtive vetsine uzivatelu PC je zcela fuk co se skrejva uvnitř, zajima je jen to co vidi na monitoru a jak se jim to ovlada ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bingo :o))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S přechodem na nový výrobní proces každé 2 roky (Tick-Tock) přišel Intel v roce 2007, ARMů se Intel začal bát asi tak v roce 2011, kdy začal vývoj architektury Silvermont.

Pro Intel je přechod na lepší výrobní proces ekonomicky výhodný, i přes velké počáteční investice.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Broadwell je sice zajímavý, ale mnohem zajímavější je asi první preview Bay Trail.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.