Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel ukázal první čip vyrobený na „Intel 4“: neuromorfní Loihi 2

chapu to dobre ze intel zvlad vyrobit jeden 7nm chip co je trikrat mensi jak soc pro telefony?? jdu bouchnout sampano.. (:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Vyrobil o polovinu menší čip než jeho předchůdce a přitom mnohonásobně zvýšil jeho potenciál.

Kdyby to tak šlo i s univerzálním výkonem, ale ta cesta se už dlouhé roky nijak zásadně neposouvá, proto dominují specifické akcelerátory a čipy plnící konkrétní funkce. Toto je jeden z nich

Mimochodem mobilní SoC plní spousty různých funkcí, logicky budou větší. Stejně jako SoC pro nějaké specifické účely budou naopak menší (třeba wearable elektronika)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

'' Vyrobil o polovinu menší čip než jeho předchůdce a přitom mnohonásobně zvýšil jeho potenciál. ''

ty ses mezi tema 150 lidma, co k tomu jedinymu chipu maj pristup, abys moh neco takovyho tvrdit?? (:

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

On je věřící, ten nic vidět nepotřebuje :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

noxi nešlo by napsat něco na téma "proč chyběj 'ty čipy' do aut"? Mě to nebaví furt lidem dokola vysvětlovat, a na autowebech to maj popsaný tak dementně, že se to nedá, tak že bych jim příště jen poslal odkaz. Dík :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velké bezvýznamné plus za uvedení novějšího odhadu počtu neuronů u člověka (86 miliard) než je profláklých a nepravdivých 100 miliard.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co když je těch 86 miliard taky nepravdivých? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to možné, klidně ať další výzkum přijde s ještě přesnějším odhadem, určitě to není že bychom najednou byli hloupější, když se to číslo zmenší. Konkrétní číslo 86 miliard pochází z roku 2009, zatímco údaje pro některá zvířata ze článku byla publikována v období 2000-2017: https://www.verywellmind.com/how-many-neurons-are-in-the-brain-2794889

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se úplně nedivil, kdyby to číslo klesalo, asi to nebude tak rychlé, ale třeba po generaci klidně klesat může. Když outsoursujeme výrobu do Číny a pak se divíme, stejně to může být s mozkem, tam taky přenášíme spoustu činnosti na různá zařízení, což se s nějakým odstupem času projevit musí, leda že by dnešní výpadek FB ty slabší kusy odfiltroval...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle bych odpověděl ve dvou rovinách:

1) Počet neuronů bych se spíš divil, kdyby klesal. I podle toho článku to vyznívá, že neurony jsou dané jako nějaké množství na objem (+- variace podle toho, která část mozku to je). Moje chápání je, že nárůst "mozkové kapacity" má souvislost s počtem synapsí a ne nutně neuronů - bez synapsí tam potenciál je podle mne pořád stejný, jen míň využitý. Něco jako že všichni máme stejnou sadu svalů, ale někdo s nimi dokáže víc. Nicméně nevěnuju se tomuhle oboru vůbec a rád se nechám přesvědčit.

2) Přenášení činností na zařízení, aby člověk neměl tolik práce, probíhá už tisíce let, není to nic nového a je zbytečné myslet si "já jsem člověk z té poslední pořádné generace", myslí si to úplně každá generace (jen nežije tolik generací zároveň, aby to bylo jasně vidět). Navíc starší generace zase stereotypně neumí nakládat s novými věcmi, i když by jim na to podle té úvahy ještě měla zbývat volná kapacita, jestli to "zvládnou i děcka".

Ještě jedna ukázka toho, co dokáže mozek: https://www.newscientist.com/article/dn12301-man-with-tiny-brain-shocks-...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V lidském neokortexu je 15-30 miliard neuronů, ale podstatně důležitější je počet synapsí a těch může být až 15 tisíc na jeden neuron.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejhorší je, že to nebude dlouho trvat a ten čip na úrovni počtu neuronů člověka tu máme, ani se nenadějeme. Není to tak dávno, co jsem si nedokázal představit spotřební datové úložiště násobně rychlejší než L1 cache v CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

skoda že všechny podobný vynálezy intelu v posledních letech dopadly tak, že přišly pozdě (nebo je rovnou scratchli), s pětinovým výkonem, dvojnásobnou spotřebou a za absurdní cenu. (Larabee, xpoint... )
Nějak mě to nevzrušuje, ani kdybych věděl co s tím můžu dělat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Namyšlený křeček :D :D

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tak oni to "musi" delat, kdyz jim konkurence slape na paty i v dalsim zhypovanem nesmyslu po AI a TPU :)

https://news.samsung.com/global/samsung-electronics-puts-forward-a-visio...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Oggy and the Cockroaches :)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.