Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel oficiálně potopil „Itanic“

Itania, serverové 64bit procesory architektury IA-64, jsou pohřbené. Nikoli se vší parádou, ale jak se říká, v tichosti, v úzkém kruhu…

Je pravdou, že ač bylo dlouhá léta jasné (a nejdéle Intelu), že Itania nemají budoucnost, umřít se jim nechtělo. Můžeme si stručně připomenout, že už na přelomu let 2010 / 2011 měl Oracle od Intelu informace, že se vývoj Itanií nebude nikam dál ubírat. Dokončí se rozpracované projekty a další se nezačnou. Proto Oracle v březnu 2011 ohlásil, že končí s vývojem softwaru pro tuto platformu. To popudilo HP, která do Itanií nalila nemalé peníze a Oracle zažalovala. Argumentem měla být zmínka v jedné staré tiskové zprávě, kterou HP vydala společně s Oracle a ve které Oracle přislíbil podporu pro Itanium. Soud tehdy (2012) tento argument uznal, nařídil Oraclu software dále vyvíjet a v podstatě tím životní pouť platformy uměle prodloužil.

Tou dobou se již hovořilo o generaci Itanií Poulson, která již tehdy byla známá jako předposlední. V roce 2013 byla odhalena poslední generace, Kittson. Za normálních okolností by se dalo říct, že šlo o zklamání, ale vzhledem k tomu, že zároveň šlo o poslední produkt uzavírající řadu, to nikoho příliš nepálilo. Kittson totiž namísto původně očekávaného sjednocení platformy s x86 servery a nasazení 22nm procesu zůstal produktem pro stejnou platformu jako Poulson a navíc zůstal i na stejném 32nm procesu. Rozdíly tedy byly spíše než kosmetické.

//www.tcmagazine.com/comments.php?id=26667&catid=2)

Přestože k odhalení Kittsonu došlo v únoru 2013 (a tehdejší novinkou jsme v podstatě Itanium pohřbili), poslední model Itanium 9700 byl reálně vydaný až v květnu 2017. Nečekaně a zároveň relativně nedávno (museli jsme tedy pohřbívat znova). Ukazuje se však, že ta potvora má nezvykle tuhý kořínek, opět se vyhrabala a musíme pohřbívat znova: Intel totiž EOL Itania, tedy oficiální konec, ohlásil teprve nyní, 30. ledna 2019. Čistě z formálního hlediska půjde o velmi pomalý a dlouhý pohřeb. Intel si na vyřízení posledních objednávek podaných před posledním možným termínem (30. leden 2020) vzal lhůtu do poloviny roku 2021.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Intel oficiálně potopil „Itanic“

Středa, 6 Únor 2019 - 12:23 | steven-walker | It has actuated HP, which has emptied a great...

Zobrazit diskusi