Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel uvedl Skylake-R s nejvýkonnějším Iris Pro 580 s vlastní 128MB eDRAM

chyba tam najdolezitejsia informacia a to, ze kedze su tie procesory iba v BGA puzdre a nie do socketu, tak sa na trhu prakticky neobjavia. Asi rovnako ako sa neobjavil haswell i7-4470R

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A programuje vůbec někdo pro tu intelovskou EDRAM? Nějak mi nepřijde, že by se o tom psalo jindy, než v rámci novinek hardware.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je to cache - nikdo pro to programovat nemusí, aby se použila pro potřeby CPU a u GPU je to věc ovladačů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ovládače sa programujú samé? :D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vážně ti dělá jedno souvětí takový problém?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Áno :D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

EDRAM výrazně zvyšuje výkon QUICK SYNC pro překódování videa. Využijete hlavně při distribuci streamovaného obsahu v domácnosti . v odkazu uvádí o 30%. Pokud kvůli nákladům nechci dedikovanou CUDA kartu (energie při provozu 18/7) tak se tahle schopnost procesoru opravdu počítá.
http://www.anandtech.com/show/6993/intel-iris-pro-5200-graphics-review-c....
Moc velká škoda, že nemají takový procesor do socketu. Byla by to výrazně levnější platforma pro tento účel než 2011 v3 plus GK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel by měl vydat CPU s Iris Pro 580 i do socketu, ale jen s 64MB EDRAM. 128 se tam prostě v kombinací s Iris Pro 580 nevejde :/.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nejdulezitejsi mi prijde informace, jestli tu edRam umi pouzivat CPU jako L4 cache, a jak se to projevi na vykonu. Vite nekdo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V odkazu od TyNyTa je digram, ktery ukazuje, ze nove eDRAM funguje v podstate jako cache pametoveho radice a tim padem ji pouziva i CPU. Na druhou stranu, kdyby to melo pro CPU nejaky zasadni prinos, tak okolo toho dela Intel vyrazne vetsi humbuk.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přínos má jen někde a to hodně rozdílně. Například ve hrách (při použití dedikované grafiky) to pomáhá hodně - 5775C překonává i o hodně výše taktovaný 6700K (viz třeba http://techreport.com/review/28751/intel-core-i7-6700k-skylake-processor... ). A potom jsou případy, kterých není málo, kde to nepřinese nic nebo zanedbatelně. Nová generace by na tom mohla být ještě o chlup lépe, vzhledem k jinému chování (plnohodnotná cache vs victim cache) a nezmenšené L3.
Intel okolo nechce dělat humbuk IMHO právě z důvodu, že L4 cache highend čipy (zatím?) nemají. Ale vůbec bych se nedivil, kdyby jedna půlgenerace stála na tom, že přidají L4 cache i procesorům bez silnější grafiky (popravdě se trochu divím, že to nevidíme u highendových serverových CPU, kde se na výrobní cenu nehraje).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, používá se primárně jako L4 cache. Já mam broadwella s L4 a paradoxně, nepodařilo se mi s ní ovlivnit výkon GPU. Ať už jí měnim takt nebo jí vypnu výkon GPU zůstává stejnej (a je jakej má bejt), naopak zvedání taktů GPU a RAM jej citelně zvedá.

Ona L4 cache má na něco velkej vliv a na něco malej. Já mam GPU offline, to CPU mam obecně kvůli té cache. Věci co nejsou obecně mem a cache intensive maj boost malej, to je třeba rendering nebo video enkóding. Naopak jsou tu věci co těžej hodně, typu kompresní algoritmy (pokud knihovna neni větší jak cache), a hlavně hry. Tento CPU doslova září v CPU limitovanejch hrách, hlavně mmo/rts hry. Boost má ale i jinde, obecně, všude kde se oběví bottleneck přístupu do paměti a obecně single-thread bottlenecky ten CPU herně září. Zkoušel jsem všechny moderní CPU a herně to bradwell prostě vyhrál.

Jediné co s ním může soupeřit je hodně přetočenej Skylake v kombinaci s vysoko taktovanejma DDR4, protože Skylake s taktem paměti dost škáluje. Broadwell s L4 na 4,2Ghz má +- herní výkon jak skylake 4,7Ghz s 3Ghz pamětma. Problém je že ten CPU je tak málo rozšířenej že se to nerozšířilo do podvědomí + pár recenzí bylo typicky špatně udělanejch (herní testy GPU limited). + pozdní vydájní + cena + dostupnost + rychlej příchod Skylake způsobily minimální penetraci trhu. Realita je ale obvykle i lepší než toto:

http://www.cnews.cz/testy/herni-test-23-aktualnich-procesoru-od-pentia-g...

Intel mě dost štve že zatim nevydal unlock socketovej Skylake s L4. Kor když skylake je ještě více bržděnej pamětí, tzn boost by tam asi byl ještě větší. Možná si to nechávaj v záloze kdyby v této oblasti Zen ukázal sílu, nevim no. Kdyby to vydali tak to je můj příští upgrade. Do té doby zůstává Broadwell v herní sestavě.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.