Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel urychluje 65nm technologii, AMD má hoňky

Co je  to "hoňky" ? To slovo neznám....a že jich jinak znám víc než dost :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MajaQ: To víš, je se furt co učit ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je fuck kdo uvede první dvoujádrové CPU nebo 65nm výrobní proces, ale kdo to udělá lépe. Třeba intelu to s 90nm moc nevyšlo, takže uvidíme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyto vaše kecy že INTEL má to , či ono jsou bezpředmětné... Vzpomeňme, jak jste kdysi nedávno v novinkách psali o převratném Prescotu a jeho 90 um technologii... A vyklubala se z toho pěkná sračka... No, já jen doufám, že ten INTEL 65 um proces, bude taky stát za houby... Viděli jste grafy výkonu INTEL dual core a AMD? takový AMD DUAL (2x 2,4 GHZ) byl jen asi o 5% procent pomalejší než INTEL DUAL (3,6 GHZ x 2 + HT = 4 logické CPU)... Takže jsem zvědav na cenu a výkon.... Takže vaše zprávy typu, INTEL má to či ono, AMD teče do bot, bych určitě v takovém stádiu ani nevypouštěl z úst.. tečka

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Black_Arrow_CZE: Aha, takze smime psat pouze o tom, jak je AMD dokonale a perfektni a ubohy Intel mu nesaha ani po kotniky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Black_Arrow_CZE:
<citace>No, já jen doufám, že ten INTEL 65 um proces, bude taky stát za houby...</citace>
Upřímně řečeno, i pokud ty procesory budou výborné, je to dobře i pro uživatele výrobků firmy AMD. Konkurence je zdravá a na soupeření obou firem vydělají hlavně zákazníci. Nenávistné výkřiky jsou, řekl bych, trochu mimo. Což píšu jakožto spokojený uživatel procesorů obou značek ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja bych AMD az tak neodpisoval ono mu totiz s vyrobnimi procesy pomaha IBM a oni byli vzdy 2 kroky pred intelem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O co tu ide? Dnes tu padla informacia, ze Intel sice vypusti dualcore, ale realne dodavky budu az koncom roka, cize povedzme si pravdu, dualcore uvidime na pultoch obchodov az buduci rok... ...a 65nm? co mam k tomu povedat? Urcite to nebude dostupne skor ako 90nm dualcore... ...marketingove oddelenie MS nam dobre masiruje mozgy, tak ako vzdy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> MajaQ:
"Hoňky" - (ne)místní(ý)m dialektem pojmenovaná "honička", zde ve smyslu "co dělat". Někdo může (zase) namítat, že jde o trapný způsob, jak na sebe upozornit, já to považuji za lehké zpestření mezi nadpisy našich textů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> mayday:
Ve skutečnosti jde o to, že prvenství v uvedení dvoujádrových procesorů bude u mnohých prudilů a přes mrtvoly jdoucích zastánců té či oné značky znamenat, že zas mohou říkat "ta a ta firma byla s dvoujádrovými procesory první, jděte se bodnout se svými hentěmionými, jsou sto let za opicema". Je to sice z mého pohledu trochu smutné, ale i pro takové lidi se ta šaškárna hraje a firmy o nich dobře vědí (proto u firem existuje jakési oddělení pro styk s veřejností, které tvoří "úžasné" tiskové zprávy, ze kterých spáchat nějaký smysluplný a nezaujatý článek bývá mnohdy dost obtížné). Není to zkrátka jen o tom, být dobrý, mnohdy bývá důležitější tak jen vypadat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hoňky: Já myslel, že AMD je vpohodě, sleduje počínání Intelu s úsměvem a honí si ... od toho to slovo hoňky :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja jen k dvoujadrovym procesorum, uz par tydnu mame stanici s dvojadrovym HP-parisc 8800. Takze rozhodne neni intel ani AMD prvni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pva: A to ten HP-parisc 8800 je x86 procesorem? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ma to len jeden hacik mily pva, ten hp-parisc 8800 je procesor zalozeny na architekture RISC (ma to dokonca v nazve), cize s clankom a dualcore procesormi od Inetlu&AMD, zalozenych na CISC(x86) to nema vobec nic spolocne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petr: "Aha, takze smime psat pouze o tom, jak je AMD dokonale a perfektni a ubohy Intel mu nesaha ani po kotniky?"

Já myslím, že psát si můžete, co chcete, stejně většinu lidí váš názor na to či ono zajímat nebude, najdou si v textu fakta a udělají si názor vlastní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hehe,
faktem je, ze chleba levnejsi nebude a procesory jen o trochu. ani jedna firma to nema jisty. Intelu se nedari tocit frekvenci (a netvrdte, ze ne, 140W je opravdu dost) a AMD ma zase pomalejsi vyvoj a malo tovaren (jedina tovarna na 65um je Fab36 a ta este neni hotova)
PS: za chyby me zabijejte, ja jsem taky jenom clovek (a redaktori taky, na to bacha)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenom ať se Intel pěkně snaží, aby to zatr... mastné AMD muselo slevňovat na normální ceny, které doposud byly u AMD normální..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Black_Arrow_CZE
 
Tvá reakce svědčí o velké inteligenci a racionálním zvažování bez emocí. O citu pro zákonitosti trhu nemluvě :-)
 
Já bych si místo toho - podle Tebe asi velmi hloupě - dovolil doufat, že 60nm-tech vyjde oběma skvěle. Protože pak budou dva srovnatelné produktu a budou muset válčit. A jak? Přece cenou
 
____________________________________________________________________________________
AMD ruleeeez! A Intel taky ruleeez!
Vy rozumní pardon, normálně to nesnáším, ale sem se mi to fakt hodí:-)))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> WIFT
Ta lingvisticko-sémanticko-etymologická exkurze mě fuckt* úplně dostala :-)))
Strašně dlouho jsem se takhle nepobavil. Asi ses taky velmi bavil ...
___________________________________________________________________________
*směs anglicismu (slovo fuck)a koncovky -t, vysloveno jako fakt, rozuměj zatraceně moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že te to pořád stejné, vždy se najde nějáké militantní AMD pako, které si potřebuje ventilovat svůj pocit néněcenosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

adams: tak nevim, ale ceny u AMD se mi nezdaji mastne, a uz vubec ne pokud je porovnam s Intelem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rodney: Nevim, ale pamatuju doby, kdy v mainstreamu AMD stejně výkonné jako intel stálo polovinu, max 2/3 ceny Intelu. Teď už to vychází prakticky nastejno :-( a jediné, na čem se dá ušetřit je spotřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Karel: Ano, jeho příspěvek byl hloupě militantní, ale o jakém pocitu méněcennosti mluvíš? Intel se teprve pomalu vyhrabavává ze sraček spojení vyčerpaná architektura-výkon, a označovat ho jako technologického leadera jen proto, že bude mít časově o něco rychlejší 65 nm výrobní proces je směšné. Rozhodně si nemyslím, že je AMD pozadu, spíš Intelu stále ještě teče technologicky do bot, i když jeho fanatičtí příznivci a konzervativní nepružnost podnikové sféry z něj dělá z něj dělá mnohem větší hvězdu, než by si zasloužil... 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Havran
Promiň, do jisté míry máš pravdu. Jenže vtip je v tom, že Intel sedí - koncepčně vzato - nejmíň na třech židlích.
 
Pentium-M - nemá cenu říkat víc, že je skvělé a že koncepčně vychází z P-III
Pentium 4 - tady bych s Tebou souhlasil, ale i tady bylo pár hezkých věcí (Northwood)
Itanium - kontroverzní věc, ale veřím, že ještě není mrtvé ...
 
 
A kdybych chtěl být protivný, dejme tomu, že chvíli budu - tak bych mohl podobně argumentovat:
K čemu jsou AMD skvělé (ano, nadmíru skvělé!) brouky, když sama neumí udělat pořádný a stabilní čipset. A tenhle argument (ano, je diskutabilní) se v debatách i v rozhodování uživatelů pořád opakuje.
 
 
No, jinak. Už velmi dloóuuuuhou dobu vůbec nechápu, proč pořád někdo musí řešit, kdo je skvělý a kdo nestojí za nic??? Argumentace stylem: vytrhám z kontextu fakta, která se mi hodí a co se nehodí bagatelizuji nebo ignoruji. Ale takhle se rozumně debatovat nedá :-(((

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Havran:  Intel není technologická špička protože uvede 65nm o několik měsíců dříve než AMD , Intel je technologická špička protože je tak velký jak je a může si dovolit výrazdně investovat do základního výzkumu. Intel nejsou jen procesory jak psal X-22, Intel dělá spostu dalších věcí z oblastí sítí , pamětí, telekomunikací atd. Je třeba si uvědomit, že roční obrat této jediné firmy je řádově  stejný jako sátní rozpočet celé ČR. Je pravda, že při rozhodnutí o architektůře P4 se Intel sekl a očekávání plynoucí z této platformy se nenaplnila. Nicméně jak říkal J Da Cimrman i slepé uličky musí někdo projít. Intel se poučil a jak nové stepping P4 Pressocot ( řada J ) se snaží zachránit co jde, nové CPU již staví na trochu jiné architektuře. Ano, jde to pomalu, ale  je třeba viděl, že procesor tohoto typu se vyrábí cca 90 dní a tak se zmeny nemohou dělat ze dne na den. AMD dělá relativně dobré CPU  (take ma řadu problémů), ale její velikost jí neumožnuje nabídnout k CPU chipsety a musí spoléhat na podporu třetích stran a bohužel jak VIA tak NVidia či v budoucnu ATI vyrábí chisety dané kvality.
 
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Havran  Intel není technologická špička protože uvede 65nm o několik měsíců dříve než AMD , Intel je technologická špička protože je tak velký jak je a může si dovolit výrazdně investovat do základního výzkumu. Intel nejsou jen procesory jak psal X-22, Intel dělá spostu dalších věcí z oblastí sítí , pamětí, telekomunikací atd. Je třeba si uvědomit, že roční obrat této jediné firmy je řádově  stejný jako sátní rozpočet celé ČR. Je pravda, že při rozhodnutí o architektůře P4 se Intel sekl a očekávání plynoucí z této platformy se nenaplnila. Nicméně jak říkal J Da Cimrman i slepé uličky musí někdo projít. Intel se poučil a jak nové stepping P4 Pressocot ( řada J ) se snaží zachránit co jde, nové CPU již staví na trochu jiné architektuře. Ano, jde to pomalu, ale  je třeba viděl, že procesor tohoto typu se vyrábí cca 90 dní a tak se zmeny nemohou dělat ze dne na den. AMD dělá relativně dobré CPU  (take ma řadu problémů), ale její velikost jí neumožnuje nabídnout k CPU chipsety a musí spoléhat na podporu třetích stran a bohužel jak VIA tak NVidia či v budoucnu ATI vyrábí chisety dané kvality.
 
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Havran  Intel není technologická špička protože uvede 65nm o několik měsíců dříve než AMD , Intel je technologická špička protože je tak velký jak je a může si dovolit výrazdně investovat do základního výzkumu. Intel nejsou jen procesory jak psal X-22, Intel dělá spostu dalších věcí z oblastí sítí , pamětí, telekomunikací atd. Je třeba si uvědomit, že roční obrat této jediné firmy je řádově  stejný jako sátní rozpočet celé ČR. Je pravda, že při rozhodnutí o architektůře P4 se Intel sekl a očekávání plynoucí z této platformy se nenaplnila. Nicméně jak říkal J Da Cimrman i slepé uličky musí někdo projít. Intel se poučil a jak nové stepping P4 Pressocot ( řada J ) se snaží zachránit co jde, nové CPU již staví na trochu jiné architektuře. Ano, jde to pomalu, ale  je třeba viděl, že procesor tohoto typu se vyrábí cca 90 dní a tak se zmeny nemohou dělat ze dne na den. AMD dělá relativně dobré CPU  (take ma řadu problémů), ale její velikost jí neumožnuje nabídnout k CPU chipsety a musí spoléhat na podporu třetích stran a bohužel jak VIA tak NVidia či v budoucnu ATI vyrábí chisety dané kvality.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> X-22

"AMD ... neumí udělat pořádný a stabilní čipset."

Tady bych si dovolil trochu oponovat. Jednak tu v minulosti byly slušné sady, které ale měly nevýhodu vyšších pořizovacích nákladů, takže se v praxi příliš nepoužívaly. Za druhé to není tak docela pravda, protože paměťový řadič (u A64 integrovaný v CPU) je část čipsetu (a zatraceně důležitá).

Nevidím důvod, proč by měla firma zabývající se výrobou CPU dělat čipsety, když nejdůležitější část integrovala do CPU a zbytek zastávají velice dobře jiní výrobci. Může mi to někdo vysvětlit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Magic, ale jistě, nejen pamětovým řadičem, živ je procesor , obrovské datové toky probíhají take mezi CPU a periferiemia (VGA, disky atd). Například diskový řadič od VIA je docela průser :-). Mit vlastní chipsety má jeden podstatný obchodní důvod, když uvedete nový CPU, máte i platfomu na které pojede a nemusíte čekat až co třetí strana.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Karel

To je pravda, ačkoli Vaše vymezení konkrétních problémových částí je poněkud vágní. Nicméně řeč byla o čipsetu a nejen diskovým řadičem z dílen VIA živ je čipset, že? :-) Je třeba si říci, že AMD vydává k nové CPU platformě vlastní řešení. Že ho výrobci MB nepoužívají, to už je věc jiná.

Celá ta čipsetová kauza je založena na dnes již historických VIA čipsetech nevalné kvality. V současnosti už je situace trochu jiná. A konkurence na poli čipsetů vede ke zrychlení vývoje a snižování cen MB, což je pro zákazníka jedině dobře. Máte-li konkrétní argumenty ke konkrétnímu čipu, sem s nimi, ale tvrzení že VIA to či ono je zavádějící.

A tvrzení, že ATI bude vyrábět čipsety "dané kvality", promiňte, ale jste snad vědma?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> MAGIC
 
Já tam jasně napsal kdybych chtěl být podobně protivný, tak bych argumentoval ...
 
A doufal jsem, že je jasné, že jde o ilustraci způsobu argumentace ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mno k tem RISCum.
Intel vyrabi i RISC procesory.
Od casu Pentia uz neni platforma X86 cistokrevny CISC.
ten clanek je psany trochu z pohledu Intelare, takze se dala cekat flamewar mezi Intelari a AMDckari :-). K chipsetum muzu rict, ze od doby 440tky Intel v oblasti chipsetu moc nepredvedl. Ale stejne je to skoda, ze AMD rezignovala na vyrobu chipsetu - doufam, ze se to zmeni.
A k technologii - Intel pouziva hrubou silu - zvysovani frekvence, cache. Jedine co stoji za zminku je Hyperthreading. Pokud to budou stale stejne procesory, tak si toho od lepsiho vyrobniho procesu moc slibovat nemuzeme.
Nejdulezitejsi je, ze se AMD konecne vykonove dotahlo na Intel a konkurencni boj bude tuzsi a tuzsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> X-22

Oj, moje chyba...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako mozete dakdo pouzivat AMD nechapem Amd je uplna chujovina oproti intelu sa neda porovnat
Amd je dobre asi fakt len zatu cenu ktora je tam
Ked si pozrete napr AMD 2400 + tak v skutocnosti ide na 1 66 Ghz
Intel 2400 ide na 2400 Mhz
Intel 2400 stoji okolo 4000 a amd 2400 + stoji okolo 2500 Sk
Ale Amd ktore ide na 2400 je AMD 3000  + a to stoji 5500
Intel je aj tak naj CPU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Unnamed: až se budeš orientovat v počítačových technologiích, tak nebudou tvé příspěvky tak k smíchu. Nikdy neplatila přímá korelace mezi výkonem a frekvencí procesoru. Výkon je frekvencí ovlivňován, nicméně existuje mnoho dalších postupů, jak optimalizovat výkon procesoru (paralelizace, instrukční sady, mikrokód, frekvence sběrnic aj.). Tudíž tvé závěry jsou takové řekl bych B2B (čti "BFU to BFU")
Obecně platí, že výkonově srovnatelná řešení postavená na AMD nebo Intelu jsou cenově rovnocenná (plusminus, intel je v celku asi o 1000kč dražší) při použití "stejně značkových" komponent -- je to i logické. Příště si tedy laskavě ponech svá flamewarová "moudra" pro sebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.