Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel uvedl Itanium 9700, poslední svého druhu

At si to HP uzije. Ale musi byt v HP svine, kdyz donutili Intel ten zbytecnej procesor vydat. Jak to vlastne dopadlo s tema soudama, vyhrali to smejdi nebo ne? Asi jo, kdyz ma Intel bobky co?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha takze svine... hmm..

Prevadzkovat mision critical systemy od bank az po neviem co setko, tak aby to kurva fungovalo jak ma, aj roky, bez toho aby bolo treba to furt obmenovat zbytocne len preto ze PR oddelenie intelu povedalo.

Ak si nejaka firma plati itaniove servery s hpux a ocakava ze to este dalsich 10 rokov bude fungovat tak prave nato mas jedinu moznost a to je mega firma ako je HP ktora dokaze pakami pritlacit svine ako intel tak oracle.

A ta inteligencia ze je dobre ked nieco z trhu odide a tym padom je mensia volba. WTF.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem platformu s Itaniem chápal jako platformu kde výrobce železa i výrobce softwaru ručí za jeho správnou funkci, stabilitu a platformu která je schopná běžet opravdu nepřetržitě.
Dnešní trend je však prodat vyšizený procesor nacpaný ptakovinama a s přibaleným SW o kterém ani výrobce pořádně neví co v něm je, na to nainstalovat Windows 10 které si také dělají co chtějí a na tom rozjet interpretovaný kód zbastlený z knihoven pochybného původu stažených z internetu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> Dnešní trend je však prodat vyšizený procesor nacpaný ptakovinama a s přibaleným SW

Ted nevim, jestli rikate ze tohle je Itanium, nebo ze krom Itania na nicem jinem nelze prevazkovat platformu bez ptakovin a Win10 (oops, tautologie)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych rád dodal, že Oracle s tím po žalobě HP skončit nesměl, musí dělat Oracle pro HP-UX, dokud bude HP dělat servery na tom postavené. Vyřešil to tuším v licencování nějakým core koeficientem, který Itania znevýhodňuje oproti x86 i jeho vlastním Sparcům (oproti těm samozřejmě nejvíc ;). Jelikož jsou ale tohle poslední Itania, tak je ta podpora otázkou jejich životnosti.

Jinak HP tohle stojí imho raketu a divím se, že se na to nevyserou. Musí platit Intelu jednak to, že ty Itania dělá, a jednak pak i za odebraný Itania. U nás ve firmě ty HP-UX servery s Itanii v podstatě dožívaj, nikdo ze zákazníků už novej kupovat už nebude (pokud to nebude nějak podmáznutý).

A ještě retro odbočka Itanium v desktopu - plány nejenže byly, ale existovaly dokonce i 64bit. XPčka pro Itania a dokonce dvojí edice - Windows XP 64-Bit Edition for Itanium systems, Version 2002 (kód společný s 32bit. Windows XP) a Windows XP 64-Bit Edition, Version 2003 (kód společný s Windows Serverem 2003 a Windows XP x64). Jejich život byl ale jepičí, v podstatě skončil s koncem prodeje HP Workstation s Itanii (tedy ano, nešlo o desktop v tradičním slova smyslu, ale o Workstation). Od známých, co s tím měli tu čest dělat, jsem slyšel, že je to úplně normálně rychlý jako běžnej x86 desktop a neposkytuje to krom tehdejšího potenciálu většího množství RAM v podstatě žádnej benefit, naopak to mělo pomalejší běh 32bit. aplikací skrz WoW64, protože HW dekodér 32bit. instrukcí v Itaniích byl hroznně pomalej a byl záhy nahrazen SW emulací přímo ve Windows a ani to nebylo žádný terno.

Jinými slovy Kittson byl uveden proto, aby za sebou zhasnul.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mam otazku WIFT-e, byl jiz nekdy primo vyvinut operacni system o 128-bitovem rozsireni architektury x86-64/nebo jine? A jestli se to jiz nekde nasadilo nebo to ma AMD/Intel ve svym planu... dekuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

128bit operace mas i v x86 a co se tyce adresace pameti.. k cemu? kdyz v soucasne dobe se nepouziva ani 64.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Adresovat 17179869184 gigabajtů hned tak potřeba nebude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

potreba neni relevantni, adidas. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Imho tady ani adidas nepomůže. To je jako kdyby někdo chtěl prodávat raketoplány místo aut běžným lidem s tím, že to má přece větší pova :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na tuto otázku mám velmi jednoduchou, zcela správnou a absolutně neuspokojující odpověď: „Nevím“ :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavá otázka. :-) Definice "bitovosti" není totiž IMHO nějak pevně daná, většinou se vychází z nativní délky pointeru v asembleru. V tom případě je 128bit systém dnes zatím nepotřebný, protože ty pentabyty (nebo na co to vychází) paměti pro 64bit systémy dnes v podstatě stačí každému. Naopak by to při osazení menšího než hraničního množství paměti přinášelo ten problém, že by byl kód delší a čtení z paměti tedy pomalejší. Naopak jde adresovat větší množství paměti, než je délka pointeru, přes různé finty - například stránkování nebo PAE. Obojí se už naštěstí moc nepoužívá...

Druhá věc, kterou můžeme pro definici "bitovosti" systému použít, je délka (velikost) registrů. Tam ale dnes platí, že obecné registry jsou sice veliké jako architektura, ale není v zásadě problém zavést některé registry větší a tím pádem taky není potřeba zavádět rovnou 128bitovou architekturu, bylo by to zbytečné. AVX-512 má dokonce 512bit registry a není pro ni nutno zavádět 512bit systém.

Další pohled může být šířka sběrnice CPU. Toto se stalo zavádějícím už při vydání Intel 386SX, která se sice obecně bere za 32bit procesor, ale měla jenom 16bit sběrnici. Naopak pozdější procesory jsou na tom obráceně - sběrnice je širší, než uváděná "bitovost" systému. Z toho jde vidět, že není nutno zavádět 128bit architekturu, abych měl 128bit sběrnici, takže ji opět nepotřebuji.

Když to vezmu kolem dokola, pro více než 64bit systémy není dnes opodstatnění. Stávající systémy se dají obohatit o prvky větší "bitovosti" a je to nepoměrně jednodušší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> neposkytuje to krom tehdejšího potenciálu většího množství RAM v podstatě žádnej benefit

No, ono to zas ma par vychytavek, jako trebars brutalni mnozstvi registru, nebo instruction replay. Tohle se jednoduse muselo udelat, protoze kdyby to nemelo alespon /nejake/ vychytavky, vubec nikdo by to nekoupil..

BTW v minulem zivote (profesnim ;) jsme trochu delali s Itanii, a co bylo zajimave, ze v USA a EU to prakticky nikdo nechtel, ale Japonci to kupovali jak divi. Tusim tehdy jeste delalo Fujitsu nejake servery s Itaniem. Nedivil bych ze, kdyby 100% nynejsi HP produkce slo do Japonska :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, hrálo se tam na tu stabilitu, ale to je zrovna s Windowsama úplně nepodstatné ;).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Teda osobne jsem cetl specifikace instrukcni sady Itania kdyz to byl jeste Merced a kdyz jsem si myslel ze se na to bude jednou prechazet takze se mi to bude hodit a teda bylo to dost strasne. Rozhodne nejde prohlasit, ze by byla hezci nez AMD64, to spis naopak, prestoze AMD64 je s nadsazkou 64bitove rozsireni 32bitoveho rozsireni 16bitoveho rozsireni 8bitoveho procesoru. A co se tyce dychavicnosti, jednou z klicovych vlastnosti teto instrukcni sady bylo, ze bez specialniho optimalizujiciho prekladace byla naprosto nepouzitelne pomala. Osobne jsem rad, ze se do desktopu nikdy nedostaly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně pokud se nepletu, IA-64 je pjur 64bit, takže nekompatibilní s původní x86. Vždycky jsem to bral jako mainframe odnož, stejně jako SPARC (i když itania i sparcy jsou i v mašinách typu WS od IBM, HP, ...).

Takže zlatě, že se prosadilo "pouhé" rozšíření.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To slovo „nadsázka“ je vlastně samo o sobě nadsázkou, protože ono to tak, jaxto napsal, fakticky je ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.