Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel předvedl 8× Knights Ferry (Larrabee 2. generace) v akci

a k čemu to vlastně je?

jako GK je to samozřejmě k ničemu. Na výpočty? - i tam ho standartní GK převálcuje.
Možná na nějaký specifický, který nejsou vhodný na OpenCL

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to pro HPC. Nicmene ten vykon je prachbidny a dovedu si predstavit ze TFLOP/USD bude hodne hodne nizky!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Knights Ferry je více méně jen technologické demo, které Intel dodává v omezené míře vybraným partnerům, aby se mohli připravit na Knights Corner. Je ale otázka, jestli Corner bude lepší. Cice to bude víc než jen dvojnásobek výpočetních jednotek na menším procesu, ale to už na trhu budou GCN od AMD a Kepler od Nvidie. Ještě je tam souvislost s Haswellem, který by snad měl nést volitelný koprocesor vycházející z architektury Larrabee, ale o co přesně půjde, zatím není jisté.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

idealni by bylo tam dat ciste vektorove instrukce. Vyrust vykonu by byl dramaticky, ale zase by to nebylo x86 a nic soucasnym skalarum podobne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Knights Ferry pochopitelně vektorové instrukce má. Obsahuje 512 bitové vektory (16 32bit výpočtů zároveň) s podporou FMA. x86 instrukce jsou tam obsaženy jen pro tu kompatibilitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a nevis jake jsou na NEC SX9?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že to je krok správným směrem. Existují obecně úlohy snadno paralelizovatelné, které se dají snadno škálovat pro desítky i stovky výpočetních uzlů a také naopak úlohy, které se dají paralelizovat jen velmi těžko a jejich škálování pro větší počet uzlů nedává smysl. Trend tedy směřuje ke kombinaci několika velmi rychlých jader (dnešní CPU) a k desítkám až stovkám jader pomalejších. Stejná instrukční sada je velmi důležitá proto aby program mohl běžet na obou a operační systém vybíral podle dostupných možností. Postupem času se řešení vyvine tak, že dnes jsou ty pomalá jadra na kartě, potom se přesunou na základní desku a nakonec se stanou integrální součástí CPU. Podobně jako to bylo kdysi u matematických koprocesorů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli ho standardní grafárna převálcuje, tím si nejsem vůbec jist. Naopak bych se vsadil, že tohle Larrabee bude výrazně efektivnější. Plnohodnotná Fermi má teoretický výkon 1,58Tflops, kdežto Knights Ferry (tedy testovací vzorek) má 1,2 Tflops. To je sice méně, ale plnohodnotné Knights Cornerr bude minimálně 2x výkonnější. Klasické grafárny sice do jeho příchodu stagnovat nebudou, ale i tak dost pochybuji, že se s tímhle budou moci měřit. Knights Corner je opravdu univerzální čip schopný obecných vůpočtů, kdežto klasické grafárny jsou stále dosti omezené, i přes pokroky, jaké dělají.
Zajímavý je zde rozdíl mezi teoretický a praktickým výkonem. Těch 8 Knights Ferry má teoretický výkon 9,6Tflops a v praxi dosahuje 7Tflops i přes fakt, že 8 těchto kart musí komunikovat přes relativně pomalé sběrnice. Upřímně řečeno efektivita 73%, to je něco uctyhodného. Problém Larrabee vždy byl ve hrách a klasické rasterizaci. Larrebee plno funkcí emulovala a bylo tak ve hrách velice pomalé, což ještě umocňovaly nekvalitní ovladače. To byl odvěký problém Larrabee. Na obecné výpočty by to mělo být dělo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zaujímalo by ma že kebyže mám 4x gtx 590 či by to spolu šlo lebo tu idú 9 grafík spolu :D a ten výkon by sa dal využíť eyefinety+3D :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

8 grafik spolu preklep :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.