Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel prokázal, že světelné paprsky mohou v budoucích počítačích nahradit elektronické signály

Uz bylo na case, stale se zvysujici pocet pinu na procesoru bude konecne nahrazen jednim optokabelem

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ty vzdálenosti se kvůli zpoždění stejně nezmenší, ledaže by dokázali posílat světlo do budoucnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně nepřijde, že by tohle řešení mělo nějak snižovat/nahrazovat počty pinů. Socketů se to moc netýká.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna k tomuto účelu to asi nebude ;-).
Na tvém příkladu by to bylo spíš na propojení patice / nebo spíše celého chipsetu s dalšími komponentami s tím, že by ta patice samozřejmě musela mít svoje napájení.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš těch optokabelů bude několik, k pamětem, k čipsetu atd. i pár pinů zůstane - napájecí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni na napajeni urcena asi tak polovina pinu? No, mozna ctvrtina ... 120/478 pro Intel Pentium IV v Socket 478 ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když neb udou potřeba signálové piny tak se ty napájecí třeba změní na něco integrovaného, třeba se všechno bude zapojovat z boku procesoru a ten pak bude možno chladit z obou stran...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jj, holt "velky zly intel" ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Touhle logikou bys ospravedlnil nacisty, díky jejichž raketové technice se lidstvo dostalo do vesmíru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rusove nemeckou raketovou techniku moc nepotrebovali, to spis americani, kteri naverbovali vernera von brauna :)

kazdopadne nerozvadej moji poznamku ad absurdum, kdyz tak nebyla ani trochu myslena

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rusové ji nepotřebovali? Nedávno jsem viděl dokument, který popisoval situaci, jak rusové vešli do německé továrny na rakety a nějakej ten rus odpověděl vedoucímu v čem jsou němci lepší, odpověděl nějak takhle:
No, naše rakety vynesou pytlík rýže do x km. Německé rakety vynesou traktor do výše 2x km.

Kaťuše nebyly nijak hightech a bez asimilování německé techniky a pár německých vědců do začátku, by rusové měli za američany velké zpoždění.

Pokud si nechtěl naznačit, že špatnosti lze vymazat hightech produkty, tak si to měl napsat podrobněji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proste bez Nemecka by ste byli vite kde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoznacne, nemely by jsme zde metrickou soustavu, nejezdili by jsme v pravo a nemely duchodovy system ;-))

A bez rakouska uherska by jsme zde nemely ani prumysl ... pak prisle zradce naroda T.G.M a uvrhl tuhle zemi do bidy a poslal odsoudil nas k stagnaci a postupne ekonomicke degradaci ... a treba Slezsko a Moravu z bidy vytahlo az obsazeni Nemci ... ke ketre dosla zase jen a diky tomu parchantovi T.G.M nebot nas nechal bez ochrany (co je Francie za spojenec, ta nas X krat podrazila a kdyz se bojovalo o Viden, pomahali Turkum)

A to si vezmete, ze Nemecti generalove a vedci byli tak schopni, ze valku porohrali jenom diky tomu, ze jim dosla stava ... kdyby dobyli Stalingrad a ziskali ropne pole, tak by skoncil jak Stalin tak Evropa i USA.

Otazka by byla, zda by nas pak skutecne vystehovali do Patagonie ... takze je nakonec jen dobre, ze prohral ... meli jsme jako Evropa proste stesti.

ted jsme ovsem takovy patolizalove, ze nas asi prevalcuji Muslimove ... a tohle to multikulti obohaceni EU nas uvrhne zpet do stredoveku, nebo do valky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

raketovy vyvoj ve statech vedl nemec, v rusku rus. my point

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rusove meli spickove matematiky o tom zadna, ale to ze zajali mnoho vedcu a inzenyru z Nemecka o tom taky zadna, vezt to muze treba Cinan, co o tom nevi vubec nic, ale nekdo to musi vymyslet ... a to je cely tym.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taktak, nakonec je jedno, jaký je národnosti, hlavně když mu to myslí :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak sa nemyslim tak na cele raketoveho programu u Rusov bol Sergey Korolyov, ktory to nie len riadil ale tomu aj rozumel, po jeho smrti sa raketovi vyskum v Rusku prakticky zastavil a uz nedokazali konkurovat USA v boji o Mesiac. Ale zas nepopieram, ze dake to know-how si z Nemecka doviezli, lebo po vojne spravili sluzny skok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm jestli to bude mit stejnou zivotnost jak lasery v dvd vypalovackach, tak se muzem brzo tesit na vymenovani laseru misto kondiku na zakladnich deskach. Idealni dalsi kurvitko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že přirovnávat to k vypalovačkám není úplně přesné. Spíš bych to přirovnal k optickým transieverům, který mají myslím dobrou spolehlivost ;-).
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebo třeba takový FC, to je také pěkný příklad spolehlivosti optiky.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevím, přijde mi, že místo 10Gbit po optice vymysleli 50Gbit. Což o to, zlepšení to je, ale nějaká revoluce?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Především zmenšení zařízení k tomu určených, neboť se to nyní vejde do maličkatého čipečku, voz dřívější zpráva
http://www.diit.cz/clanek/idf-2009-intel-predstavuje-light-peak-svetelny...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"možná dočkáme toho, že komponenty budou rozloženy po celé budově"

Dnes sa v stene daju kovove kable aspon zistit indukcnou hladackou pred vrtanim, aby do nich clovek netrafil. Ako to bude s hladanim optiky v stene? To bude pri vrtani srandy kopec. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zhasne se a bude se měřit zbytkové záření :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napr ultrazvukovym hledacem (misto vicemene homogenni steny je najednou zlabek s v nem kabel), pripadne i zarizenim na principu radaru.

Ale asi to bude o neco drazsi nez obyc indukcni hledacka.

Na druhou stranu to pak najde ve stene vsechno - napr. zabetonovaneho zednika apod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hm, jestlipak to otevře dveře výraznýmu posílení výkonu CPU ve vesmírnym prostředí? Co jsem slyšel, je ta radiace docela limitující pro miniaturizaci. Třeba teď, s přidáním světla, odpadne větší část problému. Teoreticky už nebude potřeba chránit signálové cesty, ale "pouze" jejich cíle a počátky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna radiace je jediné, co optickým vláknům vadí - dochází k zakalení, čímž se zničí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono radiace vadi uplne vsemu ... krome vakua. Ergo nejlepsi zpusob jak predat signal ve vesmirnem prostredi je nedat mezi vysilac a prijimac NIC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CESNET:
Jinak intel je lhar, 1. takovy system konstruoval CESNET a myslim ze to vyresili, delali na 100GB FC LAN switchi, kde by je nebrzdily prevodniky na el. signaly a tak zkonstruovali celo opticky LAN switch

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejdříve si o tom něco nastuduj. 100Gbps na telekomunikační spoje je málo, resp. už je to běžná technologie. Vývoj je někde na jednotkách Tbps HDWDM. Tohle co je zde prezentováno se týká levného spotřebního segmentu, potažmo velké miniaturizace na hybridních opticko-elektronických čipech, pří výrobě kompatibilní s CMOS technologiemi (odtud nízká cena).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no ja se v tom GB neprepsal ;-)) ... ale ona je vec 1 portu a celeho switche, i kdyby to byl jen 10Gb/sec a zvladalo to velke mnozstvi paketu/sec a melo to velmi male zpozdeni, tak by to bylo super.

Doufam, ze to zvlada i i prenos paketu najednou, ted nemyslim multiplex, ale to, ze se neceka az dorazi signal na druhou stranu, ale hned se posle dalsi ... na to je treba miti velky buffer na switchi ;-)))

Treba je rozdil, kdyz ma clovek napr. brocadu, nebo cisco director, ktery je na velke vzdalenosti prave delan ... rychlost papirove stejne, jen jaksi na ty vetsi vzdalenosti uz na levnych switchich nemam buffery ;-)))

Ale jinak jo, CESNET dnes testuje takove vysoke rychlosti, posilaji data do USA, ze uz vypisuji granty, kdo prijde nato, jak to vyzuit, rikal mi jeden typek od nich, ze prave narazili na tuhle hranici, msleli si, ze narazi driv na fyzikalni omezeni, ale narzili na obchodni, ze nidko nevi, k cemu by to bylo vlastne dobre ;-)) ... no treba z apar let, na masivni prenos BR iso ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na L1 a L2 se na nic nečeká ani v obyčejném ethernetu (vlastně se ani neřeší, jestli to vůbec někam dorazí). Switch vezme přícozí data, podívá se do tabulky na jakém portu je cílová mac, a pokud je port volný, data hned odesílá. V opačném případě je uloží do FIFO a čeká na uvolnění portu. Ale jak říkám, intelu nejde o telekomunikace, ale o masový spotřební segment.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.