Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel uvádí Alder Lake / Core 12000, aneb velká a malá jádra v akci

vypadá to pomalu jako návrat k začátku mohojader - když jsem začínal s dualcore tak jsem si ručně definoval na kterém jádru má běžet převod videa a kde zbytek, tedy systém s aplikací či hrou.
P.S: mnohem "veseleji" ale vypadá dostupnost chladičů pro LGA 1700 - nakonec můžete koupit CPU i desku ale nebude čím chladit, respektive za 3Kk+...
P.P.S: jak moc bude upgradovaná integrovaná grafika??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přehlíd jsem to, nebo si Intel troufl srovnat s AMD jen v gaming benchmarks? :D Hmmm, to se to testuje na zabugovaných Win11, když může mít Ryzen až o 15% snížený výkon oproti 10 a hele, hnedka máme leap 30%, jen by stačilo použít u Ryzen 9 5950X 10 a už by byl beztak jen poloviční..... ukázkový cherry picking v praxi.

Toto bude ještě dost funny sledovat, ke konci NDA a při releasu reviews beru popcorn a jdu sledovat co hoši naměřili, tipuji že rozdíl bude tak 10% a zas se bude všude vehementně řešit, proč to vyšlo tak blbě.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No, mne z toho celeho bordelu vychadza jedine i5-12400 s cisto 6 velkymi jadrami. Na doma by to malo postacit s prehladom aj na hry. A nemusim riesit nic ja, ani system, a nebudu problemy ani na W10. K tomu nejaku lacnu dosku, kludne aj s DDR4, aspon nebudem musiet vyhodit 32 GB RAM DDR4 3600 CL16 :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No ono to ve finále stejně skončí tak, že nakonec si ty Atomy stejně rači každý vypne a bude to holt jen max. jako 8C a výkon mezi Ryzen 7 5800X a Ryzen 9 5900X. I tak to pořád bude o dost lepší než Rocket Lake fail a ve hrách to ten původní Zen3 překoná, takže pohodka.

Že jim to za to stojí vyvíjet takto za každou cenu 16C pro marketing a dělat takovej hybrid a snažit se mermomocí Ryzen všude dohnat... stejně jim to moc nevyšlo a schválně za jak dlouho přistane u soudu první žaloba, že to vlastně není 16C jak se uvádí. :)

Rači ta jádra měli třeba ještě víc zvětšit ať to má IPC aspoň o 30% vyšší než Rocket Lake a převálcovat Ryzen ve hrách ještě víc, pak už by to nedohnali asi ani s tou V-cache a bylo by to lepší aspoň v něčem, takto nemají nic.

Doufám, že tuto krizi bude mít Intel co nejdřív za sebou a tento koncept opustí, protože toto je dlouhodobě neudržitelné muset tak recyklovat Atomy, aby tam byl jakýs takýs výkon, ale s tím pak taky přichází celá řada problémů zmíněných v článku... jsem zvědav kolik lidí bude mít chuť si hrát na takové „ladiče“ a pořád se s tím muset tak jebať, to budeš furt akorát lézt do správce úloh a přehazovat tam různě priority, aby ti to běželo jak potřebuješ... k smíchu.

Hlavně bych nechtěl bych být tím člověkem co to musí testovat a s něčím porovnávat a řešit dilema, jak to vlastně objektivně nastavit, abych tím nikoho nenasral, nechat to jen na Thread directoru nebo do toho i uživatelsky zasáhnout a nastavit ty priority? Ono je možná dobré, že takto ti sice aplikace na pozadí teoreticky nebudou užírat výkon z jádra na kterém běží něco prioritního, ale uživatelsky to je extrémně neintuitivní a stejně to je pomalejší než Ryzen, takže... proč? Proč kupovat takový bazmek???

Ale aspoň to donutí AMD vydat Zen 3D, pak už ten CPU bude ale total k ničemu a úplný crap, kdyby to aspoň kompenzovali lepší cenou nebo něco, ale vždyť to je zas neuvěřitelně přepálený... no prostě k hovnu.

Ta i5 12400 bude asi docela v pohodě, ale na takové ty trochu „serióznější“ CPU to asi už moc stačit nebude a zatím to vypadá tak, že Ryzena to pořád moc neohrozí v high endu, protože tam je to zas dobrej joke od Intelu, v mainstreamu se AMD nechytá už dávno, takže prakticky stejně žádná změna, teď se bude akorát ještě míň... už asi skoro vůbec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

on ten RL není tak špatný jak se píše. Problém je až cena tzv. "i9" kde ty čipy do toho segmentu vůbec nepatří. Já si pořídil základní osmijádro 11700 (nonK) a při odstranění limitů má výkon velice blízko top procíkům o x-tisíc dražším v singl výkonu který je pořád nejdůležitější. Jo a chlazení Scythe Mugen rev. B. A hlavně za ty peníze - 9Kk nebylo z pohledu cena/výkon o čem diskutovat. AMD byly na jaře nedostatkové a hlavně citelně dražší. A taky Intel k tomu nabízel dvě plné hry od Ubi (Anno 1800+Watch Dogs Legion) a nebylo to podmíněno nákupem jiného hw jak mají v oblibě AMD a NV...
Já jdu po nejlepším poměru cena výkon a také jaký bonus k tomu bude. Tady AMD po dlouhé době tahá za kratší konec provazu - a je jim to evidentně fuk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Tady AMD po dlouhé době tahá za kratší konec provazu - a je jim to evidentně fuk.

Fuk jim to je, protoze prodaji vsechno co vyrobi. Proc by slevnovali...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

právě, jsou závislí na externí výrobě a musí se dělit s jinými i většími. Co ale zamrzí je vymizení bonusů u těchto beztovárních výrobců nebo ještě hůř vazba na to aby si kupující pořídil i hw který nepotřebuje. Mě ty hry od Intelu přišly jako dost sympatický bonus.
A dle CPU-Z bench má 11700 622b a nejlepší 16ti jádro AMD 648b v singlu, 10900K 582b, takže vůbec žádná ostuda co se týče architektury. Na to že jde pořád o ždímaný 14nm+++ to ujde. Jediný fail je podsunout tohle osmijádro i do kategorie "i9" na kterou nemá ani omylem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SLEVIT x ZLEVNIT

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, takový ten mainstream Rocket Lake byl taky v pohodě, toto jsem lehce naznačil v tom posledním odstavci, mainstream má Intel už minimálně od Comet Lake hodně v pohodě, myslel jsem to tak jak píšeš, jen high end stál za starou bačkoru hlavně v případě Rocket Lake – spotřeba je děsná a výkon je taky hrozný za tu cenu, která je úplně mimo jen za 8C, když za stejnou cenu byl výkonnější 12C Ryzen 9 5900X... to už byla lepší spíš ta i9 10900K.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nehazel bych flintu do zita. v cem big I exceluje je marketing. a za aktualni - i v blizke budoucnosti - situace by prodali i kulickove pocitadlo. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budu tomu říkat Bazmek Lake.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ty Atom jádra tam nejsou pro nic jiné, než aby to mělo těch 50-60W při nulové aktivitě, popřípadě těch 125W při běžném brouzdáním internetu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, a jakmile se ale jen pokusíš zapnout nějakou hru tak se ti odtaví socket z desky.
A to se vyplatí!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jj, jsou to velmi efektivní procesory nenáročné na chlazení a napájení, takoví medvídci, uchladíš je i pasivně. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počítám, že první sada aplikací, které umělá inteligence Thread Directoru trénovala, byly benchmarky :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Pouhé překliknutí na jiné ono automaticky sníží prioritu neaktivnímu oknu a zátěž je následkem toho převedena na malá jádra."
Dost blbe v pripade serioznejsieho nasadenia ci pracovnych stanic.. Ale ako rozmyslam, tak v pripade notebookov to az tak nahovno asi nebude, predsalen tam dava nieco spracovavat na pozadie ovela menej ludi a vcelku to riesenie moze davat ako tak zmysel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak v případě notebooku si snad tuhle hrůzu nikdo nepořídí, ale hlavně, s právě uvedenými Macbooky Pro s M1Pro/Max nemá pro náročné uživatele, kteří potřebují vysoký výkon, ani smysl kupovat cokoliv jiného než právě jeden z nových Macbooků Pro.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Mozno by bolo dobre vyjst z ulity a uvedomit si, ze existuje este stale velke mnozstvo, vlastne vacsina ludi, ktora do Apple "ekosystemu" odmieta vojst, nech je uz dovod akykolkvek. A ze ich je dost :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro 'milionare' jako ty je dobre si obcas i uvedomit, ze spousta lidi jaksi neinvestuje do HW toli, jak by jsi si to predstavoval ;) Tudiz PC je pro ne volba i presto, ze TOBE to smysl nedava :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme se o té věci, které cena pro podobné využití začíná na 90k Kč, co je asi tak o 50% víc než výkonově podobný notebook? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Dost blbe v pripade serioznejsieho nasadenia ci pracovnych stanic"

...ale naprosto normální u Microsoft Windows, alespoň v desktopových edicích ve výchozím nastavení (a přitom třeba prakticky nemožné v X11, protože server X11 ani nemusí běžet na stejném stroji). Změnilo se tady vůbec něco?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak si počkajme na nezávislé testy 4.11., ale s tými cenami teda dieru do sveta neurobia. Vzhľadom na nutný príplatok za drahú dosku, chladič a DDR5 to kúpia len fandovia noviniek. A nezabudnime a povinné navýšenie zálohových platieb za elektrinu. Racionálne uvažujúci človek bude zrejme vyberať u konkurencie...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

dá se samozřejmě fungovat se stávající DDR4, kdo má nějakou schopnější, tedy 3200Mhz+ tak těžko půjde do DDR5. Pak je ta cena ještě únosná.
Spíš bych měl obavy jak si budou úlohy přehazovat jádra, toto je v pc světě novinka a je možnost že to bude propadák...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MS scheduler mapuje uvedené třídy na své QoS úrovně. Zdokumentováno, co se plánuje na které jádra, je zde: https://docs.microsoft.com/en-us/windows/win32/procthread/quality-of-ser... (SMT/HT ale zmíněno není).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel Alder Lake ma nekonecne turbo na 241W, jinymi slovy, zalezi jen na chlazeni, ktere si k tomu procesoru koupite. Pokud pojedete na boxovanem chladici, tak budete dosahovat prikonu 125W az 241W, podle okolniho vzduchu, proto ma procesor jako TDP 125W. Pokud si ale poridite lepsi chlazeni muzete dosahovat trvale az 241W vykonu procesoru.
Ono je to samozrejme paradni, ten vykon bude urcite uzasny v benchmarcich, kde to budou chladit tim nejlepsim. Ovsem bezny setrivy uzivatel takoveho vykonu nema sanci dosahnout. Bude kupovat neco, co mu na zadany vykon nedosahne, nekoupi-li k tomu chlazeni za dalsi tisice korun.
Druha ve je to teplo, ktere bude 241W generovat ven, to uz je spis do serverovny a ne do bezneho bytu, prijde mi to uplne mimo realitu minimalne pro domaci desktopove podminky. A samozrejme stoupa cena elektriny a rozdil 100W oproti Zenu 3 uz clovek na fakture za elektriku pozna relativne brzo.

Neocekaval jsem od biglittle architektury Intelu zadne zazraky, ale tohle prekonalo me obavy, opravdu otresny procesor, ktery mozna sahne na vitezstvi ve vykonovych benchmarcich, ale v pomeru vykonu/spotreby nejen ze neprekona Zen3, ale neprekona ani predchozi Sklylake+++++++ procesory. Hruza!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tomu 240W i9 12900K žádný chladič není, tak nevím, s jakým BOX chladičem to chceš chladit? Co to kurva zase meleš? Žádný BOX k tomu není, protože ti jejich malí bobci to nemají nejmenší šanci ve full loadu uchladit s takovým příkonem, takže je naprosto zbytečné v krabičce k tomu cokoliv dodávat, protože na takový procesor to má stejně velmi slabý výkon.

Jinak žádný pevný power limut tam není, může se klidně překročit i to PL2, takový i9 11900K měl taky myslím 250W a s tím maximálním adaptivním turbo boostem, který taktoval co to šlo až do 100 °C to pak „žralo“ prosím pěkně klidně i neskutečných 430W, pokud jsi měl opravdu extrémní chladič.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to trochu jinak. Retailove vydane procesory s K, ktere budou k dispozici pristi tyden, nebudou mit BOX chladice. Uzivatele budou muset k procesoru kupovat zvlast chladic a tady je treba dat velky pozor. Intel prachsproste lze, pokud uvadi TDP 125W nebo-li si k tomu procesoru neznaly uzivatel koupi chladic dimensovany na 125W. Pak se bude divit benchmarkum. K Alder Lake je potreba kupovat chladic dimenzovany na 241W !!! Na to je treba dat velky pozor.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

... no ty někomu výkladej že lže, když sám děláš to samé...:

„Neocekaval jsem od biglittle architektury Intelu zadne zazraky, ale tohle prekonalo me obavy, opravdu otresny procesor, ktery mozna sahne na vitezstvi ve vykonovych benchmarcich, ale v pomeru vykonu/spotreby nejen ze neprekona Zen3, ale neprekona ani predchozi Sklylake+++++++ procesory.“

Takže spotřeba je stejná, výkon podstatně vyšší a efektivita se nepřekoná? To co je za blábol? Aby to nepřekonalo, tak to by ta spotřeba musela být tak 2x vyšší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stále mi není jasné jak se MT nevědomá aplikace rozhodne, nad kolik vlákny se její paralelní algoritmy budou spouštět. Pokud půjde o úlohu, která vyžaduje synchronizaci mezivýsledků vláken zapojení jednoho/více little jader může úlohu celkově zpomalovat (než kdyby běžela pouze na BIG jádrech). U ideálně MT škálovatelných úloh může slabost little jader asi být vykompenzována celkovým počtem vláken/threadů, ale takové úlohy nejsou asi až tak časté. U paralelních úloh, kde jsou dílčí úlohy (tiles) u nichž na pořadí vyřešení nezáleží (např. Cinebench) nebude s BIG.little asi problém.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To by mal prave riesit algoritmus podla ktoreho sa riadi Thread Director - Intel tvrdi ze na jeho zdokonaleni pouzili viac nez milion hodin "trenovania" v praktickom nasadeni... Podla info z ITD sa potom zariadi scheduler vo Windows.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak se toto může naučit? Když si do toho zapne hru, jak se rozhodne, co má větší prioritu – nechat na P cores render a na E nechat hru? Nebo naopak? Nebo nechat vše na P cores? Jak zjistí na čem záleží uživateli víc – mít rychleji zpracovaný render a hru hraje jen tak na zabití času, anebo se renderuje něco málo důležité a chce spíš plný výkon ve hře a nemít ho někde pod Skylakem?

Takže opět budeš muset lézt do správce úloh a přiřadit tomu nějakou prioritu, ať s tím director může nějak dál pravovat a poradit scheduleru, jak s tím vlastně naložit.

//Hups, teď jsem si to přečetl znova a nějak jsem to asi špatně pochopil nebo chtěl reagovat na něco jiné? No to je jedno – u úloh ve kterých by E cores zpomalovaly kvůli latencím by se ta jádra prostě neměla používat, jen nikdo neví jak je toto časté kdy na pořadí tak záleží, pravděpodobně moc ne, protože jinak by ve všech těchto případech tento big.LITTLE koncept příliš nefungoval a mohlo by to mít dost velké negativní dopady ve výkonu, když se na nahánění MT výkonu někdy používá i 8 těchto jader, což je polovina z celkového počtu a je to ekvivalent asi 4 P cores...

toto si Intel snad pohlídal, jinak to bude ještě průser jak mraky – toto právě zohledňuje ten benchmark Sisoft Sandra, ve kterém to taky skončilo hluboko i pod Ryzen 9 5900X (i9 12900K), což by bylo vskutku smutné, kdyby tento výsledek platil pro většinu aplikací, když se od toho přitom očekává, že by to mělo být jinak on pair s Ryzen 9 5950X.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když se program rozhodne zda poběží na 4,8,16 .. vláken tak s tím dodatečně žádný scheduler nic neudělá (počet vláken nezmění). Pouze je může parkovat na různá jádra, což při větším počtu vláken z hlediska masivního context switchingu nemusí být ideální. Teorericky si dovedu představit scénář, že pro různé (jemu známé aplikace) bude OS navenek (programu) předstírat optimální počet core/threads. Při vlastním běhu se pak již scheduler může interní affinitou postarat o jejich optimální výkon (např. dle ukazatele dosažení co nejvyšší spotřeby ? ;-) ).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Předčili očekávání... V odběru a bordelu s velkými/malými jádry.
Ale ten 12400 vypadá dost použitelný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo 12400 vypadá pěkně na papíře.
Problém je, že letos bude jen na papíře. Kdy vyjde netušíme.
A ty takty nic moc 4,4GHz :-(
Jestli to dožene skrze IPC, se uvidí až 4.11....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za mně tedy zklamání. Podpora pamětí končí na 128GB.
Takty nižší než předchozí generace.
ZEN 3+ s 241W by těch 5,2GHz dal taky.
IPC vypadá dobře, ale věřit tomu moc nejde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mně zajímalo jak si s tím schedulerem poradí Linux. (Linus Torvald jede na Ryzenu, tak asi nijak :-)
M$ musel vydat nový OS jen kvůli big.LITTLE.
I když tvrdil že nový OS už nebude. Backport z Windows 11 do Windows 10 nečekám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel je jedním z největších přispěvatelů do linuxového jádra, ale žádnou podporu pro ten Thread Director jsem překvapivě zatím nezaregistroval.

Co mne ale tedy štve víc je, že ani dva roky od uvedení Zenu 2 Linux pořád neumí preferovaná jádra (CPPC2). :-/

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro informaci ty dvě čísla TDP u Core i9-12900K a KF znamenají přesně co? Jako že vydají dvě různá verze z různým TDP nebo že první je jen na papíře, nebo druhé je v boostu? Už se v tom začínám zdrácet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.