Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel ukázal Knights Corner, 22nm verze Larrabee překročí 1 TFLOPS

To se nám to machruje, když máme o 70% menší tranďáky, jak už bylo naznačeno v článku. Otázkou budou opět ovladače a SW vybavení, kde Intel dlouhodobě navenek bojuje "s větrnými mlýny"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uživatelé superpočítačů si budou software psát a ladit sami - Intel jen dodá popis instrukční sady a nějaká doporučení. Když náhodou bude dosažitelný výkon v praxi o něco menší, on bude z obliga...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Instrukční sada x86? Drtivá většina programátorů neumí dnes napsat kloudně program pro dvě jádra, natož aby to uměli pro 50.
I když na druhou stranu, pokud to bude pro nějaký superpočítač, tam je asi SW support na jiné úrovni než nějaké to "domácí" programování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

chtelo by to uvest na pravou miru FP vykonnost knights corner a gpgpu nvidia a amd. ten 1TFLOPS, ktery intel uvadi, je realny vykon, zmereny v internim testu. hodnoty uvadene amd a nvidii jsou teoreticke a skutecna hodnota zavisi jednak na konkretnich vypoctech a take na tom, kolik dokaze gpu realne vyzdimat v idelanim pripade. ani nvidia ani amd se k te teoreticke hodnote nedostanu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I AMD (resp. ATI) a Nvidia v minulosti předvedly kód, se kterým se teoretickému potenciálu přiblížily. Není až takový problém vytvořit na konkrétní architekturu pro účel prezentace kód, který ji dokáže s téměř 100% efektivitou využít. Problém je, že software, který na kartě nakonec poběží, je o něčem úplně jiném :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a v kterém konkrétním "interním" testu? V tom který se Intelu nejlépe povedl? Anebo věřím jen té statistice kterou si sám zfalšuji. Jinak je to plácání do vody, stejně jako plácá nVidia i AMD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem tak pátral na internetu, tak Intel dosáhl toho 1 TFLOPs v DGEMM testu. Takže by to neměl být nějaký Intelem speciálně navržený test, aby se hodil pro jejich architekturu. Pokud se pamatuj, tak před lety v tom samém benchmarku testoval nějakou starší verzi Larrabee, tehdy ještě s 32 jádry. Tenkrát po přetaktování také dosáhl výkonu 1 TFLOPs, ale pouze v 32bitové přesnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nebylo by lepsi uvadet a porovnavat vykon mereny pres LINPACK ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi bylo, ale když je Knights Corner tak revoluční věc, Intelu bylo asi stydno ho testovat v tak běžném benchmarku :-). V každém případě bych tento čip předem neodsuzoval. Odhaduji, že další generace Fermi na 28nm bude asi o 50% výkonnější, než ta současná (nedávno to dokonce zde někdo odhadoval, na základě výkonu nějakého chystaného superpočítače právě s těmito čipy), takže oproti těm současným cca 0.7 TFLOPs nVidia moc velký skok neudělá. Obrovskou výhodou Knights Corner bude snadná programovatelnost a v podstatě naprostá univerzálnost. Pokud se nepletu, tak Intel hodlá Knights Corner propojit se svými Xeony (softwarovou cestou) do té míry, že zde bude moci být využit jednotný programový model. Jestli Intel nasadí nějakou rozumnou cenu (prachy na to má), bude schopen dodávat těchto čipů dostatečné množství (továrny na to má taky) a bude podporovat vývojáře (jeho compilátory a vývojová prostředí jsou špičková), může klasickým grafickým čipům dost zkomplikovat život.

Vím, že dosud byl Intel se svým Larrabee tak trochu k smíchu (odklady, problém s hrami, atd...), ale v čistě profi segmentu by uspět mohl. Možná mě za to budou někteří nenávidět, ale já bych to Intelu po těch rocích vývoje a "promrhaných" miliardách docela přál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejdříve trocha matematiky: 0.7 TFLOPs + 50% je 1.05 TFLOPS. To není "moc velký skok"? No minimálně se srovná s Knights Corner. A teď k využití: grafická karta to nebude, grafické výstupy to mít asi nebude. Kdo pro to bude psát programy? V čem je ta univerzálnost? Intel a rozumná cena? To je vtip, speciálně u produktu, který stál na vývoji majlant.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.