Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel se pochlubil Xeony Sapphire Rapids a Xe-HPC se 100 miliardami tranzistorů

Fajn... noci se prodloužují a já jsem na delší podzimní večery vyhrabal za skříně staré časopisy BAJT, to je počteníčko plné osobních pocitů (alias David Ježek style) ale i hlubokých rozborů a myšlenek. Pro mě je velmi zábavné jen tak rozjímat nad tím, jak technologický osud šel jiným směrem, než který deklamovali v dlouhých recenzích ;-)

Jsem se začetl do uvedení architektur Pentia jemu konkurujících AMD a Cyrix; tranzistorově o několik řádů méně. Sice to je už 25 a více let, ale uživatelský skok u PC jsem o několik řádů ani zpětně nezaznamenal. Řekl bych že i ta předpověď počasí nebo kdovíjaké úlohy, o kterých se tvrdí, že se zvyšujícím se výpočetním výkonem získají na kvalitě; to jsem taky moc nezaznamenal. Včetně kultury nebo osobních vztahů, tam očividně přímá úměra s počtem tranzistorů v CPU nebude.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Éra Pentia byla 1993-1995.
Uživatelská zkušenost s PC tehdy běžně vypadala tak, že po zapnutí a chvíli čekání se na obrazovce objevilo:
C:\>_
a mohli jste začít psát příkazy MS-DOSu.
Běžet mohl jen jeden program (když jste chtěli jiný, museli jste ten stávající nejdřív ukončit).
Na obrazovku mohl program zobrazit 25 řádků textu po 80 znacích, případně v grafickém režimu se běžně používalo rozlišení 320x200 pixelů.
Alespoň v ČR tehdy počítače (minimálně ty levnější, jako že v dnešních penězích třeba za 70 000) běžně neuměly přehrát složitější zvuk, ale šlo dokoupit zvukovou kartu.
Ta se instalovala tak, že před vložením do počítače jste na kartě přes jumpery nastavili hodnoty pro DMA, IRQ a port- samozřejmě tak, aby to nekolidovalo s něčím jiným v počítači, jinak to nefungovalo.
A u programů, třeba her, v počítači byl setup, kde uživatel musel nastavit ty stejné hodnoty. (Tj. informace o hardwaru programům částečně říkal uživatel. Někdy v nějaké míře fungovala autodetekce a někdy jste měli smůlu a prostě to nefungovalo.)
Se zvukovkou počítač teoreticky umožňoval třeba i poslouchat hudební nahrávky; Prakticky moc ne, jednak se jich do počítače moc nevešlo a jednak byl dost problém je tam dostat (to se změnilo až s nástupem CD a MP3).
Přehrávat na počítači třeba film bylo dost sci-fi.
Ale šlo třeba hrát multiplayer! Kromě možnosti hrát některé hry ve víc lidech u jednoho počítače šlo počítač sbalit do tašek, odvézt ke kamarádovi, tam sériovým kabelem připojit k tomu jeho a mohlo se hrát ve dvou.
Teoreticky tak šlo i přenášet data, akorát to (při rychlosti 9,6 kbps) trvalo zhruba stejně dlouho jako to přenést na disketách. Ale alespoň s tím bylo méně práce.

____
V kostce: Například v roce 1994 převážná většina toho, co běžný uživatel dnes s počítačem dělá, byla sci-fi.
Dneska by mladší generace nejspíš ani nevěděla, jak s počítačem z roku 1994 pracovat.
(Vůbec ani nemluvě o věcech jako že dneska skoro všichni mají dotykové kapesní minipočítače, a tak dále, a tak podobně.)
____

Tak. A teď nám povídejte o tom, jak nevidíte pokrok v uživatelské zkušenosti s PC :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem v už té době před klávesnicí seděl... Začínal jsem s Pascalem, na škole jsme koketovali technickým kreslením s AutoCAD, databáze jako Paradox, dBase, Foxka a další bežely naplno ve všech firmách!
Když jsem zmínil BAJT, šéfredaktor p.Zajíček ho celý sázel v TeXu, později pak přešel na Quark-X press... ještě na 486 a podobných mašinách.
S tou příkazovou řádkou se rovněž mílíte, DOS nebyl jediným systémem na PC... pamatuju i začátky KDE interface; řekl bych že jsme v té době byli produktivní srovnatelně s dnešní dobou ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Existoval aj DOS Shell. Však aj prvý Windows bol len grafická nadstavba DOSu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DOS prompt v 90. už dožíval. Windows už byly celkem rozšířený. Jediný opravdu zásadní rozdíl proti devadesátkám je internet, to byla revoluce, kterou očekával málokdo. Všechno ostatní je plynulá evoluce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Internet existoval hlavně na západě, u nás se teprve pomalu rozjížděl, já se s ní poprvé v práci setkal a následně ho měl doma v době kdy AMD přecházelo z Athlonu na Athlon XP tedy v roce 2001 a ještě klasicky na vytáčené analogové lince, tedy dost bída. Jen pro info: Dne 10. února 2000 byl na zahájen testovací provoz linky s rychlostí 2,5 Gb/s na trase Praha - Brno. Já sám z vytáčené přešel nejprve na 2,4 GHz, pak na 5 GHz Wi-Fi a po přestěhování rovnou na optiku. To byl největší posun jak v rychlosti tak spolehlivosti. Co se PC týká, měl jsem 386 SX, několik pentií od 75 po 166 MMX, nějaké PII a PIII ale ty až později levně jako druhý stroj do dílny, AthlonXP 1600+, Pentium 805 (dualcore), AMD A10 - jeden z těch posledních a RYZEN 3 2200G. Čili poslední dva jako APU. V práci PIII, dokonce dvouprocesorový P III 1 GHz a pak už jsem práci změnil a pracovní PC přestal být důležitý a na střední v učebně byly 486 DX 66 tuším. Měl jsem i pracovní NTB, ale tím jsme měřili jen signál Wi-Fi a celkově při nastavování sítí. Netuším, co tam bylo, určitě nějaké Core 2 nebo starší Intel. Na střední nás učili DOS, Win 3.1, NORTON Commader, obor mechanik elektronik pro číslicové a řídící systémy, základy programování na škole BASIC já soukromě PASCAL. Kromě Millenium a 8 a 8.1 jsem měl všechny Windows od 3.11 po 10 včetně 2000, nějakou dobu u dualbooty Linuxů a jednu dobu i jen Linux, ale nikdy jsem k němu moc nepřirostl. A živil mne prodej mobilů a pak servis PC, tiskáren, kopírek, sítě a Wi-Fi internet. Jinak už od střední sleduji taky svět SUN UltraSparc, DIGITAL Alpha i předchozí PDP, VAX u IBM hlavně linie POWER, Silicon Graphics a MIPS, i superpočítače CRAY - hlavně ty první kde byly procesory ještě skládané z logických IO. Takže vidím, kde se jaká technologie a v jaké podobě prve objevila atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo to trepeš za kraviny? Na VŠ som začal na PC XT ešte pred revolúciou v 1988. Už tam sa dalo dať do autoexec.bat spustiť Norton Commander. Dal sa spustiť textový editor a po skončení ste sa vrátili späť do NC. Takže po zapnutí ste nemuseli skončiť v príkazovom riadku, ale s nabehnutým NC. S príchodom PC AT som už používal AutoCAD 2.6 a programoval v AutoLISPe (1989). Je pravda, že v autoexec.bat a config.sys bolo treba čarovať, aby sa dala efektívne využiť RAM, ale programy boli dosť efektívne napísané, často aj v strojovom jazyku (Volkov Commander). Sériové spojenie bolo bežné aj na 14,4 kbps, neskôr 28,8 a existovalo aj rýchlejšie spojenie cez paralelný port a toto využíval LapLink (používal som to aj cez NC).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Intel využil akci Supercomputing,

Koho, čo využil?

Najbližšie k tomu má

The International Conference for High Performance Computing, Networking, Storage, and Analysis • Nov 14–19, 2021
https://sc21.supercomputing.org/

bývalú dvojicu Supercomputing conference a International Supercomputing conference

Jedno z toho je v GER a druhé v USA

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejmenovaný český kuchař: "A když nemáte výkon, pochlubte se počtem tranďáků"

:-D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

"A když vám to moc žere, nasypte tam Atomy."

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

A když nemáte dost atomů, dejte tam Windows 11 :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tomu treba rozumiet tak, ze dnes Intel prezentuje Ice Lake o ktorom sa vie, ze ho strci do vrecka aj prvy ThreadRipper ako nieco, co je schopne konkurovat novemu Epyc-u? Ci som niekde pocas parsovania toho textu spravil chybu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ne co je schopny konkurovat novymu epycu, ale jako neco co totalne valcuje posledni 64 jadrovej epyc.. ((: v intelu se rozdavaj premie za to, kdo prinese nejlepsi matros..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Intel je naprosto bez problémů schopný konkurovat Epycu. Ve vlastních prezentacích

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Marketing Intelu:

"Nemožné vám naslibujeme do týdne, zázraky do 14 dní."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Svetlejšie zajtrajšky u Intelu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Marketing Intelu se už úplně osamostatnil, a zbytek firmy nepotřebuje. Na co reálný výkon, hezky barevné prezentace fungují i bez něj.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je dost přesné. A ten reálný vývoj má taky své potíže, časté změny šéfů divizí a tolik lidí, že levá ruka neví, co dělá pravá. Takže se směry vývoje mění častěji než pověstné ponožky. Navíc lidé z vývoje architektury ani neví, s jakou výrobou můžou reálně počítat a tak se dělají i změny na poslední chvíli. Pak vznikají kočkopsi jako 12. generace Core.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mezitim v AMD

https://www.guru3d.com/news-story/more-than-50-vulnerabilities-have-been...

Prekvapuje me, ze i v grafickych ovladacich. To neni tak caste.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"...including the AMD Xeon CPU" - Čím se autor toho článku asi tak sjíždí?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bugy a bezpečnostní díry v ovladačích jsou celkem časté.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak ted jeste zjistit kolik se jich tyka i desktopu a opravit je

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je zajimave, lebo Jezek asi tak 2 dni dozadu pisal na roota, ze 25 chyb nasli u Intelu. Ja som ten zoznam CVE pozeral a ono je to nie 25 chyb, ale 25 roznych produktov, ktore su chybne. Niektore maju nahlasene CVE len jedno, inde 3-4, ine tri prdele. A fakt je zavsivavene vsetko, procesory, cisto SW kniznice, drivery na wifi a bluetooth, wifi a bluetooth firmware-y, procesory, proste vsetko. Ale zberalo sa to postupne cely rok a Intel takto pripravil predvianocnu nadielku pod stromcek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vysvětlení toho problému s velikostí L2 je jednoduché, ten slajd dělal blbec, realita vypadá takto: 408 MB of L2 cache across two stacks means 204 MB per stack.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.